AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

Μεγάλες ήταν οι επιτυχίες των αποφοίτων των λυκείων σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Παρά το γεγονός ότι τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να διαγωνιστούν δεν ήταν εύκολα, τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και πέτυχαν να εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με υψηλές βαθμολογίες.
Η εισαγωγή τους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως δηλώνουν στη «ΑΙΧΜΗ», δικαίωσε τις προσπάθειες τις οποίες έκαναν τόσα χρόνια. Βέβαια η προσπάθεια δεν σταματάει εδώ, αφού ο αγώνας συνεχίζεται.
Στην εφημερίδα μας μιλούν αποκλειστικά οι Σαράντης Αντωνίου (Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Ξάνθη), Γεωργία Μαργέτη (Νομική Δημ. Παν. Θράκης), Κυριακή Νάκη (Ιατρική Πανεπιστημίου Κρήτης) και Αριστείδης Παπασίδερης (Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Παν. Πειραιά).

861ANTONIOY

Σαράντης Αντωνίου, Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Ξάνθη

Σαράντη, εκφράζοντας τα συγχαρητήρια μου για την επιτυχία σου και την εισαγωγή σου στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης στην Ξάνθη, θέλω να σε ρωτήσω εάν ήταν η πρώτη σου επιλογή και εξήγησέ μου που οφείλεται η επιτυχία;

Ευχαριστώ πολύ για τα συγχαρητήρια, η αλήθεια είναι πως ήταν η πρώτη μου επιλογή καθώς με ενδιαφέρουν πολύ τα μηχανολογικής φύσεως μαθήματα και η συγκεκριμένη πολυτεχνική σχολή επιτυγχάνει, σε συνδυασμό με τα διοικητικά μαθήματα που προσφέρει, να εξασφαλίσει την άρτια κατάρτισή επιστημόνων προκειμένου να σταδιοδρομήσουν ένα ευρύ και δυναμικό παγκόσμιο περιβάλλον. Η επιτυχία μου (όπως και όλων των παιδιών) οφείλεται κυρίως στην προσωπική μελέτη και στην προετοιμασία που βιώνουμε τόσο από το σχολείο όσο και από τους φροντιστές.

Στερήθηκες κάποια πράγματα στην διαδρομή σου προς την επιτυχία;

Σίγουρα κάθε αγώνας έχει δυσκολίες. Μπορεί να τελείωσε μία μάχη όπως δεν παύει να συνεχίζεται ο ατέρμονος αγώνας της ζωής και ο αγώνας της μάθησης. Εάν θέλεις να πετύχεις σε κάτι στερείσαι, εγώ φερ’ ειπείν στερήθηκα εξόδους όμως πάντα υπήρχε ένα διάλλειμα για ένα καφέ μες στη βδομάδα.

Προβλέποντας εμείς πως η φετινή χρονιά ήταν μια από τις καλύτερες της ζωής σου, πες μας ποιοι σε στήριξαν καθημερινά για να απολαμβάνεις σήμερα την επιτυχία.

Σίγουρα το πιο γερό έρεισμα μου ήταν οι γονείς μου στους οποίους χρωστάω μεγάλο μερίδιο αυτής της επιτυχία μου, ίσως χωρίς την ανεξάντλητη τους βοήθεια να μην έφτανα εδώ σήμερα. Με βοήθησαν όμως πολύ –ψυχολογικά– προσωπικοί φίλοι κυρίως απόφοιτοι οι οποίοι μοιράζοντας τις προσωπικές τους συμβουλές και εμπειρίες με ελευθέρωναν από το άγχος. Και βέβαια δε θα μπορούσα να παραλείψω τους καθηγητές, κυρίως αυτούς που πιστεύουν στον αγώνα του κάθε παιδιού, μιας και «Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.» -Μέγας Αλέξανδρος

Σε φοβίζει η δύσκολη εποχή που βιώνουμε, όσον αφορά το επαγγελματικό σου μέλλον όταν με το καλό ολοκληρώσεις τις σπουδές σου;

Προσωπικά είμαι αισιόδοξος πιστεύω ότι αν ασχοληθείς με το αντικείμενο που σου αρέσει τότε θα πετύχεις, καλώς ή κακώς ο χώρος έχει εξαιρετική απορρόφηση σε σχέση με άλλα επαγγέλματα.

Κλείνοντας και έχοντας βιώσει τις δυσκολίες της προετοιμασίας για τις εξετάσεις, τι μήνυμα στέλνεις στους μαθητές που φέτος θα ξεκινήσουν και αυτοί την μεγάλη προσπάθεια προς τις ανώτερες και ανώτατες σχολές;

Χρειάζεται προσπάθεια, με όση δύναμη έχει κανείς. Η ύλη είναι μεγάλη κι αν πει κανείς ότι δεν αγχώθηκε, αυτό δεν είναι αλήθεια. Ευτυχώς όμως οι πανελλήνιες δεν είναι όσο τραγικές όσο μοιάζουν, είναι μόνο μισή μέρα απ’ τη ζωή σου. Πρέπει να δώσεις τη μάχη σου, να παρατήσεις τον κολλητό και τον φίλο σου. Κάνε θυσίες, κλείσε το κινητό και διάβασε. Στον απολογισμό μην λυπηθείς για το ότι δε βρήκες ώρες για διάβασμα. Χάλασε πολλά χαρτιά για σημειώσεις, γέμισε με σκονάκια το γραφείο σου, μην φοβηθείς να δοκιμάσεις μια διαφορετική άσκηση… Μία ρουτίνα για εννέα μήνες, μια διαδικασία προθάλαμος για την φοιτητική σου ζωή. Η πρώτη σου δυσκολία. Καλή επιτυχία!

 861MARGETH

Μαργέτη Γεωργία, Νομική Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Εκφράζοντας τα συγχαρητήρια μου για την εισαγωγή σου στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, πες μου αν ήταν η πρώτη επιλογή σου αυτή η σχολή.

Η αλήθεια είναι πως η νομική βρισκόταν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, δεν ήταν προτεραιότητα κυρίως επειδή αποτελεί έναν κορεσμένο κλάδο που τον μαστίζει η ανεργία. Η επιθυμία αυτή ήρθε σταδιακά, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Με ποια κριτήρια έκανες αυτή την επιλογή;

Στη διάρκεια της προετοιμασίας αυτής, μέσα από τα μαθήματα της κατεύθυνσης μου μπόρεσα να πάρω μια πρώτη ιδέα από την επιστήμη αυτή και συνειδητοποίησα πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχει. Το να γίνω μέλος της σχολής αυτής αποτέλεσε πρόκληση για μένα.

Τι συνέβαλε στην επιτυχία σου και ποιοι ήταν οι άνθρωποι που σε στήριξαν στον μεγάλο αγώνα που έδωσες;

Η επιτυχία αυτή ήρθε μέσα από σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή. Όπως κάθε μαθητής της 3ης Λυκείου σκέφτηκα πολλές φορές να τα παρατήσω, αλλά κάθε φορά θυμόμουν γιατί ξεκίνησα και έπαιρνα δύναμη να συνεχίσω. Απ'την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μου η οικογένεια μου που με στήριζε σε κάθε δυσκολία αλλά και οι καθηγητές μου που με ενθάρρυναν συνεχώς.

Φοιτήτρια πλέον, μπαίνεις σε ένα άλλο επίπεδο. Τι εμπειρίες περιμένεις να βιώσεις μέσα στη σχολή σου και στη φοιτητική ζωή;

Πλέον ξεκινάει ένα καινούργιο ταξίδι. Τα χρόνια αυτά είναι από τα πιο ωραια για τον κάθε φοιτητή και ελπίζω και για μένα να είναι γεμάτα γνώσεις, εμπειρίες και γνωριμίες.

Έχοντας βιώσει τις δυσκολίες της προετοιμασίας για τις εξετάσεις, τι μήνυμα στέλνεις στους μαθητές που φέτος θα ξεκινήσουν και αυτοί την μεγάλη προσπάθεια προς τις ανώτερες και ανώτατες σχολές;

Στα παιδιά που δίνουν τον δικό τους αγώνα της προετοιμασίας, πέρα από το σωστό διάβασμα, θα έλεγα να θέτουν στόχους και να προσπαθούν με αφοσίωση να τους επιτύχουν. Θα είναι μια χρονιά γεμάτη απαιτήσεις, αξίζει όμως να κοπιάσεις για το μέλλον και το αποτέλεσμα πάντα δικαιώνει. Χρειάζεται πίστη στις δυνατότητες και φυσικά Όχι άγχος και υπερβολές.

861

Κυριακή Νάκη, Ιατρική Πανεπιστημίου Κρήτης

Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου για την εισαγωγή σου στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο), πες μου αν ήταν η αρχική σου επιλογή αυτή η σχολή.

Η Ιατρική αποτελούσε πολύ καιρό πριν μπω στην διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων ένα από τα πιθανά επαγγέλματα που επιθυμούσα να ασκήσω. Αργότερα όμως όταν συνειδητοποίησα τι ήθελα να γίνω αποτέλεσε ο πρώτος μου στόχος. Ήταν ένα όνειρο που χαίρομαι που έγινε πραγματικότητα.

Με ποια κριτήρια έκανες την επιλογή του τμήματός σου;

Η μητέρα μου ως Νοσηλεύτρια μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω τον κλάδο της Ιατρικής από κοντά. Να γνωρίσω την πίεση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, και ιδιαίτερα οι γιατροί στην Ελλάδα. Όμως αυτές οι δυσκολίες μπροστά στην χαρά που μπορεί να δώσει ένας γιατρός στον ασθενή μου φάνηκαν μηδαμινές. Αγάπησα έτσι τον κλάδο αυτό όχι μόνο για την ανακούφιση και την χαρά που μπορεί να δώσει σε κάποιον αλλά και για το πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει την ζωή των άλλων προς το καλύτερο. Ταυτόχρονα, το γεγονός πως η Ιατρική αποτελεί ένα επάγγελμα δραστήριο, γεμάτο προκλήσεις που συνεχώς εξελίσσεται με έκανε να νιώθω ολοένα και πιο σίγουρη για την επιλογή μου αυτή. Βέβαια και η ζήτηση που έχει η Ιατρική έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο καθώς σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και το ποσοστό των ανέργων ολοένα και αυξάνεται, έπρεπε και εγώ να επιλέξω ένα επάγγελμα μη κορεσμένο.

Τι συνέβαλε στην επιτυχία σου και ποιοι ήταν οι άνθρωποι που αποτέλεσαν στήριγμά σου;

Πιστεύω πως στην επιτυχία μου συνέβαλε η θέληση, η υπομονή και η εργατικότητα που είχα. Η επιτυχία αυτή όμως οφείλεται και στους ανθρώπους που ήταν δίπλα μου στην περίοδο των Πανελληνίων και με βοήθησαν να μην ξεχάσω που ήθελα να φτάσω. Η οικογένειά μου, οι καθηγητές και η παρέα μου αποτέλεσαν το έρεισμά μου. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις γονείς που κατανοούν την πίεση που δέχεσαι δίνοντας σου τον απαραίτητο χώρο, καθηγητές που όχι μόνο σου μεταφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και που σε ενθαρρύνουν, και τέλος μια παρέα που γνωρίζει πως να σου συμπαρασταθεί καθώς δίνει τον ίδιο αγώνα με εσένα.

Πλέον μπαίνεις στο ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης που είναι το πανεπιστήμιο. Τι εμπειρίες περιμένεις να βιώσεις τόσο στην σχολή, όσο και στην φοιτητική σου ζωή;

Όπως κάθε φοιτητής, έτσι και εγώ περιμένω τα φοιτητικά μου χρόνια να είναι γεμάτα με εμπειρίες μέσα από τις οποίες θα ωριμάσω περισσότερο γνωρίζοντας έτσι καλύτερα όχι μόνο τον εαυτό μου αλλά και τον κόσμο γύρω μου. Θα αποκτήσω νέες ευθύνες και γνώσεις, θα γνωρίσω νέα πρόσωπα και θα έρθω αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις.

Έχοντας βιώσει τις δυσκολίες της προετοιμασίας για τις εξετάσεις, τι μήνυμα στέλνεις στους μαθητές που φέτος θα ξεκινήσουν και αυτοί την μεγάλη προσπάθεια προς τις ανώτερες και ανώτατες σχολές;

Υπομονή, θέληση, πίστη και οργάνωση. Και αυτά γιατί είναι λογικό κατά την περίοδο της προετοιμασίας να υπάρχουν στιγμές που ο υποψήφιος θα κουραστεί, θα απογοητευτεί από τον εαυτό του και θα ξεχάσει τον στόχο του. Για αυτό ,μάλιστα, είναι και απαραίτητο ο νέος υποψήφιος να εκτονώνεται είτε μέσα από μια έξοδο με την παρέα του είτε μέσα από μια δραστηριότητα.

861PAPASIDERHS

Αριστείδης Παπασίδερης, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Παν. Πειραιά

Εκφράζοντας τα συγχαρητήρια μου για την εισαγωγή σου στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν. Πειραιά, πες μου αν ήταν η πρώτη επιλογή σου αυτή η σχολή.

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για τις ευχές σας . Το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων αποτελούσε την μου επιλογή από την πρώτη στιγμή που άρχισα τον αγώνα μου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.Η αλήθεια είναι ότι ειδικά στο πεδίο των οικονομικών υπάρχουν πολλά τμήματα στα οποία περιλαμβάνονται τόσο όμοια μαθήματα όσο κι επαγγελματικά δικαιώματα , ωστόσο ο αρχικός μου στόχος ήταν πάντα αυτός.

Με ποια κριτήρια έκανες αυτή την επιλογή;

Η επιλογή της κατάλληλης σχολής ήταν μια σύνθετη διαδικασία. Πρώτα απ όλα έπρεπε να καταλήξω στα προσόντα που θα μου χρειαστούν στην επαγγελματική μου ζωή έτσι όπως την έχω σχεδιάσει .Έπειτα μελέτησα τα μαθήματα κάθε τμήματος του επιστημονικού μου πεδίου ,όπως επίσης και τα μεταπτυχιακά προγράμματα που αυτά προσφέρουν. Τα επαγγελματικά δικαιώματα έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην επιλογή μου .Μετά λοιπόν από πολλή μελέτη τόσο των σχολών, όσο και των απαιτήσεών μου , κατέληξα στην καταλληλότερη για εμένα σχολή.

Τι συνέβαλε στην επιτυχία σου και ποιοι ήταν οι άνθρωποι που σε στήριξαν στον μεγάλο αγώνα που έδωσες;

Η επιτυχία είναι σύμπλεγμα πολλών παραγόντων. Ο πιο σημαντικός κατά την γνώμη μου είναι η ύπαρξη ενός ξεκάθαρου στόχου , να ξέρεις δηλαδή για τι αγωνίζεσαι. Από εκεί και πέρα είναι απαραίτητη η επιμονή και η αποφασιστικότητα. Οι πανελλήνιες είναι μια δοκιμασία η οποία απαιτεί τον μέγιστο βαθμό εγρήγορσης και προσπάθειας. Εγώ προσπάθησα να τα έχω όλα αυτά κι εκεί βασίζω την επιτυχία μου .
Οι άνθρωποι που αποτέλεσαν στήριγμά μου τον τελευταίο χρόνο ήταν πρώτοι απ όλους οι γονείς μου που με στήριξαν σε κάθε μου απόφαση . Έπειτα οι καθηγητές μου τόσο του σχολείου, όσο και οι φροντιστές ήταν πάντα δίπλα μου (όπως και σε όλα τα παιδιά) για κάθε πιθανό πρόβλημα και απορία ου μπορεί να υπήρχε και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για όλα όσα μου προσέφεραν.

Φοιτητής πλέον, μπαίνεις σε ένα άλλο επίπεδο. Τι εμπειρίες περιμένεις να βιώσεις μέσα στη σχολή σου και στη φοιτητική ζωή;

Πλέον η σχολική ζωή αποτελεί μια ευχάριστη ανάμνηση. Τα επόμενα τέσσερα και πλέον χρόνια ως φοιτητής περιμένω να ζήσω σίγουρα διαφορετικές εμπειρίες και να ωριμάσει η σκέψη και η προσωπικότητά μου. Το πανεπιστήμιο προσφέρει πολλές ευκαιρίες δημιουργίας νέων σχέσεων απόκτησης νέων γνώσεων αλλά κι επαγγελματικής πρακτικής και όλα αυτά περιμένω να ζήσω από τον ερχόμενο μήνα.

Έχοντας βιώσει τις δυσκολίες της προετοιμασίας για τις εξετάσεις, τι μήνυμα στέλνεις στους μαθητές που φέτος θα ξεκινήσουν και αυτοί την μεγάλη προσπάθεια προς τις ανώτερες και ανώτατες σχολές;

Οι μαθητές πρέπει να είναι αισιόδοξοι και να πιστεύουν στον εαυτό τους. Όπως προαναφέρθηκε οι πανελλήνιες είναι απλά μια δοκιμασία η οποία απαιτεί προσπάθεια κι επιμονή. Αν κάποιος διαθέτει αυτά τα δύο συνδυαζόμενα με μεθοδικό διάβασμα τότε μπορεί να είναι σίγουρος για την επιτυχία.