AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.02.2019

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Το σημαντικότερο θέμα ενός διοικητή είναι να παράγει αποτελέσματα θετικά ή τουλάχιστον χωρίς κάποια αρνητική μεταβολή για τον Οργανισμό που διοικεί. Αυτό ισχύει αξιωματικά ακόμα και στις ΜΚΟ που θεωρητικά δεν έχουν πρωταρχικό σκοπό τους το κέρδος…
Σήμερα, όσο κι εάν κάποιοι επιμένουν να ενστερνίζονται παρωχημένες απόψεις, ίσως και αναχρονιστικές, οι ΟΤΑ αποτελούν Οργανισμούς που διαχειρίζονται τις τύχες των πολιτών και διαμορφώνουν με τον τρόπο που διοικούνται το μέλλον τους, σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ο εκάστοτε δήμαρχος λοιπόν, μαζί με όλη την ομάδα που επιλέγει προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα, υποχρεούται να είναι ένας μάνατζερ. Να έχει διορατικότητα, να έχει σχέδιο, να έχει στρατηγική και φυσικά να μπορεί να αναπροσαρμόζει συνεχώς, ανάλογα με τις απαιτήσεις, τους στόχους του Οργανισμού που διοικεί. Οφείλει να γνωρίζει βασικές αρχές μάνατζμεντ ώστε να μπορεί νά ‘ναι αποτελεσματικός. Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Δεν αρκεί η δημοφιλία. Δεν αρκεί δυστυχώς, όπως πολύ καλά έχουμε δει αλλά και έχει αποδειχτεί, το πτυχίο.
Δύο από τα βασικότερα προσόντα του υποψηφίου δημάρχου είναι η ανοιχτή σκέψη και η αντίληψη. Προσόντα που χωρίς αυτά, στην συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί να παραχθεί κανένα έργο. Μέχρι σήμερα δυστυχώς –ας ενοχλούνται πολλοί- τα περισσότερα από αυτά τα προσόντα μόνο ένας δήμαρχος τα κατείχε. Ο αείμνηστος Γεώργιος Καστάνης Λιάντρος.
Είναι ευνόητο πως το παρελθόν είναι στο ιστορικό του «κουτάκι». Το παρόν είναι εδώ και είναι η μόνη οδός που θα μας οδηγήσει στο μέλλον. Ένα μέλλον που ως περιοχή, είναι αναγκαίο όχι μόνο να υπάρξει αλλά να είναι και τέτοιο που θα αναδιαμορφώσει την μέχρι τώρα, εντελώς βαλτώδη, εικόνα της.
Τα Μέγαρα ως περιοχή βρίθουν προτερημάτων και έχουν όλες εκείνες της παραμέτρους που αναδεικνύουν έναν τόπο και δίνουν προοπτική στους κατοίκους του.
Θάλασσα, επιστημονικό δυναμικό, άπλετους χώρους, γόνιμο έδαφος, βουνά, πεδιάδες, παραθεριστικές περιοχές, εκτεταμένο πρωτογενή τομέα που είναι και πολύ οργανωμένος, κ.ά. πολλά στοιχεία που απλώς χρήζουν εκμετάλλευσης. Αλλά…
Η σημερινή διοίκηση δείχνει όχι μόνο πολιτικά ανώριμη, αλλά και πολιτικά αναποτελεσματική. Το γνωστό μείγμα πολιτικής που λέει «ακομμάτιστος» συνδυασμός, με στελέχη που είτε έχουν ήδη ασκήσει διοίκηση –επίσης αναποτελεσματική, ειδάλλως γιατί δεν συνέχισε να διοικεί και γιατί την εγκατέλειψαν;- για άλλη μια φορά δεν προχώρησε προς την σωστή κατεύθυνση. Σαφώς κι έχουν γίνει προσπάθειες από μεμονωμένα στελέχη ή και συνολικά από την διοίκηση προς την σωστή κατεύθυνση. Παρά ταύτα, εάν προσπαθήσουμε να τις τοποθετήσουμε σε ένα γράφημα, που η οριζόντια και η κάθετη κλίμακες είναι από το 0 έως το 10, τότε είναι ζήτημα εάν περνούν το 2. Τονίζω βάσει των δυνατοτήτων που η περιοχή έχει και μένουν αναξιοποίητες διαχρονικά.
