AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

23.02.2018

Ο καιρός μας

803apostolou02

Στις εγκαταστάσεις του αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγών- κηπευτικών στη θέση Τούτουλι βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Ευαγ. Αποστόλου. Τον υπουργό που συνοδεύονταν από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης (συνοδευόμενος από τους κ.κ. Ι. Δήμα και Αγγ. Μαραζιώτη), αλλά και ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γ. Παπαβασίλης.
Ο κ. Αποστόλου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του συνεταιρισμού, όπου μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία οι κ.κ. Γ. Παπαβασίλης και Σωτ. Καστάνης τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, καταθέτοντας του και σχετικό υπόμνημα.
Τα προβλήματα που γνωστοποιήθηκαν στον κ. Αποστόλου σχετίζονταν κυρίως με τις γεωτρήσεις, την πάταξη της γραφειοκρατίας, την μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και της φορολογίας στο 13%, την λύση στην αγορά σπόρων και λιπασμάτων αφού όπως είναι γνωστό οι έμποροι δεν συνεργάζονται με ομάδες παραγωγών αλλά και την αναπροσαρμογή των κυβικών και την αποδοχή της δήλωσης ΟΣΔΕ για την άδεια χρήσης νερού.

Οι δράσεις κοινής ωφέλειας του συνεταιρισμού

Επίσης γνωστοποιήθηκαν και οι παράλληλες δράσεις κοινής ωφέλειας από τα μέλη του συνεταιρισμού παραγωγών κηπευτικών Μεγάρων οι οποίες είναι οι εξής:
• Από το 2012 σε συνεργασία με το Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων ο συνεταιρισμός πραγματοποιεί τις εξετάσεις για απόκτηση άδειας χειριστών γεωργικού ελκυστήρα με μεγάλο πλήθος συμμετεχόντων κάθε χρόνο.
• Το 2013 ο συνεταιρισμός ανέλαβε το πρόγραμμα ΗΣΙΟΔΟΣ με τίτλο: «φυτικής και ζωικής παραγωγής –Νέοι γεωργοί Μέτρο 112» σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ όπου έλαβαν μέρος 135 νέοι άνθρωποι από τα Μέγαρα και γύρω περιοχές.
• Ο συνεταιρισμός προχώρησε στην ίδρυση Ένωσης Νέων Αγροτών Αττικής με 107 άτομα κάτω των 40 χρονών από τα Μέγαρα και γύρω περιοχές.
• Το 2015 στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος ορθής διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και σε συνεργασία με τον ΕΣΗΦ, ο συνεταιρισμός διοργάνωσε στην περιοχή μας την συλλογή κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
• Το 2016 σε συνεργασία με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την κατάρτιση των μελών της ομάδας αλλά και αγροτών της ευρύτερης περιοχής ο συνεταιρισμός οργάνωσε τις εξετάσεις για την χορήγηση πιστοποίησης ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων με συμμετοχή στις εξετάσεις 243 ατόμων και καταβολή του ελάχιστου παραβόλου.
• Ο συνεταιρισμός προχώρησε στην έναρξη διαλόγου για την θέσπιση Νόμου όσον αφορά την πληρωμή των αγροτικών τιμολογίων (να πραγματοποιείται εντός 30 ημερών), σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2011/7/ΕΕ.
• Ο συνεταιρισμός υλοποιεί την ΑΔΑ 6012465ΦΘΕ-3Φ1 που αφορά στην εγκύκλιο αρ.11 με θέμα «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 13Α του ν.4251/2014 για την απασχόληση παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία». Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να διαφαίνεται ο αριθμός των εργατών γης που έχουν ανάγκη οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, καθώς πλέον οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα νομιμοποίησης των εργατών, με άμεσο αποτέλεσμα την αποτύπωση της παραγωγής τους και των εξόδων τους, και την ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας της επιχείρησης τους.

803apostolou01

Θετική ανταπόκριση από τον υπουργό

Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου, ακούγοντας με προσοχή όλους τους ομιλούντες έδειξε κατανόηση, τονίζοντας πως θα γίνουν άμεσα ενέργειες ώστε μια σειρά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι παραγωγοί να επιλυθούν. Ακολούθως ο υπουργός πήρε και μια εικόνα από τους χώρους των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού, μένοντας έκπληκτος από τα σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την τυποποίηση των κηπευτικών προϊόντων. Δράττοντας της ευκαιρίας ο κ. Αποστόλου επιβράβευσε τα μέλη του συνεταιρισμού για την σοβαρή δουλειά που κάνουν στα 10 χρόνια λειτουργίας του, επισημαίνοντας ότι μόνο μέσα από συνεταιρισμούς και ευρύτερες συνεργασίες μπορεί να στηριχθεί ο αγροτικός κλάδος.

Επαφή και με τους νέους αγρότες

Ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης συνάντησε και τους νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα του 2009 οι οποίοι εκπαιδεύονται στις εγκαταστάσεις του αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγών – κηπευτικών και ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τους. Ο κ. Αποστόλου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους και να τους ευχηθεί ότι το καλύτερο στο επάγγελμα τους.
Κλείνοντας αξίζει να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία αποτελούσαν ο γραμματέας της Τ.Ο. μελών του κόμματος Τ. Δέσκος, το μέλος Κ. Λουκόπουλος αλλά και ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Γιαν. Μιχάλαρος.