AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

17.01.2019

Ο καιρός μας

865mperdelhs

Το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε προς όλα τα κόμματα έδωσε στην δημοσιότητα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Γ. Μπερδελής.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα» θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, διευκρίνισε πως απέστειλε επιστολή τόσο στην Νέα Δημοκρατία, όσο και στα υπόλοιπα κόμματα που συγκροτούν το δημοκρατικό τόξο, τονίζοντας την αναγκαιότητα προγραμματικών συγκλίσεων με στόχο την συγκρότηση ενός υπερκομματικού ψηφοδελτίου νίκης.
Αναλυτικά ο κ. Μπερδελής είπε: «Ο λόγος που κάλεσα τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ σε κοινή συνέντευξη αφορά κυρίως τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία όσον αφορά την επιστολή υποψηφιότητας, αλλά και την σκιαγράφηση του πλαισίου και της ουσίας της συγκεκριμένης επιστολής. Θεωρώ πως κάποια τοπικά μέσα από εσφαλμένη πιστεύω πληροφόρηση, στα πρωτοσέλιδα τους με έβαλαν ως υποψήφιο για το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Παραδίδοντας σήμερα στην δημοσιότητα την επιστολή, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εγώ σε καμία περίπτωση δεν ζήτησα το χρίσμα κανενός κόμματος. Ζήτησα την στήριξη όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Πιστεύω πως δεν είναι το ίδιο με το να ζητάς χρίσμα, αφού αυτό σε βάζει στο πλαίσιο κάποιων κομματικών υποψηφιοτήτων με μία υποψηφιότητα που ζητά την στήριξη πέραν του ενός κόμματος και άλλων πολιτικών δυνάμεων. Εξάλλου θα πρέπει να διευκρινίσω ότι η πολιτική και η κοινωνική μου διαδρομή ευτυχώς είναι γνωστή σε όλη την κοινωνία των πόλεων μας, όπως γνωστή είναι και η ιδεολογική μου αντίληψη. Άρα ότι προσπαθώ να κάνω, δεν γίνεται παρά μόνο σε ένα πλαίσιο διαφάνειας και ενδεχομένως συγκλίσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις όπως επιθυμώ. Οι λόγοι που με έκαναν να στείλω αυτή την επιστολή σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, είναι βαθιά πολιτικοί και βαθιά κοινωνικοί. Όπως πολλοί συνυποψήφιοι μου, έτσι και εγώ αγαπώ την πόλη μου, γι’ αυτό εκτιμώντας ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, όπου έβλεπα μόνο κάποιους κομματικούς υποψηφίους με κύριο προσόν το κομματικό διαβατήριο, συναισθάνομαι ότι η κοινωνία είναι πολύ μπροστά από εμάς. Η κοινωνία έχει ξεπεράσει παρωχημένες αντιλήψεις, έχει ξεπεράσει στεγανά των κομμάτων, έχει ξεπεράσει τα πράσινα κόκκινα και μπλε καφενεία και αυτό που την ενδιαφέρει κυρίως είναι να υπάρχει στο δήμο μια διοίκηση που με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και εμπειρία, θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα ώστε να ξεπεραστεί μια εποχή αδράνειας. Αυτή ήταν η ουσία της επιστολής μου».

