AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

17.01.2019

Ο καιρός μας

865latomeia

Αναβρασμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου μετά από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» που προανήγγειλε τις προθέσεις της Περιφέρειας Αττικής αλλά και του ΕΣΔΝΑ για την δημιουργία ΧΥΤΥ στα λατομεία ιδιοκτησίας Αφων Σταμέλου στα Μέγαρα, αλλά και στα λατομεία Κυριακού στο Κορωπί.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση του ΕΣΔΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο (πιθανότατα στην Βουλή), ενώ η χωροθέτηση θα επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση, όπως έγινε το 2003. Μάλιστα γίνεται γνωστό πως η επιλογή των δυο χώρων – που μαζί με τον ΧΥΤΑ του Γραμματικού «κλείνουν» γεωγραφικά τις ανάγκες της Αττικής – βασίστηκε επιστημονικά σε μελέτη που πραγματοποίησε το 2017 ο ΕΣΔΝΑ σε 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής.
Με βάση το ρεπορτάζ, ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, που αναθεωρήθηκε στις αρχές του 2016, προβλέπει τρεις περιοχές για τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ: την Ανατολική, τη Νότια και τη Δυτική Αττική (συν άλλους τρεις στις νησιωτικές περιοχές).
Με δεδομένο ότι ο ΧΥΤΥ στο Γραμματικό έχει κατασκευαστεί (απομένουν κάποιες εργασίες για να είναι πλήρως λειτουργικός), το βάρος έπεσε στην εξεύρεση κατάλληλων χώρων στις άλλες δύο γεωγραφικές ενότητες, κατά προτεραιότητα σε παλαιά λατομεία/μεταλλεία.
Ο ΕΔΣΝΑ ανέθεσε μελέτη, η οποία εξέτασε 154 λατομεία και μεταλλεία, όπου
από αυτά αποκλείστηκαν τα 101 ως ενεργά, διεκδικούμενης ιδιοκτησίας ή ήδη αποκατεστημένα.
Ακόμα 33 αποκλείστηκαν για άλλους λόγους: γιατί βρίσκονταν σε α΄ ζώνες προστασίας, έχουν μικρές αποστάσεις από οικισμούς, πολύ μικρή χωρητικότητα, δύσκολη προσβασιμότητα κ.ά.
Έτσι απέμειναν 20 θέσεις, που κρίθηκαν κατ’ αρχήν κατάλληλες για να φιλοξενήσουν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, όπως ΧΥΤΥ, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η επιλογή των δύο θέσεων «κλείδωσε» πριν από λίγο καιρό και μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Μάλιστα επελέγη η χωροθέτηση να κυρωθεί με νόμο, τροποποιώντας τη χωροθέτηση που είχε γίνει το 2003 (ν. 3164) επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου.

Ποια η διαφορά του ΧΥΤΑ με το ΧΥΤΥ;

Για όσους δεν γνωρίζουν θα αποκαλύψουμε μέσω του ρεπορτάζ την διαφορά, λαμβάνοντας υπόψη μας στοιχεία που προέκυψαν έπειτα από μια περιήγηση που κάναμε στο διαδίκτυο με σκοπό να ενημερωθούμε για το τι είναι ο ΧΥΤΑ και τι είναι ο ΧΥΤΥ.
Βέβαιο πάντως είναι, πως αυτό το Α και το Υ στο τέλος δεν είναι δύο απλά γράμματα, αλλά μια πελώρια διαφορά.
Συγκεκριμένα, ΧΥΤΑ σημαίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ενώ ΧΥΤΥ σημαίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για μια χωματερή, σχετικά καλού επιπέδου. Και λέμε σχετικά, γιατί στη χώρα μας οι προϋποθέσεις που τίθενται σε θεωρητικό επίπεδο για τη λειτουργία ενός ΧΥΤΑ, όχι μόνο δεν εφαρμόζονται στο ακέραιο, αλλά μάλλον εφαρμόζονται στο ελάχιστο.
Στη δεύτερη περίπτωση, τα σκουπίδια που καταλήγουν εκεί, έχουν πρώτα υποστεί μία συγκεκριμένη διαδικασία.
Αρχικά, γίνεται διαλογή στην πηγή με τη γνωστή διαδικασία της ανακύκλωσης και στη συνέχεια ό,τι έχει μείνει, συμπιέζεται ώστε να καταλαμβάνει μικρότερο όγκο. Ακολουθεί μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση σε εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και επεξεργασίας, κομποστοποίησης ή άλλης μορφής επεξεργασία όπως είναι η καύση ή πυρόλυση, ανάλογα με τα υλικά. Μετά από όλο αυτό, το υπόλειμμα καταλήγει στον ΧΥΤΥ προκειμένου να ταφεί.

