AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

861plhmmyres02

Με τον έκδηλο και έντονα φανερό φόβο, ότι θα υποστούν και πάλι την καταστροφή της 15ης Νοέμβρη 2017 και φέτος, με τα πρώτα φθινοπωρινά πρωτοβρόχια, ζουν οι κάτοικοι της Νέας Περάμου και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκεται πάνω ακριβώς από το παλιό εργοστάσιο της Softex, οι οποίοι «χτυπήθηκαν» από νέα πλημμύρα, μικρότερης βέβαια κλίμακας, τον φετινό Ιούνιο. Διεκτραγώδησαν στο φακό της εφημερίδας αιχμής με τα μελανότερα χρώματα, όσα συνέβησαν στα σπίτια τους και στην τριγύρω περιοχή, τις ζημιές που υπέστησαν οι οικοσυσκευές τους και τα αυτοκίνητά τους και τον κίνδυνο που διέτρεξαν οι οικογένειές τους αλλά και την οργή τους για την απουσία-αδιαφορία αρχικά της Περιφέρειας και μετέπειτα της Δημοτικής Αρχής των Μεγάρων.
Οι δημοσιογράφοι και ο φακός της Αιχμής, την Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018, βρέθηκαν στη Νέα Πέραμο στη συγκεκριμένη περιοχή, για να συναντήσουν, κατ' ιδίαν τους πολίτες, που καλούσαν συνεχώς στο τηλέφωνο των γραφείων της εφημερίδας, εδώ και έναν μήνα περίπου και συγκεκριμένα μετά τις ισχυρές βροχές, που σημειώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Σκοπός της παρουσίας μας εκεί, ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους, να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά και τα παράπονά τους, όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών, μετά την πλημύρα του Ιουνίου που δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην περιοχή, αλλά και για «τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία δεν έχουν γίνει», όπως υποστήριξαν όλοι με μια φωνή.
Οι περισσότεροι κάτοικοι που συναντήσαμε, χτυπώντας πόρτα πόρτα τα κουδούνια των σπιτιών της περιοχής με την βοήθεια του κ. Σπύρου Μιχαλόπουλου, οργισμένοι τόνιζαν, πως τόσα χρόνια που ζουν εκεί, είναι η πρώτη φορά, που βιώνουν τέτοια εγκατάλειψη και αδιαφορία από τις αρμόδιες αρχές, ρίχνοντας μεγάλες ευθύνες τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια.

Ο Δήμαρχος επί μια εβδομάδα δεν εμφανιζόταν στο τηλέφωνο

Ο κ. Μιχαλόπουλος, (που ήταν αυτός που μας κάλεσε να προχωρήσουμε σε ρεπορτάζ) προκαλώντας μας έκπληξη, υποστήριξε, πως μία εβδομάδα προσπαθούσε να επικοινωνήσει με το Δήμαρχο Μεγάρων, Γρ. Σταμούλη μέσω της γραμματείας του αλλά «ποτέ δεν εμφανίστηκε σε κανένα τηλέφωνο» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη την συμπεριφορά του Δημάρχου».

Οικολογική καταστροφή

Οι κάτοικοι της περιοχής είναι έντονα προβληματισμένοι, διότι θεωρούν, πως εάν δεν γίνουν άμεσα έργα, σίγουρα μέσα στο χειμώνα θα υπάρξουν θύματα σε περίπτωση ακόμη και μιας μικρής κλίμακας νεροποντής. Ο κ. Μιχαλόπουλος δήλωσε, πως δεν είναι δυνατόν κάποιος σοβαρός επιστήμονας, που κάνει μελέτες αποκατάστασης τέτοιων καταστροφών, να έχει προτείνει στη δημοτική αρχή, πως ο σωστός τρόπος για να κλείνουν οι τρύπες στους δρόμους είναι η επιχωμάτωση, διότι με το παραμικρό το χώμα στην πρώτη νεροποντή εξαφανίζεται εύκολα. Συνεχίζοντας, υποστήριξε, πως τα μπάζα που έχουν αφεθεί αριστερά και δεξιά του δρόμου, αλλά και τα φερτά υλικά από την πλημύρα του Νοέμβρη του 2017, παρασύρονται πλέον από τις νέες βροχές και κατευθύνονται προς στη θάλασσα της Νέας Περάμου, η οποία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «έχει γίνει πλέον βούρκος».

861plhmmyres01

Βιώνουμε ψυχολογικό καταναγκασμό

Μια άλλη κάτοικος της περιοχής, έκανε λόγο για ψυχικό καταναγκασμό που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα αυτοί της Νέας Περάμου, κάθε φορά που βρέχει. «Αυτό νομίζω, πως δεν μπορεί να το καταλάβει κανένας» ανέφερε σχετικά και συνέχισε λέγοντας, πως «όταν ακούω την ορμή του νερού και των πετρών που πέφτουν πάνω στους ήδη γεμάτους ρωγμές τοίχους του σπιτιού μου προσεύχομαι να αντέξουν για να μην πνιγώ. Πλέον αναγκάστηκα να μετακομίσω μέσα στο Σεπτέμβρη και να πάω να ζήσω σε άλλο σπίτι, των παιδιών μου, γιατί εδώ μόνη μου φοβάμαι για τη ζωή μου», τόνισε δείχνοντας ξεκάθαρα το αίσθημα του φόβου που την διακατέχει.

Άμεσες παρεμβάσεις για να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες

Στο σημείο εκείνο ακούστηκαν φωνές και από άλλους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ανέφεραν μέσα σε όλα σε οργισμένο ύφος πως «απαιτούν άμεσα μια λύση διότι με τις πράξεις τους και τη στάση τους θα θρηνήσουμε θύματα», ενώ μια ηλικιωμένη κυρία φώναξε με νόημα βγαίνοντας στο παράθυρο του σπιτιού της πως «οι κύριοι της Δημαρχίας θα έρθουν ένα μήνα πριν τις εκλογές να μας τάξουν λαγούς με πετραχήλια διότι αυτούς τους ενδιαφέρει μόνο η ψήφος και όχι η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».

861plhmmyres03

Μόνη λύση η κατασκευή και η οριοθέτηση του ρέματος

Σε εκείνο το σημείο της συζήτησης εμφανίστηκε ο τέως Δήμαρχος Μεγάρων Γιαν. Μαρινάκης, που είχε κληθεί από τον κ. Μιχαλόπουλο. Ο κ. Μαρινάκης συμφώνησε με τους κατοίκους, πως πρέπει ο Δήμος Μεγάρων να παρέμβει άμεσα ώστε σε πρώτη φάση να μην θρηνήσουμε θύματα και σε δεύτερη φάση να αποφθεχθούν οι καταστροφές στις περιουσίες και στο οικοσύστημα γενικότερα. Ο π. δήμαρχος υποστήριξε, πως για να λυθεί το πρόβλημα της πλημύρας για την περιοχή, θα πρέπει η λεκάνη απορροής, η οποία βρίσκεται πάνω από την Νέα Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, να οριοθετηθεί και να κατασκευαστεί ρέμα, που θα φέρνει όλο το νερό της βροχής στην Παλαιά Εθνική Οδό με συγκεκριμένη ροή και συμπλήρωσε λέγοντας πως «η μόνη σωστή λύση είναι αυτή».

861plhmmyres04

Εικόνες προβληματισμού

Όπως παρατηρεί ο καθένας βλέποντας τις φωτογραφίες, που δημοσιεύουμε σε αυτές διακρίνεται ξεκάθαρα η εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής, αλλά και της αδιαφορίας των υπευθύνων για τη σωστή και ουσιώδη αποκατάσταση των ζημιών. Βουνά από ξερόχορτα αριστερά και δεξιά του δρόμου, σκουπίδια σε αρκετά σημεία, ανεπαρκής έως ανύπαρκτη αποκατάσταση του δρόμου, απλή επιχωμάτωση στα σημεία, που ο δρόμος είχε διαχωριστεί, μη αποκατάσταση διαφόρων επικίνδυνων σημείων με τεράστιες τρύπες σε διάφορα σημεία του δρόμου, μπάζα κάθε λογής, διάφορες πέτρες μεγάλου μεγέθους διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία του δρόμου, ύπαρξη εστιών μόλυνσης σε διάφορα σημεία λόγω λιμναζόντων νερών. Καταστάσεις που στην επόμενη πλημμύρα δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα.

Καλύτερα τελικά να θεραπεύεις ή να προλαμβάνεις;

Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε πως αρκετές φορές σε πολλά ρεπορτάζ έχουμε στηλιτεύσει την αδιαφορία, την απουσία και την αστοχία κινήσεων διάφορων υπηρεσιών, που σχετίζονται με το κράτος. Αυτή η αδιαφορία όμως, και μάλιστα όταν έχουν προηγηθεί τεράστιες καταστροφές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχει οδηγήσει σε αρκετές περιπτώσεις στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών, στην καταστροφή ιδιωτικών και δημόσιων περιουσιών. Διότι τα καιρικά φαινόμενα, όταν είναι ισχυρά δεν μπορούν να τιθασευτούν, όταν δεν υπάρχουν σωστές υποδομές και όταν απουσιάζει η λογική της πολιτικής της πρόληψης. Επειδή δεν έχει περάσει πολύς καιρός και ακόμα είναι νωπές οι μνήμες που άφησε η θεομηνία της 15ης Νοέμβρη 2017 στη Νέα Πέραμο και επειδή σαν χώρα και σαν λαός δοκιμαζόμαστε συχνά από το μένος της φύσης θρηνώντας θύματα, σωστό και τίμιο από όλους τους αρμόδιους φορείς είναι να προβαίνουν σε κινήσεις ουσιώδους και διαχρονικής πρόληψης και να παραδειγματίζονται όλοι από τα λάθη του παρελθόντος. Μόνο έτσι θα μπορούμε όλοι μαζί να αντιμετωπίζουμε τις νέες πληγές και καταστροφές, που μελλοντικά θα χτυπήσουν την πόρτα της περιοχής μας.