AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

10.12.2018

Ο καιρός μας

"ΟΧΙ" ΟΜΟΦΩΝΑ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Φαίνεται τελικά πως το να αποφασίζουν κάποιοι για εμάς ερήμην μας, έχει γίνει πλέον «μόδα» για την περιοχή μας. Εξελίσσεται όμως σε πρόκληση, αν αναλογιστούμε πως παρότι ο δήμος σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα έχουν προσφύγει ακόμη και στο Σ.τ.Ε. (Συμβούλιο της Επικρατείας), ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης διοίκησης, οι υπεύθυνοι της εταιρείας ξεκίνησαν τις εργασίες για την κατασκευή ιχθυοτροφείου στην θέση «κάτω αλώνι» στην θαλάσσια περιοχή της Κινέττας. Μια ενέργεια που εξόργισε σύσσωμη την δημοτική αρχή, αναγκάζοντας τον δήμαρχο να βρεθεί επί δυο συνεχόμενες ημέρες στην περιοχή αυτή για να διαπιστώσει την ύπουλη δράση των επιχειρηματιών που προχωρούν τα έργα για την εγκατάσταση της μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, κάτω από την Κακιά Σκάλα, ειδικά συνεργεία στήνουν τα πρώτα κομμάτια μέρους της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας. Το αν αυτό γίνεται παράνομα δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Θεωρούμε όμως πως παρανομία δύναται να υπάρχει την στιγμή που εκκρεμούν αποφάσεις από την δικαιοσύνη, με την αρμόδια αρχή ελέγχου σε αυτή την περίπτωση που είναι το Λιμεναρχείο, να κωφεύει κυρίως στις εκκλήσεις του δημάρχου Μεγαρέων να ελέγξει την νομιμότητα των εργασιών.

Όλοι μαζί ενάντια στην υποβάθμιση

Όπως προαναφέραμε η επέμβαση του δημάρχου Γιαν. Μαρινάκη ήταν άμεση. Στο πλευρό του όλοι οι αντιδήμαρχοι και αρκετοί εκ των δημοτικών αλλά και ειδικών συμβούλων, οι οποίοι μαζί με τον Γ. Γραμματέα του Δήμου Π. Σκλαβούνο έδειξαν αποφασισμένοι να αντισταθούν σθεναρά στην προμελετημένη υποβάθμιση στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες του δημάρχου. Κοντά τους και ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Τ. Δέσκος που και αυτός από την πλευρά του έδειξε να είναι προβληματισμένος και συνάμα αηδιασμένος από την στάση των εκπροσώπων της ιδιωτικής εταιρίας οι οποίοι αγνοώντας ακόμη και την προσφυγή του δήμου στο Σ.τ.Ε. (Συμβούλιο της Επικρατείας) ξεκίνησαν τις εργασίες εγκατάστασης της μονάδας.

«Έχουν παιχτεί μεγάλα παιχνίδια με πολλά εκατομμύρια»

Μιλώντας στους εκπροσώπους του τοπικού Τύπου ο δήμαρχος Γιαν. Μαρινάκης, ανέφερε τα παρακάτω:

«Φαίνεται τελικά πως κάποιοι μας αγνοούν. Και μάλιστα την στιγμή που έχουμε καταθέσει προσφυγή στο Σ.τ.Ε. αλλά και προσφυγή για αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης, περιμένοντας την Τρίτη να μας αποσταλεί η αναστολή εκτέλεσης των εργασιών. Πλέον το θέμα είναι ηθικό. Γιατί δεν είναι δυνατόν την στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο κάνει έναν αγώνα έχοντας αρωγό και το περιφερειακό συμβούλιο που συνταυτίστηκε με τις δικές μας ενέργειες, να μας αγνοούν όλοι και αδίστακτα να έρχονται και να ξεκινούν τις εργασίες εγκατάστασης για την μονάδα υδατοκαλλιεργειών. Διαφαίνεται λοιπόν πως δεν λογαριάζουν κανέναν. Τα συμφέροντα είναι τεράστια.

