AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.03.2018

826froudes

Λίγες ημέρες πριν το 2017 περάσει στην ιστορία, πάρα πολλά πράγματα στην περιοχή μας ασκούν την γοητεία μιας ρετρό εποχής. Είναι χαρακτηριστική και γνώριμη η καλτ εικόνα που αντλεί το ύφος της από εκείνες τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Εικόνα που βλέπαμε από τις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και εξακολουθητικά από τις διαδρομές-εκδρομές των πρωταγωνιστών σε διάφορα μέρη της… περιφέρειας.
Οι αλλαγές είναι σχεδόν ανεπαίσθητες και ανακόλουθες με την ανάπτυξη που έχει συντελεστεί ολόγυρά μας. Μοιάζει η περιοχή μας να είναι μια καρικατούρα του γαλατικού χωριού του Αστερίξ.
Ένα σύστημα παράξενο, που υιοθετεί ένα δόγμα «μη αλλαγών», ένα δόγμα που ταυτίζεται με την λογική «μην πειράξετε τίποτα δικό μου, αλλά τον γείτονα καταστρέψτε τον δεν με νοιάζει», και δεν επιτρέπει τίποτα να αλλάξει και να μεταμορφώσει την κάμπια σε πεταλούδα.
Γιατί όλα αυτά τα… ποιητικά;
Δεν έχουν περάσει και πολλά εικοσιτετράωρα που ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης επισκέφτηκε τον Δήμο Μεγαρέων. Προφανώς «ξεναγήθηκε» στις εκπάγλου κάλλους περιοχές του, και φυσικά εδόθη και η απαραίτητη δημοσιότητα.
Εκεί μέσα από γενικότητες και αοριστολογίες θέλησε να αναφερθεί στις προοπτικές και την δυναμική της περιοχής. Αλήθεια πόσες εκατοντάδες φορές τα έχουμε ακούσει αυτά από τα χείλη κρατικών αξιωματούχων; Πόσες φορές έχουμε γίνει «ακροατές έργων και θεατές λόγων»; Πάμπολλες. Το αποτέλεσμα; Πάντα το ίδιο. Η καλτ εικόνα παραμένει και οι εκάστοτε δημοτικοί άρχοντες ζητούν, χαμογελούν, φωτογραφίζονται και εν τέλει «παίρνουν» δημοσιότητα, ενώ οι δημότες σε πολλές περιπτώσεις «παίρνουν» αέρα κοπανιστό ή καλύτερα οι πόλεις μας «παίρνουν» μια από τα ίδια, δηλαδή παχιά λόγια!
Ερωτήθηκε για το θέμα του φυσικού αερίου, και μίλησε για νέο σχεδιασμό. Έως τότε η περιοχή μας θα «απολαμβάνει» το αποτέλεσμα των κόπων όλων αυτών που εναντιώθηκαν στην έλευση των αγωγών φυσικού αερίου από την περιοχή μας. Όλων εκείνων που παρά το κακό που έκαναν στην πόλη τους και την περιοχή τους , σήμερα συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν είτε στο παρασκήνιο είτε στο προσκήνιο των πολιτικών δρώμενων.
Αναφέρθηκε στον πρωτογενή τομέα και τα αγροτικά προϊόντα. Δεν ξέρει όμως ότι το υπέδαφός μας είναι σουρωτήρι και δεν κρατά νερό; Ότι η αγροτικές καλλιέργειες χρειάζονται νερό για να γίνουν; Πόσα έργα πρέπει να περιμένουμε και πόσα χρόνια για να τελεσφορήσουν και να αποδώσουν;
Έχουμε το προνόμιο να είμαστε δραστηριοποιημένοι σε ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας, ένα έντυπο που επί χρόνια «ζει» αυτήν την αναχρονιστική κατάσταση της περιοχής.
Κάθε φορά που επανεκλέγεται ή εκλέγεται ένας νέος δήμαρχός, μας πλημμυρίζουν ελπίδες και αισιοδοξία. Λόγω της πείρας μας δεν χρειάζεται να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να αντιληφθούμε ότι η πεπατημένη ακολουθείται σχεδόν επακριβώς.
Ενώ πριν την κατάληψη του θώκου υπήρχαν λύσεις για όλα, μόλις καταληφθεί ο θώκος εμφανίζονται αυταπάτες, διογκώνονται τα άλυτα προβλήματα και συσσωρεύονται δεινά. Απλώς πολλαπλασιάζονται τα αιτήματα για οικονομική βοήθεια από το κράτος παρά την αυτοτέλεια που απολαμβάνουν οι Δήμοι. Έλλειμμα οράματος και ικανότητα διαχείρισης; Αδιαφορία; Υπερβολές στα λόγια και στις προσδοκίες;
Αυτό που μένει πάντοτε, έως σήμερα, στους πολίτες είναι η πικρή γεύση της απογοήτευσης. Απογοήτευση επειδή οι ελπίδες του είναι φρούδες…