AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.02.2019

Ο καιρός μας

 

Σκληρή κριτική στο δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη με αφορμή τον σχεδιασμό ΧΥΤΥ στα Μέγαρα, ασκούν με επιστολές που απέστειλαν τόσο ο πρώην δήμαρχος Γιαν. Μαρινάκης όσο και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του δήμου Παν. Σκλαβούνος.

Ο κ. Μαρινάκης δεν διστάζει στην επιστολή του να χαρακτηρίσει τον κ. Σταμούλη «Δούρειο Ίππο» της κ. Δούρου και του κ. Βασιλείου τους οποίους χαρακτηρίζει ως «εισβολείς». Ο πρώην δήμαρχος αφήνει αιχμές για κωλυσιεργία στον σημερινό δήμαρχο αναφέροντας πως ο κ. Σταμούλης παρότι η κ. Δούρου του έστειλε επιστολή για να καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις του δήμου για το ΧΥΤΥ, εντούτοις αυτός θεώρησε σωστό να την αποκρύψει και να μην κινήσει αμέσως τις διαδικασίες διαβούλευσης. Μάλιστα ο κ. Μαρινάκης αποκαλύπτει ότι ο ΕΣΔΝΑ έλαβε απόφαση (343/2017) την 1η Αυγούστου 2017, σύμφωνα με την οποία προσδιοριζόταν επακριβώς δια της μεθόδου του αποκλεισμού, ο χώρος του λατομείου «Σταμέλου» για την δημιουργία ΧΥΤΥ.
Στον επίλογο της επιστολής του ο κ. Μαρινάκης (δια μέσω του γραφείου τύπου του συνδυασμού του), κάνει λόγο για ενορχηστρωμένο σχέδιο της καταστροφικής υποβάθμισης του τόπου μας, ρίχνοντας τεράστια ευθύνη γι’ αυτό στον κ. Σταμούλη και στους πολιτικούς συνδαιτυμόνες του την κ. Δούρου και τον κ. Βασιλείου.

Στην δεύτερη επιστολή, αυτή του Παν. Σκλαβούνου, ο υπογράφων κάνει αναδρομή στο παρελθόν θυμίζοντας ότι από το 1989 που οι κρατούντες προσπάθησαν να φορτώσουν στα Μέγαρα ένα μεγάλο ΧΥΤΑ, ο σχεδιασμός δεν προχώρησε μετά από δύσκολους αγώνες και με μπροστάρη τον αείμνηστο δήμαρχο Γ. Καστάνη – Λιάντρο. Ο κ. Σκλαβούνος μιλώντας για την σημερινή κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, τονίζει πως μετά από σοβαρές παραλείψεις του δημάρχου Γρ. Σταμούλη ελλοχεύει ο κίνδυνος για να μεταφερθεί το 1/3 των υπολειμμάτων των σκουπιδιών της Αθήνας στην περιοχή μας. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του δήμου παρουσιάζει έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν πως η διαβούλευση είχε ξεκινήσει και είχε ολοκληρωθεί, υποστηρίζοντας πως η 343/2017 απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΝΑ, με τον τρόπο της αναφέρει ότι το ΧΥΤΥ θα γίνει στα Μέγαρα και συγκεκριμένα στα ανενεργά λατομεία Σταμέλου.
Σημειώνουμε ότι όλα τα έγγραφα που δίνονται στην δημοσιότητα από τους κ.κ. Μαρινάκη και Σκλαβούνο, οι αναγνώστες σας μπορούν να τα βρουν και να ενημερωθούν σχετικά στην ιστοσελίδα του ΕΣΔΝΑ και στο link: www.edsna.gr/index.php/85-home/latest-news/146
Για την πληρέστερη ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού παρουσιάζουμε παρακάτω αυτούσιες τις επιστολές τόσο του κ. Μαρινάκη όσο και του κ. Σκλαβούνου.

