AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

864KDAP03

Ο Δήμος Μεγαρέων, συνεχίζοντας το κοινωνικό του έργο και δείχνοντας συνάμα παρόν στις ανάγκες της κοινωνίας των Μεγάρων και της Νέας Περάμου και ιδιαίτερα στα παιδιά, κατάφερε και εξασφάλισε για μια ακόμη χρονιά μεγάλο αριθμό θέσεων για τα παιδιά της περιοχής μας σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), αφού ακόμη ένα σχολείο, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, μπήκε στη λίστα των δομών, που τις απογευματινές ώρες του φετινού χειμώνα θα φιλοξενούν παιδιά από τα Μέγαρα.
Η Δημοτική Αρχή, κάνει πράξη στην ουσία το καθήκον της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία δίνει στη νέα γενιά του τόπου μας ευκαιρίες, (εφαρμόζοντας κοινωνική πολιτική μέριμνας και υποστήριξης για παιδιά), ώστε οι νέοι μας να αναπτύξουν το πνεύμα τους, να κατακτήσουν νέες γνώσεις, να αποκτήσουν δεξιότητες και να διαμορφώσουν το μέλλον τους με αισιοδοξία και με όσα περισσότερα εφόδια μπορούν να αποκομίσουν από την παιδική ηλικία.
Η λειτουργία των ΚΔΑΠ αποτελεί ανάσα για έναν πολύ μεγάλο αριθμό οικογενειών εδώ και αρκετό καιρό πλέον. Το προσωπικό των ΚΔΑΠ αναλαμβάνει, ν' αξιοποιεί με εποικοδομητικό τρόπο το χρόνο των παιδιών μετά το τέλος της σχολικής ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Σκοπός και στόχος των ΚΔΑΠ

Όπως είναι γνωστό, στο δήμο Μεγάρων λειτουργούν τα ΚΔΑΠ για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Κύριος στόχος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ και κατ’ επέκταση του δήμου Μεγάρων με τη λειτουργία των ΚΔΑΠ είναι η δωρεάν σωματική, συναισθηματική, νοητική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, μέσω νέων παιδαγωγικών προσεγγίσεων και τεχνικών, αξιοποιώντας τα ενδιαφέροντα, τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους με τη χρήση αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων ή ακόμη και μέσω παιχνιδιού λόγου και αριθμών. Επιπλέον στόχος των υπευθύνων είναι όλα τα παιδιά των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους δομές, ανεξαρτήτως των οικονομικών δυνατοτήτων της κάθε οικογένειας, διότι μέσα από τη συναναστροφή τους με συνομηλίκους τους και συνάμα τη σωστή καθοδήγησή τους από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε διάφορες δημιουργικές δράσεις τα παιδιά νιώθουν χαρά, ευχαρίστηση και ιδιαίτερο ζήλο στο να τελειοποιούν τις ικανότητές και τις δεξιοτεχνίες τους.

Τι προσφέρουν τα ΚΔΑΠ

Μετέχοντας κάθε παιδί σε κάποιο από τα ΚΔΑΠ του Δήμου Μεγάρων απολαμβάνει πολλά οφέλη, αφού εντελώς δωρεάν απασχολείται με ένα πλήθος δραστηριοτήτων, όπως είναι ο αθλητισμός, η μουσική, το θέατρο, τα εικαστικά, ο χορός, η πληροφορική, το περιβάλλον, οι ξένες γλώσσες και το ποιοτικό ομαδικό παιχνίδι. Επομένως είναι εύκολα κατανοητό, πως η συμβολή και η προσφορά αυτών των κέντρων είναι ιδιαίτερα σημαντική και κινητήριος συνιστάμενη δύναμη για την κοινωνικοποίηση των παιδιών, καθώς συναναστρέφονται καθημερινά με παιδιά διαφόρων ηλικιών μέσα από πληθώρα διαφόρων μορφών δράσεων, που λαμβάνουν χώρα. Είναι κέντρα, που βοηθούν τα παιδιά να ξεφύγουν από την απομόνωση του σύγχρονου τρόπου ζωής, που τα θέλει παθητικούς δέκτες της σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία έχει εισβάλει ανεξέλεγκτα και αλόγιστα σε κάθε σπίτι. Τέλος, η προσφορά των ΚΔΑΠ για τα παιδιά είναι ανεκτίμητη, αφού μπορούν να συναντιούνται, να παίζουν και να επικοινωνούν με τους φίλους τους σε κλίμα ελευθερίας και ασφάλειας, χωρίς ανταγωνισμούς και σκοπιμότητες, με σεβασμό στην μοναδικότητα και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

864KDAP01

Δίνεται η πολυτέλεια πλέον στους γονείς, να αφήνουν σε χώρους δημιουργικούς και ασφαλείς τα παιδιά τους

Στα πλαίσια του αφιερώματος της Αιχμής Μεγάρων για τα ΚΔΑΠ Μεγάρων, επισκεφθήκαμε το 2ο ΚΔΑΠ Μεγάρων, που φιλοξενείται στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, στο συνοικισμό του Μελιού. Εκεί στην αρχή συναντήσαμε τη Νηπιαγωγό και υπεύθυνη του προγράμματος στο συγκεκριμένο ΚΔΑΠ, Παναγιώτα Μαργέτη, η οποία μας υποδέχθηκε εγκάρδια και μας έδωσε τη δική της διάσταση σχετικά με τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής.
Ξεκίνησε λέγοντας, πως το 2ο ΚΔΑΠ φιλοξενεί 57 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και δήλωσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, πως οι γονείς δείχνουν μεγάλη ανταπόκριση στη λειτουργία του προγράμματος. Όπως μας ανέφερε, «δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το πρόγραμμα επηρεάζεται από εξωτερικές δραστηριότητες όπως πχ τα αγγλικά, η μελέτη για την επόμενη ημέρα κτλ με αποτέλεσμα να μην έχουμε ακόμη τον επιθυμητό αριθμό παιδιών» και κατέληξε λέγοντας, πως «είμαι σίγουρη λόγω εμπειρίας προηγούμενων ετών, πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έρθουν όλα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα».
Στην ερώτηση εάν θα πρέπει να έχει συνέχεια η λειτουργία του ΚΔΑΠ η κ. Μαργέτη δήλωσε πως πλέον είναι θεσμός που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την κ. Μαργέτη, η σημερινή δημοτική αρχή με την κίνησή της αυτή έδωσε ανάσα, πρακτική και οικονομική, σε πολλές μητέρες, οι οποίες είχαν αρκετά μικρά παιδιά και τους ήταν δύσκολο και κοστοβόρο, να μπορέσουν να τα απασχολήσουν σε κάποιο άλλο εξωτερικό ιδιωτικό πρόγραμμα και το πρόβλημα αυτό τους το λύνει η λειτουργία των εν λόγω δομών.
Τα ΚΔΑΠ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «δίνουν την πολυτέλεια πλέον στους γονείς, να αφήνουν σε χώρους δημιουργικούς και ασφαλείς τα παιδιά τους χωρίς κανένα κόστος. Ακόμη σημαντικότερο είναι πως η λειτουργία των ΚΔΑΠ είναι τέσσερις ώρες, συνεχείς, καθημερινά και οι γονείς δεν μπαίνουν στη διαδικασία συνεχών μετακινήσεων από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, αφού εδώ τα παιδιά μέσα σε τέσσερις ώρες ασχολούνται με παιχνίδια γλώσσας και μαθηματικών, με ξένες γλώσσες, αθλοπαιδιές, μοντέρνο χορό, τάε κβον ντό, ρυθμική γυμναστική κ.α έχοντας θα λέγαμε ένα πλούσιο και γεμάτο πρόγραμμα ποικίλου ενδιαφέροντος».

Άμεση ανταπόκριση της διοίκησης της ΔΗΚΕΔΗΜΕ

Για το εάν ο δήμος ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ΚΔΑΠ η υπεύθυνη προγράμματος του 2ου ΚΔΑΠ ήταν απόλυτη και σίγουρη, απατώντας χαρακτηριστικά «άμεσα» και συνέχισε λέγοντας, πως «η ΔΗΚΕΔΗΜΕ συνεχώς ανταποκρίνεται σε όλα μας τα αιτήματα. Το τηλέφωνο του προέδρου και της αντιπροέδρου της ΔΗΚΕΔΗΜΕ κ.κ Κορώση και Καστάνη αντίστοιχα, είναι πάντα ανοιχτό για ότι μας προκύψει. Έχουμε μια άψογη συνεργασία και ότι ανάγκη έχουμε από υλικό εξοπλισμό καλύπτεται άμεσα».

Τα ΚΔΑΠ βοηθούν τα παιδιά, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να ξεδιπλώσουν τα κρυφά τους ταλέντα

Στη συνέχεια συναντήσαμε τη γυμνάστρια του 2ου ΚΔΑΠ Μεγάρων Περιστέρα Τυρέλη, η οποία δήλωσε, πως θεωρεί, ότι η απογευματινή απασχόληση του ΚΔΑΠ είναι «μια πολύ μεγάλη υπόθεση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τεκμηριώνοντας την άποψη της είπε ότι όλα στο ΚΔΑΠ γίνονται με πρόγραμμα που διαμορφώνεται με βάση τη πολυθεματική προσέγγιση της γνώσης και έχει σαν βασικό σκοπό, να βοηθήσει τα παιδιά, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να ξεδιπλώσουν τα κρυφά τους ταλέντα.
Η κ.Τυρέλη σημείωσε, πως κατά τη διάρκεια της τετράωρης καθημερινής τους απασχόλησης, τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες, που προάγουν τον αθλητισμό, την τέχνη, τον πολιτισμό κ.α έχοντας ως κεντρικό σημείο αναφοράς τον άνθρωπο.
Όσο αφορά τον αθλητισμό στα ΚΔΑΠ η κ.Τυρέλη δήλωσε πως μέσω της γυμναστικής και της άθλησης δίνεται η δυνατότητα στο παιδί να γυμναστεί και συνάμα να παίξει με τα άλλα παιδιά δημιουργώντας κοινές εμπειρίες, περνώντας ευχάριστα το χρόνο του. Η γυμνάστρια του 2ου ΚΔΑΠ Μεγάρων έκλεισε λέγοντας, πως «μέσα από τον αθλητισμό τα παιδιά με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους, μαθαίνουν κινήσεις στου σώματός τους και αποκτούν αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους».

Ξεκίνησε δυναμικά η φετινή χρονιά

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας με την κ. Μαργέτη και την κ. Τυρέλη ήρθε στο σχολείο η υπεύθυνη ροής προγράμματος όλων των ΚΔΑΠ Μεγάρων και Νέας Περάμου, Μαρία Δέσκου, της οποίας οι δηλώσεις κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές των προηγούμενων στελεχών του ΚΔΑΠ. Χαρακτήρισε το θεσμό των ΚΔΑΠ ως μία πρωτοποριακή διαδικασία, που βοηθάει σε πολλαπλά επίπεδα γονείς και μικρούς μαθητές μέσα από τη συμμετοχή σε αυτά. Δήλωσε, πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, γιατί η 3η συνεχόμενη χρονιά «ξεκίνησε δυναμικά και ο αριθμός συμμετοχών έχει συνεχώς ανοδική πορεία» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όταν η κ. Δέσκου ερωτήθηκε για το τι θα μπορούσε να αλλάξει για την καλύτερη λειτουργία των ΚΔΑΠ, απάντησε με βεβαιότητα, πως πιστεύει, ότι το φετινό πρόγραμμα των ΚΔΑΠ λειτουργεί σε πάρα πολύ καλά πρότυπα διότι το προσωπικό του απαρτίζεται από νέους ανθρώπους με διευρυμένους ορίζοντες και που κάνουν χρήση πρωτοποριακών τεχνικών διδασκαλίας, ξεπερνώντας την τάση το πεπαλαιωμένου δασκαλοκεντρικού συστήματος των προηγούμενων ετών και επομένως δεν νομίζει ότι είναι αναγκαία κάποια αλλαγή τουλάχιστον για φέτος.

864KDAP02

Η θέση της Αιχμής

Η σημερινή δημοτική αρχή έχει καταφέρει και έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο από τέτοιου είδους Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών αποσκοπώντας να βοηθήσει τις Μεγαρίτικες και Νεοπεραμιώτικες οικογένειες, στην παιδεία και την αγωγή όλων των παιδιών της περιοχής χωρίς καμιά απολύτως διάκριση, αποκλεισμό και προκατάληψη με πνεύμα ανοικτό και πανανθρώπινο.
Η λειτουργία των ΚΔΑΠ σηματοδοτεί μια προοπτική ελπίδας για τα παιδιά που βιώνουν, (μαζί με τις οικογένειες τους), τις δυσκολίες, που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή και στον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΗΜΕ Σπ.Κορώση, που ήταν ο άνθρωπος που υλοποίησε την ιδέα των ΚΔΑΠ και στο δήμο μας. Δήμος και ΔΗΚΕΔΗΜΕ μέσω της λειτουργίας των ΚΔΑΠ δηλώνουν παρόν στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, δίνοντας ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα παιδιά. Δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ότι το μέλλον των παιδιών είναι ευθύνη και υπόθεση όλων μας. Διότι στις μέρες μας συνεχώς αισθάνονται προδομένα από την ασυνέπεια των εκάστοτε κυβερνήσεων και της γενικής κρατικής αδυναμίας με αποτέλεσμα, να γίνονται πολλές φορές έρμαια του ιδιοτελούς συμφέροντος των μεγαλυτέρων. Τα παιδιά «πεινούν από αλήθεια και ζωή» και «διψούν για όραμα και ελπίδα». Στο χέρι όλων μας είναι να μην τα προδώσουμε.