AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

862scan01

Στην περίπτωση που θα αναφερθούμε σήμερα, ταιριάζει απόλυτα η ρήση του «ενός κακού μύρια έπονται»! Αφού το… «κακό» που έγινε στην περιοχή μας με το στήσιμο της πρώτης μονάδας ιχθυοκαλλιεργειών στην Κακιά Σκάλα, μετά από 6 χρόνια φέρνει και άλλα «κακά», ή πιο απλά φέρνει ακόμη μια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας.

Αναφερόμαστε στην αίτηση που έκανε η εταιρεία «APC – Δανιήλ Εμμανουήλ» προς την Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την μίσθωση θαλάσσιας έκτασης 10 στρεμμάτων στην θέση Κακιά Σκάλα, για την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτής μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, θα θυμηθούμε ότι το «κακό» για την περιοχή μας, ξεκίνησε στις 28/7/2011, όταν και πάλι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με απόφασή της έδωσε «πράσινο φως» στην εταιρεία Α. Σταύρου & Δ. Κουταβάκη για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας σε θαλάσσια έκταση 20 στρεμμάτων στην θέση «Κάτω Αλώνι» του Δήμου Μεγαρέων.

Απόφαση που ελήφθη, δίχως την συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων το οποίο μετά από αρκετούς μήνες και εφόσον ζητήθηκε η συγκατάθεσή του, γνωμοδότησε αρνητικά, με τον π. δήμαρχο Γιαν. Μαρινάκη τότε, να διαμηνύει στους ιδιοκτήτες της εταιρείας πως «είναι ανεπιθύμητοι» στην περιοχή μας.
Μάλιστα στις κινητοποιήσεις που έγιναν, ο σημερινός δήμαρχος Γρ. Σταμούλης που αντέδρασε σθεναρά στο στήσιμο της μονάδας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην τότε διοίκηση του δήμου για ολιγωρία στην υπόθεση των ιχθυοκαλλιεργειών, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για «μια κακή μορφή ανάπτυξης, μια δραστηριότητα που μόνο αφαιρεί από την περιοχή και τίποτα δεν προσθέτει», προαναγγέλλοντας ότι «μακροχρόνια αυτό θα αποβεί σε βάρος όλης της περιοχής»!

Άμεση αντίδραση ενόψει του νέου χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Και όπως φαίνεται, 6 χρόνια αργότερα, ο κ. Σταμούλης δικαιώνεται, αφού ακόμη μια εταιρεία ζητά να εκμισθώσει θαλάσσια έκταση 10 στρεμμάτων στον κόλπο των Μεγάρων για να στήσει ακόμη μια μονάδα ιχθυοκαλλιεργειών.
Μια μονάδα, που εάν χρόνο με το χρόνο επεκταθεί δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και μέχρι την Βαρέα, αν αναλογιστούμε ότι υπάρχει προηγούμενο, την στιγμή που η εγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας που υπάρχει σήμερα στην Κακιά Σκάλα, είχε ζητήσει επέκταση της ήδη υπάρχουσας υφιστάμενης έκτασης κατά 30 στρέμματα.

Η νέα εξέλιξη που αφορά την πιθανή αδειοδότηση της εταιρείας APC – Δανιήλ Εμμανουήλ, πρέπει να απασχολήσει την υπό τον κ. Σταμούλη διοίκηση του δήμου, που επιβάλλεται όχι μόνο να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και να αντιδράσει σθεναρά, όπως είχε κάνει όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.
Θεωρούμε πως η αντίδραση πρέπει να είναι άμεση, ώστε ως Δήμος να προλάβουμε τις όποιες επεκτάσεις αλλά και αδειοδοτήσεις τέτοιων δραστηριοτήτων που μπορεί και να στηρίζονται στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών που έχει ψηφιστεί το 2011.
Χρόνος αντίδρασης υπάρχει, αν αναλογιστούμε πως (σύμφωνα με δημοσιεύματα), επισπεύδονται από την Πολιτεία οι διαδικασίες ούτως ώστε το νέο χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες να είναι έτοιμο μέσα στο Νοέμβριο του 2019.

Επιβάλλεται λοιπόν να υπάρξει όχι μόνο αντίδραση, αλλά εγρήγορση και επαγρύπνηση ώστε οι κρατούντες να κατανοήσουν πως για την μοίρα αυτού του τόπου αποφασίζουν οι αιρετοί του που εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου και κανείς άλλος!

ΥΓ: Τα έγγραφα που παραθέτουμε μας δόθηκαν από τον π. πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων κ. Θ. Κεφαλόπουλο στον οποίο απευθύνθηκαν κατά την διάρκεια της Ψαράδικης βραδιάς οι εκπρόσωποι του Αλιευτικού Συλλόγου Νέας Περάμου « ο Άγιος Γεώργιος», που είναι ανάστατοι με τις τελευταίες εξελίξεις.