AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

836ANTONIOU

Γράφει η Αναστασία Αντωνίου - Τσίγκρη

Ζωγράφος - Εικαστικός

Τέχνη, ψυχή και έρωτας. Η ζωή εξοντώνει και συντρίβει την ψυχή και η τέχνη σου θυμίζει ότι έχεις. Η τέχνη εκτός από αισθητική έχει θεραπευτική αξία.
«Με το χορό και το θέατρο ξεχνώ τους πόνους του σώματος μου». «Ζωγραφίζοντας η ψυχή μου θεραπεύεται και απαλλάσσεται από τα φαντάσματα της». Μαρτυρούν συνάδελφοι καλλιτέχνες μετά από μια σύντομη συνέντευξη που έδωσαν στην τελευταία μας καλλιτεχνική συνάντηση.
Με την πεποίθηση αυτή και με γνώμονα το ότι η ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια επανένταξης των ατόμων με ψυχικές και σωματικές διαταραχές. Δίνουμε περισσότερη βαρύτητα στην καλλιτεχνική έκφραση των ανθρώπων που διαμένουν στις δομές τους.
«Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή την σκόνη της καθημερινότητας» λέει ο Πάμπλο Πικάσο.
Η τέχνη είναι για την ψυχή ένα βάλσαμο. Η αληθινή τέχνη αυτή που συντρέχει τον άνθρωπο. Απευθύνεται σε όλους λυτρωτικά μεταφέροντας την ελευθέρια λέει στις «διαδρομες» ο φίλος μου ζωγράφος Χρήστος Κεχαγιόγλου.
Για μένα καταφύγια έρωτα είναι εκείνοι οι προσωπικοί χώροι που βρίσκουμε ανενόχλητοι, αυτό που αγαπάμε, αυτό που γεμίζει τη ζωή μας. Οι τόποι που για τον καθένα αποτελούν το κέντρο του κόσμου, την πηγή.
«Η τέχνη είναι συγκεκριμένα ο χορός το πλέον λυτρωτικό καταφύγιο για την ψυχή» εξομολογείται η φίλη μου χορογράφος Γκαλλένα Βελίκοβα.
Όλα ξεκινούν από έναν ξαφνικό έρωτα.
Μια μέρα ξαφνικά θέλεις από το βάθος της ψυχής σου να σχετιστείς με μια καλλιτεχνική δραστηριότητα. Είναι ανεξήγητο αυτό όπως και ο ίδιος ο έρωτας.
Έχει μια τρέλα, δεν έχει να κάνει με ταλέντο, έμπνευση και σίγουρα όχι με τεχνική. Αυτά όλα θα κριθούν στη συνέχεια. Είναι απαραίτητα αλλά χωρίς την αρχική μυστική έκρηξη που θα πρέπει να διατηρηθεί για πάντα πλέον ζωντανή, δεν έχουν κανένα νόημα.
Τέχνη = θεραπεία, εξέλιξη, αγάπη για τη ζωή διερεύνηση πραγματικών αξιών, γνώσεις, απόθεση ψυχής, η σημαντικότερη απόλαυση στον άνθρωπο σε βιολογικό επίπεδο.
Η τέχνη σε όλες τις μορφές της είναι ικανή να προσφέρει γνώσεις στο άτομο και να το καλλιεργήσει πνευματικά.
Αυτή η καλλιέργεια είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι ο άνθρωπος οφείλει να εξελίσσεται.
Είναι διαθέσιμη για κάθε άνθρωπο χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το μορφωτικό επίπεδο, η οικονομική κατάσταση ή το κοινωνικό υπόβαθρο.
Είναι το όχημα που ταξιδεύει τον άνθρωπο σε άλλες εποχές. Μέσα από τα ταξίδια στην ιστορία, στο ένδοξο παρελθόν των λαών ή μέσα από τη μυθοπλασία ο άνθρωπος κατανοεί καλύτερα την κοινωνία και το σύμπαν στο σύνολο του.
Η σημασία της τέχνης και του έρωτα είναι «μέσω του πνεύματος να μας οδηγούν και να μας κάνουν να χτίζουμε τη δίκη μας ουτοπία το δικό μας όνειρο ταξιδεύοντας πέρα από το απτό το λογικό. Κινεί την ψυχή μας, μας συγκινεί, μας κάνει χαρούμενους και θλιμμένους, τρελούς και ονειροπόλους, μαχητές και γενναίους.
«Αν η σημασία της τέχνης μπορεί να βρει μια αντίστοιχη σημασία θα ήταν αυτή του έρωτα».