marinakis

«Ζητάμε την παραίτηση του κ. Σταμούλη»

Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος μας περνά τη χειρότερη δοκιμασία στο πέρασμα των αιώνων από γενέσεως του.
Εισβολείς επιχείρησαν επανειλημμένα να αλώσουν την ιστορική πόλη των Μεγάρων.
Τόσο η γεωγραφική θέση, όσο και ο φυσικός και πολιτισμικός πλούτος αποτελούσαν το δέλεαρ για τους βάρβαρους εισβολείς.
Όμως κανείς δεν κατόρθωσε να εισχωρήσει και να αλλοτριώσει, τόσο γεωγραφικά, όσο και πολιτισμικά την αρχαιότερη πόλη της χώρας μας.
Πάντα έβρισκαν ένα πελώριο τείχος, χτισμένο από ισχυρό βράχο με πυλό την καρδιά και το σθένος των Μεγαριτών.
Όσες φορές κι αν προσπάθησαν δεν τα κατάφεραν.
Το ομόψυχο και αρραγές μέτωπο των Μεγαριτών ήταν αδιαπέραστο.
Ήταν αδιατάραχτο, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ένας Εφιάλτης, ένας Δούρειος Ίππος, που θα πρόδιδε το μονοπάτι, ή θα έμπαινε κρυφά και θα έσπερνε τον όλεθρο.
Σήμερα δεχόμαστε μια διαρκή επιδρομή από τους βαρβάρους της κεντρικής εξουσίας.
Οι υποθέσεις με την εξόρυξη του βωξίτη στα Γεράνεια, το Αγκυροβόλιο στον κόλπο των Μεγάρων, τη διέλευση του Ευρωασιατικού Καλωδίου από τον Άη Νικόλα της Πάχης, την επέκταση και την εγκατάσταση νέων πλωτών μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών στην Κακιά Σκάλα, το αποδεικνύουν.
Όμως ακόμα κι αν δεχτούμε ότι η επιβάρυνση όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι μεγάλη, η επιβάρυνση της δημιουργίας μιας μονάδας ΧΥΤΥ στον τόπο μας είναι ο όλεθρος.
Στις προηγούμενες δραστηριότητες υπήρχε επίπτωση, πέρα από όλα τ΄άλλα και στην υγεία.
Στην περίπτωση ΧΥΤΥ υπάρχει αποκλειστική επιβάρυνση της υγείας.
Όμως ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που «ελαφρά τη καρδία» πήραν μια τέτοια απόφαση;
Θεωρείται δεδομένο και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε από την κ. Δούρου όταν ο αρμόδιος οργανισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ, του οποίου είναι Πρόεδρος, πήρε κατά πλειοψηφία την απόφαση 343/2017 την 1η Αυγούστου 2017, σύμφωνα με την οποία προσδιοριζόταν επακριβώς δια της μεθόδου του αποκλεισμού, ο χώρος του λατομείου «Σταμέλου» για τη δημιουργία ΧΥΤΥ!
Με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε η αποστολή σχετικής επιστολής της κ. Δούρου σε όλους του Δημάρχους της Αττικής, ώστε να διατυπώσουν τυχόν ενστάσεις ή παρατηρήσεις - ειδικά αυτοί στους οποίους βρίσκονται τα ανενεργά λατομεία – στη δημόσια διαβούλευση, η οποία είχε ως ημερομηνία λήξης την 3η Νοεμβρίου 2017.
Η επιστολή της κ. Δούρου στάλθηκε φυσικά και στον κ. Σταμούλη.
Ο κ. Σταμούλης θεώρησε σωστό να την αποκρύψει και να μην κινήσει αμέσως τις διαδικασίες διαβούλευσης.
Έτσι δεν συγκάλεσε ούτε την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, ούτε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και κυρίως δεν έφερε αυτό το μείζον θέμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο Δημοτικό Συμβούλιο, προς λήψη απόφασης.
Την ίδια στιγμή στο γειτονικό Δήμο της Μάνδρας - Ειδυλλίας συγκλήθηκε άμεσα η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, μετά από την με αρ. πρωτ. 19336/29.9.2017 πρόσκληση της Δημάρχου κ. Κριεκούκη, η οποία συνεδρίασε στις 16/10/2017 με αποκλειστικό θέμα την τοποθέτηση επί της 343/2017 απόφασης του ΕΔΣΝΑ για τα ανενεργά λατομεία.
Επίσης ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας στις 30/8/2017 είχε λάβει ήδη την 152/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ήταν αντίθετος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επεξεργασίας απορριμμάτων στο «Μελετάνι» και όρισε διαπαραταξιακή επιτροπή αγώνα με Πρόεδρο τη Δήμαρχο κ. Κριεκούκη.