Η διοίκηση που είχε όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει και να αλλάξει προς το καλλίτερο την περιοχή, η διοίκηση που τόσες προσδοκίες είχαμε όλοι για αυτήν, δεν μπόρεσε να υπερβεί την πολιτική μετριότητα.
Δεν είναι επί της παρούσης να γίνει ανάλυση των πολιτικά αναποτελεσματικών τρόπων διοίκησης που υιοθετήθηκαν. Είναι όμως αναγκαίο να αντιληφθούμε πλέον ότι οι λάμπες, οι δρόμοι, η λογική του «άρτου και θεαμάτων» καθώς επίσης και η λογική του βοηθάμε με μια σύμβαση έξι ή οκτώ μηνών δεν είναι αυτό που έχει ανάγκη πλέον η κάθε οικογένεια που διαβιεί στην περιοχή.
Αντίθετα, οι οικογένειες έχουν ανάγκη από ασφάλεια, σιγουριά, ομαλή καθημερινότητα, καθαριότητα και πάνω από όλα πρακτικά οράματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Μπορούν να φέρουν ανάπτυξη. Θέματα που δυστυχώς η διοίκηση δείχνει πολιτικά να αγνοεί. Δεν υπάρχει παρέα που να μην αναφέρει ως παραδείγματα άλλες πόλεις που ενώ ήταν σε μειονεκτικότερη κατάσταση από πλευράς τοποθεσίας, από πλευράς υποδομών κ.ά. κατάφεραν να προοδεύσουν περισσότερο από την δική μας. Αυτό προκαλεί θλίψη και οδηγεί σε μαρασμό.
Οι νέοι στον τόπο μας δεν έχουν θέση. Δεν έχουν άποψη. Δεν έχουν δικαίωμα. Δεν μιλούν, απλώς παρακολουθούν και αφήνονται σε μια πολιτική κατάθλιψη που είναι μεταδοτική. Ούτε τα νέα πρόσωπα έχουν θέση στην πολιτική. Είναι εκείνοι οι «παλαιοί πολιτικοί» που θεωρούν ότι είναι σε μια πολιτική επετηρίδα και περιμένουν την σειρά τους να καταλάβουν την θέση…
Άνθρωποι που είναι εντελώς αναγκαίο να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν τα ηνία της πόλης δεν το θέλουν, είτε γιατί ξέρουν ότι θα λοιδορηθούν είτε γιατί βλέπουν ότι είναι τόσο λυσσώδεις οι αντιδράσεις κάποιων βολεμένων και δεν θέλουν να αναλωθούν σε έναν άνευ αιτίας πολιτικό πόλεμο.
Είναι εντυπωσιακό το ότι σε πολλές πόλεις και σε τούτη, κυριαρχεί η νοοτροπία ότι ένας γιατρός μπορεί, δικαιούται, να έχει τον πρώτο λόγο για να γίνει δήμαρχος αντίθετα με έναν μάνατζερ ή οποιονδήποτε άλλον, που έχει σπουδάσει το αντικείμενο της διοίκησης και το κατέχει. Σαφώς και δεν είναι μεμπτό, ούτε οι γιατροί είναι ανίκανοι. Αλλά…
Το μόνο που ενδιαφέρει είναι το ιδιοτελές. Αρνούμαστε ως κοινωνία να αντιληφθούμε πως μόνο το συλλογικό θα προσφέρει στο ατομικό κι όχι το αντίθετο που υιοθετούμε σε τούτη την περιοχή.
Σε μικρό χρονικό διάστημα θα καλεστούμε να ψηφίσουμε για νέα αυτοδιοίκηση. Όλοι μας γνωρίζουμε και το επικαλούμαστε σε κάθε συζήτηση, πως η περιοχή μας πρέπει να αναπτυχθεί. Όλοι μας συμφωνούμε ότι θέλουμε μόνο αυτό. Το καλό και την ανάπτυξή της. Ξέρουμε επίσης πως σε έναν διάλογο γόνιμο και ειλικρινή, όταν πρόκειται για την πόλη και την περιοχή, επιθυμούμε να ξεκινήσουμε από αυτά που μας ενώνουν ώστε να βρεθεί τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Ας μην μείνουμε στα στείρα αλλά και ψευδή διλήμματα προκειμένου να ικανοποιηθούν ιδιοτελείς σκοποί και ας ενωθούν όλοι ώστε να υπάρξει επιτέλους μια αληθινή προοπτική για τον τόπο μας.