AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.02.2019

Ο καιρός μας

836ANTONIOU

Γράφει η Αναστασία Αντωνίου - Τσίγκρη

Εικαστικός - Ζωγράφος

Η τέχνη είναι η αναπαράσταση της ζωής και της φύσης, αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο, μοναδικό και ανεπανάληπτο.
Ένα μέσο που φέρνει τους ανθρώπους σε μια κατάσταση ισορροπίας με τον γύρω κόσμο και τους βοηθά να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, μέσα από μια καλλιτεχνική συγκίνηση.
Κάνει τον άνθρωπο ικανό να κατανοήσει την πραγματικότητα. Επίσης...
Με την τέχνη το άτομο βυθίζεται στο σύνολο, αντανακλάται η ικανότητα του να συμμερίζεται εμπειρίες και ιδέες με άλλους.
Γνωστοί λογοτέχνες όπως ο «Εμιλ Ζολα» αντιλήφθηκαν την τέχνη ως τον πιο έγκυρο εκφραστή της φύσης του ανθρώπου και των κοινωνικών συνθηκών μέσα στις οποιες είναι υποχρεωμένος να ζει.
Η τέχνη σύμφωνα με αυτούς είναι η αναπαραγωγή της ρέουσας ζωντανής πραγματικότητας που έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε και να καταλάβουμε τι στ’ αλήθεια συμβαίνει γύρω μας .
Εξάλλου η αποστολή του καλλιτέχνη να αποτυπώσει το έργο του, την πραγματικότητα τον δεσμεύει απέναντι σε όλους εμάς.
Οφείλει να δει την ανθρώπινη φύση και τις κοινωνικές συνθήκες με αντικειμενική ματιά, έτσι ώστε έχοντας εμείς μπροστά μας την αυθεντική εικόνα της πραγματικότητας, να ξέρουμε πως βάσει αυτής να ρυθμίσουμε την δική μας ζωή καλύτερα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να μιλήσω αποκλειστικά για την τέχνη.
Υπάρχουν πολλά είδη τέχνης όπως για παράδειγμα η μουσική, ή η φωτογραφία, η ποίηση, η γλυπτική και η ζωγραφική. Η μουσική ως τέχνη αγγίζει την καλλιτεχνική φύση του ανθρώπου και δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για αυτοπραγμάτωση.
Αφυπνίζει την ικανότητα για δημιουργική έκφραση και συνύπαρξη με το περιβάλλον.
Είναι από τις τέχνες που σε καλούν να βγάλεις τις παρωπίδες και να τις αφήσεις να καθοδηγήσει το μυαλό και την ψυχή σου.
Η φωτογραφία θεωρείται ως ιδανικό μέσο αποτύπωσης, μεταφοράς και διάσωσης της αλήθειας και των γεγονότων. Η ποίηση είναι δημιουργία, καθρέφτης ιδεών, που αντικατοπτρίζει μύρια είδωλα ταυτόχρονα.
Διαβάζουμε για να ζούμε καλύτερα, να επιβιώσουμε με λιγότερες ενοχές κόμπλεξ και ανησυχίες.
Ένας τρόπος έκφρασης για τον καθένα από εμάς να βγάλει οποιαδήποτε κρυφά του συναισθήματα.
Η γλυπτική είναι τέχνη αφής, αγγίγματος και χεριού.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ζωγραφική. Σκοπός της είναι να έρθουμε πιο κοντά στους εαυτούς μας, να τους κατανοήσουμε και να δώσουμε μια μικρή διέξοδο στον εαυτό μας ώστε να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς φόβους και κρίσεις.
Να κάνουμε πράξεις τις ιδέες μας και να δώσουμε χώρο και χρόνο για μας, επικοινωνώντας ταυτόχρονα με τους άλλους και κάνοντας κοινό βίωμα τα ερεθίσματα που παίρνουμε.
Ένα έργο τέχνης που μου κάνει εντύπωση είναι ένας πίνακας που υπάρχει στο βιβλίο του «Ρενε Μαγκριτ» «Ο απατηλός καθρέφτης».

866ANER
Το υπερμέγεθες ανθρώπινο μάτι αντί να μας επιτρέπει να δούμε τι βρίσκεται μέσα στο εσωτερικό της ανθρώπινης ψυχής αντανακλά αυτό που βρίσκεται έξω, δηλαδή έναν ουρανό. Κατά την άποψη μου δεν είναι δυνατόν κάποιος να διεισδύσει στην ψυχή ενός άλλου ανθρώπου και η έκφραση «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής» είναι λάθος γιατί ως καθρέφτης και μάλιστα απατηλός αντανακλά ίσως τα δικά μας συναισθήματα σε κάποιον άλλον, όπως για παράδειγμα μίσος, αγάπη.
Αυτή είναι η τέχνη και είναι κάτι που όλοι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν και να αναζητούν στη ζωή τους.