Ξεκινούν από την κορυφή και καταλήγουν μέχρι και το τέλος. Οφείλω να πω ξεκάθαρα, πως εδώ έχουν παιχτεί μεγάλα παιχνίδια με πολλά εκατομμύρια και όποιος εξ αυτών διαφωνεί ας μου κάνει μήνυση. Πρέπει πλέον όλοι αυτοί που δρουν εν κρυπτό να γνωρίσουν πως τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνάδελφοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψουμε να διαπραχθούν στην περιοχή μας αυτά τα εγκλήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ολίγων. Με κάθε τρόπο αυτές οι εγκαταστάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν. Κινητοποιούμε όλο τον λαό, και θα είμαστε εδώ μέχρι να τις δούμε να εξαφανίζονται. Θα φτάσουμε την υπόθεση στα άκρα, αφού η υπομονή έχει και τα όριά της. Δεν μπορώ να καταλάβω τελικά αν ισχύει ο «Καλλικράτης» και που φαίνεται η αυτονομία των δήμων. Μας μεταφέρουν αρμοδιότητες κόβοντας συστηματικά πόρους και αποφασίζουν για εμάς εν αγνοία μας φέρνοντας εγκαταστάσεις υποβάθμισης, την στιγμή που κάνουμε αγώνα να αναβαθμίσουμε τον τόπο μας.

"ΟΧΙ" ΟΜΟΦΩΝΑ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Όλα αυτά που συμβαίνουν είναι τραγικά. Και πλέον νοιώθουμε ακόμη πιο άσχημα όταν καλούμε ως δήμος αρχές αστυνόμευσης όπως είναι το Λιμενικό και παίρνουμε απάντηση πως δεν έχουν μέσο να έρθουν! Αναρωτιέμαι χθες και προχθές είχαν μέσο όταν προχώρησαν σε ελέγχους δίνοντας κλήσεις σε δύσμοιρους όστρακο καλλιεργητές που ήθελαν να βγάλουν ένα μεροκάματο αυτές τις ημέρες;

Και εδώ τώρα που συντελείται ένα έγκλημα που κρύβει τεράστια συμφέροντα δεν εμφανίζονται. Μάλιστα δεν δέχθηκαν να έρθουν όργανα του λιμενικού ούτε όταν τους προτείναμε να διαθέσει ο δήμος λάντζα για να τους μεταφέρει. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει γι' αυτό θα προχωρήσουμε και σε εξώδική διαμαρτυρία προς τα αρμόδια όργανα ώστε να επιληφθούν του θέματος».

Τ. Δέσκος: Προκλητική η αδιαφορία του Λιμενικού

Για το θέμα που προέκυψε μας μίλησε και ο Τ. Δέσκος. Όπως προαναφέραμε ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» βρίσκονταν μαζί με το δήμαρχο στο χώρο που γίνονταν οι εργασίες τόνισε: «Αυτά που φοβόμασταν γίνονται πραγματικότητα καθώς ήδη ξεκίνησε η τοποθέτηση των πρώτων κλωβών. Όπως είπε και ο δήμαρχος, έχει προσβληθεί η συγκεκριμένη άδεια εγκατάστασης και αν έχει επέλθει η αναστολή της ισχύς της, τότε παρανόμως και χωρίς αριθμό η φορτηγίδα εκτελεί εργασίες. Όσο για την αδιαφορία του Λιμενικού την χαρακτηρίζω ως προκλητική, αφού ενώ ισχυρίζονται πως δεν έχουν σκάφος δεν δέχονται ούτε την παρότρυνση για μεταφορά τους με λάντζα που θα μισθώσει ο δήμος. Βέβαιο είναι πως κάτι κρύβεται, εφόσον οι αρχές δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να παρέμβουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Πιστεύω πως μόνο με την λαϊκή οργή, και με δυναμικές κινητοποιήσεις θα αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή μας».

Σύσκεψη με τους επικεφαλής των συνδυασμών

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου, μετά από πρωτοβουλία του Γ. Μαρινάκη και τη συμμετοχή των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων. Θέμα της σύσκεψης, η ενημέρωση και ο συντονισμός των δράσεων για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στη θέση Κάτω Αλώνι, Κακιάς Σκάλας του Δήμου Μεγαρέων. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που μας εστάλλει από το γραφείο Τύπου του Δήμου Μεγαρέων, στόχος της σύσκεψης, ήταν η ενημέρωση των επικεφαλής για τις νομικές διαδικασίες που ήδη έχουν κινήσει οι Δημοτικές Υπηρεσίες για την διακοπή των εργασιών εγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας.

