AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

17.01.2019

Ο καιρός μας

593-KOPRIA-KENTRIKHΟ χαρακτηρισμός τους ως «σαλόνι του περιβάλλοντος» από την πλευρά των «Ελεγκτών Περιβάλλοντος», δεν απέχει διόλου από την πραγματικότητα.

Αναφερόμαστε στο εργοστάσιο της παλαιάς Δ.Ε.Μ., το οποίο έχει μετατραπεί πλέον σε μια σύγχρονη μονάδα διαχείρισης της κοπριάς αλλά και άλλων οργανικών αποβλήτων.

Οι μεγάλες αλλαγές, πραγματοποιήθηκαν από το νέο επενδυτή Γιαν. Πολυχρονόπουλο που αψηφώντας το οικονομικό κόστος, δημιούργησε από μηδενική βάση μια μονάδα πρότυπο στην χώρα μας.

Ιδιοκτήτης της «POLUECO» αλλά και της θυγατρικής της «MEGAECO», ο κ. Πολυχρονόπουλος, ευελπιστεί πως και η «MEGAECO», θα προχωρήσει σε πατέντες με έρευνα επάνω στην επεξεργασία των οργανικών υπολειμμάτων, ώστε να μπορέσει να φέρει μια προστιθέμενη αξία στην χώρα, βελτιώνοντας την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων γενικότερα.

Για τις προθέσεις του αλλά και για τις δραστηριότητες της «MEGAECO» (εταιρεία η οποία έχει την επίβλεψη του εργοστασίου της κοπριάς ), μίλησε αποκλειστικά στην «ΑΙΧΜΗ» ο Γιαν. Πολυχρονόπουλος.

Ο κ. Πολυχρονόπουλος γνωστοποίησε πως στην εταιρεία «POLUECO» δραστηριοποιούνται 18 επιστήμονες με διδακτορικό.

Όπως είπε, «η έρευνα είναι συνεχής, στα εργαστήρια της εταιρίας, ώστε να βρεθούν νέοι τρόποι για την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων».

Μάλιστα και όπως ανέφερε, και στον χώρο του εργοστασίου της «MEGAECO», (όπου οι παρεμβάσεις που έγιναν έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το 1 εκατομμύριο ευρώ), θα δημιουργηθεί εργαστήριο, το οποίο θα στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό, όπου σε συνεργασία με το προσωπικό των εργαστηρίων της «POLUECO» θα επεκτείνει την έρευνα, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την βελτίωση της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου, αλλά και την μείωση του κόστους για τον δήμο.

«Η Ελλάδα απέτυχε στον τομέα του περιβάλλοντος»

Γνώστης των θεμάτων αλλά και των δράσεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος ο κ. Πολυχρονόπουλος, δεν δίστασε ν αναφερθεί και στην κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

«Το περιβάλλον για την πατρίδα μας έπρεπε να είναι οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό όπλο. Όμως η Ελλάδα σε αυτόν το τομέα απέτυχε, αφού ενώ θα έπρεπε να κάναμε εξαγωγή τεχνολογίας σε όλα τα κράτη της Β. Αφρικής αλλά και στα γύρω κράτη, δυστυχώς από κακούς χειρισμούς των εκάστοτε κυβερνώντων δεν καταφέραμε να αναπτύξουμε τεχνολογία.

Έτσι έχουμε τα Λιόσια και την Φυλή, όπου ακόμη εκεί τα απορρίμματα θάβονται ανεξέλεγκτα, ενώ έπρεπε να υπήρχε διαχωρισμός.

Μπορούσαν να είχαν κάνει «θαύματα» ώστε αυτή η τεχνογνωσία να πήγαινε στο εξωτερικό. Είναι αδιανόητο να αγοράζουμε μηχανήματα από το εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα έχουμε σοβαρές εγκαταστάσεις και καλά μηχανουργεία.

Μπορούσαμε λοιπόν όχι μόνο να είχαμε προλάβει καταστάσεις, αλλά και να είχαμε δώσει λύσεις όσον αφορά το περιβάλλον και την προστασία του, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας».

Απόψεις σημαντικές από έναν άνθρωπο που έπειτα από έρευνα χρόνων, έχει προχωρήσει σε αρκετές καινοτομίες τόσο για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, όσο και για την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων.

