AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

17.01.2019

Ο καιρός μας

868STAMOYLHS

Με συνέντευξη απάντησε την επόμενη ημέρα στα στελέχη της αντιπολίτευσης ο δήμαρχος Μεγαρέων.
Ο κ. Σταμούλης ξεκίνησε την συνέντευξη δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «ο δήμαρχος Σταμούλης δεν λέει ψέματα», τονίζοντας ότι «αυτό το γνωρίζουν εχθροί αλλά και φίλοι, ανεξάρτητα αν κάποιοι παίζοντας μικροπολιτικά παιχνίδια προσπαθούν να το διαστρεβλώσουν, όπως έγινε και στην περίπτωση με το δήθεν ΧΥΤΥ στο λατομείο Σταμέλου», υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να μπερδέψει τον κόσμο.
Συνεχίζοντας είπε: «Και επειδή το ψέμα έχει κοντά πόδια, όσο και να διαστρεβλώσει κάποιος την αλήθεια, αυτή στο τέλος θα λάμψει. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς, η αλήθεια έλαμψε αφού ήρθε έγγραφο από τον ΕΣΔΝΑ που απαντά στο ερώτημα που είχαμε ως διοίκηση καταθέσει για το ΕΑΛΜ Σταμέλου.
Έγγραφο που ξεδιαλύνει κάθε παρεξήγηση και βάζει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του, αφού ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση οργάνων του ΕΔΣΝΑ για χωροθέτηση εγκαταστάσεων στο εν λόγω ΕΑΛΜ».
Διαβάζοντας στους εκπροσώπους του Τύπου το έγγραφο, ο κ. Σταμούλης αναρωτήθηκε: «επομένως που ήταν το ψέμα που είπα, όταν δήλωσα ότι δεν γνωρίζω πως στο λατομείο Σταμέλου θα γίνει ΧΥΤΥ»;
Μάλιστα, στηριζόμενος στον επίλογο της απαντητικής επιστολής του ΕΔΣΝΑ, ο κ. Σταμούλης υποστήριξε πως δεν έχει ξεκινήσει ούτε η διαβούλευση για την χωροθέτηση.

«Επίθεση» σε Μπερδελή και Μαρινάκη

Σχολιάζοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής αλλά και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, ανέφερε πως η αντιπολίτευση προσπαθεί με τέτοιες πρακτικές να επιβιώσει, θυμίζοντας ότι παρόμοια στάση κράτησε και στην υπόθεση του βωξίτη, αναφέροντας ότι και τότε μιλούσαν για απόκρυψη εγγράφων και όχι μόνο.
Ο κ. Σταμούλης «επιτέθηκε» αρχικά στον κ. Γ. Μπερδελή και έπειτα στον κ. Γιαν. Μαρινάκη αναφέροντας σχετικά: «Μου έκανε εντύπωση ο κ. Μπερδελής, ο οποίος παρασύρθηκε από τους άλλους και έγινε για άλλη μια φορά δεκανίκι του κ. Μαρινάκη.
Όντως μου κάνει εντύπωση, όμως αναλογιζόμενος τι μπορεί να συμβαίνει, σκέφτηκα ότι πιθανόν επειδή ζήτησε την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας να θέλει – επειδή ο κ. Μαρινάκης είναι από τα μεγάλα στελέχη – να βοηθήσει τον κ. Μαρινάκη σε αυτή την λασπολογία. Δεν βρίσκω άλλη δικαιολογία. Τον είχα για σοβαρό πολιτικό και για άνθρωπο που έχει πολιτικό λόγο και δεν θα καταφύγει σε διαστρεβλώσεις, σε λάσπη και σε ψέματα. Όσο για τον κ. Μαρινάκη, γνωρίζουμε τον βίο και την πολιτεία του. Ξέρουμε ότι διέλυσε και καταχρέωσε το Δήμο, ξέρουμε ότι χρώσταγε στους πάντες, δεν πλήρωνε υπαλλήλους, η μισθοδοσία των υπαλλήλων κινδύνευε, οπότε νομίζει ότι βρήκε την ευκαιρία να πάρει την ρεβάνς για τους Ρομά, παραλληλίζοντας την υπόθεση αυτή με τον ΧΥΤΥ. Τι σχέση έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο! Όμως αυτό το φάντασμα με τους Ρομά θα τον κυνηγάει σε όλη του τη ζωή. Αυτό είναι σίγουρο, γι’ αυτό έχει ένα μένος για τους τσιγγάνους και έχει γίνει γενίτσαρος, γιατί εκτέθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Για τους Ρομά υπήρχε έγγραφο με υπογραφή Μαρινάκη που συναινούσε στον ερχομό των Ρομά. Όπως υπήρχε και απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για μετεγκατάσταση Ρομά από το Χαλάνδρι στο Καντήλι».

