AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

863MIXALAROSGIANNHS

Γιάννης Μιχάλαρος: Ένας άνθρωπος που για αρκετά χρόνια από κάθε μετερίζι έχει μάθει να λέει τα πράγματα με το όνομα τους κάνοντας πρωτοποριακές προτάσεις για την περιοχή μας. Σήμερα μέσω της ΑΙΧΜΗΣ, ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» παρεμβαίνει σχολιάζοντας ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, κάνοντας συνάμα και σκληρή κριτική για τις αποφάσεις που έχει λάβει σε συγκριμένα θέματα η διοίκηση Σταμούλη.
Μια συνέντευξη «ποταμός» που ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά της διοίκησης.

Κατά καιρούς έχετε προχωρήσει στο δημοτικό συμβούλιο σε καινοτόμες ιδέες όπως για παράδειγμα αυτή με την αλλαγή των λαμπτήρων στις πόλεις των Μεγάρων και της Νέας Περάμου με φωτιστικά - φωτοβολταϊκά. Πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο γνωστοποιήθηκε η συνεργασία του δήμου με συγκεκριμένη εταιρεία για την αλλαγή των λαμπτήρων σε Led. Πώς κρίνετε αυτήν την απόφαση;

Παρόλο που απουσίαζα από την συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο συζητήθηκε το θέμα που αφορούσε την αλλαγή των λαμπτήρων σε led, έχω το θάρρος της γνώμης μου και θα καταθέσω ξεκάθαρα την άποψη μου. Αυτή η απόφαση με βρίσκει εντελώς αντίθετο.
Θα θυμίσω πως από τις πρώτες μέρες που βρέθηκα στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου, κατέθεσα πρόταση (η οποία συμπεριλαμβανόταν και στο πρόγραμμα του συνδυασμού μου), για την αλλαγή των λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού, όπου θα εξοικονομούσαμε ως δήμος πάνω από 1.500.000 ευρώ το χρόνο που παίρνει σήμερα από τον δήμο η ΔΕΗ.
Για να πετύχουμε όμως αυτό, θα έπρεπε να αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες που θα έχουν φωτοβολταϊκό. Δηλαδή να υπάρχει αυτονομία ρεύματος μέσω του ήλιου και όχι από την ΔΕΗ.
Είναι μία πρόταση που την έχω επισημάνει αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο. Και ενώ ήρθε μια εταιρεία και έκανε πρόταση στο δήμαρχο για αλλαγή των λαμπτήρων με φωτοβολταϊκό, ο κ. Σταμούλης δεν πήρε την πρόταση μου στα σοβαρά.
Πήγε σε μία άλλη λύση η οποία για μένα κρύβει μία μεγάλη «μπίζνα». Μια τεράστια «μπίζνα» με μεγάλο «χαμένο» το δήμο. Πρόκειται ξεκάθαρα για μια μεγάλη επιτυχία της εταιρείας με οικονομικό όφελος αυτής και όχι του δήμου. προσωπικά θεωρώ λοιπόν πως η απόφαση αυτή πρέπει να αλλάξει. Επιβάλλεται ο δημοτικός φωτισμός να αντικατασταθεί με λαμπτήρες που θα έχουν φωτοβολταϊκό αφού μόνο έτσι ο δήμος θα ωφεληθεί οικονομικά και μάλιστα κάθε χρόνο. Επειδή έχω ασχοληθεί με το θέμα σας κάνω γνωστό πως ένας λαμπτήρας led στοιχίζει 444 ευρώ. Με 500 έως 600 ευρώ μπορούμε να πάρουμε λαμπτήρες με φωτοβολταϊκό.
Πιστεύω πως πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση που θα ωφελήσει οικονομικά μόνο την εταιρεία που θα αλλάξει τους λαμπτήρες και όχι τον δήμο ο οποίος δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ όφελος. Επίσης οφείλω να τονίσω ότι η απόφαση αυτή μπλοκάρει την επόμενη διοίκηση αλλά και την οικονομική διαχείριση γενικότερα του δήμου για 10 χρόνια, αφού εμείς θα δώσουμε την ευκαιρία στην συγκεκριμένη εταιρεία να κερδίσει μέσα σε μία δεκαετία πολλά εκατομμύρια ευρώ με τους λαμπτήρες που θα μας παραχωρήσει.
Πρέπει να κατανοήσει ο κ. Σταμούλης ότι δεν ζητάω να περάσει η δική μου άποψη για να ικανοποιήσω το εγώ μου. Κάνω αυτή την πρόταση για να ωφεληθεί ο δήμος, ώστε με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να μπορέσουν να γίνουν κάποια έργα αναγκαία για τις πόλεις μας.
Καλώ λοιπόν τον δήμαρχο να το ξανά σκεφτεί καλύτερα και να λειτουργήσει προς όφελος του δήμου.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο έγινε γνωστό ότι υπάρχει καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των οικοσκευών για τους πλημμυροπαθείς της Νέας Περάμου. Εσείς τι ενημέρωση έχετε;