Στο Δήμο μας το ίδιο χρονικό διάστημα δεν έγινε απολύτως τίποτα!
Ο κ. Σταμούλης απέκρυψε από όλους το θέμα, ακόμα κι από τους στενούς συνεργάτες του και η υπόθεση προχώρησε χωρίς να υπάρχει καμία αντίρρηση από το Δήμο μας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα και ειδικά μετά τις καταστροφικές - φονικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2017, ακολούθησαν εξαγγελίες ασφαλτοστρώσεων στο Δήμο μας, με 1.850.000 ευρώ από την Περιφερειάρχη κ. Δούρου και 2.500.000 ευρώ από τον Υπουργό Μεταφορών κ. Σπίρτζη.
Ενώ όλα κυλούσαν ήρεμα και σχεδιασμένα, ήρθε το πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής», σχετικά με τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο λατομείο «Σταμέλου» και ο κ. Σταμούλης επαναστάτησε δηλώνοντας ότι δεν γνώριζε τίποτα!
Γι αυτό το λόγο ο ΕΔΣΝΑ εξέδωσε μια ανακοίνωση στις 3/10/2018, με την οποία η κ. Δούρου αποκαθιστούσε (όπως γράφει η ανακοίνωση) την αλήθεια, αναφέροντας ότι ο Δήμος Μεγαρέων ενώ ενημερώθηκε, δεν κατέθεσε ουδεμία πρόταση ή παρατήρηση!
Μετά από όλα αυτά είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι οι εισβολείς κ. Δούρου και κ. Βασιλείου (ο οποίος γνώριζε τα πάντα από την πρώτη στιγμή), συνέχισαν την επιδρομή τους και εισέβαλαν εντός των τειχών της πόλης των Μεγάρων με Δούρειο Ίππο το Δήμαρχο κ. Σταμούλη!
Η κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί είναι ολέθρια και όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για να μη γίνει κάτι τέτοιο στον τόπο μας.
Η επίπτωση είναι πολύπλευρη και αφορά σε όλους τους τομείς, τόσο τον κοινωνικό με προεξάρχον το ζήτημα της υγείας και του περιβάλλοντος, όσο και τον οικονομικό τομέα, αφού θα υποστούν μεγάλη ζημία οι παραγωγικές τάξεις του πρωτογενούς τομέα του Δήμου μας, με τη δυσφήμηση που θα υποστούν.
Όμως ποιος μπορεί να εμπιστευτεί ως μπροστάρη στον αγώνα αυτό, που ως διακύβευμα έχει το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας, ένα Δήμαρχο ο οποίος στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων και με την αδράνεια και τη σιωπή λειτούργησε ως Δούρειος Ίππος στην εξέλιξη αυτής της τόσο επιβλαβούς για τον τόπο μας απόφασης του ΕΔΣΝΑ;
Ως συνδυασμός ζητάμε αυτή τη στιγμή την παραίτηση του κ. Σταμούλη από το αξίωμα του Δημάρχου.
Δεν μπορεί αυτός που πρόδωσε τις ελπίδες και τα όνειρα του λαού των Μεγάρων και της Νέας Περάμου να παραμένει στη θέση αυτή.
Καλούμε επίσης και τους Δημοτικούς Σύμβουλους της συμπολίτευσης και κυρίως τους στενούς συνεργάτες του κ. Σταμούλη, να αναλογιστούν τη συμμετοχή στην ευθύνη που φέρουν οι ίδιοι για τις πράξεις του επικεφαλή τους από τη στιγμή που έγιναν γνώστες αυτής της σοβαρής υπόθεσης και να πράξουν ανάλογα, με βάση τη συνείδηση τους.
Καλούμε ακόμα τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων σε μια από κοινού προσπάθεια με τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής αγώνα με σκοπό την πλήρη ενημέρωση μας από τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς και την αποτροπή της θεσμοθέτησης κατασκευής ΧΥΤΥ στον τόπο μας.
Η παράταξη μας δια του επικεφαλή της και των συνεργατών του θα παραχωρήσει άμεσα συνέντευξη τύπου, ώστε να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να αποδείξει με έγγραφα και στοιχεία την τεράστια ευθύνη που φέρει ο κ. Σταμούλης και οι πολιτικοί συνδαιτυμόνες του, κ. Δούρου και κ. Βασιλείου στο ενορχηστρωμένο σχέδιο της καταστροφικής υποβάθμισης του τόπου μας.
Γραφείο τύπου του συνδυασμού
«Μέγαρα – Νέα Πέραμος Νέο Ξεκίνημα»

