AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

17.01.2019

Ο καιρός μας

866MAKR01

Την υποψηφιότητά του για την διεκδίκηση της διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων στις επόμενες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το Μάη του 2019, ανακοίνωσε, με υπερηφάνεια και αίσθημα ευθύνης για τον τόπου του, ο έμπορος και οικονομολόγος Άγγελος Μακρυγιάννης. Στη κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων «Ιφινόη» του συγκροτήματος Le Mirage, στη παραλία των Μεγάρων, την Κυριακή 7 Οκτώβρη 2018, παρευρέθηκαν φίλοι του, αλλά και αρκετοί πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων θέλοντας να ακούσουν τις θέσεις τους αλλά και να του ευχηθούν κάθε επιτυχία.
Ο Άγγελος Μακρυγιάννης δεν κρύφτηκε πίσω από υποσχέσεις και μεγάλες κουβέντες αλλά με μια μεστή ομιλία, βγαλμένη από βάθος καρδιάς, γεμάτη πολιτικό περιεχόμενο, έδωσε το στίγμα του, για το πώς θα πορευθεί από εδώ και εξής. Παρουσιάζοντας το όραμά του, τις θέσεις του και τους βασικούς άξονες του προγράμματος του δημοτικού του συνδυασμού, που ακούει στο όνομα « Όμορφες Πόλεις». Την εκδήλωση προλόγισαν κατά την έναρξή της, μετά από τη σύντομη παρουσίαση του βιογραφικού του Άγγελου Μακρυγιάννη, από τη Βίκυ Τσολιάκου, ο Διευθυντής της νεοσύστατης Υπηρεσίας Αξιοποίησης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) Γεώργιος Ζησιμάτος και ο πρώην Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γεώργιος Μπενέτος ενώ ο συμπολίτης μας Σπ. Τσιούνης ανέλαβε, να παρουσιάσει, μέσω σύντομης αναφοράς, τα βασικά στοιχεία του νέου εκλογικού Νόμου, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογές του Μάη του 2019. Ενός νόμου, που θα φέρει αλλαγές σε όλους τους Δήμους της χώρας, και θα ισχύσει από το Μάη του 2019, σηματοδοτώντας το κλείσιμο της Καλλικρατικής μεταρρύθμισης και ανοίγοντας μια νέα σελίδα, με τη μεταρρύθμιση του Κλεισθένη, η οποία αλλάζει πλέον πολλά από τα προϋπάρχοντα έως τώρα εκλογικά δεδομένα.
Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο π. Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, ο συνυποψήφιος με τον κ. Μακρυγιάννη για τη στήριξη της Ν.Δ και πρώην Αντιδήμαρχος Μεγαρέων Γιώργος Κουμπέτσος, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» Ιωάννης Μιχάλαρος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγάρων Αθανάσιος Ζάλης και ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Μελέτης Λέλης.

866MAKR02

Πάντα σημείο αναφοράς είχε τα Μέγαρα

Αρχικά ο Γεώργιος Ζησιμάτος δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως γνωρίζει πολύ καλά τον κ. Μακρυγιάννη, ο οποίος του έχει δείξει τα διαπιστευτήρια του και τα δείγματα γραφής μέσα από όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας, που είχε μαζί του και κάνοντας συγχρόνως «κατάθεση ψυχής», όπως ο ίδιος δήλωσε, «πάνω από το βήμα ομιλίας», υποστήριξε, πως αναφέρεται σε έναν άνθρωπο, ο οποίος σε όλη του την διαδρομή δείχνει μια μοναδική αγάπη για τα Μέγαρα, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «σε όλη τη πορεία του Άγγελου, πάντα σημείο αναφοράς ήταν τα Μέγαρα διότι πραγματικά αυτός ο αεικίνητος άνθρωπος είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται ο κάθε τόπος».
Σύμφωνα με τον κ. Ζησιμάτο, οι τοπικές αυτοδιοικήσεις ανά την Ελλάδα πλέον χρειάζονται «ανθρώπους νοικοκύρηδες» όπως δήλωσε, «που μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και θα φέρουν τον τόπο τους στη θέση που του αρμόζει». Αυτό μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με την άποψη του κ. Ζησιμάτου, όταν υπάρξει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού με τοποθέτηση νέων προσώπων που έχουν όρεξη, όραμα και τρέφουν αληθινή αγάπη για τον τόπο τους. Ο κ. Ζησιμάτος έκλεισε την ομιλία του καλώντας τον κόσμο των Μεγάρων, να εμπιστευτεί τον κ. Μακρυγιάννη σε αυτές τις εκλογές διότι «είναι η καλύτερη επιλογή για τον τόπο, να μπει στο τιμόνι της πόλης ένας άνθρωπος με αγνή ψυχή και αληθινή αγάπη για τα Μέγαρα».

