AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

864korosis

Η επιτυχημένη δομή των ΚΔΑΠ που υλοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά από την ΔΗΚΕΔΗΜΕ, ήταν στο επίκεντρο της συνέντευξης που μας παραχώρησε Σπ. Κορώσης.
Ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου μιλάει ακόμη για το πολιτικό του μέλλον ξεκαθαρίζοντας πως στις εκλογές του 2019 δεν θα τον δούμε σε κάποιον αντιπολιτευόμενους συνδυασμούς, χωρίς όμως να δηλώνει εάν θα είναι ξανά υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γρ. Σταμούλη.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά λειτουργούν στα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο τα ΚΔΑΠ. Μια δράση που αν και λειτουργούσε σε πιλοτικό στάδιο από το 1996, εσείς ήσασταν αυτός που πριν 2 χρόνια φέρατε τα ΚΔΑΠ στο δήμο μας. Τώρα που οι δράσεις των τα ΚΔΑΠ έχουν «εδραιωθεί», πείτε μας πως αισθάνεστε;

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τα ΚΔΑΠ και για όλο το αφιέρωμα που κάνετε γιατί είναι μια πολύ σημαντική δομή η οποία φαίνεται να ωριμάζει χρόνο με το χρόνο και να γίνεται πολυεπίπεδη η πρόσφορα της στην πόλη.
Ομολογουμένως όταν ξεκίνησα να αναφέρω ότι προσανατολίζομαι στην ίδρυση ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) στην πόλη μας το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου δε γνώριζε την ύπαρξη αυτής της δομής. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο σημείο καθώς έγινε μεγάλος αγώνας από εμάς και τους συνεργάτες που επιλέξαμε ώστε να πείσουμε τους γονείς να κάνουν αίτηση και να μας εμπιστευτούν τα παιδιά τους. Αγώνας επίσης έγινε και για πειστούν οι Διευθυντές των σχολείων να μας επιτρέψουν να χρησιμοποιήσουμε τα σχολεία ως ΚΔΑΠ το απόγευμα γιατί όπως ήταν λογικό υπήρχε ο φόβος της πρόκλησης φθορών στα σχολεία.
Τρίτη χρονιά φέτος και διαπιστώνουμε με ικανοποίηση πως όλα αυτά ξεπεράστηκαν καθώς σε λίγες ημέρες παίρνουμε την άδεια λειτουργίας για το 5ο ΚΔΑΠ στο Δήμο μας, το οποίο θα λειτουργήσει στο 2ο Δημοτικό σχολείο Μεγάρων. Μια ανάγκη που δημιουργήθηκε καθώς έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο η συμμετοχή των παιδιών, αγγίζοντας για πρώτη χρονιά το μαγικό αριθμό των 500 εγκεκριμένων παιδιών. Από αυτό το νούμερο και μόνο αντιλαμβάνεστε πως τα ΚΔΑΠ μέσα σε τρία χρόνια έγιναν η πολυπληθέστερη δομή του Δήμου, μετά τα σχολεία, κάτι που μόνο υπερηφάνεια και ευθύνη μπορεί να μας γεμίζει.

Έχοντας ήδη μπει στον 3ο χρόνο λειτουργίας των ΚΔΑΠ, πόσο ωφελημένη βγαίνει η ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης;

Τα ΚΔΑΠ όπως αναφέρατε στην προηγούμενη ερώτηση είναι μια δομή η οποία υπήρχε δύο δεκαετίες τουλάχιστον στην Ελλάδα , όμως εξαιτίας των πολύ μεγάλων χώρων που απαιτούνταν για τη λειτουργία τους δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη.
Η δίκια μας επιτυχία πέραν του ότι εκμεταλλευτήκαμε με ταχύτητα την αλλαγή της νομοθεσίας χάρη στην οποία από το 2016 και μετά επετράπη η ίδρυση και λειτουργία ΚΔΑΠ στους χώρους των σχολείων, είναι ότι για τρίτη συνεχή χρονιά είμαστε ο Δήμος με τις περισσότερες εγκρίσεις στο σύνολο των Δήμων της Αττικής δημιουργώντας μια τόσο μεγάλη δομή η οποία μόνο ανάπτυξη σε μια περιοχή μπορεί να επιφέρει. Χάρη στα ΚΔΑΠ η ΔΗΚΕΔΗΜΕ λαμβάνει ετησίως χρηματοδότηση μεγαλύτερη του μισού εκατομμυρίου, χρήματα τα οποία «πέφτουν» στην αγορά του Δήμου μας- είτε μέσω μισθοδοσιών των 40 και πλέον εργαζομένων είτε μέσω προμηθειών υλικών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.
Δε σας κρύβω πως αυτή η επιτυχία ξεπέρασε τα όρια της πόλης μας και πολλοί Δήμοι έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας ώστε να τους μεταφέρουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία μας με σκοπό κι αυτοί να ιδρύσουν ΚΔΑΠ.