866SKLABOYNOS

Όλη η αλήθεια για τα σκουπίδια στο νταμάρι Σταμέλου (Ντόσκουρι)

Από το 1989 η κεντρική εξουσία, προσπαθούσε να μας φορτώσει στα Μέγαρα ένα μεγάλο μέρος των σκουπιδιών της Αθήνας θέλοντας να φτιάξει Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) στην αρχή στην περιοχή «ΠΆΝΟΥ ΤΑ ΠΕΥΚΑ» και στη συνέχεια στις «ΑΡΤΙΚΙΕΣ». Με μεγάλους και δύσκολους αγώνες και μπροστάρη τον αείμνηστο Δήμαρχο Γιώργο Καστάνη Λιάντρο, με παραστάσεις στα υπουργεία, με συλλαλητήρια και με κάθε μέσο που χρησιμοποιήσαμε, δικαιώσαμε τον αγώνα μας και δεν ήρθαν τα σκουπίδια στα Μέγαρα. Δυστυχώς όμως σήμερα μετά από σοβαρές παραλείψεις του Δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη, είναι πολύ πιθανός ο κίνδυνος να μας φέρουν στα Μέγαρα το ένα τρίτο των υπολειμμάτων των σκουπιδιών της Αθήνας, να μας μετατρέψουν την περιοχή μας σε σκουπιδότοπο. Και για να καταλάβει ο κόσμος τι έχει γίνει, θα πιάσω τα γεγονότα από την αρχή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 06/12/2016 με την 414/2016 (ΑΔΑ:ΩΖΠΟ7Λ7-Ε04) αναθεώρησε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα σκουπίδια στην Αττική, λαμβάνοντας υπόψη μόνο ένα μέρος των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης στερεών αποβλήτων που είχαν εκπονήσει οι Δήμοι της Αττικής (και ο δικός μας). Με αυτή την απόφαση μπήκαν οι προδιαγραφές της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική. Απόφαση πολύ σοβαρή αφού στη συνέχεια κυρώθηκε με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 61490/5302 (Σκουρλέτης-Φάμελλος) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4175 τ.Β/2016.
Μετά από αυτά, ο Ενιαίος Διαβαθμιστικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΈΔΣΝΑ) ανέθεσε σε σύμβουλο υποστήριξης μελέτη σχεδίου αποκατάστασης και αξιοποίησης των Εξοφλημένων Ανενεργών Λατομείων-μεταλλείων (ΕΑΛΜ) σε συνέργεια με τις προβλεπόμενες δομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΠΕΣΔΑ Αττικής. Την 01/08/2017 η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) του ΕΔΣΝΑ παρέλαβε τα τρία (3) παραδοτέα της μελέτης με την 342/2017
(ΑΔΑ:ΨΩΗΡΟΡ05-ΡΚΟ) απόφασή της. Την ίδια ημέρα η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ με την 343/2017 (ΑΔΑ:60ΩΛΟΡ05-1ΓΕ) απόφασή της, αποφάσισε ότι στη Δυτική Αττική θα γίνει ένας ΧΥΤΥ σε ένα από πέντε (5) ανενεργά λατομεία Μουσαμά στο Δήμο Φυλής, Σταμέλου Ντόσκουρι στο Δήμο Μεγαρέων και ΤΙΤΆΝ, Μελετάνι και Ερυθρές στο Δήμο Μάνδρας.
