AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

860DIMARXOS

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος απολογισμός μετά από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου που στην κυριολεξία έκανε στάχτη και αποκαΐδια χιλιάδες στρέμματα δάσους στα Γεράνεια ενώ κατέστρεψε και εκατοντάδες σπίτια στην Κινέτα.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με προτροπή του δημάρχου Γρ. Σταμούλη τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στη περιοχή Μάτι της Ανατολικής Αττικής. Ο δήμαρχος στην απολογιστική τοποθέτηση του, αναφέρθηκε στις πολλαπλές εστίες της φωτιάς, αναζητώντας τα αίτια είτε στον ανθρώπινο παράγοντα είτε Στο ότι αυτή ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ, τονίζοντας πως περιμένει το πόρισμα από την ειδική υπηρεσία της πυροσβεστικής.
Ο κ. Σταμούλης στάθηκε ιδιαίτερα στην ταχύτητα των ανέμων, επισημαίνοντας πως αυτό αποτέλεσε τροχοπέδη στην κατάσβεση της φωτιάς, παρόλα αυτά όμως τόνισε πως η πυροσβεστική υπηρεσία με μεγάλη προσπάθεια και αυταπάρνηση κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα. Το ευτύχημα κατά τον δήμαρχο (παρά τις μεγάλες καταστροφές στο δάσος αλλά και στα σπίτια) ήταν πως στην Κινέτα δεν θρηνήσαμε θύματα χαρακτηρίζοντας ως ευτύχημα το γεγονός της έγκαιρης εκκένωσης των οικισμών με εντολή του, επαινώντας τόσο την πυροσβεστική, όσο και την αστυνομία.

Το «Μπαλαλάι» και οι δεσμεύσεις για την διάνοιξη δρόμου διαφυγής

Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παραλία Μπαλαλάι, εκεί δηλαδή που επεκτάθηκε η πυρκαγιά και καταστράφηκαν επιχειρήσεις, τονίζοντας πως εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που προέρχονται κυρίως από την πλευρά του Δασαρχείου εδώ και αρκετά χρόνια, δεν ανοίγει δρόμος διαφυγής. Ο πρώτος πολίτης του δήμου δεσμεύθηκε πως θα ξεκινήσουν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση ώστε να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος διαφυγής στην παραλία Μπαλαλάι.

Σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας

Ο Γρ. Σταμούλης υποστήριξε πως μετά τις φωτιές το πρόβλημα έγκειται στις πιθανές πλημμύρες τονίζοντας πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και αντιπλημμυρικών συστημάτων τα οποία καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Διαμήνυσε δε πως σε συνεργασία με το Δασαρχείο θα κοπούν όλοι οι κορμοί των καμένων δέντρων, θέλοντας στην ουσία να «προλάβει» τα νερά των επικείμενων βροχών το χειμώνα τα οποία βάση λογικής θα είναι περισσότερα και με περισσότερη ορμή σε σχέση με πριν.
Συνεχίζοντας σχετικά με τις αντιπλημμυρικές δράσεις του δήμου, ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στο καθαρισμό των ρεμάτων και στην διάνοιξη όσων ρεμάτων χρειάζεται στην περιοχή της Κινέτας. Υποστήριξε ότι έχει την άμεση στήριξη από τον υπουργό υποδομών Χρ. Σπίρτζη και τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, ευελπιστώντας πως πριν την έλευση του χειμώνα θα έχουν τελειώσει τα αντιπλημμυρικά έργα. Επίσης ο κ. Σταμούλης δεσμεύθηκε ότι θα αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές του ηλεκτρικού δικτύου αλλά και της ύδρευσης αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικοπέδου (στην Κινέτα) στο οποίο θα κατασκευαστεί από την ΕΥΔΑΠ η δεξαμενή ύδρευσης ώστε να έρθει το νερό στην περιοχή.
Τέλος έκανε γνωστό ότι η ΕΛΠΕ προχώρησε σε δωρεά 300 τόνων πίσσας για να ασφαλτοστρωθούν οι περισσότεροι δρόμοι της Κινέτας και όχι μόνο αυτοί που καταστράφηκαν από την φωτιά. Στον επίλογο του ο δήμαρχος έστειλε το δικό του μήνυμα δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τέτοιο κακό μην μας ξαναβρεί διότι ήταν μία πυρκαγιά μεγάλης κλίμακας και έντασης και μπορεί να συγκριθεί με του 1985 στο όρο Πατέρας που έκαψε όλο το βουνό».

Ιερ. Πολυχρόνης: Μελετάμε την απαλλαγή των πυρόπληκτων από τα δημοτικά τέλη

Στα σχέδια της διοίκησης του δήμου (όπως προανήγγειλε ο κ. Σταμούλης) είναι η απαλλαγή των πυρόπληκτων της Κινέτας από τα δημοτικά τέλη, ενώ εξετάζεται και η μείωση των δημοτικών τελών των κατοίκων της Κινέτας γενικότερα. Επίσης δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν και μέτρα ανακούφισης για τους καταστηματάρχες της περιοχής οι οποίοι επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Τα παραπάνω όμως, μας επιβεβαίωσε σε ερώτηση που του θέσαμε μετά το πέρας της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο τέως αντιδήμαρχος και εντεταλμένος στα οικονομικά του δήμου Ιερ. Πολυχρόνης, τονίζοντας πως η διοίκηση κάνει ότι είναι ανθρώπινο, αλλά και νόμιμο, ώστε οι πυρόπληκτοι και όχι μόνο να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε, «η φωτιά πέρασε, δεν θρηνήσαμε θύματα, η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και να κοιτάμε μπροστά».