Πιο τίμιες οι συγκλίσεις να γίνουν πριν τις εκλογές

«Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ούτως ή άλλως, είναι ένας θεσμός που ευνοεί τις συγκλίσεις, τις συμμαχίες, αλλά και τη συναίνεση. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα ενός δήμου. Σήμερα όμως (και λίγοι το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό) υπάρχει ένας νόμος ψηφισμένος που ονομάζεται «Κλεισθένης». Ο «Κλεισθένης» σε αναγκάζει να οδηγηθείς σε συγκλίσεις ή συμμαχίες προκειμένου όχι μόνο να λύσεις προβλήματα της πόλης σου, αλλά να διοικήσεις και τον δήμο. Για παράδειγμα, ο «Κλεισθένης» από την πρώτη Κυριακή μοιράζει σε όλους τους συνδυασμούς όλες τις έδρες. Δηλαδή στο δήμο Μεγαρέων μοιράζει από την πρώτη Κυριακή και τις 33 έδρες. Αυτό τι σημαίνει με απλά λόγια; Σημαίνει πως ο δήμαρχος για να μπορεί με δική του πλειοψηφία να διοικήσει το δήμο, θα πρέπει από την πρώτη Κυριακή να λάβει 50%+1 ψήφο. Αν πάρουμε ως παράδειγμα τις προηγούμενες εκλογές, όπου εάν γίνονταν με τον «Κλεισθένη» ο κ. Σταμούλης που είναι σήμερα δήμαρχος, θα είχε 11 δημοτικούς συμβούλους, ο κ. Μαρινάκης που είναι στην μείζονα αντιπολίτευση θα είχε 13 δημοτικούς συμβούλους, εγώ θα είχα εκλέξει 5 δημοτικούς συμβούλους και από έναν σύμβουλο θα είχαν εκλέξει οι υπόλοιπες παρατάξεις. Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν είναι το εξής: Μπορεί να διοικήσει ο δήμαρχος έχοντας 11 συμβούλους στους 33, όταν δεν υπάρχουν συγκλίσεις ή συμμαχίες και τέλος πάντων μια συναντίληψη για τα κοινά θέματα και προβλήματα που απασχολούν τον δήμο; Σαφώς όχι. Άρα τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Ο δήμαρχος θα καλέσει τους «αντιπάλους» του και θα τους προσφέρει πάνω ή κάτω από το τραπέζι θέση αντιδημάρχου (αφού προβλέπει ο νόμος πως μπορεί η θέση να καλυφθεί από την αντιπολίτευση, ή άλλες θέσεις ευθύνης. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται κατ’ εμέ είναι το εξής: Είναι άραγε πιο τίμιο να γίνουν αυτές οι συμφωνίες ή οι συγκλίσεις μετά και πάνω ή κάτω από το τραπέζι, ή είναι πιο τίμιο και πιο δημοκρατικό οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες να γίνουν πριν τις εκλογές που ο κάθε δημότης γνωρίζει τα συμφωνηθέντα και επιβραβεύει ή όχι αυτή την προσπάθεια; Είναι ένα ερώτημα που δυστυχώς πολλοί μη γνωρίζοντας το νόμο και την εφαρμογή του, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι σήμερα πέρα από το αίτημα της κοινωνίας για τη δημιουργία υπερκομματικών – πολυσυλλεκτικών ψηφοδελτίων, ένας άλλος λόγος είναι ότι ο νόμος μας αναγκάζει να προβούμε σε συγκλίσεις σε συνεργασίες προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα των πόλεων μας».

Ποιο πρέπει να είναι το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών

«Είναι αλήθεια ότι η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς. Το ερώτημα που θέτω προς όλους τους συμπολίτες, προς όλους αυτούς που ασχολούνται με τα κοινά είτε μέσα από φορείς είτε μέσα από κόμματα, το διακύβευμα των επόμενων δημοτικών εκλογών γι’ αυτούς ποιο είναι; Το εάν ένα κόμμα αυξήσει ή όχι τα ποσοστά του ή η λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν το δήμο; Νομίζω ότι ο κάθε καλόπιστος θα απαντήσει θετικά στο δεύτερο ερώτημα. Η λύση των προβλημάτων όμως πως επιτυγχάνεται; Επιτυγχάνεται με σύμπνοια, συναντίληψη και συνεργασίες σε ένα προσυμφωνημένο πλαίσιο αρχών και προγράμματος προκειμένου ο δήμος προγραμματισμένα και με σχέδιο να προχωρήσει και αν είναι δυνατόν να βάλει τις βάσεις για ένα σύγχρονο μελλοντικό δήμο. Η κοινωνία πλέον έχει σταματήσει να στηρίζει τα στεγανά των κομμάτων, να στηρίζει κομματικούς υποψήφιους με μοναδικό προσόν τους την κομματική τους ταυτότητα. Θέλει ανθρώπους οι οποίοι και εμπειρία έχουν και σχέδιο έχουν και διαδρομή έχουν. Το κυριότερο όμως είναι ότι έχουν «ακροατές» σε όλο το πολιτικό φάσμα, έχουν φίλους σε όλη την τοπική κοινωνία. Γιατί ίσως αυτό αποτελεί τη μοναδική εγγύηση ώστε να δημιουργηθεί μία διοίκηση που ξεπερνάει τα κόμματα, χωρίς κανένας να αποποιείται την ιδεολογική του ή κομματική του ταυτότητα και σε ένα πλαίσιο προσυμφωνημένο να προχωρήσει και να λύσει τα προβλήματα του δήμου μας».