Στην δελτίο γνωστοποιούνται όλες οι ενέργειες που έγιναν από την πλευρά της διοίκησης του δήμου μόλις έγινε γνωστή η έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση. Γίνεται γνωστό πως ο δήμαρχος Μεγαρέων έπραξε ταχύτατα ενημερώνοντας τηλεφωνικά τόσο το Λιμεναρχείο Ελευσίνας, όσο και την Αστυνομία Μεγάρων για να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες προκειμένου να σταματήσουν τις εργασίες και να διασφαλιστεί η νομιμότητα. Ο Δήμαρχος όμως ήρθε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλει τη συμπεριφορά των αρμοδίων του Λιμεναρχείου Ελευσίνας και να καυτηριάσει τη στάση τους. Συγκεκριμένα το Λιμεναρχείο Ελευσίνας για να δικαιολογήσει την στάση του και να μην προχωρήσει στη διερεύνηση της καταγγελίας του Δημάρχου, επικαλέστηκε έλλειψη μέσων, χαρακτηριστικά στην τηλεφωνική επικοινωνία ανέφεραν στον Δήμαρχο, ότι «το λιμεναρχείο δεν διαθέτει ούτε σκάφος, ούτε τζιπ, προκειμένου να πάει στο χώρο και να διερευνήσει την καταγγελία». Επίσης όπως προέκυψε από την τηλεφωνική επικοινωνία, το Λιμεναρχείο έχει καταλήξει σε «απόφαση» για τη νομιμότητα της εγκατάστασης, χωρίς βέβαια να έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα, αγνοώντας ακόμη και την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχου Δυτ. Αττικής Στ. Δήμου, Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, η οποία σε σύσκεψη για το θέμα στην Αντιπεριφέρεια, παρουσία του Δημάρχου, παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους καθίσταται παράνομη η σχετική εγκατάσταση.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην έκδοση της άδειας δεν εμπλέκεται το Λιμεναρχείο, αφού η άδεια για τέτοιες δράσεις χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Γίνεται βάναυση παραβίαση της κοινής λογικής και της νομιμότητας

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων όπως τόνισε και στους επικεφαλής, η έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών, αποτελεί βάναυση παραβίαση της κοινής λογικής και της νομιμότητας καθώς εγκαθίσταται επιχείρηση ιχθυοκαλλιεργειών, σε μία περιοχή, η οποία σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνα -Αττική 2021 έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου γεωμορφολογικού και τοπιακού χαρακτήρα.

Ο Δήμος Μεγαρέων έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση της άδειας και έχει προχωρήσει και σε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης, η εκδίκαση της οποίας είναι προγραμματισμένη για την εβδομάδα που διανύουμε.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η άμεση αντίδραση της διοίκησης με την αυτοψία στο χώρο και την άμεση καταγγελία στις αρχές ήταν η αυτονόητη αντίδραση. Μετά την άρνηση του λιμενικού σώματος να ανταποκριθεί στις επίσης αυτονόητες υποχρεώσεις του, η ανεπίσημη αυτοψία στο χώρο φανέρωσε ότι πέρα από το ζήτημα της αιφνίδιας έναρξης των εργασιών η οποία είναι σε διαδικασία αξιολόγησης από τα δικαστήρια για τη νομιμότητά της, διαπιστώθηκε ότι το σκάφος που έστηνε την εγκατάσταση ήταν ένα σκάφος-πλατφόρμα χωρίς διακριτικά.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων επικοινώνησε με την Εισαγγελία για να καταγραφεί επίσημα η διαμαρτυρία και για τη διαδικασία που ακολουθεί η εταιρεία αλλά επίσης και να ενημερώσει για την αντίδραση του Λιμεναρχείου Ελευσίνας.

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών, εκφράστηκε η στήριξη όλων των δημοτικών παρατάξεων στο αίτημα για διακοπή των εργασιών και επίσης εκφράστηκε πνεύμα συναγωνιστικότητας και επισημάνθηκε ότι ο καθένας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί το περιβαλλοντικό έγκλημα για την περιοχή.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών τόνισαν ότι θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα για το θέμα και θα επικοινωνήσουν με τους τοπικούς βουλευτές προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατότερο ισχυρή στήριξη στο δίκαιο αίτημα της διοίκησης και των πολιτών του δήμου.

Στην σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου μετείχε ο Γ. Μπερδελής εκπροσωπώντας τον Δ. Στρατιώτη, ο Γρ. Σταμούλης και ο Τάσος Δέσκος. Ο Αντ. Χοροζάνης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί εξαιτίας προσωπικού προβλήματος, όμως είναι δεδομένο ότι και ο συνδυασμός του έχει επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή.