AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

862payloy

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μας δόθηκε η ευκαιρία, να φιλοξενήσουμε στο φύλλο αυτής της εβδομάδας, τον πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μεγαρέων, Ευάγγελο Παύλου, ο οποίος, μίλησε για το δύσκολο ρόλο του γονέα, τη λειτουργία της Ένωσης και τις δράσεις που είναι προγραμματισμένες για τη φετινή σχολική χρονιά.

Στόχος η επικοινωνία γονιών με δημοτική αρχή

Ο κ Παύλου είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μεγαρέων. Είναι μία πρωτότυπη Ένωση, που ιδρύθηκε το 2017 και ο πρωτεύοντας στόχος του προέδρου της, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της, ήταν να δημιουργηθεί ένας κεντρικός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των γονιών όλων των σχολείων της περιοχής του Δήμου Μεγαρέων και της Δημοτικής Αρχής, ώστε να μπορέσουν να λυθούν τα οικονομικά, τα οργανωτικά και τα επικοινωνιακά προβλήματα, τα προβλήματα των υποδομών των σχολείων και ότι άλλο πρόβλημα μπορεί να εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής ζωής των μαθητών του Δήμου Μεγαρέων.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο πρόεδρος της Ένωσης, μίλησε για την δράση της, για τις αρμοδιότητες της και για τους άμεσους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους, που έχει θέσει το Δ.Σ της Ένωσης. Δεν παρέλειψε, να αναφερθεί στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Ένωση και τα σχολεία της περιοχής μας, ενώ προώθησε, μέσω της συνέντευξής του, τα αιτήματα των μελών της Ένωσης αλλά και των παιδιών. Κλείνοντας, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, κάλεσε όλους τους πολίτες της περιοχής μας, να είναι ενωμένοι και μέσα από αγαστή συνεργασία, αληθινή δουλειά και ισχυρή πίστη, να δημιουργηθεί μία κοινωνία πρότυπο για τις νεότερες γενιές, που θα είναι καλύτερη από αυτές, που παρελήφθησαν από τις προγενέστερες.

Συμμετοχή Έντεκα συλλόγων

Ξεκινώντας την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ.Παύλου, μας ανέφερε, πως έχουμε να κάνουμε με μια Ένωση, που πέρσι ξεκίνησε να κάνει τα πρώτα της βήματα, αφού ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2017, μετά από πολλές προσπάθειες, συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων των μελών των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Μεγαρέων, «τα οποία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκληση». Η διαδικασία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης, είχε ξεκινήσει από το 2015 και πήρε δυο σχεδόν χρόνια για να ευοδωθεί.
Σήμερα στην Ένωση Συλλόγων Γονέων συμμετέχουν ήδη έντεκα (11) Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μεγαρέων, οκτώ (8) Δημοτικά (2ο, 3ο, 6ο, 7ο, 8ο και 9ο Μεγάρων και 1ο και 2ο Ν. Περάμου), δυο (2) Γυμνάσια (1ο και 2ο Μεγάρων) και το 1ο Λύκειο Μεγάρων. Ο κ.Παύλου περιμένει και ελπίζει, πως σύντομα θα εγγραφούν στην Ένωση και οι σύλλογοι των υπόλοιπων σχολείων.

862payloy02

Συνεννόηση και ενημέρωση των γονιών

Στην ερώτηση ποιος είναι ο βασικός ρόλος της Ένωσης, ποιες οι πάγιες αρμοδιότητες της και ποια η δράση της, ο κ. Παύλου δήλωσε με έμφαση, πως ο βασικός ρόλος είναι η συνεργασία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, που μόνο «με τη συνεννόηση και την ενημέρωση μεταξύ μας μπορούν να λυθούν» όπως ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «μέσο για αυτό είναι η εκπροσώπηση στα όργανα του Δήμου, τις Σχολικές Επιτροπές, τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας». Όσο αφορά τις δράσεις είπε, πως «είναι πολλές: επιμορφωτικές – ενημερωτικές συναντήσεις, σχολή Γονέων, βοήθεια προς συνανθρώπους μας που την χρειάζονται, π.χ. πλημμυροπαθείς, άνεργοι, περιβαλλοντικές δράσεις και ό,τι άλλο μπορεί να βοηθάει τους νέους μας και τους γονείς τους».

«Η Ισχύς εν τη ενώσει»

Περνώντας τώρα στο σκοπό της δημιουργίας της Ένωσης, δήλωσε, πως δεν είναι άλλος από το ρητό «Ισχύς εν τη ενώσει» και συμπλήρωσε πως «όλοι μαζί και όχι ο καθένας μόνος του να λύσουμε τα χρόνια προβλήματα, ώστε στη συνέχεια να αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τα νέα προβλήματα, που μπορεί να δημιουργούνται».
Βασικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί από το Δ.Σ της Ένωσης σχετικά με το σχέδιο δράσης της είναι πως πρέπει όλοι οι γονείς να ενημερωθούν και να κατανοήσουν τη νομιμότητα των συλλόγων. Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η συμμετοχή γονέων ανά Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με ζεστό και αληθινό ενδιαφέρον για το σχολείο, ώστε «να εκπληρώνεται στο εξής το ελάχιστο 1/3 του συνόλου των μαθητών, που αποτελεί προϋπόθεση για τη θεσμική εκπροσώπηση - συμμετοχή στα όργανα του Δήμου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, σύμφωνα με τον κ.Παύλου, πολύ βασικό είναι η ενεργοποίηση του Συμβουλίου Σχολικής Κοινότητας για κάθε σχολική μονάδα, θέμα το οποίο θα συζητηθεί σε επόμενες συναντήσεις με τους Διευθυντές των σχολείων, με τους υπαλλήλους του Δήμου και φυσικά με την Αντιδήμαρχο Παιδείας.

«Όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη να λυθούν τα προβλήματα»

Στη συνέχεια, όταν ερωτήθηκε για το ποιοι είναι οι στόχοι, που έθεσε ο ίδιος ως πρωτεύοντες και απροσπέραστους, όταν ανέλαβε πέρσι την προεδρία αυτού του φορέα, υποστήριξε, πως θέλησε να επικοινωνήσει με τους υπαλλήλους του Δήμου Μεγαρέων, τα μέλη των Σχολικών Επιτροπών και τη Δημοτική αρχή, ώστε να συμβάλλει η Ένωση αυτή στη λύση των προβλημάτων. Ξεκαθάρισε, πως βρίσκεται στη θέση αυτή για να βοηθήσει, ώστε να υπάρχει μια σωστή συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου και με τη Δημοτική Αρχή και συμπλήρωσε λέγοντας, πως «δεν ήρθαμε για να γκρινιάξουμε αλλά για να βάλουμε πλάτη, ώστε να λυθούν τα προβλήματα, οικονομικά, οργανωτικά, επικοινωνιακά, προβλήματα υποδομών και ό,τι άλλο μας εμποδίζει για να φτιάξουμε τα πράγματα της πόλης στην οποία ζούμε εμείς και τα παιδιά μας».
Σίγουρα, είναι ευκόλως κατανοητό από όλους, πως χωρίς τη στήριξη των γονιών, η επιβίωση αυτού το πρωτότυπου εγχειρήματος, που είναι η δημιουργία μιας τέτοιας Ένωσης, θα ήταν δύσκολη. Αρκεί όμως μόνο η στήριξη των γονιών ή χρειάζεται και άλλοι φορείς, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια; Ο κ.Παύλου υποστήριξε, πως «πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, ότι είμαστε πολίτες αυτής της πόλης, αυτού του Δήμου. Έχουμε κοινά συμφέροντα, το κοινό καλό είναι το δικό μας καλό. Λιθαράκι – λιθαράκι, αν βάλει ο καθένας μπορεί, να φτιαχτεί το οικοδόμημα, το οποίο θα χαιρόμαστε όλοι. Οι γονείς – πολίτες είναι η βάση, οι φορείς πάλι αποτελούνται από εμάς τους ίδιους ή τους συγγενείς ή γνωστούς μας, άρα το βασικό είναι να ενεργοποιηθούμε και να στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια από το υστέρημα μας ή με την προσωπική μας εργασία με το λίγο χρόνο, που θα βρούμε για το Σύλλογο ή την Ένωση».

Να προγραμματιστούν οι εργασίες που απαιτούνται

Περνώντας τώρα, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, στα συχνότερα πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα σχολεία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου και απασχολούν την Ένωση, ζητήθηκε από τον κ.Παύλου, να αναφέρει το σοβαρότερο πρόβλημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης στα σχολεία της περιοχής μας και ακόμη δεν έχει λυθεί. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μεγαρέων δήλωσε, πως πρέπει, να καταγραφούν οι ανάγκες σε όλα τα σχολεία, ώστε να προγραμματιστούν οι εργασίες που απαιτούνται. Χρειάζεται, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παύλου, να αξιοποιηθούν τα χρήματα για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων με προτεραιότητα στα σχολικά κτίρια, που είναι άνω των τριάντα ετών. Αναγκαίος και επιβεβλημένος, διότι έχουμε να κάνουμε με παιδιά, είναι ο έλεγχος αντισεισμικότητας σε όλα τα σχολεία. Τέλος κατανοώντας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές υποστήριξε, πως πρέπει, να συνεχιστεί η κάθε δυνατή διευκόλυνση πρόσβασης των καθηγητών / δασκάλων, που έρχονται στα σχολεία μας από άλλες περιοχές και τέλος να στελεχωθούν τα σχολεία με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό το συντομότερο.