«Πρέπει να κάνω το καλύτερο δυνατό για το δήμο μας»

«Νομίζω ότι όσο μπορούσα καλύτερα σκιαγράφησα το πλαίσιο σχετικά με το τι με ανάγκασε να αποστείλω επιτολή προς όλα τα κόμματα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος, γνωρίζοντας ότι τα στεγανά των κομμάτων υπάρχουν, όπως υπάρχουν τα προσωπικά αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία κάποιοι διαφημίζουν. Όμως εγώ έχω μάθει πάντα στη ζωή μου να αναλαμβάνω την ευθύνη των πράξεων μου, να έχω τη συνείδηση πως πρέπει να κάνω το καλύτερο δυνατό για τον δήμο μας. Γι’ αυτό νομίζω πως αυτή η κίνηση αλλά και η προσπάθεια για την δημιουργία ενός υπερκομματικού – πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου με άτομα από την τοπική κοινωνία ικανά, τίμια και από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, είναι το μοναδικό εγχείρημα που δίνει στον τόπο μου μια προοπτική για το μέλλον. Αυτά είχα να πω. Θα ήθελα να τα ξεκαθαρίσω και να μην αφήσω σκιές σε οτιδήποτε προσπαθώ να κάνω (εξάλλου δεν το έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου) και θα ήθελα όλοι οι συντοπίτες μου να με κρίνουν με βάση αυτά που εγώ λέω και κάνω αλλά ταυτόχρονα να τονίσω πως ότι κάνω και ότι λέω αφορούν αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον του δήμου Μεγαρέων».

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Αλέκα Σταματιάδη (Ενημέρωση): Απ’ όσα μας είπατε, καταλάβαμε ότι ήσασταν αρκετά σκεπτικός μέχρι να φτάσετε στην επιστολή που στείλατε σε όλα τα κόμματα. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από το συνδυασμό σας ή από κάποιους ανθρώπους του πολιτικού σας περιβάλλοντος σχετικά με την κίνηση που κάνατε;

