AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

 

Σωτ. Πιλίλη ο κ. Δρένης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Σε απολογισμό έργου αλλά και δράσεων για τη χρονιά που πέρασε προχώρησε ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. Θ. Δρένης. Έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο της κοινωφελούς επιχείρησης Σωτ. Πιλίλη ο κ. Δρένης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου γνωστοποιώντας τις ενέργειες που έγιναν από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του αλλά και οικονομικά στοιχεία σχετικά με το κόστος του χριστουγεννιάτικου χωριού, για το οποίο κατά καιρούς ακούστηκαν πολλά.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ. Δρένης ανέφερε πως από την 1η Μαρτίου 2011 που το διοικητικό συμβούλιο ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του ξεκίνησαν οι διαδικασίες που προέβλεπε ο Καλλικράτης ώστε η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. να ξεκινήσει με νέες δράσεις και δραστηριότητες απ' αυτές που λειτουργούσε έως το τέλος του 2010. Στην ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. εντάχθηκαν αρκετές νέες δράσεις από τα Νομικά Πρόσωπα που καταργήθηκαν από τον Καλλικράτη σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, και η ανάπτυξη. Ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν βήμα προς βήμα όπως η κατάρτιση του προϋπολογισμού που έπρεπε να προσαρμοστεί στις νέες δραστηριότητες. Ακολούθησε (όπως είπε) η κατάρτιση του διετούς προγράμματος δράσης της επιχείρησης, ένα πρόγραμμα που απαιτείται προκειμένου να λειτουργούν οι δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έκδοση του νέου ΦΕΚ για την νέα πλέον δημοτική επιχείρηση, ένα ΦΕΚ που σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δρένης δημοσιεύθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2011.

Ο επικεφαλής της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. γνωστοποίησε πως μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011 η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. είχε στις αρμοδιότητες της την λειτουργία των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» (σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο), αλλά και την λειτουργία του ιατροκοινωνικού κέντρου των τσιγγάνων. Ένα κέντρο το οποίο σύμφωνα με την αναφορά του προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. επελέγη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρότυπο κέντρο, με αποκορύφωμα την επίσκεψη Σουηδών επιστημόνων που λειτουργούν αντίστοιχα ιατροκοινωνικά κέντρα. Ο κ. Δρένης αναφέρθηκε και στην λειτουργία των δύο βρεφονηπιακών σταθμών γνωστοποιώντας τις ενέργειες αλλά και τις παρεμβάσεις που έγιναν ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα τα παιδιά που φοιτούν σε αυτούς.

Πραγματικότητα το Βυζάντειο Ωδείο

Στις νέες δράσεις της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. ήταν και η ίδρυση δημοτικού ωδείου. Όπως είπε ο κ. Δρένης από τους πρώτους μήνες του 2011 ξεκίνησαν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυση και κατ' επέκταση την λειτουργία του ωδείου ώστε όλοι όσοι ήθελαν να φοιτήσουν σ' αυτό να προλάβουν το νέο διδακτικό έτος. Παράλληλα και για να επιτευχθεί αυτό έπρεπε να ξεκινήσουν ενέργειες για την διαμόρφωση των κτηριακών εγκαταστάσεων στο κτήριο του πρώην ΜΟΜ σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτούσε το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Δρένης όλα έγιναν με διαγωνισμό, το έργο ανατέθηκε σε συγκεκριμένο εργολάβο και οι εργασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

«Μεγάλο στοίχημα για μας ήταν να πάρουμε την άδεια πριν την έναρξη του διδακτικού έτους. Με αγώνα δρόμου το πετύχαμε και πλέον το δημοτικό ωδείο είναι πραγματικότητα». Λόγια του προέδρου της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. που δείχνουν πως τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν μεγάλο αγώνα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που δεν ήταν άλλος από τη σύσταση και τη λειτουργία του «Βυζάντιου Ωδείου». Οι ίδιες διαδικασίες έγιναν μάλιστα ώστε να λειτουργήσει και το παράρτημα του «Βυζάντιου Ωδείου» στη Νέα Πέραμο.

Ο κ. Δρένης μιλώντας αναλυτικά για τις δράσεις του ωδείου επεσήμανε πως μέσα στα τμήματα του υπάγονται, τόσο η φιλαρμονική όσο και οι χορωδίες, αναλύοντας πως η φιλαρμονική θα ενισχύεται μέσω του ωδείου σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό που υπάρχει καθώς τα άτομα που θα φοιτούν στο ωδείο και θα στελεχώνουν στο μέλλον τη φιλαρμονική δεν θα πληρώνουν δίδακτρα. Ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. αναφέρθηκε επίσης στην επανασύσταση της παιδικής χορωδίας η οποία πλέον απαριθμεί αρκετά μέλη δίνοντας τα εύσημα στην Μαριλία Ηλία η οποία έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά.

Οι παιδικές κατασκηνώσεις και το θέατρο

Συνεχίζοντας την ενημέρωση αναφέρθηκε σε ακόμη μία δράση που μετά το 2010 μεταφέρθηκε από το δήμο στη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. Πρόκειται για τις παιδικές κατασκηνώσεις των απόρων παιδιών του δήμου Μεγαρέων, αναφέροντας ότι για να μην δυσαρεστηθεί κανένα παιδί να γίνουν δεκτές και οι 220 αιτήσεις, μειώνοντας ένα διήμερο από τις 10 ημέρες που είχε προβλεφθεί να παραμείνουν τα παιδιά στην κατασκήνωση. Σε ερώτηση δε που του θέσαμε σχετικά με το αν ο δήμος προσανατολίζονταν στη δημιουργία δημοτικών κατασκηνώσεων ο κ. Δρένης μας είπε: «Είναι κάτι που το σκεπτόμαστε. Όμως το κόστος είναι μεγάλο και οι εποχές δύσκολες. Αν βρούμε λύση στο οικονομικό θα τολμήσουμε».

Ο Θ. Δρένης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δημοτικό θέατρο, θυμίζοντας πως έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ανέβηκε η επιτυχημένη παράσταση «Δον Κιχώτης» σε σκηνοθεσία του Γ. Μαρδά, ο οποίος συνεχίζει προετοιμάζοντας ένα νέο έργο το οποίο ενδέχεται να ανέβει τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην δημιουργία της θεατρικής ομάδας «Σουσαρίων» η οποία με σκηνοθέτη τον Ν. Ηλιόπουλου ανέβασε το έργο «Η αυλή των θαυμάτων», ενώ όπως τόνισε μεγάλη επιτυχία για την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. αποτελεί η επαναλειτουργία της παιδικής σκηνής του δημοτικού θεάτρου. Αξιοσημείωτο είναι πως στην παιδική σκηνή έχουν εγγραφεί 170 παιδιά κάτι που αποδεικνύει την επιτυχία αλλά και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από την Σοφία Κάρκα Πολυχρονάκη, κοινά παραδεκτό απ' όλους όσους παρακολούθησαν την παράσταση «Χίλιες και μία νύχτες» που ανέβηκε πρόσφατα. Με την ίδια όμως φιλοσοφία λειτούργησε ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. και στη Νέα Πέραμο, δημιουργώντας και εκεί μια ομάδα θεατρικού παιχνιδιού. Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν 15 παιδιά με το εγχείρημα να έχει ξεκινήσει εδώ και ένα δεκαπενθήμερο.

«ότι καλό βρήκαμε το συνεχίζουμε»

Ο κ. Δρένης μίλησε επίσης για την λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης, αναφέροντας σχετικά: «ότι καλό βρήκαμε το συνεχίζουμε», εστιαζόμενος στις εκδηλώσεις των «Ευκλειδείων» που ξεκίνησαν το 2003 και έγιναν θεσμός, ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν την χρονιά που πέρασε με αποκορύφωμα εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την γέννηση του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Ακολουθούν και άλλες βέβαια εκδηλώσεις με την αρχή να γίνεται στις 5 Φεβρουαρίου, με κεντρικό πρόσωπο την σεναριογράφο κ. Κριστιάνι, σύζυγο του Π. Βούλγαρη. Δεν παρέλειψε όμως να σταθεί και στην επανασύσταση της λέσχης ανάγνωσης, μιας λέσχης στην οποία μετέχουν 70 περίπου συμπολίτες.

Μεγάλο στοίχημα η αναβάθμιση του Κ.Π.Ν.

Μεγάλο στοίχημα για την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. αποτελεί η εξέλιξη αλλά και η αναβάθμιση του Κ.Π.Ν. (κέντρου πληροφόρησης νέων). Όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ., το κέντρο πληροφόρησης νέων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη νεολαία, δίνοντας δυνατότητες στην εργασία και στην απασχόληση. Μάλιστα και όπως γνωστοποίησε έχει ξεκινήσει συνεργασία με το ΤΟ.ΣΥ.Ν. ώστε το κέντρο που εδρεύει στο υπόγειο της δημοτικής βιβλιοθήκης να αναβαθμιστεί.

Από τον απολογισμό του κ. Δρένη δεν έλειψε και η προσπάθεια που έγινε για την 3η έκθεση «Μεγάρων Γη», γνωστοποιώντας τις ενέργειες που έγιναν ώστε για ακόμη μια χρονιά η έκθεση θεσμός για το δήμο να στεφθεί με επιτυχία.

Μέσω προγραμμάτων έρχονται νέες θέσεις εργασίας

Στο κοινωνικό πρόσωπο της κοινωφελούς επιχείρησης στάθηκε στην συνέχεια ο πρόεδρός της. Ο κ. Δρένης μίλησε για την συνέχιση ενός προγράμματος του Ο.Α.Ε.Δ. που λειτουργούσε μέχρι ον Ιούλιο του 2010 και αφορούσε την απασχόληση ατόμων με αναπηρία. «Με μια γενναία πολιτική απόφαση και με την σύμφωνη γνώμη του δημάρχου αποφασίσαμε να ανανεώσουμε όλες τις συμβάσεις των ανθρώπων αυτών, και να προσλάβουμε αλλά έξι άτομα με αναπηρία, ώστε να δώσουμε λύσεις όσο μπορούμε, αλλά και να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα ανεργίας σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», ανέφερε σχετικά ο κ. Δρένης.

Οι ενέργειες όμως της διοίκησης της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. για την καταπολέμηση της ανεργίας όσο αυτό είναι εφικτό, δεν σταματούν στην συνέχιση του προγράμματος που προαναφέραμε. Συνεχίζονται, αφού όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι ενέργειες για την συμμετοχή σε νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας για μακροχρόνια άνεργους ηλικίας 55 έως και 64 ετών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δρένης από την κοινωφελή επιχείρηση γίνεται προσπάθεια ώστε να εγκριθούν 20 θέσεις, χωρίς όμως επίσημα να έχει γίνει γνωστό πόσους ανέργους αυτών των ηλικιών θα έχει την δυνατότητα να προσλάβει η επιχείρηση.

Τα ευχάριστα νέα όμως για τη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. ήρθαν με την συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Δρένης από το Υπουργείο Εργασίας εγκρίθηκαν οι θέσεις εργασίας για 30 άτομα, από τις 40 που είχε ζητήσει η διοίκηση της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. συνολικά για το δήμο Μεγάρων εγκρίθηκαν 140 θέσεις. Δηλαδή 110 στο δήμο και 30 στη ΔΗ.Κ.Ε.ΕΔΗ.ΜΕ. Πληροφορία την οποία μας επιβεβαίωσε ο ίδιος ο δήμαρχος. Πρόκειται για ακόμη ένα πρόγραμμα 10 μηνών το οποίο αφορά μακροχρόνια άνεργους ηλικίας έως 30 ετών με ειδικότητες γενικών καθηκόντων. Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στην συνεργασία φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τους συμπράττοντες φορείς. Ο επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης, θεώρησε την συμμετοχή της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. στο πρόγραμμα ως επιτυχία την στιγμή που όσο περνά ο καιρός το πρόβλημα της ανεργίας γίνεται ακόμη πιο έντονο στις δύο δημοτικές ενότητας του δήμου.

Το σχολείο αισθητικής μετονομάζεται σε εργαστήρι εικαστικών τεχνών

Ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. μίλησε ακόμη και για το σχολείο αισθητικής, το οποίο μετονομάζεται σε εργαστήρι εικαστικών τεχνών. Μάλιστα το εργαστήρι αυτό μεταφέρεται σε άλλο μεγαλύτερο χώρο 200 περίπου τετραγωνικών μέτρων, ιδιοκτησίας Σβωλόπουλου. «Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του εργαστηρίου εικαστικών τεχνών και γι' αυτό έχουμε ξεκινήσει τις προεγγραφές αλλά και έχουμε αιτηθεί μέσω του ΑΣΕΠ την πρόσληψη δυο ζωγράφων» ανέφερε σχετικά ο Θ. Δρένης, θέλοντας να δείξει την ευαισθησία της διοίκησης και στον τομέα τόσο της τέχνης όσο και του πολιτισμού.

Στην ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. ανατέθηκε το γηροκομείο

Σε ακόμη μια πρωτοβουλία της διοίκησης του Δήμου η οποία ανατέθηκε στη ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ., αναφέρθηκε ο κ. Δρένης. Πρόκειται για το γηροκομείο, ένα αρκετά σημαντικό έργο για τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Ένα έργο που σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δρένη έλειπε από τα Μέγαρα. Στην ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ., γνωστοποίησε πως έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος αλλά και μελέτη από την τεχνική υπηρεσία του δήμου, και αναμένεται πλέον η επίσημη έγκριση του έργου.

Απαντώντας στις ερωτήσεις που του έγιναν, ο κ. Δρένης ανέφερε πως το γηροκομείο με βάση τη μελέτη θα στεγαστεί σε ένα διώροφο κτήριο 42 κλινών με μεγάλο περιβάλλοντα χώρο που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις στέγασης για τους γέροντες της περιοχής μας. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση που θέσαμε ανέφερε, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το τοπίο σχετικά με το αν το γηροκομείο θα έχει σχέση με το έργο που οραματίζονται οι εκπρόσωποι του φορέα «Άγιοι Μάρτυρες», τονίζοντας πως παρόλα αυτά, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες επαφές με τον πρόεδρο του εν λόγω φορέα τον κ. Ν. Χατζή.

Απολογισμός για το χριστουγεννιάτικο χωριό

Όπως ήταν φυσικό, η ενημέρωση έκλεισε με τον απολογισμό του χριστουγεννιάτικου χωριού. Ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης, παρουσίασε επίσημα τα έξοδα που κόστισε αυτό το πρωτοπόρο εγχείρημα για το δήμο και την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. Πριν όμως προχωρήσει στον απολογισμό, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλλαν ώστε να στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια. Μια ιδέα που όπως είπε, αν και υλοποιήθηκε γρήγορα, εντούτοις δεν προέκυψαν μεγάλα αλλά και δισεπίλυτα προβλήματα.

Ο κ. Δρένης ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τους χορηγούς, επισημαίνοντας πως με το εγχείρημα αυτό η διοίκηση του δήμου κατάφερε να φέρει κόσμο στο κέντρο και να τονώσει την τοπική αγορά και μάλιστα σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Όσον αφορά τον οικονομικό απολογισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε, ανέρχονται στις 10.954,75 ευρώ. Αν υπολογίσουμε δε πως οι εισπράξεις από την ενοικίαση των μικρών σπιτιών ήταν 3.000 ευρώ τότε το κόστος του χριστουγεννιάτικου χωριού μειώνεται στις 7.954,75 ευρώ.

Σωτ. Πιλίλης: Οι δραστηριότητες μας στηρίζονται στην ανιδιοτελή εργασία και στον εθελοντισμό

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν και ο αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ.

Σωτ. Πιλίλης. Ο κ. Πιλίλης, αφιερώνοντας πολύ χρόνο, βρέθηκε μαζί με τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Κούρος» στα διόδια της Ολυμπίας οδού, μοιράζοντας έντυπο υλικό στο οποίο διαφημίζονταν το χριστουγεννιάτικο χωριό. Μια σημαντική κίνηση που όπως ανέφερε, είχε μεγάλη επιτυχία καθώς μοιράστηκαν πάνω από 6000 φυλλάδια. Στόχος κατά τον κ. Πιλίλη ήταν να γίνει γνωστή η τοπική αγορά και προς το κοινό της Αθήνας αλλά και να γίνει ευρέως γνωστό αυτό το εγχείρημα ώστε του χρόνου η επιτυχία να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. μιλώντας προχώρησε και σε κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν την επιχείρηση. Ο κ. Πιλίλης προανήγγειλε την δημιουργία της ιστοσελίδας της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ., μέσα από την οποία ο πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται για προκηρύξεις, αλλά και για οποιαδήποτε άλλα νέα έχουν σχέση με την δημοτική επιχείρηση. Κλείνοντας ο Σωτ. Πιλίλης, ανέφερε πως οι δραστηριότητες της επιχείρησης στηρίζονται στην ανιδιοτελή εργασία και στον εθελοντισμό. «Κάτι που φαίνεται μέσα από τις πολύ εκδηλώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα όπως η έκθεση «Μεγάρων Γη» και το χριστουγεννιάτικο χωριό» όπως ανέφερε.