866MAKR03

«Ο νόμος ταιριάζει γάντι στον Άγγελο»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γ. Μπενέτος, όπου με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού Νόμου δήλωσε: «Αυτή η αλλαγή ταιριάζει γάντι στον Άγγελο» διότι, όπως εξήγησε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά, εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, για να προκύψει Δήμαρχος, θα πρέπει, να έχει τη συναίνεση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και «ο Άγγελος έχει αυτά τα προσόντα», δήλωσε με νόημα. Ο κ. Μπενέτος πιστεύει, πως ο κ. Μακρυγιάννης, έχει το πολιτικό βάρος και μπορεί να συνδέσει τις διάφορες πολιτικές απόψεις, χωρίς να χάσει το στόχο του, θεωρώντας, πως ο στόχος, (όπως τέθηκε μέσα από τη διακήρυξη του συνδυασμού), είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι αναφέρεται στους νέους ανθρώπους και έχει όραμα, να κρατήσει τη νέα γενιά στο τόπο. Πράξη η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μπενέτο, σημαίνει οικονομική ανάπτυξη κάτι που πρέπει να είναι το κεντρικό θέμα επιδίωξης των τοπικών κοινωνιών, «αν θέλουμε να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να γυρίσουμε το μετερίζι αυτής της πόλης

Ο Άγγελος Μακρυγιάννης στο κεντρικό του λόγο, πριν την επίσημη παρουσίαση της διακήρυξης του δημοτικού του συνδυασμού δήλωσε μεταξύ άλλων, πως η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό «να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε μέσα από την ψυχή μας για να κάνουμε μια νέα αρχή και να αλλάξουμε σελίδα για την πόλη, γυρνώντας επιτέλους το μετερίζι της και να πάμε ένα βήμα μπροστά». Στη συνέχεια ανέφερε αινιγματικά, πως μέσα από την εμπειρία του γνωρίζει, πως για να επιτευχθούν οι στόχοι, που έχουν τεθεί από το συνδυασμό, πιθανόν να υπάρξουν και «θύματα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συγκρουστεί με το κατεστημένο.

866MAKR04

Αναλυτικά η διακήρυξη του συνδυασμού «Όμορφες Πόλεις»