Απ.: Ήμουν όντως σκεπτικός πριν κάνω την κίνηση αυτή. Τώρα όσον αφορά τις αντιδράσεις, θεωρώ πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Και θα εξηγήσω για ποιο λόγο. Όμως μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η αποδοχή τουλάχιστον της προσπάθειας για να δημιουργηθεί ένας συνδυασμός χωρίς κομματική σφραγίδα. Οι αντιδράσεις που μπορεί να είναι από διάφορους χώρους και προφανώς από το χώρο μου, γίνονται κυρίως για κομματικά και προσωπικά συμφέροντα. Και δεν κατανοώ κανέναν στο ότι μπορεί να δει αρνητικά αυτή τη προσπάθεια, γιατί τότε προφανώς δεν έχει καταλάβει το διακύβευμα των επόμενων δημοτικών εκλογών. Αν όλοι μας ρωτήσουμε έναν πολίτη τι τον ενδιαφέρει. Τον ενδιαφέρει να υπάρχει ένας δήμαρχος ικανός να λύσει τα προβλήματα των πολιτών ή απλά να είναι ένας δήμαρχος που να προέρχεται από κάποιο κόμμα; Προσωπικά πιστεύω ότι οι σωστοί πολίτες θα απαντήσουν ότι θέλουν έναν δήμαρχο και μια διοίκηση που θα λύσει τα προβλήματα που απασχολούν το δήμο. Στη βάση αυτή λοιπόν δεν με ενδιαφέρει τόσο η αντίδραση, αλλά με ενδιαφέρει εάν αυτό το εγχείρημα βρει γόνιμο έδαφος προκειμένου να ευδοκιμήσει μια κίνηση η οποία είμαι πεπεισμένος ότι θα είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει την πόλη. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, (επειδή όπως προανέφερα η πολίτική μου διαδρομή αλλά και η ιδεολογική μου αντίληψη είναι γνωστή), θα επαναλάβω πως την κομματική μου ταυτότητα την κατάθεσα όταν άρχισα να ασχολούμαι με την τοπική αυτοδιοίκηση. Γιατί απλά θεώρησα από τότε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που δεν ωφελεί για να προτάσσεις συνέχεις την κομματική σου ταυτότητα και τους κομματικούς σου λόγους ή επιλογές. Γι’ αυτό το λόγο, επειδή στη διαδρομή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχα κομματική ταυτότητα, επειδή πάντοτε είχα σεβασμό στους αντιπάλους μου ακόμη και όταν διαφωνούσα και επειδή είχα πάντα μια στάση κριτική με προτάσεις, αυτό ήταν που με έκανε να έχω «ακροατές» και σε πολιτικούς χώρους έξω από την δική μου πολιτική αντίληψη και ιδεολογικής τοποθέτηση. Και αυτό δεν είναι κακό, αφού κανένας στην πολιτική δεν προκύπτει από παρθενογένεση. Ο κάθε άνθρωπος όταν παλεύει στα κοινά για το καλό της χώρας του ή του τόπου του έχει μια ταυτότητα. Όμως εκεί φαίνεται και η ποιοτική διαφορά του καθένα που λειτουργεί και αγωνίζεται μέσα από τα κόμματα. Η διαφορά λοιπόν ποια είναι; Είναι ο σεβασμός στον απέναντι σου, είναι οι γνώσεις σου, η κοινωνική αλλά και αγωνιστική σου παρουσία σε όποιο πρόβλημα αντιμετώπισε ο δήμος. Όλα αυτά είναι ένα πλέγμα που στη διαδρομή φτιάχνουν κάποιον ο οποίος είναι υπερκομματικός. Ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς δεν είχε κομματική ταυτότητα; Όμως είχε την αποδοχή απ’ όλους τους κομματικούς χώρους. Ο Γιάννης Δραγασάκης, ο αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης, δεν έχει στοιχεία υπερκομματικού; Ο Σταύρος Δήμας της Νέας Δημοκρατίας, όπως και ο Γιώργος Σουφλιάς δεν έχουν στοιχεία υπερκομματικού; Είναι αυτοί αλλά και πολλοί άλλοι. Προφανώς δεν είμαι ο μόνος ικανός, ο μόνος με γνώση, ο μόνος υπερκομματικός. Εγώ πάντα έλεγα ότι από τον καθένα μας υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πιο καλοί. Απλά είμαι εγώ αυτός που σε αυτή τη δεδομένη στιγμή θεωρώ ευθύνη μου να ξεκινήσω μια προσπάθεια πιστεύοντας ότι μπορεί να μου εγγυηθεί το καλύτερο για το δήμο μας.

Αντώνης Υψηλάντης (Αιχμή): Πριν πάρετε την απόφαση να στείλετε την επιστολή στη Νέα Δημοκρατία, είχατε επαφές με τοπικά στελέχη του κόμματος ή ακόμη και με πολίτες που μπορεί να ανήκουν στο κόμμα αλλά να μην είναι μέλη;

Απ.: Κοιτάξτε, εγώ είμαι ένα άτομο που είμαι μέσα στην κοινωνία. προφανώς η ενασχόληση μου με τα κοινά σε καθημερινή βάση δημιουργεί πολιτικές συζητήσεις. Προφανώς λοιπόν έρχομαι σε επαφή με στελέχη όλων των κομμάτων. Θα ήθελα όμως προτού απαντήσω στην ερώτηση σας, να θυμίσω πως στο παρελθόν και ο τότε Συνασπισμός και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ με είχαν προσεγγίσει για να είμαι υπερκομματικός υποψήφιος. Σήμερα που τα πράγματα προφανώς έχουν αλλάξει, μιλώντας με στελέχη των άλλων κομμάτων αλλά και καθημερινά με απλούς πολίτες απ’ όλους τους κομματικούς χώρους, ένα είναι σαφές. Πως όλοι θέλουν τη συγκρότηση ενός υπερκομματικού ψηφοδελτίου, άσχετα αν επικεφαλής σε αυτό πρόκειται να είναι ο Γιώργος Μπερδελής. Προηγουμένως έλεγα πως η κοινωνία είναι μπροστά και θέλει να σπάσει τα στεγανά των κομμάτων και θέλει να αναδείξει ανθρώπους τίμιους με γνώση και σχέδιο, ανθρώπους που μπορεί να της δώσουν εκ των προτέρων την εγγύηση ώστε ο δήμος μας να μπορέσει να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά. Άρα στην απάντηση σας, σας λέω ΝΑΙ, έχω συναντήσει και έχω μιλήσει με στελέχη όλων των κομμάτων όπως και της Νέας Δημοκρατίας, όπου πάρα πολλά από αυτά θεωρούν πως η κίνηση μου είναι σωστή και προς όφελος της κοινωνίας.

