AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

823sarrh

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις του έπληξαν την Δυτική Αττική προκάλεσαν πληθώρα θανάτων και ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν και κινδύνεψαν, περιουσίες καταστράφηκαν, νοικοκυριά ολόκληρα, εμπορεύματα και αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν ή παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Ποιος, όμως θα αποζημιώσει του πληγέντες; Και κυρίως, πότε;
Το κράτος για μια ακόμη φορά προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό του σε μια διελκυστίνδα ευθυνών ισχυριζόμενο ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν «έκτακτα» και «ασυνήθιστα έντονα». Όμως, για μια ακόμη φορά η ευθύνη του κράτους είναι τεράστια λόγω αδράνειας στη διενέργεια των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων, λόγω της ανοχής στην άναρχη δόμηση και στη δόμηση σε μπαζωμένα ρέματα και λόγω της αδράνειας στην απόφραξη των φρεατίων.
Η ανωτέρω πρακτική του κράτους συνιστά από μόνη της παράνομη παράλειψη, που γεννά ευθύνη τόσο του Δημοσίου, όσο και της Περιφέρειας και των Δήμων. Ενέχονται, λοιπόν, σε αποζημίωση και οι τρεις για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων τους, αλλά κυρίως για την παράλειψη των ειδικών καθηκόντων και υποχρεώσεων που προσιδιάζουν στον προορισμό τους και πηγάζουν από την κείμενη νομοθεσία, τα δεδομένα της κοινής πείρας και τις αρχές της καλής πίστης. Αυτό που αξίζει, όμως, να σημειωθεί είναι, ότι η ευθύνη αυτή προς αποζημίωση είναι αντικειμενική. Δεν εξαρτάται, δηλαδή, από την συνδρομή της υπαιτιότητας ή μη του κρατικού οργάνου. Αρκεί μόνο να αποδειχθεί η αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στην παράλειψη και τη ζημία, σύνδεση που εν προκειμένω φαντάζει αυτονόητη!
Τα διοικητικά δικαστήρια σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν αποζημιώσει απλόχερα τους πλημμυροπαθείς, στο μέτρο βέβαια, που ο πολίτης είναι σε θέση να προσδιορίσει και να αποδείξει ή έστω να πιθανολογήσει (αναφορικά με το διαφυγόν κέρδος) το μέγεθος της ζημίας του και της ηθικής του βλάβης.
Πιο συγκεκριμένα, η αποζημίωση που τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια δύνανται να επιδικάσουν, περιλαμβάνει τόσο τη μείωση της υπάρχουσας περιουσίας του πολίτη (θετική ζημία), όσο και το διαφυγόν κέρδος, εκείνο δηλαδή που προσδοκά κανείς με πιθανότητα, σύμφωνα με τη συνηθισμένη πορεία των πραγμάτων ή τις ειδικές περιστάσεις και ιδίως τα προπαρασκευαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Η αποζημίωση δύναται να περιλαμβάνει, ομοίως, και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και σε περίπτωση θανάτου, χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης για τους συγγενείς του θανόντος. Συνεπακόλουθα, οι εξαγγελόμενες αποζημιώσεις τις οποίες εντέλει θα χορηγήσει κάποια στιγμή το κράτος, προφανέστατα θα υπολείπονται των όσων δύναται να επιδικάσει το διοικητικό δικαστήριο στον πολίτη, αφού αυτές δίδονται προς αποκατάσταση μέρους της θετικής ζημίας και μόνον μεσοσταθμικά, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε πολίτης οφείλει να γνωρίζει τα δικαιώματά του προκειμένου να αποφασίσει εάν επιθυμεί, ή όχι, να στραφεί στη δικαιοσύνη. Αυτή δεν είναι μια απόφαση που δεν παίρνεται εν θερμώ. Ένα πρώτο βήμα είναι η σωστή καταγραφή της ζημιάς προκειμένου αυτή να μην αμφισβητηθεί στην συνέχεια. Είναι κοινός τόπος, όμως, ότι όσο πιο γρήγορα ανασυνταχτεί κανείς, τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει στην κανονικότητά του…

Aγγελική Σαρρή
Δικηγόρος, Δημοσιολόγος, PhDc
Γούναρη 47, Πειραιάς, 6ος όροφος
τηλ.2104133555, φαξ 2104133559
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.