Το ΧΥΤΥ δεν μπορεί να υποδεχθεί επικίνδυνα απόβλητα

Μπορεί όμως το ΧΥΤΥ να υποδεχθεί επικίνδυνα απόβλητα; Για να εφησυχάσουμε όλους όσους έχουν την άποψη πως στα ΧΥΤΥ θάβονται και επικίνδυνα απόβλητα, οι πληροφορίες που προέρχονται από ειδικούς επιστήμονες, λένε πως αυτό δεν ισχύει, αφού για τα επικίνδυνα απόβλητα υπάρχουν ειδικοί χώροι, όπως οι ΧΥΤΕΑ, δηλαδή οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων.
Με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα Βιομηχανικά Επικίνδυνα Απόβλητα (ΒΕΑ), με τη κυβέρνηση να σχεδιάζει τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα εγκαταλελειμμένα ορυχεία της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.
Ακόμα, δρομολογούνται άλλοι τέσσερις χώροι για δημιουργία ΧΥΤΕΑ στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (Οινόφυτα), Αττικής (Ασπρόπυργος), Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) και Θεσσαλίας (Λάρισα), χωρίς να αποκλείονται και άλλοι, αφού είναι γνωστό ότι η συνολική δυναμικότητα των ΧΥΤΕΑ για διάθεση βιομηχανικών επικίνδυνων αποβλήτων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας ανέρχεται σε 70.000 t.

Να σταθμιστεί αν ο ΧΥΤΥ επιβαρύνει το Δήμο

Με βάση όλα όσα προαναφέραμε παραπάνω, θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα λοιπόν, η χωροθέτηση ΧΥΤΥ στα ανενεργά λατομεία Σταμέλου που προαναγγέλθηκε από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», πρέπει να σταθμιστεί αν επιβαρύνει το Δήμο.
Η διοίκηση του Δήμου και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος κ. Γρ. Σταμούλης χειρίζονται μια υπόθεση που τολμούμε να αναφέρουμε πως είναι μια «καυτή πατάτα». Γι’ αυτό επιβάλλεται (με την συνδρομή και την συναίνεση της αντιπολίτευσης), να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας των πόλεων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

Η σύσκεψη με τους επικεφαλής και η κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ

Οφείλουμε βέβαια να αναφέρουμε, πως ο κ. Σταμούλης έδειξε τις προθέσεις του σε δημόσια παρέμβασή του στην τηλεόραση του ALPHA, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος όχι μόνο στην απόφαση της Περιφερειάρχου και του ΕΣΔΝΑ για την δημιουργία ΧΥΤΥ, αλλά ακόμη και στην ιδέα μιας τέτοιας δραστηριότητας.
Ο κ. Σταμούλης ήδη από την πρώτη ημέρα που μέσω του Αθηναϊκού Τύπου έγιναν γνωστές οι προθέσεις των κρατούντων για την δημιουργία ΧΥΤΥ στα ανενεργά λατομεία Σταμέλου, κάλεσε τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Γιαν. Μαρινάκη, Γ. Μπερδελή και Γιαν. Μιχάλαρο, συναποφασίζοντας την σύγκλιση κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, στην οποία προσκεκλημένοι θα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαν. Βασιλείου, οι Βουλευτές της Αττικής αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων προκειμένου να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις.