AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

23.09.2018

Ο καιρός μας

837KARDATA3

Ζήτημα σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης, μετά τις καταστροφές των έντονων βροχοπτώσεων της 15η Νοέμβρη 2017, αλλά και ζήτημα αναποτελεσματικότητας των υφιστάμενων υποδομών, όπως επίσης και αποκατάστασης ζημιών θέτουν, μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι στη περιοχή του ρέματος του Καρδατά, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαμε μαζί τους.
Οι κάτοικοι της εν λόγω περιοχής, επισημαίνουν, ότι «τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Δυτική Αττική και την περιοχή μας, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στα σπίτια μας καταστρέφοντας περιουσίες και κόπους μιας ζωής». Οι σοβαρότερες καταστροφές προκλήθηκαν πέραν του οδικού δικτύου, σε οικίες της περιοχής, οι οποίες πλημύρισαν και υπέστησαν ανυπολόγιστες καταστροφές, αφού κατέρρευσαν, λόγω των χειμάρρων, περιφράξεις, πλημύρισαν υπόγεια, καταστράφηκαν λέβητες από καλοριφέρ και ηλεκτρικές συσκευές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αιχμή», σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων, το ρέμα στη συγκεκριμένη περιοχή δέχεται μεγάλο όγκο νερού, υπερχειλίζει και δημιουργεί ζημιές εκατέρωθεν της κοίτης του.

Το ρέμα Καρδατά συνέχεια του ρέματος της Καμάρας

Με βάση τα λεγόμενα των κατοίκων της περιοχής, το ρέμα του Καρδατά, είναι συνέχεια του ρέματος της Καμάρας, το οποίο τερματίζει στην ουσία ακριβώς στις γραμμές του τρένου, στο ύψος της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου (ακριβώς στο μαρμαράδικο Δρίτσα), ενώ κανονικά, δεν θα έπρεπε να καταλήγει εκεί αλλά να συνέχιζε την πορεία του έως τη θάλασσα, όπως είναι βέβαια, η νόμιμη και φυσική κατάληξη των ρεμάτων. Ακριβώς σε εκείνο το γεφυράκι τερματίζει το νερό του ρέματος και εγκλωβίζεται εκεί, εξαιτίας διαφόρων βάτων και πουρναριών, αλλά και διαφόρων μπαζών, αυθαίρετων κτισμάτων και εκτάσεων από φιστικιές. Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, λύσεις υπάρχουν, αλλά οι πολιτικοί άρχοντες λόγω πολιτικού κόστους, παραβλέπουν τις λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν και συγκαλύπτουν, όπως λένε, «τα αίσχη που γίνονται στη Λάκκα». Όπως αναφέρουν, δεν είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφές στην περιοχή, εγείροντας ερωτηματικά και για την αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων υποδομών.

837KARDATA2

Εύλογες διαμαρτυρίες και για κακοτεχνίες σε υποδομές

Συνεπώς, είναι εύλογες οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την κατάσταση των ρεμάτων αλλά και για τις κακοτεχνίες σε υποδομές που δυσχεραίνουν αντί να επιλύουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, είναι ένα πρόβλημα, που διαρκεί χρόνια και από την εποχή της πρώτης Στρατιώτη, το 1999, όπου είχε ξαναγίνει μεγάλη καταστροφή έγιναν κάποιες προσπάθειες για να λυθεί το πρόβλημα αλλά ήταν ημίμετρες. Όπως μας πληροφόρησαν οι κάτοικοι, το 1999, έγινε διάνοιξη του συγκεκριμένου ρέματος, διότι μέχρι πριν, ήταν γεμάτο μπάζα και ξερόχορτα και η τότε διοίκηση εγγυόταν, πως δεν θα ξαναγίνει τέτοια μεγάλη καταστροφή. Όμως η μεγάλη θεομηνία της 15ης Νοέμβρη, τους διέψευσε, διότι, όπως λένε οι κάτοικοι, «έτσι όπως είναι η κοίτη του ρέματος δεν γίνεται να παίρνονται μέτρα προσωρινά αλλά πρέπει να γίνει ένα έργο ουσίας». Άλλωστε, όπως μας επισήμαναν, πριν από 2 χρόνια, η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, διεύρυνε την κοίτη του ρέματος ως ένα σημείο, αλλά αυτό ήταν ανούσιο διότι το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργούνται πλέον λιμνάζοντα νερά από τα όμβρια της βροχής, τα οποία δεν διοχετεύονται πουθενά, οπότε το καλοκαίρι η κατάσταση είναι αφόρητη από τις έντονες δυσοσμίες, από την υγρασία και από τα κουνούπια με αποτέλεσμα «να ζούμε σε άθλιες συνθήκες» όπως χαρακτηριστικά φωνάζουν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής.
Κατά το παρελθόν, είχε ενοχληθεί και ο τότε νομάρχης Δυτ. Αττικής, Αρ. Αρκουδάρης, ο οποίος έκανε λόγο για έργο που απαιτούσε μεγάλο κόστος και μάλιστα ο τότε αντιδήμαρχος Μεγάρων Κ. Φρυγανάς είχε εξηγήσει, πως το κόστος είναι μεγάλο λόγω τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν, αφού το ύψος της Λάκκας είναι μεγαλύτερο από την επιφάνεια του νερού της θάλασσας.