Καινοτομίες τα αποτελέσματα των οποίων δεν θα αργήσουν να φανούν, με τον κ. Πολυχρονόπουλο να μην διστάζει να καταθέτει δημόσια και μέσω της εφημερίδας μας την πρόταση του για δημιουργία ειδικού τμήματος - γραφείου στο δήμο, που θα σχετίζεται με την προστασία της θάλασσας.

«Η θάλασσα θα δώσει άλλη αίγλη στα Μέγαρα, φέρνοντας πλούτο αλλά και θέσεις εργασίας», ανέφερε σχετικά ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας «POLUECO», αλλά και της θυγατρικής της «MEGAECO».

Η μονάδα λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους

Μεγάλο εγχείρημα ασφαλώς η επένδυση στο εργοστάσιο της κοπριάς που εδρεύει στα Μέγαρα. Ένα εργοστάσιο που από την ημέρα που ανέλαβε τα «ηνία» του η εταιρεία MEGAECO, στην κυριολεξία άλλαξε όψη.

Κάτι που μπορεί να το διαπιστώσει όποιος το επισκεφθεί, αφού οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν πολλές και σημαντικές.

Για τις παρεμβάσεις αυτές μίλησε συμπολίτης μας Ν. Πανταζής.

Ο διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου γνωστοποίησε πως πλέον στο εργοστάσιο της MEGAECO, δεν λειτουργεί ανεξέλεγκτα.

«Δεν μπορεί στο εργοστάσιο να μπαίνει και να βγαίνει όποιος θέλει. Υπάρχουν όροι, αφού δεν μπαίνει ούτε και βγαίνει τίποτα χωρίς να απολυμανθεί. Ζυγίζεται, στην συνέχεια πάει στο χώρο παραλαβής, αφού ξεφορτώνεται πλένεται και απολυμαίνεται, περνάει στον τάφρο απολύμανσης ώστε να μηδενιστεί η δυνατότητα μόλυνσης από εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς παράγοντες, ζυγίζεται ξανά και απομακρύνεται, αφού απολυμανθεί και κατά την έξοδο».

Λεπτομέρειες που αποδεικνύουν πως στην μονάδα γίνεται σοβαρή αλλά και οργανωμένη δουλειά.

Μιλώντας μας για τις παρεμβάσεις που έγιναν στον χώρο του εργοστασίου, ο Ν. Πανταζής γνωστοποίησε ότι τόσο η περιμετρική περίφραξη όσο και οι δενδροφυτεύσεις, έγιναν αφού αυτό επιτρέπεται από την κτηνιατρική άδεια που έχει εκδοθεί.

Όσον αφορά το στέγαστρο, ο διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου ανέφερε πως αυτό δημιουργήθηκε ώστε να μπορεί να παραλειφθεί κοπριά χωρίς πρόβλημα, ιδιαίτερα τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες που δεν το επιτρέπουν.

«Παλαιότερα τις ημέρες που έβρεχε υπήρχε πρόβλημα.

Δεν υπήρχε η δυνατότητα στην μονάδα να παραληφθεί η κοπριά όταν έβρεχε για δυο ή τρεις ημέρες, λόγω της μη ύπαρξης στεγάστρου.

Το πρόβλημα ήταν μεγάλο, ιδιαίτερα για τους πτηνοτρόφους, αφού οι κάδοι τους γέμιζαν.

Τώρα όμως δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού η παραλαβή γίνεται κανονικά ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες », ανέφερε σχετικά ο κ. Πανταζής.

Θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ η μονάδα βιοαερίου

Όμως η εταιρεία, δεν μένει μόνο στην διαχείριση της κοπριάς, αλλά προχωρά και σε άλλες καινοτομίες, όπως είναι το βιοαέριο. Ο Γιαν. Πολυχρονόπουλος δείχνει αποφασισμένος να ρισκάρει και να επενδύσει αρκετά χρήματα, δημιουργώντας μια μονάδα πρότυπο στην Ελλάδα.

Όπως προαναφέραμε, οι παρεμβάσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ, κάτι που μας επιβεβαίωσε ο κ. Πολυχρονόπουλος, γνωστοποιώντας πως με την δημιουργία και της μονάδας βιοαερίου, το κόστος σύμφωνα με ακριβείς υπολογισμούς θα ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό πράγμα να επενδύει κάποιος για το περιβάλλον 4 εκατ. ευρώ σε μια τόσο δύσκολη εποχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιαν. Πολυχρονόπουλος, ζητώντας την αγάπη και την κατανόηση όλων ώστε να επιτύχει αυτό το εγχείρημα. Αιτιολογώντας τα παραπάνω, ο ιδιοκτήτης των εταιρειών «POLECO» και «MEGAECO», τόνισε πως «το περιβάλλον θέλει συνέργειες και κατανόηση, αλλά πάνω απ' όλα θέλει πλήρη ενημέρωση και διαφάνεια».

