AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΙ 10 "ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ" ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΟΝΤΑΙΣτα τέλη του μήνα Ιανουαρίου, η «ΑΙ» αποκλειστικά παρουσίασε τις θέσεις αλλά και την αγωνία των «εθελοντών» εργατών καθαριότητας στη Νέα Πέραμο. Φωνές οργής και αγανάκτησης τότε, από ανθρώπους που από το παρελθόν πρόσφεραν στον ευαίσθητο αυτό τομέα ώστε να ζουν αξιοπρεπώς τις οικογένειες τους.

Άνθρωποι «αιχμάλωτοι» όλων των διοικήσεων οι «εθελοντές» με το πρόσχημα της σύμβασης από ευνοούμενοι αναμένοντας την ένταξη τους σε κάποιο από τα εργασιακά προγράμματα που έρχονται, βρέθηκαν απρόσμενα στο δρόμο. Και όπως είναι φυσικό διαμαρτύρονται και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά χρησιμοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα.

«Μας απέλυσαν απρόσμενα»

Λόγια εκπροσώπου των 10 απολυμένων εθελοντών που με απόφαση της διοίκησης απολύθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου 2012. Μία απόφαση που όπως μας είπαν τους ανακοινώθηκε από την τοπική αντιδήμαρχο Νέας Περάμου Κατ. Ψαρουλάκη και την αντιδήμαρχο επί των οικονομικών Αργ. Κακαρίκου.

Αναζητώντας τα αίτια της απόλυσης τους οι «εθελοντές» εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στα δύο στελέχη της διοίκησης, παίρνοντας απάντηση από την Κατ. Ψαρουλάκη «πως απολύονται λόγω της συμπεριφοράς τους και επειδή γυρίζουν στις πλατείες και βρίζουν την διοίκηση». Πρόκειται για αδιάψευστες μαρτυρίες και λόγια των αγανακτισμένων εθελοντών που είναι καταγεγραμμένα και δεν αμφισβητούνται.

«Ο δήμαρχος δεν κράτησε το λόγο του»

Οι εργαζόμενοι τους οποίους επισκεφθήκαμε το πρωί της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου μιλώντας μας αποκλειστικά, ανέφεραν «πως ο δήμαρχος για δεύτερη φορά δεν κράτησε το λόγο του». συγκεκριμένα τόνισαν πως είχε ο Γιαν. Μαρινάκης υποσχεθεί πως κάθε εβδομάδα θα δίνει από 200 ευρώ στον καθένα και θα παγώσει το χρέος απέναντι τους, κάτι που δεν έγινε.

Αποτέλεσμα ήταν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να βρεθούν από την μία στιγμή στην άλλη χωρίς δουλειά, με τον δήμο να τους δίνει κάποια αλλά και να τους χρωστάει αρκετά χρήματα από δεδουλευμένα, κάτι που φαίνεται από την φράση που μας είπαν: «Το ποσό που μας έδωσαν για τα δεδουλευμένα είναι ξεφτίλα μπρος σε αυτά που μας οφείλουν. Γιατί όταν απολύεις κάποιους τους εξοφλείς. Δεν τους αφήνεις μετέωρους». Λόγια αγανάκτησης των ανθρώπων αυτών που είναι αποφασισμένοι να φτάσουν την υπόθεση στα άκρα.

Μάλιστα ξεκίνησαν τις αντιδράσεις τους από το πρωί της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου όταν ευρισκόμενοι στο εργοτάξιο του δήμου στη Νέα Πέραμο δεν άφησαν αυτοκίνητο του δήμου να κινηθούν ειδοποιώντας ακόμη και την Τροχαία επειδή όπως μας κατήγγειλαν κάποια από τα αυτά δεν είχαν καν ασφαλιστήρια. Μάλιστα μας κατήγγειλαν πως εδώ και αρκετούς μήνες το καλαθοφόρο όχημα του πρώην δήμου Νέας Περάμου κυκλοφορούσε χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας ενώ μας ενημέρωσαν πως στο παλιό αυτοκίνητο δημάρχου (το citroen του Ν. Ανδρουλάκη) δεν έχουν παραδοθεί οι πινακίδες αφήνοντας αιχμές πως σε αυτό χρεώνονται ακόμη κάποια καύσιμα. Σημαντικές καταγγελίες από ανθρώπους αγανακτισμένους οι οποίοι όταν αισθάνονται προδομένοι βγάζουν όλα αυτά που όλον αυτό τον καιρό βλέπουν και κρατούν μέσα τους.

από τις καταγγελίες τους δεν έλειψαν και οι αναφορές για τον παράνομο ΧΑΔΑ των Μεγάρων όπου όπως μάθαμε ο «σφραγισμένος» κατά τη διοίκηση χώρος της χωματερής λειτουργεί κανονικά καθώς εκεί αδειάζουν αρκετά από τα απορριμματοφόρα του δήμου, με τους «εθελοντές» απολυμένους να καταγγέλλουν πως παρά τη σφράγιση τα κλειδιά υπάρχουν, και «η παλιά χωματερή λειτουργεί για κάποιους που την εκμεταλλεύονται».

Συμπέρασμα είναι πως όσα και αν ειπωθούν από αυτούς τους ανθρώπους που από τη μία ημέρα στην άλλη βρέθηκαν στον δρόμο, βγαίνουν μέσα από την ψυχή τους και από αγανάκτηση όπως προαναφέραμε. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν το πρόβλημα. Γνωρίζουν ότι τα χρήματα στο δήμο για τους εθελοντές εργαζόμενους είναι πενιχρά και ζήτησαν (όπως μας είπαν) ακόμη και να φύγουν εφόσον λεφτά δεν υπάρχουν, απαιτώντας όμως η διοίκηση να μην προσλάβει άλλα άτομα που θα προσφέρουν «εθελοντικά» τις υπηρεσίες τους στην καθαριότητα. Γεγονός είναι όμως πως αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να καταγγείλουν τους πάντες και τα πάντα, αφού ζουν πλέον στα όρια της φτώχειας και αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας. Επιβάλλεται πιστεύουμε να βρεθεί λύση για αυτούς τους ανθρώπους. Ζητάμε από το δήμαρχο με την ευαισθησία που έχει σε τέτοια ζητήματα να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, να αναθεωρήσει τις απόψεις του, να μην ακούσει συνεργάτες του που μπορεί να λειτουργούν και αποφασίζουν εν θερμώ και να πράξει όπως αυτό που του λέει η συνείδηση του. για το καλό 10 οικογενειών και για το καλό των δύο τοπικών κοινωνιών.