«Από την αρχαιότητα σε αυτόν το τόπο κατοικούν άνθρωποι που με επιμονή και όραμα κράτησαν ζωντανή αυτή την πόλη. Τους κράτησε η στρατηγική θέση και η φυσική ομορφιά που υπάρχει. Μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια της ιστορίας της δοκιμάζεται σκληρά για να επιβιώσει και να κρατήσει τα παιδιά της. Το μέλλον σήμερα δεν διαφαίνεται αισιόδοξο κυρίως για τις νέες γενιές μιας και οι λίγες διαθέσιμες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να κρατήσουν τα όνειρα και τους υψηλούς στόχους τους. Από την άλλη πλευρά οι συνεχόμενες εξαγγελίες για υποβάθμιση του τόπου μας και οι φυσικές καταστροφές , μηδενίζουν και τη μικρή υπεραξία που θα μπορούσε χάριν της φυσικής της ομορφιάς να υπάρξει.
Οι νέοι ανησυχούμε! Βλέπουμε μπροστά μας μετά το πέρασμα της μεγαλύτερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης, την σταδιακή απαξίωση της περιοχής μας. Η τοπική μας οικονομία δεν έχει πολλές αντοχές για να αμυνθεί και να επιβιώσει σε ένα δυσκολότερο και ανταγωνιστικότερο αύριο. Πρέπει να πάρουμε πολύ γρήγορα δραστικά και αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να μπορέσουμε στο άμεσο μέλλον να προλάβουμε τους υπόλοιπους δήμους γύρο μας. Μια ανάπτυξη που θα βασιστεί κυρίως στην ποιότητα της ζωής του ανθρώπου και της φύσης που παραλάβαμε από τους προγόνους μας.
Στα Μέγαρα και την Νέα Πέραμο, αλλά και στην Κινέτα και το Αλεποχώρι, η ίδια η φύση μας έδωσε πολλά πλεονεκτήματα για ανάπτυξη που θα μας οδηγήσουν στην θέση που μας αξίζει. Οι σημερινές φυσικές και κλιματολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τα γεωγραφικά μας πλεονεκτήματα, μάς επιτρέπουν να ξεκινήσουμε πολλές δραστηριότητες που θα κρατήσουν τους νέους μας, αλλά και θα φέρουν πολλούς καινούργιους επισκέπτες στην περιοχή μας. Όχι περαστικούς ή για λίγη ώρα, αλλά για μικρές και οικονομικές τουριστικές αποδράσεις.
Ο νέος δήμος, με αιχμή του δόρατος την επιστημονική και την επιχειρηματική κοινότητα και συμμάχους όλους τους εργαζόμενούς του, έχει ως προτεραιότητα να ολοκληρώσει τα έργα και τις μελέτες των προηγούμενων διοικήσεων. Για να υπάρξει επιτέλους μια συνέχεια στο έργο του δήμου μας. Είναι η ώρα που όλοι μας ενωμένοι, πολίτες και πολιτικοί, να κοιτάξουμε την πρόοδο και τη ευημερία του τόσο όμορφου αλλά παραμελημένου τόπου μας.
Απόψε σας καλώ να αφήσουμε πίσω μας τα όποια μικρά μας χωρίζουν, βάζοντας τις βάσεις για να κρατήσουμε τους νέους και τις νέες στο τόπο που γεννήθηκαν. Ήρθε η ώρα να βρούμε όλα εκείνα που μας ενώνουν και μας δυναμώνουν. Δεν περισσεύει κανείς από αυτή τη προσπάθεια παρά μόνον αυτοί που δεν θέλουν να πάει ο τόπος μας μπροστά.
Το δικό μας όραμα, είναι να αναδείξουμε την μακρά και λαμπρή ιστορία μας, τις φυσικές ομορφιές και τα υπέροχα προϊόντα γης και θάλασσας που παράγουμε. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Να μπορεί να επισκέπτεται νέος κόσμος τις πόλεις μας εύκολα, παρέχοντας τους σωστές υποδομές και σύγχρονες υπηρεσίες. Οι πολίτες πρέπει επιτέλους να αισθανόμαστε σιγουριά σε ένα όμορφο και καθαρό περιβάλλον που θα αξίζει να ζούμε στο μέλλον. Σε ένα περιβάλλον που οι νόμοι θα εφαρμόζονται και οι πολίτες δεν θα φοβούνται από κοινωνικές ομάδες που λειτουργούν στα όρια της ανομίας.
Στον τόπος μας ήρθε η ώρα για αλλαγή πορείας. Να αντικρύσουμε το μέλλον μας προσπερνώντας την απαισιοδοξία και την μιζέρια του χθες, μπαίνοντας σε ένα αισιόδοξο και καλύτερο αύριο. Αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα πλεονεκτήματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα, για να κάνουμε όλοι μαζί τις «Όμορφες Πόλεις» πραγματικότητα».

Οι κορδέλες των έργων θα κόβονται από τους Δημάρχους που τα ξεκίνησαν

Μετά το τέλος της παρουσίασης της διακήρυξης, ο κ. Μακρυγιάννης υποστήριξε, πως θέλει ο συνδυασμός του, να συντάξει ένα επίκαιρο πρόγραμμα και κάλεσε τον κόσμο των Μεγάρων, να καταθέτει στο πολιτικό γραφείο του συνδυασμού συνεχώς προτάσεις. Υποστήριξε, πως η αρχή θα πρέπει να γίνει με την ολοκλήρωση έργων, που ξεκίνησαν από θητείες προηγούμενων Δημάρχων της πόλης και που διακόπηκαν για διαφόρους λόγους. Ο κ. Μακρυγιάννης σέβεται όλους όσους πέρασαν από το Δημαρχικό θώκο και θεωρεί, «πως κανείς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν περισσεύει και μόνο από τη συνεργασία με όλους, φίλους και εχθρούς, θα μπορέσει να έρθει η ευημερία στη περιοχή των Μεγάρων». Έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας πως « δεν είναι δυνατόν να ξεκινάει μια νέα δημοτική αρχή και το μόνο που σκέφτεται είναι να εξαφανίσει το προηγούμενο έργο για να δείξει ότι είναι τα πάντα δικά της και συμπλήρωσε πως «δεσμεύομαι από αυτό το βήμα, πως τις κορδέλες των έργων που ξεκίνησαν στο παρελθόν, εάν είναι δυνατό, θα τις κόβουν οι Δήμαρχοι που τα άρχισαν».
Εμείς με τη σειρά μας Άγγελε σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συμμετοχή σους στις εκλογές.