Οι πτηνοτρόφοι ανταποκρίνονται

Η επόμενη ερώτησή μας είχε σχέση με το αν οι πτηνοτρόφοι ανταποκρίνονται και εναποθέτουν την κοπριά από τα πτηνοτροφεία τους στο εργοστάσιο.

Η απάντηση ήρθε από τον Ν. Πανταζή, με τον διευθυντή παραγωγής του εργοστασίου να γνωστοποιεί πως μόνο μια μικρή μερίδα πτηνοτρόφων δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί.

«Όμως παρότι δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί κάποιοι εκ των πτηνοτρόφων, εντούτοις έχουν δείξει ενδιαφέρον. Τα ζητήματα είναι διαδικαστικά, που αφορούν κυρίως την εύρεση κάδων. Ρυθμίζονται πάντως και οι τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε και αυτοί να εναποθέτουν πλέον την κοπριά τους στο εργοστάσιο», επεσήμανε ο κ. Πανταζής.

Ανακούφιση για πτηνοτρόφους αλλά και υπαλλήλους

«Το εργοστάσιο της κοπριάς «ανακούφισε» τους πτηνοτρόφους», τόνισε Γεν. Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της «MEGAECO» Ν. Παντελιάδης. Αιτιολογώντας την άποψή του ο κ. Παντελιάδης ανέφερε πως βάσει νόμου οι πτηνοτρόφοι επιβάλλεται να υποδεικνύουν τον χώρο που διοχετεύουν τα απόβλητά τους.

«Αυτό απαιτεί η περιβαλλοντική άδεια των πτηνοτροφείων», τόνισε, εξηγώντας πως αν σε έλεγχο βρεθεί πως κάποιο από τα πτηνοτροφεία δεν έχει τα παραστατικά για να αποδείξει που διοχετεύει την κοπριά, τότε έχει πρόβλημα.

«Η επαναλειτουργία αλλά και η αδειοδότηση της μονάδας, αποτέλεσε ανακούφιση και για τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής», τόνισε ο κ. Παντελιάδης.

Μάλιστα και όπως μας είπε, οι υπηρεσιακοί παράγοντες που επισκέφθηκαν την μονάδα διαπίστωσαν πόσο σοβαρή και οργανωμένη δουλειά γίνεται στο εργοστάσιο της κοπριάς.

«Οι άνθρωποι ανακουφίστηκαν, αφού πριν το εργοστάσιο επαναλειτουργήσει, γνώριζαν και αυτοί πως παρότι έπρεπε να ελέγξουν τα πτηνοτροφεία (σχετικά με το που οι πτηνοτρόφοι διοχετεύουν την κοπριά), εντούτοις έβλεπαν πως δεν υπήρχε λύση», τόνισε ο Ν. Παντελιάδης , υποστηρίζοντας πως και οι υπάλληλοι ήταν σε αδιέξοδο.

Ο Γεν. Διευθυντής της εταιρείας στην οποία διοικητικά ανήκει η μονάδα επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων, διευκρίνισε πως οι πτηνοτρόφοι δεν πληρώνουν στην μονάδα χρήματα.

«Οι πτηνοτρόφοι έχουν υπογράψει μια σύμβαση με τον δήμο και πληρώνουν εκεί ένα συμβολικό ποσό ανά κάδο. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, να παραλαμβάνουμε ατελώς την κοπριά και να την επεξεργαζόμαστε», τόνισε ο Ν. Παντελιάδης. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την μονάδα ως «μονάδα πρότυπο για την Ελλάδα, αλλά και από τις ελάχιστες μονάδες κυκλικής παραγωγικής διαδικασίας στην Ευρώπη».

Εντυπωσιασμένοι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος

Συνεχίζοντας, ο κ. Παντελιάδης γνωστοποίησε πως και οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έμειναν εντυπωσιασμένοι.

Τόσο ο Ν. Παντελιάδης όσο και ο Ν. Πανταζής, γνωστοποίησαν πως ο κ. Κορυπίδης (υπεύθυνος Περιβάλλοντος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση), αλλά και ο κ. Μέρκος, (Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος), επισκέφθηκαν την μονάδα, έκαναν έλεγχο και έμειναν εντυπωσιασμένοι.

