AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

 

Το θέμα της πλημμελούς ασφάλειας και των παραβατικών φαινομένων στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για τους εξυπηρετούμενους, το υγειονομικό προσωπικό και τους ιατρούς σε καθημερινή βάση.
Τα ζητήματα που αναδείξαμε μέσω του ρεπορτάζ πριν δύο εβδομάδες, έφεραν στην επιφάνεια πολλά επιπλέον θέματα που ως καταγγελίες έφτασαν στο γραφείο της εφημερίδας μας.
Θέλοντας να μην σταματήσει να απασχολεί, όπως σε πάμπολλες περιπτώσεις έχουμε δει να συμβαίνει με τέτοια ζητήματα, απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο ως καθ’ ύλην αρμόδιο για το πώς μπορεί να παρέμβει και να δώσει λύσεις η διοίκηση του δήμου Μεγαρέων, αλλά και στους ιατρούς κ.κ. Γιαν. Μαρινάκη, Ελ. Παπαλευθέρη και Σωτ. Πιλίλη, για να μας καταθέσουν την άποψή τους, θέτοντάς τους το ερώτημα περί της ασφάλειας του Κέντρου Υγείας.
Η Αιχμή, ποτέ δεν έμεινε αμέτοχη σε τόσο σημαντικά ζητήματα και φυσικά δεν θα σταματήσει να αναδεικνύει και να στηλιτεύει συμπεριφορές και πρακτικές που δεν βοηθούν, παρά μόνο λίγους με ιδιοτελή συμφέροντα.
Δημοσιεύουμε σήμερα τις απαντήσεις των προαναφερθέντων, και δεσμευόμαστε να φτάσουμε έως το τέλος την έρευνα αυτή και να εξυπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον, να βοηθήσουμε τους πολίτες και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας –στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας - ώστε να μην ξανά - αντιμετωπίσουν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές.

STAMOYLIS NEA

Γρ. Σταμούλης: Με ενέργειες που κάναμε, τα παραβατικά φαινόμενα βαίνουν μειούμενα

Το θέμα της ασφάλειας στο Κέντρο Υγείας εντάσσεται στο γενικό θέμα ασφάλειας που αφορά όλη την περιοχή του Δήμου Μεγαρέων και φυσικά όλους τους Δημότες. Βέβαια υπάρχει μία ιδιαιτερότητα όσον αφορά στο Κέντρο Υγείας, διότι οι επισκέπτες του είναι ασθενείς ή έχουν κάποιο θέμα που σχετίζεται με υγεία, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Διοίκησή μας όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πάμπολλες ενέργειες και προσπάθειες, οι οποίες φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς. Αλλεπάλληλες συναντήσεις και πιέσεις στον ίδιο τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, στο αρχηγείο της ΕΛΛΑΣ, επαφές με διοικητές και στελέχη της ΕΛΑΣ της περιφέρειάς μας κ.α
Υπενθυμίζουμε, ότι στον Δήμο μας πλέον λειτουργεί κινητή αστυνομική μονάδα (ΚΑΜ), γίνονται δράσεις από τις ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος), που είναι τα ειδικά τμήματα της αστυνομίας και επίσης υπάρχουν συχνά επεμβάσεις των ΜΑΤ στις περιοχές, που υπάρχει αυξημένη παραβατικότητα και εγκληματικότητα με αρκετές συλλήψεις κάθε φορά.
Καταφέραμε και δεν απομακρύνθηκαν ούτε το αστυνομικό, ούτε το τμήμα τροχαίας παρά τους σχεδιασμούς για συγχώνευση και έδρα στη Ελευσίνα.
Επιπλέον καταφέραμε να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα τα τμήματα αυτά. Αναμένουμε περαιτέρω ενίσχυση σε προσωπικό.
Βάσει των παραπάνω, φυσικά και δεν θεωρούμε ότι όλα τα θέματα λύθηκαν αλλά σίγουρα, οι παραβατικές συμπεριφορές ελέγχονται και εκτός του ότι καταστέλλονται, τώρα, λόγω των ενεργειών των τμημάτων και των προληπτικών ελέγχων, σίγουρα τα παραβατικά φαινόμενα βαίνουν μειούμενα.
Με αυτόν τον τρόπο και τις προσπάθειές μας, που θα συνεχισθούν αμείωτες, θεωρώ ότι σύντομα θα εμπεδωθεί και το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες.

806marinakis

Γιαν. Μαρινάκης: Πρέπει άμεσα να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την προάσπιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας

Το Κέντρο Υγείας αποτελεί τον πυλώνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μάχονται καθημερινά στην υπηρεσία του ιατρικού και νοσηλευτικού λειτουργήματος υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας έτσι ασπίδα προστασίας για τον ασθενή και ανακόπτοντας την συμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων από περιστατικά που δεν χρήζουν αντιμετώπισης σ΄αυτά.
Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και το δικό μας Κέντρο Υγείας.
Χάρη στην αυταπάρνηση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού το Κέντρο Υγείας Μεγάρων έχει δώσει δείγματα γραφής όλα αυτά τα χρόνια.
Με μεγάλες ελλείψεις, τόσο σε προσωπικό όσο και σε αναλώσιμα υλικά, το Κέντρο Υγείας είναι πάντα μέσα στη σκέψη του ασθενούς, παρέχοντας του ασφάλεια.
Με την προσθήκη του προσωπικού του ΙΚΑ έχει βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία του.
Η παράταξη μας είναι ιδιαίτερα υπερήφανη γι’ αυτή την εξέλιξη, αφού εμείς ως διοίκηση του δήμου, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προτείναμε και έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Υγείας η λύση της μετεγκατάστασης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΙΚΑ στο χώρο Κέντρου Υγείας Μεγάρων.
Όμως αντί να υποστηρίζουμε και να προστατεύουμε τον ιερό αυτό χώρο, γινόμαστε κατά καιρούς μάρτυρες παραβατικών και βίαιων συμπεριφορών απέναντι στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, από περιθωριακά στοιχεία που ζουν παρασιτικά στον τόπο μας.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει.
Δεν μπορεί ο εφημερεύων γιατρός να τρέμει στη σκέψη ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοια στοιχεία και να κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.
Η διοίκηση του δήμου πρέπει άμεσα να συγκαλέσει το δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την προάσπιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, με την παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων και να απαιτήσει από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη την κάλυψη του Κέντρου Υγείας Μεγάρων από αστυνομική δύναμη.
Να πάψει πλέον η προστασία των δυνατών (Υπουργών, Βουλευτών, Δημοσιογράφων κ.λ.π.) και να προστατευτούν οι αδύναμοι, που δίνουν τη μάχη κάθε στιγμή υπηρετώντας τον ίδιο τον άνθρωπο και είναι εκτεθειμένοι στη βία των παρασιτικών στοιχείων και απροστάτευτοι.

