AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

17.01.2019

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Ο πολιτικός χρόνος περνά αμείλικτα. Είναι πλέον, βάσει και του τελευταίου νόμου που η Κυβέρνηση εισήγαγε, πολύ κοντά ο Μάιος. Μήνας που θα καλεστεί οι εκάστοτε πολίτες να επιλέξουν τις νέες Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες θα καλεστούν να τους οδηγήσουν στο μέλλον…
Με τον νέο νόμο της απλής αναλογικής, που θεωρητικά θα υπάρχει περισσότερη δημοκρατία, ώστε να προασπίζεται περισσότερο το συμφέρον των πολιτών, οι προβληματισμοί των επικεφαλής και των συνεργατών τους εξαντλούνται στην «επόμενη» μέρα. Είναι ορατό το ενδεχόμενο πολιτικών συμβιβασμών αλλά και πολιτικών δοσοληψιών και διεργασιών ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα θετικό για τους… πολίτες και όχι για τους διεκδικητές.
Βάσει των όσων βλέπουμε στην πολιτική είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο; Εάν αναλογιστούμε ότι ο δρόμος προς τον αυταρχισμό είναι στρωμένος με πολύ «δημοκρατικές» προθέσεις, είναι κάπως απίθανο. Παρά ταύτα, ποτέ δεν ξέρεις.
Τόσο αρκετές εν ενεργεία διοικήσεις ετοιμάζονται για επαναδιεκδίκηση του θώκου όσο και οι εν δυνάμει υποψήφιοι δήμαρχοι προετοιμάζονται προσπαθώντας να σχηματίσουν εκείνους τους συνδυασμούς που θεωρούν ότι θα τους δώσουν την δυναμική νίκης στον πολιτικό τους αγώνα.
Στο δήμο Μεγαρέων τα πράγματα δεν μπορούν να είναι διαφοροποιημένα από την παραπάνω εικόνα. Πολλές κινήσεις παρασκηνιακά γίνονται, και πάρα πολλοί έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την δημαρχιακή καρέκλα.
Τηρουμένων των αναλογιών, και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία και μαρτυρίες, τουλάχιστον 4 συνδυασμοί προετοιμάζονται ως αντίπαλοι του εν ενεργεία δημάρχου -που παρά τα όσα στο παρελθόν είχαν δηλωθεί και κυκλοφορούσαν ως φήμες- ο οποίος θα ξαναδιεκδικήσει κατά δήλωσή του, μια νέα θητεία στον δημαρχιακό θώκο. Είναι πολύ γλυκιά η εξουσία τελικά. Είτε παράγεις είτε δεν παράγεις αποτέλεσμα.
Είναι ξεκάθαρο πως θα έχουμε να επιλέξουμε μέσα από μια γκάμα τουλάχιστον 200 ατόμων τους αντιπροσώπους μας στον δήμο. Αντιπροσώπους που με το σύστημα εκλογών που υφίσταται, και που ο νέος νόμος δεν αποσαφήνισε, δεν θα ξέρουμε τίποτα για αυτούς. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τους ακούσουμε προεκλογικά να μας αναπτύσσουν τις θέσεις αλλά και τις προθέσεις τους και δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε σε προεκλογικές αντιμαχίες με τους άλλους υποψηφίους, δημόσια, να μας αναπτύσσουν την σκέψη τους. Δεν θα τους δούμε επί της ουσίας παρά μόνο ως συλλέκτες ψήφων, αντί να τους δούμε ως άτομα που αύριο θα είναι ικανά να μας αντιπροσωπεύσουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο επάξια. Και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Διότι είναι σαφές πως ο καθείς μπορεί να εκπροσωπεί τον εαυτό του, αλλά όταν αναλαμβάνει το άχθος να αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών του, οφείλει να εξαφανίζει την ιδιοτέλεια από κάθε του πράξη, είτε αυτή αφορά προσωπικό είτε φιλικό είτε συγγενικό θέμα και να τα βλέπει όλα μέσα από το πρίσμα του γενικού συμφέροντος. Μόνο εάν ο δήμος προοδεύει στην ολότητά του, τότε και οι δημότες του δήμου αυτού θα προοδεύουν. Ειδάλλως οι εικόνες που μέχρι σήμερα επικρατούν, θα επικρατήσουν και την επαύριον των εκλογών, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση σε όλα τα επίπεδα.
Η εντυπωσιακή διαπίστωση όλων αυτών των μέχρι σήμερα εξελίξεων, είναι ότι ο καθένας από τους εν δυνάμει δημάρχους, διεκδικεί για τον εαυτό του το προνόμιο -και την ανελαστική θέση- πως του οφείλεται δικαιωματικά η θέση αυτή. Είναι τρόπον τινά η σειρά του. «Επετηριδιακά» και ξεκάθαρα.
Η μεγάλη εικόνα λοιπόν από όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι πως το θέμα των διεκδικητών είναι περισσότερο «πολιτικής τιμής» παρά πολιτικής ταπεινότητας και ανάγκης για συνεννόηση και ανάπτυξη της περιοχής.
Δεν φαίνεται πλην μιας ευχάριστης έκπληξης, κανένας εκ των διεκδικητών να προσπαθεί να εμπνεύσει και στους υπόλοιπους την ανάγκη για συναίνεση, την ανάγκη για ένα ψηφοδέλτιο με τους πολλούς ισάξιους μαζί. Δεν καταλαβαίνει η πλειονότητα των υποψηφίων, είτε λόγω μιας ανόητης υπερηφάνειας είτε λόγω ανωριμότητας, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο, πολύ ταπεινό πολιτικά, ότι ο στόχος είναι ένας. Το καλό και η ευημερία του τόπου μας.
Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από γενικές συναινέσεις. Σε συνδυασμό με υποβάθμιση του πολιτικού και προσωπικού εγωισμού. Αυτό χρειάζεται ο τόπος. Τίποτα περισσότερο. Τίποτα λιγότερο.
Είναι εντελώς ακατανόητο το πώς όλοι διεκδικούν το καλό και την πρόοδο του τόπου από την μία, αλλά από την άλλη είναι εντελώς ανίκανοι και αναποτελεσματικοί στο να συναινέσουν και να ενωθούν για να το πετύχουν. Αυτά τα απολιτικά δείγματα γραφής δεν φανερώνουν επί της ουσίας τα όσα λένε οι διεκδικητές, περί μιας νέας εποχής για την περιοχή. Το αντίθετο, με αυτές τις σκέψεις και τις ενέργειες τους το ενδεχόμενο να παραμείνουμε στην οπισθοδρομική πορεία είναι περισσότερο ορατό.
Εμείς οι πολίτες εν τέλει, ούτως ή άλλως θα πράξουμε το ιερό μας καθήκον ή θα απέχουμε από αυτό, το να προσέλθουμε στην κάλπη, προκειμένου να υπάρξει νέα διοίκηση.
Οι διεκδικητές όμως του δημαρχιακού θώκου έχουν ιερή υποχρέωση να παραμερίσουν κάθε ποταπό και μικροπρεπές ιδιοτελές κίνητρο και να ενωθούν για την ουσιαστική πρόοδο τούτης της περιοχής.