AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

861STAMOYLHS SYN

Μια δήλωση με αφορμή την λήξη της έκθεσης «Μεγάρων Γη», μετατράπηκε σε μια ανοιχτή συζήτηση με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη. Ο πρώτος πολίτης του δήμου, δεν δίστασε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του θέσαμε, αποκαλύπτοντας πως θα διεκδικήσει και με τον «Κλεισθένη» την διοίκηση του δήμου, δείχνοντας αισιόδοξος για την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό του.
Τα πολλά μικρά έργα, τα μεγάλα που έγιναν και θα γίνουν, αλλά και η διευθέτηση του θέματος της ΔΕΥΑΜ αποτελούν την πηγή της αισιοδοξίας του δημάρχου, όπως φαίνεται στην συνέντευξη που ακολουθεί…

Η 10η Μεγάρων Γη αποτελεί παρελθόν. Είστε ικανοποιημένος από την φετινή διοργάνωση;

Το βράδυ της Δευτέρας 3 Σεπτεμβρίου έληξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η έκθεση Μεγάρων Γη.
Η φετινή – 10η – επετειακή έκθεση στέφθηκε με επιτυχία, αφού υπήρχε μεγάλη προσέλευση συμπολιτών μας, αλλά και επισκεπτών από άλλους δήμους κάτι που θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση των τοπικών προϊόντων.
Στην 10η Μεγάρων Γη υπήρξε ένα τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως η εκδήλωση με τα λαογραφικά συγκροτήματα του Δήμου μας τα οποία σαφώς συμβάλλουν στην πολιτισμική μας παράδοση.
Επίσης ο κόσμος ψυχαγωγήθηκε από την πρώτη ημέρα της έκθεσης έως και την ημέρα λήξης της στις συναυλίες που έγιναν με την παρουσία αξιόλογων καλλιτεχνών.
Το κλείσιμο δε ήταν το καλύτερο δυνατό, με δεδομένο ότι συμμετείχε στην καταπληκτική παράσταση με τους τραγουδιστές της δεκαετίας 1960-1970, και η Μπέσσυ Αργυράκη την οποία απολαύσαμε το βράδυ της Δευτέρας.
Μια εξαιρετική καλλιτέχνης που είναι και σύζυγος ενός διακεκριμένου και προβεβλημένου στελέχους της Μεγαρικής κοινωνίας, του ιατρού κ. Λευτ. Νικόλιζα. Ταυτόχρονα στην παράσταση απολαύσαμε και την κόρη τους την Εβελίνα που αποτελεί και αυτή μια σημαντική καλλιτεχνική παρουσία.
Όλα αυτά μαζί με την συναισθηματική φόρτιση από την παρουσία αυτών των καλλιτεχνών συνέβαλλαν ώστε η αυλαία της έκθεσης να πέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο. Ακούγεται πως θα είστε ξανά υποψήφιος. Είστε αισιόδοξος;

Ξεκαθαρίζω δημόσια πως θα είμαι και πάλι υποψήφιος. Όσον αφορά την αισιοδοξία, σας λέω πως είμαι από την φύση μου αισιόδοξος.
Στην περίπτωση της δημοτικής διοίκησης αυτό ενισχύεται από το ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα για το δήμο μας.
Πρώτον και κύριο είναι πως σώσαμε το δήμο από την χρεοκοπία. Πιάσαμε το δήμο από τα «μαλλιά», όταν … «έπεφτε» στο γκρεμό. Αυτό δεν ήταν μικρό επίτευγμα. Οργανώσαμε και νοικοκυρέψαμε το δήμο, πληρώνουμε προμηθευτές και εργολάβους στην ώρα τους, δεν κινδυνεύει ο μισθός κανενός υπαλλήλου, ξεπληρώσαμε χρέη προηγούμενων διοικήσεων και το κυριότερο δεν έχουμε δημιουργήσει χρέη.
Όσον αφορά τα έργα, έχουν γίνει πάρα πολλά μικρά, με παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές. Με λίγα χρήματα, αλλά αξιοποιώντας το προσωπικό και τα μηχανήματα του δήμου έχουμε κάνει σημαντικό έργο. Παράλληλα όμως έχουν γίνει και μεγάλα έργα.
Θυμίζω πως έχει γίνει το υπερσύγχρονο κτίριο 5.000 τ.μ. του Σ.Ε.Κ. Μεγάρων, έργο που κωλυσιεργούσε επί χρόνια, έχει γίνει η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής του δήμου η οποία από εστία μολύνσεως έχει μετατραπεί σε ένα καταπράσινο τοπίο, ενώ γίνεται και η εκτροπή του ρέματος της Αγίας Παρασκευής.
Ένα σοβαρό και αναγκαίο για την πόλη των Μεγάρων αντιπλημμυρικό έργο, όπου σε καμία περίπτωση πλέον, δεν πρόκειται να πλημμυρίσει η Βόρεια πλευρά των Μεγάρων, όπου εκεί όπως και εσείς θυμάστε, στην μεγάλη πλημμύρα του 1999 είχαμε και ένα θύμα.
Πρόκειται για σημαντικά μεγάλα έργα, αλλά και για ακόμη μικρότερα με παρεμβάσεις σε όλες τις γειτονιές που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Βέβαια ο πολιτικός χρόνος τρέχει γρήγορα. Οπότε αν συνυπολογίσουμε πως τα δυο πρώτα χρόνια πέρασαν με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, με δημοψηφίσματα, με εναλλαγές υπουργών αλλά και με όλα τα κακά που απρόβλεπτα μας προέκυψαν μετέπειτα όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, είναι ξεκάθαρο πως κάποια από τα έργα που είχαμε προγραμματίσει ήρθαν πίσω.
Στην επόμενη θητεία που πια θα έχει στρώσει η κατάσταση, πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα.