Τρύφωνας Καραβούλιας (Μεγαρικός Τύπος): Από τα κόμματα έχετε πάρει απάντηση;

Απ.: Ακόμη όχι. Γνωρίζω πολύ καλά ότι είναι λίγος ο χρόνος αφού τα κόμματα είναι δυσκίνητα στο να αποφασίσουν. Πιστεύω όμως πως όλα θα έχουν τελειώσει το πολύ στο διάστημα του ενός μηνός, όπου τα κόμματα θα καταλήξουν σχετικά με το τι θα πράξουν στις εκλογές. Αυτό που εύχομαι όμως, είναι ότι τόσο οι κομματικοί μηχανισμοί όσο και τα μέλη των κομμάτων να καταλάβουν ότι είναι ώρα ευθύνης. Να καταλάβουν ότι το προσωπικό ή το κομματικό συμφέρον πρέπει να μπει στην άκρη και να επιλέξουν υποψηφίους οι οποίοι μπορεί να μην ανήκουν στο κόμμα τους, αλλά είναι ικανοί να δημιουργήσουν ένα σχήμα ευρείας κοινωνικής αποδοχής το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι πεποίθηση μου και το πιστεύω ακράδαντα πως η κοινωνία πλέον δεν αρκείται στην κομματική ταυτότητα, αλλά θέλει ανθρώπους ικανούς για να της λύσει τα προβλήματα. Και αυτός είναι ο στόχος μου.

Αλέκα Σταματιάδη (Ενημέρωση): Εφόσον είναι πολύ θετική η αντίληψη σας περί υπερκομματικότητας, γιατί απευθυνθήκατε στα κόμματα και δεν κάνατε αυτή τη κίνηση για τη δημιουργία υπερκομματικού συνδυασμού, (όπως έγινε παλαιότερα με την Κίνηση Πολιτών) χωρίς να περιμένετε τις στηρίξεις των κομμάτων;

Απ.: Καταρχάς, η Υπερκομματική Κίνηση Πολιτών όταν δημιουργήθηκε ήταν για τα Μέγαρα μια πολύ προοδευτική και προχωρημένη για την εποχή της προσπάθεια. Οφείλουμε πάντα να μαθαίνουμε από τους άλλους, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνουμε καλύτεροι. Όμως ακόμη και σήμερα υπάρχει μια πραγματικότητα. Ότι στα κόμματα, (όπως αυτά λειτουργούν), ενσωματώνονται τεράστια κομμάτια της κοινωνίας που ακούν την κομματική γραμμή. Και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Γνωρίζουμε πως ένας υποψήφιος ενός κόμματος μπορεί να πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων. Η προσπάθεια μου να με στηρίξουν όλα τα κόμματα, γίνεται για να έχω τη στήριξη πλατύτερων στρωμάτων της κοινωνικής μάζας. Αυτό είναι το εγχείρημα το οποίο δεν το έκανε τότε η υπερκομματική Κίνηση. Είναι πολύ λογικό σε μια τέτοια δύσκολη προσπάθεια, να έχεις τη στήριξη όσων περισσότερων πλατιών λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας και τα κόμματα ευτυχώς ή δυστυχώς «κατέχουν» πολύ μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Σε αυτή την προσπάθεια όπως εγώ τουλάχιστον το ονειρεύομαι πρέπει όλοι να αφήσουμε πίσω τις κομματικές ταυτότητες. Πρέπει να προβληματιστούμε, να αγωνιστούμε και να βάλουμε ένα πλαίσιο για το καλό του τόπου. Όχι να διαχωρίσουμε την κοινωνία μέσω των κομματικών υποψηφιοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος. Δηλαδή να μας στηρίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας σε αυτό το κοινό στόχο και σκοπό.