Η θητεία της διοίκησης Σταμούλη αλλά και η δική σας οδεύει στο τέλος της. Ως πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.ΜΕ. κάνοντας «αυτοκριτική έργου», για ποιον λόγο θεωρείτε ότι οι πολίτες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου θα πρέπει να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στον συνδυασμό της «Ένωσης Πολιτών».

Ως πρόεδρος κάνοντας αυτοκριτική του έργου που παράχθηκε στη ΔΗΚΕΔΗΜΕ φοβάμαι πως δεν θα καταφέρω να είμαι αντικειμενικός γιατί εγώ θα πω ότι έγιναν ενέργειες – δράσεις –δομές οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα μας. Στα ΚΔΑΠ αναφερθήκαμε ήδη αρκετά, είναι η «ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ», ο βρεφικός σταθμός στο χώρο του παλαιού 7ου Δημοτικού σχολείου στο Μελί ο οποίος σε 1,5 μήνα το πολύ θα λειτουργεί, η εκτόξευση του πολιτιστικού προγράμματος στη «ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ», η επαναλειτουργία του Δημοτικού Κινηματογράφου στη Νέα Πέραμο , οι 200 και πλέον στειρώσεις αδέσποτων σκύλων ανά έτος και όλα αυτά με απόλυτη οικονομική συνέπεια απέναντι σε όσους συνεργάστηκαν μαζί μας.
Όσο για το συνδυασμό γενικότερα νομίζω πως τηρήθηκε η σημαντικότερη προεκλογική δέσμευση για εξορθολογισμό των οικονομικών του Δήμου, παράλληλα με μικρά έργα καθημερινότητας που πραγματοποιήθηκαν και κάποια μεγαλύτερα που βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Εάν αυτά είναι αρκετά για επανεκλογή θα κληθεί να το απαντήσει ο κόσμος στις εκλογές του Μαΐου.

Είστε ένας νέος άνθρωπος με πολιτικό μέλλον. Κατά καιρούς το όνομά σας «έπαιζε» για δήμαρχος, ιδιαίτερα μετά την δημόσια δήλωσή σας με την οποία εκφράσατε την πικρία σας επειδή ο κ. Σταμούλης δεν σας αξιοποίησε κάνοντας σας αντιδήμαρχο. Στις εκλογές που έρχονται, θα σας δούμε και πάλι στο πλευρό του δημάρχου Γρ. Σταμούλη ή θα επιλέξετε να προσφέρετε από κάποιο άλλο πολιτικό μετερίζι;

Η δημόσια δήλωση μου ήταν μια ατάκα που χρεώνεται στο νυν Δήμαρχο από τις εκλογές του 2006. Από τότε που την είπε πέρασαν 8 χρόνια για να γίνει Δήμαρχος, ούτως ή άλλως λοιπόν θεωρώ πως έχω χρόνια μπροστά μου για να το επιτύχω.
Όσον αφορά τις εκλογές του 2019 είναι ακόμα νωρίς για να συζητήσουμε οτιδήποτε νομίζω, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα με δείτε σε κάποιον από τους αντιπολιτευόμενους συνδυασμούς.

Κλείνοντας και ενώ η εκλογολογία έχει ξεκινήσει, καθώς έχουν ανοίξει οι διαδικασίες για την επιλογή υποψηφίων δημάρχων. Με αφορμή όλα όσα έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα περί των υποψηφιοτήτων, πείτε μας εάν τελικά ωφελούν οι κομματικές υποψηφιότητες ενόψει και του Νόμου «Κλεισθένης»;

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε πως «ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η κομματίλα» μια φράση την οποία ασπάζομαι πλήρως ιδιαίτερα όσον αφορά τον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης.
Θεωρώ πως η αγωνία ενός υποψηφίου Δήμαρχου θα έπρεπε να είναι να καταφέρει να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί ν’ αλλάξει προς το καλύτερο την πόλη του και όχι να τον ψηφίσει επειδή στηρίζεται από κάποιο κόμμα. Μου ακούγεται απόλυτα παλαιοκομματικό και ίσως και προσβλητικό προς το εκλογικό σώμα. Ο μόνος λόγος που μπορώ να κατανοήσω την αγωνία για εξασφάλιση στήριξης είναι ότι αυτόματα λύνεται ένα σημαντικό πρόβλημα, ειδικά στις μέρες μας όπου υπάρχει αδιαφορία του κόσμου για τα κοινά, το πρόβλημα της κατάρτισης του ψηφοδελτίου το οποίο γεμίζει αυτόματα από κομματικά στελέχη- εάν αυτό θεωρείται πλεονέκτημα είναι στην κρίση του εκάστοτε υποψηφίου Δημάρχου.
Πιστεύω σε τόσο μικρούς δήμους όπως τα Μέγαρα δεν βοηθάει κάπου η κομματικοποίηση των δημοτικών εκλογών, άλλωστε μικρή κοινωνία είμαστε, γνωριζόμαστε μεταξύ μας και γι’ αυτό που είμαστε μας ψηφίζει ο κόσμος, όχι για το κόμμα στο οποίο ανήκουμε.