AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

832ameapita02

Την Πέμπτη 18 Γενάρη 2018, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) Μεγάρων, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η Αιχμή δεν μπορούσε παρά να είναι εκεί, όπως το κάνει επί σειρά ετών, δείχνοντας, πως τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ίσα με εμάς και έχουν και αυτά δικαίωμα τη ζωή.
Ο Ιερέας, αφού πραγματοποίησε τον καθιερωμένο αγιασμό, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλα τα μέλη του κέντρου και στις οικογένειές τους και δήλωσε, πως όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, που «σηκώνουν έναν τεράστιο σταυρό», ο οποίος, όπως δήλωσε δεν είναι μόνο σωματικός αλλά και οικονομικός διότι το κέντρο εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζει κινδύνους ακόμη και για κλείσιμο.
Από τη δημοτική αρχή, εκπρόσωπος ήταν η δημοτική σύμβουλος Κ. Καστάνη, η οποία ευχήθηκε με τη σειρά της χρόνια πολλά δίνοντας συγχρόνως συγχαρητήρια για την προσπάθεια που γίνεται, από το προσωπικό του κέντρου και τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου μέσα από μια αγαστή και ειλικρινή συνεργασία. Τελειώνοντας, δήλωσε, πως ο δήμος Μεγάρων θα παρέχει ότι μπορεί, στο βαθμό που είναι εφικτό, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που επικρατούν γενικώς και αφιέρωσε το κομμάτι της πίτας που έκοψε στα παιδιά το κέντρου.
Τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ του συλλόγου ευχήθηκε καλή χρονιά και ευχαρίστησε θερμά την το δήμαρχο Μεγάρων Γρ. Σταμούλη, την αντιδήμαρχο Ελ. Ρήγα, την Κ. Καστάνη και τον πρόεδρο της ΔΕΚΕΔΗΜΕ Σπ. Κορώση για τη δωρεά επίπλων στο κέντρο.

832ameapita01

Η άποψη μου

Παρόλο που τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) έχουν να σκεφτούν τα πολλά άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αδιαφορία του κράτους για να τους στηρίξει στον απαραίτητο βαθμό ανάλογα με την αναπηρία τους, δεν χάνουν ποτέ το κουράγιο τους και αποδεικνύουν συνεχώς πως μπορούν και αυτά να είναι ισότιμοι πολίτες. Τα άτομα με αναπηρίες συνεχίζουν να βλέπουν μια παθητική στάση απέναντι στα αιτήματα τους και στις παροχές που δίνονται με το σταγονόμετρο χωρίς πραγματικά να δείχνει το κράτος ότι αναγνωρίζει το κόστος αναπηρίας. Χρειάζεται η δημιουργία ενός κράτους δικαιοσύνης για τα ΑμεΑ. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές του σημερινού κοινωνικού κράτους έτσι ώστε το άτομο με αναπηρία να μπορεί ν' αποκτά ελπίδα και σιγουριά για ένα καλύτερο αύριο. Η σημερινή καταναλωτική, ρατσιστική, ανταγωνιστική και αγχώδης κοινωνία έχει ανάγκη από τη διδαχή ορισμένων αξιών που θα πρέπει να προωθηθούν προς τα έξω σχετικά με αυτή την ευπαθή ομάδα ανθρώπων. Θα πρέπει να δοθεί ενεργός ρόλος στη συμμετοχή των ΑμεΑ στην κοινωνία και να παίρνουν ρόλο στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανισμών τους. Θα πρέπει απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες. Τα ΑμεΑ θέλουν ίσες ευκαιρίες, όχι φιλανθρωπία: Όχι πατερναλισμός αλλά ενθάρρυνση. Πρέπει να επιβληθεί αλλαγή της αρνητικής στάσης απέναντι στα ΑμεΑ, καθιέρωση νέων πολιτικών, οι οποίες θα ενθαρρύνουν την ισότητα των ευκαιριών για τα άτομα αυτά σε όλους τους τομείς της ζωής ενώ χρειάζονται ενθάρρυνση και χειραφέτηση διότι μπορούν και οφείλουν να παίρνουν τα ίδια αποφάσεις για τη ζωή τους. Επιδίωξη όλων είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας για όλους που θα επιτευχθεί μέσα από την απομάκρυνση των εμποδίων και εξάλειψη των συμπεριφορών εκείνων που οδηγούν σε διακρίσεις και σε κοινωνικό αποκλεισμό. Τέλος θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη διαφορετικότητα: Πόλεμος ενάντια στην προκατάληψη και το στιγματισμό. Θα πρέπει όλοι μας, και η ανθρώπινη ύπαρξη και το απρόσωπο και άδικο κράτος, να δείξουμε ευαισθησία.
Κλείνοντας θέλω επίσης να τονίσω πως τα ΑμεΑ είναι άτομα που ζητούν στοργή και διακριτικό πλησίασμα. Είναι συνάνθρωποί που παλεύουν με την κοινωνική προκατάληψη, την πολιτική αναλγησία και την περιθωριοποίησή τους. Απαιτούν με αξιοπρέπεια το αυτονόητο… να ζήσουν, δεν ζητούν ελεημοσύνη για το αναφαίρετο δικαίωμα της ζωής... Μάλλον εμείς οι υγιείς έχουμε την ανάγκη να μας ελεήσουν με το θάρρος τους και το πάθος για ζωή…
Ιερόθεος Ιωάννου