AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.02.2019

Ο καιρός μας

805kalaitzis

Κυνήγησε το όνειρο του και πέτυχε. Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Καλαϊτζή που συμπλήρωσε 19.327 μόρια που τον φέρνουν προ των πυλών του Πολυτεχνείου. Ο Αλέξανδρος είναι ένας από τους μαθητές της σπουδαίας φουρνιάς που έβγαλαν φέτος τα λύκεια των Μεγάρων, αφού όχι μόνο αυτός αλλά και αρκετοί άλλοι μαθητές εισάγονται με άνεση στις ανώτατες σχολές.
Εγκαινιάζοντας την επαφή με αυτά τα παιδιά ξεκινάμε σήμερα την συνέντευξη μας με τον Αλέξανδρο Καλαϊτζή.

Αλέξανδρε, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια μου για την επιτυχία σου αφού συμπλήρωσες 19.327 μόρια πες μου που οφείλεται η επιτυχία και κατ’ επέκταση ο υψηλός αριθμός μορίων;

Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπάρχει μαγική συνταγή επιτυχίας στις πανελλαδικές. Είναι πολλοί οι παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία. Η μεθοδικότητα στο διάβασμα όλων των σχολικών χρονών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί το σωστό υπόβαθρο, καθώς και η επίπονη προετοιμασία της τελευταίας χρονιάς με βοήθησαν να ανταποκριθώ στη δυσκολία των φετινών εξετάσεων. Στη ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία απαραίτητα εφόδια ήταν η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα, ώστε να διαχειριστώ τον χρόνο και τον όγκο των θεμάτων.

Είσαι από τους λίγους στην Ελλάδα που έγραψες 19,9 στα μαθηματικά. Μιλάμε δηλαδή για ένα μεγάλο ρεκόρ. Που κατά τη γνώμη σου οφείλεται η υψηλή βαθμολογία;

Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τα μαθηματικά από τα πρώτα σχολικά μου χρονιά. Η δυσκολία των ασκήσεων πάντα με εξίταρε και αυτό με ωθούσε στο να λύνω όλο και περισσότερες ασκήσεις μεγαλύτερης δυσκολίας. Η αγάπη μου αυτή για το συγκεκριμένο μάθημα σε συνδυασμό με τη σωστή καθοδήγηση από τους καθηγητές μου και την πολύωρη μελέτη βοήθησαν στην επίτευξη της υψηλής βαθμολογίας. Αν και τα μαθηματικά είναι ένα μάθημα με μεγάλο δείκτη δυσκολίας είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και στην προετοιμασία που είχα κάνει γι’ αυτό και ανταπεξήλθα με επιτυχία.

Στερήθηκες κάποια πράγματα στην διαδρομή σου προς την επιτυχία;

Η διαδρομή αυτή ήταν μεγάλη και κοπιαστική. Σε όλη τη σχολική μου πορεία είχα συνέπεια στο διάβασμα, επομένως δεν άλλαξε δραματικά η καθημερινότητα μου τον τελευταίο χρόνο. Σίγουρα οι βόλτες και οι εξωσχολικές δραστηριότητες μειωθήκαν, διότι οι απαιτήσεις ήταν αυξημένες. Η αλήθεια είναι ότι μου έλειψε το ποδόσφαιρο το οποίο επέλεξα να αφήσω τον τελευταίο χρόνο για να αφοσιωθώ στον στόχο μου. Παρ’ όλα αυτά πάντα έψαχνα να βρω λίγες στιγμές χαλάρωσης που διέκοπταν ευχάριστα το διάβασμα.

Γνωρίζοντας πως η επόμενη κίνηση είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, ποια σχολή θα επιλέξεις;

Θα επιλέξω την σχολή των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών (Η.Μ.Μ.Υ.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι μια σχολή που μου ανοίγει πολλούς ορίζοντες καθώς έχει ευρύ φάσμα τομέων απασχόλησης όπως είναι η ρομποτική, η Βιοχαρτική, τα υπολογιστικά συστήματα, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια κ.α. Γνωρίζω ότι η δυσκολία θα είναι αυξημένη, αλλά είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω αυτή τη νέα πρόκληση και να διευρύνω τις γνώσεις μου πάνω στον τομέα που με ενδιαφέρει επαγγελματικά.

Προβλέποντας εμείς πως η φετινή χρονιά ήταν μια από τις καλύτερες της ζωής σου, πες μας ποιοι σε στήριξαν καθημερινά για να απολαμβάνεις σήμερα την επιτυχία.

Η οικογένεια μου που ήταν διπλά μου αυτή τη δύσκολη χρονιά. Καθημερινά με ενθάρρυνε, μου παρείχε την απαραίτητη ηρεμία και με στήριζε σε οποιοδήποτε δυσκολία αντιμετώπιζα. Σημαντικό ρολό, επίσης, έπαιξαν οι καθηγητές μου που εκτός από καθοδηγητές ήταν και συνοδοιπόροι σε όλη τη διαδρομή. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την υποστήριξη τους διότι χωρίς αυτούς δεν θα είχα φτάσει σε αυτή την επιτυχία.

Σε φοβίζει η δύσκολη εποχή που βιώνουμε, όσον αφορά το μέλλον σου στο επάγγελμα που θα επιλέξεις;

Όλα τα επαγγέλματα μαστίζονται από την οικονομική κρίση και αυτό δεν μπορώ να κρύψω πως με ανησυχεί. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι όταν θα βγούμε στην αγορά εργασίας τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει. «Είμαστε η μαγιά για τη ζύμη του αύριο» και στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε την κατάσταση. Θεωρώ ότι είμαστε μια γενιά με υψηλά προσόντα που με προσπάθεια και επιμονή θα αγωνιστούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα μας να ανακάμψει.

Κλείνοντας και έχοντας βιώσει τις δυσκολίες της προετοιμασίας, τι μήνυμα στέλνεις στους μαθητές που φέτος θα ξεκινήσουν και αυτοί την μεγάλη προσπάθεια προς τις ανώτερες και ανώτατες σχολές;

Στα παιδιά που έχουν ξεκινήσει τον δικό τους αγώνα θα έλεγα να έχουν δύναμη για να φτάσουν μέχρι το τέλος. Κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει τις αντοχές του. Οι ατέλειωτες ώρες διαβάσματος δεν φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεται συνέπεια στο διάβασμα και αφοσίωση στο στόχο. Το άγχος και η πίεση από το περιβάλλον μόνο δυσάρεστα αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Τέλος, μπορεί ο δρόμος για την επιτυχία να είναι δύσβατος, όμως να θυμούνται πως «τα αγαθά κόποις κτώνται»!