«Δεν υπάρχει ΧΥΤΥ στο λατομείο Σταμέλου, παρά μόνο στο μυαλό κάποιων»

Επανερχόμενος στην υπόθεση του ΧΥΤΥ είπε: «Για τον ΧΥΤΥ δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Ούτε συναίνεση, ούτε απόφαση, αλλά ούτε και εγκαταστάσεις, όλα στηρίζονται σε έναν μύθο, γι’ αυτό το ψέμα αυτό θα καταπέσει εύκολα. Τώρα μια αβλεψία και ένα έγγραφο που δεν απαντήθηκε, δεν μπορεί να είναι άξιο σχολιασμού με δεδομένο ότι αυτή η μη απάντηση δεν επηρέασε σε τίποτα την όλη διαδικασία. Δεν ήταν μια παράλειψη που στοίχησε σε κάτι. Και η μη απάντηση οφείλετε στο περιθώριο που δίνονταν, αφού ήρθε στο Δήμο στις 27 Οκτωβρίου 2017 και έδινε χρόνο απάντησης έως τις 3 Νοεμβρίου 2017. Τα έγγραφα και τα πρωτόκολλα είναι στην διάθεση του καθενός, να τα δει και να τα εξετάσει. Επαναλαμβάνω για το ΧΥΤΥ δεν έχει ξεκινήσει τίποτα, αφού ούτε καν σε επίπεδο προτάσεων δεν έχει ξεκαθαριστεί που θα γίνουν τα ΧΥΤΥ, καθώς όλα αυτά θα αποφασιστούν μετά από διαβούλευση. Ως διοίκηση έχουμε κάνει τρεις συναντήσεις για την ΜΕΒΑ και προχθές βγήκε απόφαση από τον ΕΔΣΝΑ που αποδέχεται την εισήγηση της αντιπροέδρου για να εκκινήσουν οι προκαταρτικές διαδικασίες συζήτησης και συνεργασίας για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση της πράξης διαχείριση βιοαποβλήτων – ίδρυση και λειτουργία ΜΕΒΑ Δήμου Μεγαρέων και όμορων δήμων. Όσον αφορά το ΧΥΤΥ, δεν είμαστε ούτε στην διαβούλευση. Επομένως πολεμάμε για ένα θέμα που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ΧΥΤΥ στο λατομείο Σταμέλου, παρά μόνο στο μυαλό κάποιων που θέλουν να παίξουν κάποιο παιχνίδι και πλασάρουν όλα αυτά. Εμείς όμως επαγρυπνούμε, γι’ αυτό στείλαμε φάκελο στον ΕΔΣΝΑ με όλα τα στοιχεία που δείχνουν ότι το λατομείο Σταμέλου είναι ακατάλληλο για να λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ. Θα στείλουμε άλλο φάκελο προς όλα τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ ενώ είμαστε αποφασισμένοι να στραφούμε κατά προσώπων για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου και των πολιτών, ενώ έχουμε έρθει σε επαφή με μεγάλο δικηγορικό γραφείο που παρακολουθεί το θέμα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ΧΥΤΥ στα λατομεία Σταμέλου δεν πρόκειται να γίνει».

868STAMEGGRAFO

Τι αναφέρει αναλυτικά το έγγραφο του ΕΔΣΝΑ

«Αγαπητέ κύριε δήμαρχε
Απαντώντας στο, με ανωτέρω σχετικό διατυπωθέν, ερώτημά μας, σας γνωρίζουμε ότι:
Δεν έχει ληφθεί κάποια Απόφαση Οργάνων του ΕΔΣΝΑ για χωροθέτηση εγκαταστάσεων στο εν λόγω ΕΑΛΜ. Δεν έχουνε γενικά ως σήμερα ληφθεί αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ που να αφορούν στην επιδίωξη και έναρξη διαδικασίας χωροθέτησης ΧΥΤ σε συγκεκριμένες νέες, πέραν του ΧΥΤΑ Φυλής, θέσεις αν και όπως είναι γνωστό, είναι επιτακτική ανάγκη η χωροθέτηση νέων θέσεων που θα μοιράζουν αναλογικά το βάρος της διαχείρισης στις περιοχές της Αττικής. Τα δημοσιεύματα για χωροθέτηση ΧΥΤ σε νέες θέσεις στην Αττική δεν ερείδονται σε ειλημμένες αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ.
Όπως γνωρίζετε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, με την με αριθμ. 343/2017 Απόφασή της έχε εγκρίνει κατ αρχήν το σχέδιο της υπηρεσίας για τις τεχνικές δυνατότητες που προσφέρουν τα Εξοφλημένα Ανενεργά Λατομεία – Μεταλλεία της Αττικής, στην κατασκευή υποδομών για την, σύμφωνα με το ΠΕΣΔΑ, διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Όπως επίσης γνωρίζετε το ΕΑΛΜ Σταμέλου περιλαμβάνεται στον Κατάλογο με τα 19 ΕΑΛΜ της Αττικής που διαθέτουν τεχνικά χαρακτηριστικά καταλληλότητας.
Ο ΕΔΣΝΑ, όπως έχετε διαπιστώσει και στην περίπτωση της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Μεγάρων αλλά και στις συζητήσεις για τη ΜΕΒΑ Μεγάρων, επιδιώκει μαζί με τους ΟΤΑ να προχωρήσει σε προτάσεις και αποφάσεις. Όχι ερήμην. Όχι απέναντί τους.
Διατελούμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση»

Οι ερωτήσεις μας…

ΑΙΧΜΗ: Έχοντας διαπιστώσει πως το νόημα της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση έγκειται στο εάν εσεις ως Δήμαρχος γνωρίζατε ή όχι από καιρό την πιθανότητα χωροθέτησης στο λατομείο Σταμέλου, σας ζητάμε μια ξεκάθαρη απάντηση. Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε;

Δήμαρχος: Γνώριζα, αυτό που γνώριζαν οι πάντες και το γνώριζαν και οι κύριοι της αντιπολίτευσης. Γνώριζα και εγω ότι εξετάζονται τα ανενεργά λατομεία της Αττικής, γνώριζα ότι γίνεται μια μελέτη όπου ξεχώρισαν 19 τα οποία μπορούν να γίνουν ΧΥΤΥ. Το ήξερε όλος ο κόσμος, δεν το ήξερα μόνο εγω. Αυτό δεν ήταν μυστικό.

ΑΙΧΜΗ: Στην κοινή συνέντευξη της αντιπολίτευσης, ο κ. Κλ. Βαρελάς παρουσίασε ένα έγγραφο, την 343/2017 απόφαση του ΕΔΣΝΑ, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπήρχε ημερομηνία αποστολής, αλλά και αποστολέας υπονοώντας πως είναι παραποιημένο. Πως σχολιάζετε τις καταγγελίες του κ. Βαρελά;

Δήμαρχος: Ο κ. Βαρελάς εάν παραποιεί έγγραφα, αυτό είναι πρόβλημά του. Αν όμως έχει πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργεί το Δημόσιο και ο Δήμος, ακόμη χειρότερα που θέλει να γίνει και δήμαρχος. Ότι έγγραφο αναρτάται στο Διαύγεια, μπορεί να το κατεβάσει οποιοσδήποτε. Η 343/2017 απόφαση έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια οπότε άμα το κατεβάσει από εκεί, δεν χρειάζονται ούτε πρωτόκολλα, αλλά ούτε τίποτε άλλο. Στο Δήμο όμως που έχει έρθει, έχει το πρωτόκολλο και την ημερομηνία 3/11/2017.
Τα πρωτόκολλα λοιπόν είναι ηλεκτρονικά και δεν μπορεί να τα πειράξει κανένας. Αλλά κάτι περισσότερο μπορεί να ξέρουν αυτοί που πείραξαν τα πρωτόκολλα της ΔΕΥΑΜ. Εφόσον λοιπόν τα πρωτόκολλα είναι ηλεκτρονικά, τι μπορεί να αμφισβητήσει κανείς! Αν όμως κάποιος είναι τόσο άσχετος και δεν γνωρίζει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου, τότε τι θέλει να διεκδικήσει το Δήμο; Χρειάζεται παρά πολλά φροντιστήρια και για πολλά χρόνια. Πρέπει να μάθει ο κ. Βαρελάς ότι οι αποφάσεις λαμβάνουν μόνο αριθμό απόφασης και ημερομηνία! Τόση ασχετοσύνη από διοίκηση και είναι 20 χρόνια στο Δήμο; Άλλα 20 χρόνια ίσως του κάνουν καλό για να μάθει.