Βλέπουμε να συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις. Εξηγήστε μας γιατί γίνονται αυτή την χρονική περίοδο και όχι τα προηγούμενα χρόνια αφού υπήρξαν φωνές για την κακή κατάσταση των δρόμων;

Όντως συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις αφού πρέπει να γίνει γνωστό πως υπάρχουν πολλά προγράμματα ασφαλτοστρώσεων. Πρέπει να τονιστεί, ότι δεν ήταν στοχευμένο και σκόπιμο να γίνουν αυτή την χρονική περίοδο οι ασφαλτοστρώσεις.
Όμως υπήρξαν τα προβλήματα των πλημμυρών και των πυρκαγιών που ανέτρεψαν πολλά προγράμματα και μας έφεραν πίσω, αλλά και γραφειοκρατικά ζητήματα αφού από τότε που εξασφαλίζεις την χρηματοδότηση εάν δεν περάσουν 2 χρόνια δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο.
Δηλαδή το γραφειοκρατικό τέρας καθυστερεί τόσο τις διαδικασίες, που σε φτάνει στο παραπέντε για να κάνεις ένα έργο.
Πρέπει να ξεκαθαριστεί αυτό, γιατί με ευκολία μπορεί ο καθένας να πει πως τα αφήσαμε πίσω για να τα κάνουμε προεκλογικά. Είναι μια λογική που δυστυχώς καταρρίπτεται από την γραφειοκρατία όπως σας προείπα, αλλά και από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές που μας φέρανε πίσω.
Αρκετά σημαντικό επίσης ήταν ότι οι ασφαλτοστρώσεις δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν εάν δεν τελείωναν τα μεγάλα έργα της ύδρευσης της αποχέτευσης και των οπτικών ινών έργα για τα οποία σκάφτηκαν τρεις φορές οι δρόμοι.
Εάν σκάβεις μια φορά για ένα μεγάλο έργο, δεν μπορείς να ρίξεις άσφαλτο όταν γνωρίζεις πως μετά από λίγο καιρό θα σκάψεις ξανά για να γίνει ακόμη ένα μεγάλο έργο.
Οπότε τώρα που ολοκληρώνονται τα μεγάλα έργα της ύδρευσης και της αποχέτευσης και εφόσον έχει ολοκληρωθεί το έργο των οπτικών ινών, ανοίγει ο δρόμος για τις ασφαλτοστρώσεις. Με πιο απλά λόγια, συγκυρίες μας οδήγησαν να ξεκινήσουμε τώρα τις ασφαλτοστρώσεις και όχι γιατί το είχαμε προγραμματίσει.

Για το έργο του νερού της Κινέτας, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που είχαν προκύψει; Αν ναι, πότε προβλέπεται να ξεκινήσει το έργο;

Κύριε Υψηλάντη, σας λέω με μεγάλη σιγουριά πως ο διακαής πόθος των κατοίκων της Κινέττας για το νερό υλοποιείται. Για την κατασκευή του έργου έχει ξεκινήσει ήδη η αντίστροφη μέτρηση, αφού έχει γίνει η δημοπράτηση και σε λίγες ημέρες (14 Σεπτεμβρίου) θα ανοίξουν οι προσφορές για τον ανάδοχο – εργολάβο του έργου.
Χρηματοδότηση υπάρχει, το θέμα του οικοπέδου έχει ξεκαθαρίσει αφού θα γίνει αναγκαστική απαλλοτρίωση, οπότε όλα είναι δρομολογημένα για να πάει το νερό στην Κινέτα. Μέχρι βέβαια να εκτελεστεί αυτό το μεγάλο έργο, θα υλοποιείται και έργο για το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Κινέτας το οποίο χρήζει και αντικατάστασης αλλά και συμπλήρωσης αφού δεν είναι όλη η περιοχή καλυμμένη με δίκτυο ύδρευσης.

Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου;

Το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή και την ολοκλήρωση του έργου είναι 2 χρόνια. Εκτιμώ όμως ότι επειδή το έργο θα το κάνει η ΕΥΔΑΠ θα το τελειώσει πιο γρήγορα, αφού όπως είναι φυσικό η ΕΥΔΑΠ θέλει πελάτες και θα είναι συμφέρον γι’ αυτήν το έργο να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα 2 χρόνια.

Και μιας που αναφερθήκατε στην ΕΥΔΑΠ, με την υπό εκκαθάριση ΔΕΥΑΜ σε ποια φάση βρισκόμαστε;

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, έχουμε μια συνάντηση με την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ που πιστεύω θα είναι η τελευταία. Πρόκειται για συνάντηση στην οποία θα οριστικοποιηθούν οι εκκρεμότητες που έχουν προκύψει για να προχωρήσει η μεταβίβαση των δικτύων μας στην ΕΥΔΑΠ.
Σύντομα θα ανακοινώσουμε όλους τους όρους της μεταβίβασης των δικτύων η οποία γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τρόπο όπου θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες οικονομικά αλλά και λειτουργικά με την παροχή νερού και στους οικισμούς, αλλά θα ωφεληθεί και ο δήμος.