Να απολαμβάνουν τη διαδικασία της απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων

Στην ερώτηση για το ποιο είναι το σημερινό αίτημα άμεσης διεκδίκησης της Ένωσης, ο κ. Παύλου δήλωσε, πως πρέπει να δίνονται όλα τα χρήματα στα σχολεία για να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες αλλά και οι ανάγκες συντήρησης των σχολείων και συνέχισε αναφέροντας πως «τα παιδιά μας πρέπει να εκπαιδεύονται σε ένα περιβάλλον ασφαλές, όμορφο, καθαρό, ζεστό το χειμώνα, που να τα κάνει να νοιώθουν άνετα και να απολαμβάνουν τη διαδικασία της απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων». Συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα σχολεία με υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες, βιβλιοθήκες, διαδίκτυο ώστε να εξοικειωθούν οι μαθητές με τη νέα τεχνολογία αφού όμως «πρώτα», όπως τόνισε, «γίνει σχετική επιμόρφωση καθηγητών για τη διδασκαλία με laptop / projector / διαδραστικό πίνακα». Πολύ βασικό για τον κ. Παύλου είναι να γίνει αξιοποίηση των σχολείων της περιοχής το απόγευμα για πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις και για δια βίου μάθηση ενηλίκων – γονέων. Τέλος σχετικά με το ερώτημα των άμεσων αιτημάτων προς διεκδίκηση ο κ.Παύλου δήλωσε πως είχε ζητηθεί από τον Υπουργό Παιδείας το Δεκέμβριο του 2017, όταν επισκέφθηκε τα Μέγαρα, να επιτευχθεί εξοικονόμηση κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για τη θέρμανση και τη γενικότερη λειτουργία των σχολείων μέσω προγραμμάτων εγκατάστασης φωτοβολταικών εγκαταστάσεων και συστημάτων στις στέγες ή στους νότιους τοίχους των σχολείων.

«Κάτι δεν πάει καλά»…

Άλλο ένα σημαντικό θέμα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας με τον κ. Παύλου ήταν τα σημεία, που δείχνουν, πως η ελληνική παιδεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με τον Πρόεδρο της Ένωσης, να δηλώνει, πως η κάθε νέα κυβέρνηση εξαγγέλλει πάντα μια νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Αυτό και μόνο, σύμφωνα με τον κ.Παύλου, σημαίνει ότι «κάτι δεν πάει καλά». Συνεχίζοντας δήλωσε πως «είναι κοινό μυστικό ότι επιλέγουμε να στείλουμε τα παιδιά μας στα Ιδιωτικά Φροντιστήρια – Ξένων Γλωσσών, Μαθηματικών, Μουσικής, Αθλητισμού, γιατί οι γνώσεις από το Δημόσιο σχολείο δεν μας αρκούν» και συμπλήρωσε λέγοντας πως «επιπλέον η Παιδεία μας δεν οδηγεί σε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα επαγγελματικού προσανατολισμού: Ποια δουλειά μου ταιριάζει; Θα βρω δουλειά όταν τελειώσω τις σπουδές μου; αλλά ούτε όμως οδηγεί σε ανθρωπιστική μόρφωση: Πώς θα δημιουργήσω καλή οικογένεια; Πώς θα χρησιμοποιήσω το χρήμα στη ζωή μου αν το αποκτήσω κλπ».

Καλή διάθεση, κοινός στόχος, σωστή συνεργασία

Ερωτούμενος ο κ. Παύλου σχετικά με τη συνεργασία της Ένωσης με τη διοίκηση της Πρωτοβάθμιας / Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Μεγάρων και για το αν καλύπτει άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν, ο Πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συμμετέχοντας και στις δυο Σχολικές Επιτροπές θελήσαμε να δώσουμε το στίγμα μας και να δείξουμε ότι αγωνιζόμαστε για καλύτερο σχολείο. Παρόλο που τα προβλήματα ήταν και είναι πολλά, με καλή διάθεση και πάντα με κοινό στόχο, όλα τα μέλη των Επιτροπών συνεργαστήκαμε με ιδέες και τρόπους για τη πρακτική λύση των προβλημάτων. Τα προβλήματα με τη συνεργασία και τη συνεννόηση λύνονται και όσο αποκτάται εμπειρία, τόσο πιο γρήγορα βρίσκονται οι λύσεις παρά τα περιορισμένα χρηματικά ποσά που διατίθενται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Κεντρικής Κυβέρνησης προς τους Δήμους και από εκεί προς τις Σχολικές Επιτροπές και τα σχολεία».

«Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο»

Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Μεγαρέων του ζητήθηκε να στείλει το μήνυμά του σε γονείς και μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Ο κ.Παύλου εξήγησε πως «δεν θα πρέπει δεχόμαστε τίποτα ως δεδομένο, να βελτιωνόμαστε καθημερινά ως πρόσωπα, να παρεμβαίνουμε και να αλλάζουμε το περιβάλλον μας προς το καλύτερο με τη συνεργασία, την ομαδική δουλειά και με πίστη ότι μπορούμε να παραδώσουμε στους επόμενους μια καλύτερη κοινωνία από αυτή που παραλάβαμε».