«Δώρο για εμάς η έκθεση του Παν. Μέρκου», ανέφερε σχετικά ο Ν. Πανταζής παρεμβαίνοντας στον διάλογο.

«Στην έκθεση αναφέρεται ότι στην μονάδα υπάρχει πληρότητα σε υποδομές, με αποτέλεσμα η περιβαλλοντική αξία να είναι ανεβασμένη σε σχέση με το παρελθόν», τόνισε ο συμπολίτης μας διευθυντής παραγωγής της μονάδας.

Προτεραιότητα η διαχείριση της λυμματολάσπης

Όπως έχει γίνει γνωστό, η μονάδα που λειτουργεί πλέον οργανωμένα, δεν θα μείνει μόνο στην διαχείριση και στην επεξεργασία της κοπριάς.

Δράττοντας λοιπόν όλων όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Ν. Παντελιάδης ανέφερε τα εξής:

«Βλέποντας τις ανάγκες του δήμου, αλλά και των τοπικών κοινωνιών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο, προκειμένου να εκσυγχρονιστούμε, να αναπτυχθούμε και να επενδύσουμε, ώστε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν. Πρώτο μέλημά μας η παραλαβή της λυμματολάσπης από τον βιολογικό των Μεγάρων.

Εγχείρημα που δεν είναι διόλου εύκολο, γι' αυτό και τους τελευταίους μήνες είμαστε σε αναζήτηση της βέλτιστης μεθόδου επεξεργασίας της λυμματολάσπης, προκειμένου αυτό που θα γίνεται να γίνεται σωστά τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Στο επόμενο στάδιο, προσανατολιζόμαστε να προχωρήσουμε στην δημιουργία μιας μονάδας η οποία θα παράγει βιοαέριο από τα απόβλητα τα οποία θα διαχειριζόμαστε. Μιλάμε δηλαδή για οργανικά και μη επικίνδυνα απόβλητα, και με βάση το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και τώρα.

Δηλαδή, οι κοπριές πριν μπουν στην μονάδα κομποστοποίησης, θα περνούν πρώτα από την μονάδα του βιοαερίου, εκεί θα γίνεται η παραγωγή βιοαερίου και το υλικό που θα απομένει θα πηγαίνει για κομποστοποίηση».

Συνεχής επαφή και ενημέρωση των πολιτών

Ο κ. Παντελιάδης, συνεχίζοντας ανέφερε πως στις προθέσεις των στελεχών της εταιρείας είναι η συνεχής επαφή αλλά και ενημέρωση των πολιτών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου για θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες με την διενέργεια ημερίδων, αλλά και να καλούμε τα σχολεία της περιοχής να επισκεφθούν την μονάδα ώστε να κατανοήσουν οι μαθητές όχι μόνο τι σημαίνει περιβάλλον και το πώς μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας για το περιβάλλον.

Μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά σε αναδασώσεις σε διάφορα σημεία της περιοχής παρέχοντας υλικό, αλλά και με διάφορες δράσεις , που έχουν σχέση και με άλλα θέματα ανακύκλωσης.

Επιβάλλεται να δώσουμε την δυνατότητα πρωτίστως στη νεολαία να ενημερωθεί ώστε να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθησία.

Στόχος μας επίσης είναι να ενημερώσουμε και τους αγρότες της περιοχής με ημερίδες, ώστε να ενημερωθούν για την «απόδοση» της κοπριάς».

Η άποψή μας

Από την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της κοπριάς, διαπιστώσαμε ότι πολλά έχουν αλλάξει.

Η μονάδα μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν, επαναλειτούργησε και πλέον με το αντικείμενο που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα, αποτελεί μονάδα πρότυπο.

Επιβάλλεται όμως, οι τοπικές κοινωνίες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, οι πτηνοτρόφοι αλλά και οι αγρότες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Θεωρούμε πως οι δράσεις που αφορούν κυρίως την συλλογή από αποφάγια τουλάχιστον από τις μονάδες εστίασης αλλά και από τα νοικοκυριά, τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να κομποστοποιούνται, πρέπει να γνωστοποιηθούν στους πολίτες με σχετική καμπάνια από την πλευρά της εταιρείας.

Καινοτομίες σημαντικές για τις οποίες οι δημότες του δήμου Μεγαρέων θα υπερηφανεύονται μελλοντικά πως είναι οι πρωτοπόροι.