Μετά από ενημέρωση που είχα από τον τοπικό αντιδήμαρχο Λευτ. Κοσμόπουλο, έμαθα ότι όλοι οι πλημμυροπαθείς έχουν πάρει τα χρήματα (από 5.000 – 8.000 ευρώ) από το Υπουργείο Υποδομών.
Έχουν λάβει επίσης και το βοήθημα των 586 ευρώ μέσω του δήμου, ενώ αναμένονται και τα υπόλοιπα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών τα οποία – όπως έμαθα – θα δοθούν σε 15 περίπου ημέρες. Αν υπάρξει κάποια εμπλοκή, διατίθεμαι να βοηθήσω μέσω των πολιτικών διασυνδέσεων που έχω με τους κυβερνητικούς παράγοντες.

Σε ανάρτησή σας στο διαδίκτυο κάνατε λόγο για την ρίψη ψόφιων πτηνών στα ρέματα των Μεγάρων, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την διάδοση του ιού του Νείλου. Στα Μέγαρα είχαμε μια τραγική πρωτιά με πολλά περιστατικά από τα κουνούπια. Πείτε μας την άποψή σας αλλά και την πρότασή σας για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια φαινόμενα;

Όπως γνωρίζετε, τα προβλήματα που αφορούν την υγεία των ανθρώπων και απορρέουν από την κλιματική αλλαγή είναι μεγάλα.
Η κλιματική αλλαγή δεν δίνει πλέον το περιθώριο για εφησυχασμό.
Φέτος ζήσαμε μια ανυπόφορη κατάσταση από τα κουνούπια, αλλά και επικίνδυνες καταστάσεις από την επέλαση των κουνουπιών, με αρκετά θύματα από τα Μέγαρα. Με αφορμή λοιπόν τα κρούσματα από τον ιό του Νείλου, θα ήθελα να τονίσω πως η πολιτική μας για την δημόσια υγεία πρέπει να είναι πιο αυστηρή.
Δεν μπορεί ο κάθε πολίτης προκειμένου να εξυπηρετηθεί, να προβαίνει σε παρανομίες και σε λάθος πρακτικές που έρχονται από το παρελθόν παίζοντας με την υγεία των πολιτών. Προχθές έγινα μάρτυρας φωτογραφικού υλικού εναπόθεσης ψόφιων πτηνών σε ρέμα. Μια απαράδεκτη κατάσταση για την οποία δυστυχώς φταίει η διοίκηση του δήμου και η πολιτική που ακολουθεί, αφού δεν υπάρχει έλεγχος.
Στις αρχές της θητείας της δημοτικής διοίκησης σε συζήτηση που είχε γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού αλλά και άλλων αγροτικών συλλόγων είχα προτείνει ο δήμος να αγοράσει κλίβανο αποτέφρωσης για τα ψόφια ζώα και πτηνά.
Παρόλο που σχεδόν τότε όλοι συμφώνησαν με την πρόταση μου, μετά αυτή η πρόταση έμεινε απλά καταγεγραμμένη στα χαρτιά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στα ρέματα αλλά και στον κάμπο γενικότερα να εντείνεται. Επισημαίνω ότι ο ιός του Νείλου διαδίδεται στον άνθρωπο από τα ψόφια πτηνά. Συνεπώς ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός, ο κτηνοτροφικός συνεταιρισμός, ο δήμος, η Περιφέρεια πρέπει να συνεργαστούν για να αγοράσουμε επιτέλους κλίβανο αποτέφρωσης. Είναι κάτι, που σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που αφορούν κυρίως την διάδοση του ιού του Νείλου, επιβάλλεται να γίνει. Δεν μπορεί να κινδυνεύουν οι πολίτες με βαριές ασθένειες που πιθανόν να αποβούν μοιραίες για την ζωή τους διότι εμείς αμελούμε να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία.
Δεν είναι δυνατόν στη Πάχη, τη Βαρέα, την Κινέτα και το Αλεποχώρι που αποτελούν θερινούς προορισμούς για πολύ κόσμο αλλά έχουν και αρκετούς κατοίκους, αυτοί να μην μπορούν να κάτσουν στην παραλία επειδή «πολιορκούνται» από τα σμήνη των κουνουπιών!
Υπάρχει και ένα περιφερειακό πάρκο, το Βουρκάρι. Και εκεί πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ, αφού υπάρχουν ειδικά βιολογικά φάρμακα που δεν δημιουργούν πρόβλημα στο οικοσύστημα και δεν αφήνουν τα κουνούπια να αναπτυχθούν. Αυτά όμως εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν μπορούμε να τα ξέρουμε, αφού δεν είμαστε ειδικοί. Υποχρεούμαστε όμως να αναδείξουμε το πρόβλημα και να απευθυνθούμε σε ειδικούς επιστήμονες ώστε αυτοί να μας προτείνουν λύσεις. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει επαφή της διοίκησης του δήμου με το επιστημονικό προσωπικό των Μεγάρων.
Όμως τα κουνούπια κάνουν «πάρτυ» στα Μέγαρα, αφού πέφτουν ακόμη και σήμερα στο δίκτυο των ομβρίων λύματα. Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Σταμούλης να «παίζει» με την υγεία των πολιτών, επειδή δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με συμπολίτες που ακόμη δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο. Δεν πρέπει να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος όταν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία.
Η τραγική αυτή κατάσταση, φαίνεται ξεκάθαρα στο ρέμα που βρίσκεται πίσω από το κρεοπωλείο «Καρυλάκη» στην περιφερειακή του Αλεποχωρίου. Σε αυτό το ρέμα καταλήγουν συνεχώς λύματα.
Η δυσοσμία είναι έντονη και η κατάσταση αυτή ευνοεί την ανάπτυξη των κουνουπιών. Πρόκειται για ρέμα εντός σχεδίου πόλης, όπου για τον καθαρισμό αλλά και για τον ψεκασμό του ευθύνη έχει ο δήμος.
Το πρόβλημα σε αυτό το σημείο είναι χρόνιο. Και ενώ η διοίκηση του δήμου ανέδειξε το πρόβλημα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, εντούτοις όμως η κατάσταση επί 4 και πλέον χρόνια είναι ίδια. Με αυτήν την κατάσταση όμως, είναι λογικό να προκύψουν προβλήματα σε βάρος της δημόσιας υγείας.
Επειδή όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν, η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει το Μάιο του 2019, θα πρέπει να δώσει άμεσα λύση, αφού ο κ. Σταμούλης απέδειξε πως δεν μπορεί.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Μια ακόμη αίτηση από ιδιωτική εταιρεία για την δημιουργία πλωτής μονάδας στον κόλπο των Μεγάρων. Μια ακόμη καταστροφική δραστηριότητα στην περιοχή μας; Πείτε μας την άποψή σας.