Επαφή με τον Γρ. Σταμούλη αμέσως μετά τη θεομηνία

Οι κάτοικοι της περιοχής όπως μας είπαν ήρθαν σε επικοινωνία με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη, την επόμενη ημέρα από την βιβλική καταστροφή της 15ης Νοέμβρη ο οποίος τους διαβεβαίωσε, πως δεν θα πρέπει να ανησυχούν, διότι υπάρχει μελέτη για το ρέμα της Καμάρας, η οποία περιλαμβάνει δημιουργία φράγματος και τοποθέτηση ταμιευτήρων νερού, όπου μέσα από μια ειδική διαδικασία το νερό αυτό θα διοχετεύεται στον Μεγαρικό κάμπο προς όφελος των αγροτικών εκτάσεων. Όμως, σε μια επαφή που είχαν με κάποιον εξειδικευμένο σε τέτοια θέματα μηχανικό, τους ανέφερε, πως το έργο που αναφέρει ο κ. Σταμούλης είναι κοστοβόρο και με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.

837KARDATA

Ποια μπορεί να είναι η λύση;

Στο ερώτημα που τους θέσαμε για το ποια θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημά τους, οι κάτοικοι πιστεύουν, πως θα πρέπει να γκρεμιστεί το γεφυράκι που βρίσκεται στο ύψος του δρόμου, να δημιουργηθεί ένα καινούριο και να διανοιχθεί το ρέμα έως τη θάλασσα. Να μεγαλώσει στην ουσία η κύτη του ρέματος, να διαπεράσει τη Λάκκα και να βρει τη φυσική του κύτη, η οποία οδηγεί στη θάλασσα. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να συμπληρώσουν. «Γιατί δεν το κάνουν οι δήμαρχοι! Όλες οι διοικήσεις ξέρουν ποια είναι η σωστή λύση αλλά όλοι βάζουν ως προτεραιότητα το πολιτικό κόστος και όχι το γενικό καλό». Υποστηρίζουν δε, πως η Δημοτική Αρχή, ρίχνει τις ευθύνες στη Περιφέρεια. Σε επαφή που είχαν οι κάτοικοι με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής, Γιαν. Βασιλείου, τους γνωστοποίησε, πως η σωστή λύση είναι να οδηγηθεί η κύτη στη θάλασσα αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει οι κάτοικοι να αιτηθούν στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας για το πρόβλημά τους, έτσι ώστε να γίνει μια νέα μελέτη και να μπορέσει να δοθεί μια σωστή λύση. Όμως και πάλι οι κάτοικοι δεν έχουν ελπίδα πως θα βρεθεί λύση μέσω της μελέτης, διότι όπως και άλλες μελέτες σε άλλες περιοχές προβλέπουν φράγματα, τεχνητές λίμνες, ταμιευτήρες νερού κ.α που απαιτούν υψηλά ποσά υλοποίησης και προτείνουν πως «συμφέρει να γίνει μια απλή διάνοιξη προς τη θάλασσα».
Οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν, πως με αφορμή το ρεπορτάζ της Αιχμής θα αναδειχθεί το θέμα αυτό για πρώτη φορά τόσο έντονα. Και αυτό επειδή οι περισσότεροι συμπολίτες, δεν γνωρίζουν, πως το ρέμα αυτό δεν καταλήγει στη θάλασσα, όπως θα έπρεπε κανονικά να γίνεται. Μέσω της εφημερίδας μας καλούν το Δήμο Μεγάρων να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση διότι την επόμενη φορά ίσως θρηνήσουμε και θύματα. Ζητώντας λύση φωνάζουν χαρακτηριστικά: «Το ρέμα αυτό δεν οδηγεί πουθενά, είναι μπαζωμένο, τα νερά παλινδρομούν με αποτέλεσμα να πλημυρίζουν τα σπίτια μας και να υπάρχει κίνδυνος να πνιγούμε. Μόνο εάν δοθεί ρήση στο νερό και διανοιχθεί δρόμος προς τη θάλασσα θα υπάρξει λύση» ενώ αναρωτιούνται, πως θα αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν, διότι, όπως λένε, «τα 5.000ευρώ της αποζημίωσης είναι ψίχουλα μπροστά στα κόστη που πρέπει να καλύψουμε από τις ζημιές που υπεστήκαμε».
Κλείνοντας απευθύνονται και στους τοπικούς άρχοντες καλώντας τους να παραμερίσουν τα πολιτικά τους οφέλη, να σταματήσουν να φοβούνται τις αντιδράσεις των κατοίκων της Λάκκας , διότι όπως ανέφεραν «αυτοί μια ζωή έχουν μάθει να πλημυρίζουν» και να πάψουν να συγκαλύπτουν το έγκλημα που γίνεται στον Καρδατά.