Επί πλέον αυτή η απόφαση λέει με τον τρόπο της, ότι ο ΧΥΤΥ θα γίνει στο νταμάρι του ΣΤΑΜΕΛΟΥ και ορίζει ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Δήμους.
Όμως, ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης υπέπεσε σε σοβαρές παραλείψεις, που πιθανόν να συνιστούν και παράβαση καθήκοντος αφού έκρυψε επιμελώς από τους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και από τον Μεγαρικό Λαό, τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, του ΕΔΣΝΑ, καθώς και τις μελέτες που έδειχναν ότι θα φέρουν σκουπίδια στην περιοχή μας. Δεν διάβασε τη μελέτη σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, ώστε να αντικρούσει με επιχειρήματα τη δημιουργία ΧΥΤΥ στα Μέγαρα. Δεν κάλεσε την επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο ως όφειλε, και δεν έλαβε μέρος στη διαβούλευση που έληξε στις 03/11/2017, όπου είχε προσκληθεί να συμμετάσχει. Είπε και ψέματα ο κ. Σταμούλης στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν έγινε διαβούλευση. Ο γειτονικός Δήμος Μάνδρας έκανε και δημοτική διαβούλευση και Δημοτικό Συμβούλιο, έλαβε μέρος στη δημόσια διαβούλευση του ΕΔΣΝΑ και κατάφερε να αποτρέψει τα σκουπίδια από την περιοχή του.
Δυστυχώς για τα Μέγαρα, ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης κατάφερε με τη στάση του και τις παραλείψεις του, αφού δεν ενημέρωσε έγκαιρα το Μεγαρικό Λαό, να φέρει τα σκουπίδια προ των πυλών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.
Όλα αυτά που λέω θα τα δείτε λεπτομερώς, αν μπείτε στο site του ΕΔΣΝΑ www.edsna.gr στο κουτάκι που αναφέρεται στα ανενεργά λατομεία και θα καταλάβετε τι έχει γίνει.
Τί μέλλει γενέσθαι εδώ που έχουμε φτάσει;
1. Σε πρώτη φάση τεράστιο αγώνα για να μην περάσει από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση χωροθέτησης.
2. Να διαβαστεί η μελέτη ( τα τρία παραδοτέα της μελέτης) και να αντικρουστούν οι λόγοι που αποκλείστηκαν τα εκατόν σαράντα οκτώ λατομεία της Αττικης και να δείχνουν ΧΥΤΥ στη Δυτική Αττική και στο Νταμάρι του ΣΤΑΜΕΛΟΥ. Εξάλλου υπάρχουν ανενεργά λατομεία και στην Πεντέλη και στο Διόνυσο, αλλά και σε άλλες πλούσιες περιοχές που πάντοτε εξαιρούνται για κάποιους λόγους.

Παναγιώτης Γ. Σκλαβούνος
Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Όμ. Καθηγητής ΠΑΔΑ