Εδώ και 10 χρόνια, ως απλός πολίτης αλλά και σήμερα ως δημοτικός σύμβουλος έχω παρέμβει στο δημοτικό συμβούλιο, τονίζοντας πως πρέπει να ασχοληθούμε με τον χωρικό σχεδιασμό της θάλασσας μας που ενώ προχωράει, εμείς δεν ξέρουμε τι μας γίνεται.
Πρέπει λοιπόν να μάθουμε τι σχεδιάζεται στην περιοχή μας ως προς την θάλασσα. Πρέπει να ξέρουμε τι ανάπτυξη θέλουμε για να αποφύγουμε όλα αυτά που μας ενοχλούν και μας υποβαθμίζουν.
Για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν διαλυτήρια πλοίων στην Βαρέα. Εμείς το γνωρίζουμε;
Όσον αφορά όμως τα ιχθυοτροφεία, οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται.
Υπάρχουν βιολόγοι που λένε πως τα ιχθυοτροφεία δεν κάνουν κακό στην θάλασσα. Γι’ αυτό υποχρεούμαστε, προτού πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση να μελετήσουμε σε επιστημονική βάση το θέμα.
Ως προς την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας όμως, ενδέχεται η επέκταση των ιχθυοτροφείων να κάνει κακό.
Αυτά είναι πολύ μεγάλα ζητήματα, γι’ αυτό και χρειάζεται να έχουμε την άποψη διεπιστημονικής ομάδας ανθρώπων που θα μας δώσουν πληροφορίες και κατόπιν να πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Με βάση αυτά που αναφέρετε, πιστεύετε πως η καθυστέρηση της έγκρισης του ΓΠΣ των Μεγάρων ενδέχεται να κρύβει κάποιες δραστηριότητες που μόνο ανάπτυξη δεν θα φέρουν στην περιοχή μας;

Μπορεί πράγματι να υπάρχουν κάποιες δεύτερες σκέψεις από το αρμόδιο Υπουργείο που μπορεί να μην είναι αρεστές σε εμάς. Δυστυχώς εμείς όλα αυτά δεν μπορούμε να τα μάθουμε.
Και δεν μπορούμε να τα μάθουμε, επειδή στις συζητήσεις που γίνονται στα Υπουργεία από τον δήμαρχο με τους Υπουργούς, εμείς δεν έχουμε ειλικρινή πληροφόρηση.
Ερωτώ: Πως θα αποφευχθούν όμως τα πιθανά… «κακά» για τον τόπο μας;
Ως δήμος, έπρεπε να είχαμε αποφασίσει τι θέλουμε για την θάλασσά μας. Έπρεπε να είχαμε καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο την στιγμή που προχωράει ο χωρικός σχεδιασμός της θάλασσας.
Όμως εμείς κοιμόμαστε… βαθιά!
Η ευθύνη είναι καθαρά του δημάρχου και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι δημότες μας.
Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, αφού ενώ προσωπικά επί αρκετές φορές έχω κάνει θέμα σχετικά με τον χωρικό σχεδιασμό της θάλασσας, δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν ξεκινάει μια τέτοια συζήτηση.
Πέραν αυτού δεν γνωρίζουμε, εάν έχει απευθυνθεί σε εξειδικευμένους επιστήμονες ούτως ώστε να κατατεθούν προτάσεις για την περιοχή μας.
Θυμίζω πως η περιοχή του Αλεποχωρίου έγινε NATURA.
Όμως και πάλι εμείς ως δήμος δεν συμμετέχουμε στις συζητήσεις που γίνονται από τους δήμους του Κορινθιακού κόλπου για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάποια σημαντικά οφέλη.

Οδεύοντας προς τις δημοτικές εκλογές, πως κρίνετε γενικότερα την διοίκηση του κ. Σταμούλη;

Ο κ. Σταμούλης διοίκησε χωρίς ο προσωπικό του όραμα. Ήταν ένας δήμαρχος που απλά οικειοποιούνταν τα έργα που γίνονταν με την σφραγίδα της Περιφέρειας.
Δικό του όραμα και σχέδιο για τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο απέδειξε πως δεν είχε.
Δεν έκανε τίποτα για τις πόλεις μας, με βάση πάντα το προεκλογικό πρόγραμμα που είχε θέσει προς έγκριση στο λαό.
Ευτυχώς για τους πολίτες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, ο πολιτικός χρόνος του κ. Σταμούλη τελειώνει!
Εμείς στην καινούργια διοίκηση – αφού θα επιχειρήσουμε να πάρουμε το δήμο στα χέρια μας – θα κάνουμε τα πάντα για να αλλάξουμε το επίπεδο ζωής των συμπολιτών μας.
Θα κάνουμε στοχευμένες κινήσεις για να φέρουμε ανάπτυξη στις πόλεις μας.
Δεν θα κινούμαστε όπως ο κ. Σταμούλης που λειτουργούσε ως δήμαρχος του … «ότι τύχει», για να λέει σήμερα πως κάτι έκανε.

Έχοντας στενή συνεργασία με τον σύντροφό σας Αντιπεριφερειάρχη Γιαν. Βασιλείου, πιστεύετε πως βοήθησε το δήμο μας;

Ξεκάθαρα, εάν ο δήμος Μεγάρων κατάφερε να παρουσιάσει κάποιο έργο, το πέτυχε έχοντας συμπαραστάτη τον Γιαν. Βασιλείου.
Όσες φορές καλέστηκε να προσφέρει βοήθεια, είτε με μηχανήματα, είτε με προσωπικό, δεν έφερε ποτέ αντίρρηση.
Πιστεύω επίσης πως και η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου βοήθησε πολύ το δήμο μας.
Τώρα εάν υπάρχουν κάποιοι που για δικούς τους πολιτικούς λόγους θέλουν να υποβαθμίσουν τον ρόλο, την δράση και το έργο της Περιφέρειας γενικότερα, οικειοποιούμενοι το έργο που έγινε, αυτό είναι συνήθης πρακτική πλέον.
Η κ. Δούρου, όπως και ο κ. Βασιλείου έχουν έναν τεράστιο κατάλογο έργων για την περιοχή τα οποία αποδεικνύουν ότι η προσφορά τους στα Μέγαρα όσο και στη Νέα Πέραμο ήταν τεράστια.
Παρότι όμως πολλά από τα έργα ο κ. δήμαρχος προσπάθησε να τα οικειοποιηθεί, η προσφορά της Περιφερειάρχου και του Αντιπεριφερειάρχη δεν χωράει αμφισβήτησης.
Κύριε Υψηλάντη θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δίνεται την ευκαιρία εγώ μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας, να αποκαταστήσω αυτούς τους ανθρώπους, ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους στο δήμο μας.