AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.02.2019

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

«Αξιοποίηση ΒΙ.ΠΕ […] Υποστήριξη Επιχειρηματιών […].
Ήταν μια υπέροχη έκθεση ιδεών. Ένα κυριολεκτικό πολιτικό αφήγημα (=διήγημα) το οποίο, ακριβώς επειδή είναι πολιτικό, απευθύνεται δηλαδή στους πολίτες με σκοπό να τους θέλξει, περιέχει και το στοιχείο του εντυπωσιασμού. Περιέχει την πολιτική παραπλάνηση.
Τα παραπάνω αφορούν το προεκλογικό πρόγραμμα της ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, έναν συνδυασμό που η πλειοψηφία των πολιτών στήριξε και του έδωσε την ευκαιρία να διοικήσει επειδή όπως έγραφε και το ενημερωτικό φυλλάδιο: «Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε επιτέλους μπροστά!».
Αυταπατάται όποιος ακόμα και σήμερα προσπαθεί να εφαρμόσει θεωρίες που αφορούν την κοινωνική πολιτική μονοδιάστατα. Χρειάζεται χρήματα. Προκειμένου για δημόσιες «προσφορές» στους πολίτες, απαιτούνται έσοδα. Είναι πανάκριβες αυτού του είδους οι πολιτικές. Είναι εντελώς τραγικό το ότι οι πολίτες αρνούνται να αντιληφθούν, εθελοτυφλούν, ζητώντας μονίμως παροχές παντός είδους χωρίς να αναρωτιούνται από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να τις λάβουν.
Είναι κωμικοτραγικό το γεγονός ότι οι πολίτες χειροκροτούν και αποθεώνουν όσους πολιτικάντηδες τους παρέχουν κάτι, και οι ίδιοι οι πολίτες, διαμαρτύρονται και βρίζουν τους ίδιους πολιτικάντηδες, όταν αναγκάζονται και τους αυξάνουν τους έμμεσους ή άμεσους φόρους προκειμένου να μπορούν να τους δίνουν τις παροχές. Διότι δεν θέλουν να αντιληφθούν το προφανές: Για να κάνουμε έξοδα, απαραιτήτως χρειάζεται να έχουμε έσοδα!
Έτσι λοιπόν, είναι τόσο απλό, για να έχει έσοδα το δημόσιο, είτε δανείζεται, είτε φορολογεί, είτε επιδιώκει να γίνουν ιδιωτικές ή μεικτές επενδύσεις ώστε να αποκτήσει μια τρόπον τινά αυτονομία και να μπορεί να κάνει τα έξοδα (παροχές) προς τους πολίτες.
Ο έξυπνος πολιτικός διορίζει. Ο πανέξυπνος διορίζει και συγχρόνως δανείζεται. Ο διορατικός και αληθινός πολιτικός προσπαθεί να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα του αποφέρουν έσοδα προκειμένου να κάνει παροχές στους πολίτες χωρίς να απαιτείται να τους φορολογεί ώστε να τους αναγκάζει να επιστρέφουν μέσω των φόρων μεγαλύτερο ποσό από αυτό το οποίο τους παρέχει.

866DR01866DR02
Διαβάζουμε λοιπόν στο πρόγραμμα του συνδυασμού, προκειμένου για την Οικονομική Ανάπτυξη, στον τομέα της απασχόλησης, τους υποτομείς που αφορούν την «Αξιοποίηση της ΒΙ.ΠΕ». και την «Υποστήριξη των Επιχειρηματιών» ένα πραγματικά υπέροχο πολιτικό αφήγημα. Εάν είχε δοθεί το απαραίτητο βάρος στους υποτομείς αυτούς τότε πολλά θέματα του δήμου Μεγαρέων μάλλον θα είχαν μια διαφορετική τροπή. Αισιόδοξη και σαφώς προσανατολισμένη προς την ανεξαρτησία και την απαγκίστρωση τόσο του δήμου όσο και των πολιτών από τις ανούσιες και εντελώς πρόσκαιρες «προσλήψεις με σύμβαση ορισμένου χρόνου» καθώς και την πραγματική ανάπτυξη του δήμου. Πάνω από όλα εάν έστω και λίγο να είχε προσανατολίσει την πολιτική της η διοίκηση προς αυτούς τους τομείς, δείχνοντας την απαραίτητη προσοχή θα είχε καταφέρει να αλλάξει το πολιτικό τέλμα του δήμου.
Τα ερωτήματα πάρα πολλά: Ήθελε; Συμφέρει τους πολιτικούς που ίσως δεν έχουν διορατικότητα και ανοιχτούς ορίζοντες, που ίσως είναι προσκολλημένοι στις καρέκλες και στα αξιώματα, να έχουν πολίτες ανεξάρτητους που δεν εξαρτώνται και δεν παρακαλούν αλλά απαιτούν;
Η πραγματικότητα ανατρέπει τα αφηγήματα και τις όποιες καλές ή απλώς προεκλογικές προθέσεις. Είναι αμείλικτη και λειτουργεί σαν ένα μικροσκόπιο, που εμφανίζει και αναδεικνύει την πολιτική αναποτελεσματικότητα.
Η πραγματικότητα έρχεται ως Δαμόκλειος Σπάθη και θέτει το ερώτημα:
Πρέπει η διοίκηση να καταλαμβάνεται από πρόσωπα που είναι ίσως αρεστά στην τοπική κοινωνία, που είναι δημοφιλή αλλά δεν κατέχουν την γνώση και την ειδίκευση προκειμένου να διοικήσουν τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τον ΟΤΑ ή χρειάζεται απαραιτήτως να καταλαμβάνεται από εξειδικευμένους ανθρώπους ώστε πραγματικά να επιδιώκεται τόσο η ευημερία του Οργανισμού (ΟΤΑ) όσο και των δημοτών;
Αυτό διότι, όπως στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι πολίτες στο τέλος που γίνεται ο απολογισμός και εμφανίζεται η αναποτελεσματικότητα, σκέφτονται την ρήση: Ήταν δίκαιο… αλλά δεν μπόρεσαν να το κάνουν πάξη και άρα απέτυχαν!