556papaleutheris

Ελ. Παπαλευθέρης: Να δούμε σοβαρά το θέμα μιας σωστά οργανωμένης πολιτοφυλακής, με τη στήριξη όλων των φορέων.

Αδιαμφισβήτητα το Κέντρο Υγείας Μεγάρων αποτελεί πλέον το μοναδικό πυλώνα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με δημόσιο χαρακτήρα, στον τόπο μας. Η πολυετής λειτουργία του και η στελέχωσή του με άξιους και έμπειρους ιατρούς , νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό έχουν αφήσει στίγμα άξιας προσφοράς στον τόπο μας.
Η ενσωμάτωση του πρώην ΙΚΑ ενίσχυσε τη σπουδαιότητά του.
Όμως δεν λύθηκαν τα προβλήματα υγείας που καθημερινώς ενσκήπτουν, ούτε μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει σε έναν τόσο μεγάλο Δήμο είναι επαρκής. Οι ελλείψεις είναι σημαντικές σε όλα τα επίπεδα, όπως και στο θέμα της ασφάλειας. Δυστυχώς ,η φύλαξη που παρέχεται έως σήμερα δεν είναι επαρκής και ο κίνδυνος είναι σαφής ,καθημερινός και όλοι γνωρίζουμε από ποιούς και από που προέρχεται. Η πολιτεία δεν θέλει και δεν μπορεί να πράξει τα δέοντα και στη φύλαξη του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, αλλά και στην πόλη μας κατ επέκταση.
Πέρα από την πίεση που οφείλουμε να ασκούμε συνεχώς στην πολιτεία για τα δέοντα όσον αφορά το θέμα παραβατικότητας, νομίζω πώς είναι ο κατάλληλος χρόνος να δούμε σοβαρά το θέμα μιας σωστά οργανωμένης πολιτοφυλακής, με τη στήριξη όλων των φορέων.
Κλείνοντας νομίζω ότι η πόλη μας αξίζει περισσότερα και στον τομέα της υγείας, δηλαδή μεγαλύτερες δομές, και ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε τον αγώνα για την αναβάθμιση του ΚΥΜ σε περιφερειακό γενικό Νοσοκομείο.

547pililis

Σωτ. Πιλίλης: Επιβάλλονται αύξηση προσωπικού φύλαξης αλλά και χωροταξικές παρεμβάσεις

Το Κέντρο Υγείας Μεγάρων αναμφίβολα αποτελεί τον πυρήνα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης της Μεγαρίδας. Καθημερινά εξυπηρετούνται δεκάδες τακτικά και -το σημαντικότερο- έκτακτα περιστατικά με το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το λοιπό προσωπικό να δίνει τιτάνιο αγώνα για να διατηρήσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υψηλό.
Τα τελευταία χρόνια με την όλο και αυξανόμενη οικονομική κρίση, έχει αυξηθεί και η προσέλευση των ασθενών σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, η οποία σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υλικά συνθέτουν ένα μείγμα «εκρηκτικό».
Αν συνυπολογιστεί δε και η αποδεδειγμένη επίπτωση της οικονομικής κρίσης στη ψυχική υγεία του ατόμου, τότε ίσως να εξηγείται με τον καλύτερο τρόπο η αύξηση της παραβατικότητας στις δημόσιες δομές υγείας και αναπόφευκτα και στο ΚΥ Μεγάρων.
Οι ιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό είναι απροστάτευτοι μπροστά σε αυτό το φαινόμενο και είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ασκούν απρόσκοπτα το καθήκον τους.
Κανείς δε μπορεί να είναι συγκεντρωμένος στην εργασία του αν απειλείται, υβρίζεται ή ο χώρος στον οποίο εργάζεται είναι ανεξέλεγκτα προσβάσιμος από τον οποιοδήποτε.
Η αύξηση του προσωπικού φύλαξης είναι καταρχήν ένα μέτρο που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.
Επίσης, απαιτούνται χωροταξικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να απομονωθεί ο χώρος των ιατρείων και επειγόντων περιστατικών από τον χώρο αναμονής των επισκεπτών.
Το προσωπικό θα πρέπει απρόσκοπτα να κινείται μεταξύ των ιατρείων χωρίς να παρεμποδίζεται από τους επισκέπτες και συνοδούς ασθενών.
Τέλος, θα πρέπει να αποτελεί πάγιο και διαρκές αίτημα της Διοίκησης του Δήμου η στελέχωση του ΚΥ με περισσότερες ειδικότητες ιατρών, περισσότερους νοσηλευτές και τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για εξέταση και να επιτευχθεί η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας.