AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

860mpalalai

Την εβδομάδα που πέρασε η εφημερίδα μας με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα», προσπάθησε να αναδείξει την άλλη όψη του νομίσματος της μεγάλης φωτιάς της Κινέτας.
Στηριζόμενοι στις δραματικές καταστάσεις που βίωσαν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής και όλοι οι Έλληνες μαζί τους, αναρωτηθήκαμε τι μπορούσε να συμβεί στην παραλία «Μπαλαλάι» εάν η φωτιά από την επάνω πλευρά του βουνού επεκτείνονταν εκεί Σαββατοκύριακο, που η παραλία σφύζει από λουόμενους.
Δυστυχώς, και σύμφωνα με την γενική παραδοχή, η παραλία «Μπαλαλάι» θα μπορούσε να είχε μετατραπεί σε… Μάτι, αφού στην πολυσύχναστη αυτή παραλία δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής, την στιγμή που από την κατηφόρα (είσοδος), μέχρι και τέρμα στο ξενοδοχείο «SUN» υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Δρόμος από τον οποίο οι λουόμενοι και εισέρχονται στην παραλία, αλλά και εξέρχονται.
Στο ρεπορτάζ, αποκαλύψαμε ότι από το 2007 υπάρχει μελέτη που εκπονήθηκε από τον συμπολίτη μας Δασολόγο Ν. Πιλίλη έπειτα από εντολή του τότε αντιδημάρχου Γ. Μπερδελή και κατατέθηκε στο Δασαρχείο Μεγάρων, όπου προτείνεται η διάνοιξη δρόμου διαφυγής των αυτοκινήτων – εξόδου – προς την Παλαιά Εθνική Οδό.

Πρόβλημα που απασχολεί όλες τις δημοτικές διοικήσεις

Κατά την διάρκεια της εβδομάδας αναζητώντας περισσότερα στοιχεία, μάθαμε πως το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό, αφού έχει απασχολήσει όλες τις δημοτικές διοικήσεις από εποχής Γ. Καστάνη – Λιάντρου και μετά, αλλά ακόμη και την διοίκηση του κ. Σταμούλη ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του θέλησε να δώσει λύση.
Όμως όλοι οι αιρετοί με τους οποίους μιλήσαμε, μας αποκάλυψαν ότι δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά και τις όποιες ενστάσεις τέθηκαν από την πλευρά του Δασαρχείου.

«Ευτυχώς που δεν ήταν Κυριακή» … μας είπε επιχειρηματίας της παραλίας

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2018 βρεθήκαμε στην παραλία «Μπαλαλάι» με σκοπό να καλύψουμε δημοσιογραφικά την πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων που δώρισαν ξαπλώστρες στους πυρόπληκτους επιχειρηματίες της παραλίας.
Δράττοντας της ευκαιρίας, μιλήσαμε με επιχειρηματία της περιοχής, ο οποίος μας επιβεβαίωσε πως εάν η φωτιά επεκτείνονταν Κυριακή αντί για Δευτέρα, στην περιοχή θα θρηνούσαμε θύματα. Μάλιστα, δείχνοντας μας συγκεκριμένα σημεία που οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ως χώρους παρκινγκ δεν δίστασε να μας πει ότι οι συνέπειες για τους εγκλωβισμένους οδηγούς πιθανόν να ήταν τραγικές!

«Έχουμε ξεκινήσει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση»

Στην συζήτηση βάλαμε και τον δήμαρχο, όταν ρωτήσαμε τις προθέσεις του για την επίλυση του προβλήματος ώστε να προχωρήσει η διάνοιξη του δρόμου διαφυγής.
Θα πιέσετε κ. Δήμαρχε για να βρεθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα ρωτήσαμε τον κ. Σταμούλη;
Εστιάζοντας το πρόβλημα στις υπηρεσίες για τις οποίες υποστήριξε ότι είναι «δέσμιες της νομοθεσίας», ο κ. Σταμούλης δήλωσε τα παρακάτω:
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μελέτη για να γίνει ένας δρόμος που θα αποτελεί μια δεύτερη διέξοδο για τους λουόμενους, όμως υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία. Πιστεύω πως μετά τις τελευταίες δραματικές καταστάσεις που ζήσαμε, θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για να μπορέσουμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα με την δημιουργία δρόμου διαφυγής στην συγκεκριμένη παραλία.
Δεν είναι η ώρα να ρίξουμε ευθύνες, αφού και το Δασαρχείο που όπως πολλοί πιστεύουν ότι ευθύνεται, διέπεται από νομοθεσίες και ελέγχεται από υπουργεία.
Για την συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ξεκινήσει επαφές και συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, για να υπάρξει κάποια νομοθετική ρύθμιση. Δεν πάμε απλά να πείσουμε έναν υπάλληλο, ο οποίος μπορεί να είναι δέσμιος κάποιας νομοθεσίας. Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει πιο ευέλικτο το σύστημα, δίνοντας μεγαλύτερες δυνατότητες και διεξόδους στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.
Βέβαια υπάρχουν και πολλές παρανομίες που πρέπει να μπουν σε σειρά για να προστατεύεται ιδιαίτερα ο πολίτης».