AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

859MPALALAI04

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Αποφράδα ημερομηνία για την Αττική, αποφράδα ημέρα για την Κινέτα μας! Ημερομηνία που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη όλων μας, μιας και ο πύρινος εφιάλτης έγινε πραγματικότητα.
Κατακάηκαν δασικές εκτάσεις αλλά και σπίτια στην Κινέτα. Από την άλλη πλευρά της Αττικής, την Ανατολική, ένας άλλος πύρινος εφιάλτης έστησε καρτέρι θανάτου σε πάνω από 90 άτομα. Ανάμεσά τους παιδιά, νέοι και ηλικιωμένοι. Είναι ορατό το ενδεχόμενο η λίστα της τραγωδίας να μεγαλώσει αφού υπάρχουν πολλοί αναζητούμενοι.
Δυστυχώς, τις δύσκολες αυτές στιγμές δεν υπάρχουν λόγια για να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν μικρά παιδιά, συζύγους, μανάδες, πατεράδες…
Δεν υπάρχουν λόγια όμως και για τους συμπολίτες μας στην Κινέτα οι οποίοι είδαν, εκτός του δάσους, τα σπίτια τους ή τις επιχειρήσεις τους να γίνονται στάχτη. Τραγικό, αφού από την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν στο δρόμο.
Το ευτύχημα ήταν πως δεν υπήρξαν θύματα.
Σε αυτό βέβαια συνέβαλλε (σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντιπεριφερειάρχη Γιαν. Βασιλείου), η εντολή που δόθηκε από την Πυροσβεστική – και υλοποίησε η Δημοτική Αρχή – για εκκένωση των οικισμών που κινδύνευαν! Βέβαια οι απόψεις διίστανται, καθώς ενώ ο κ. Βασιλείου δημόσια υποστήριξε πως η εντολή δόθηκε από την Πυροσβεστική εντούτοις η άλλη πλευρά αυτή του δημάρχου Μεγαρέων υποστηρίζει πως ο κ. Σταμούλης έδωσε εντολή για εκκένωση.
Έχοντας μιλήσει με αρκετούς συμπολίτες μας, αλλά και με ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή της Κινέτας, βεβαιωθήκαμε πως στην συγκεκριμένη περιοχή από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Αυτό το γράφουμε, διότι ένα ερώτημα μας βασανίζει: Τι μπορούσε να συμβεί εάν η φωτιά από τις θέσεις Αέρα και Λιογρέικα, επεκτείνονταν προς την παραλία Σαββατοκύριακο και όχι Δευτέρα;
Τολμούμε να πούμε πως το ενδεχόμενο να θρηνούσαμε θύματα θα ήταν μεγάλο, μιας και οι παραλίες της Κινέτας τα Σαββατοκύριακα σφύζουν από λουόμενους.
Ο ισχυρισμός ότι και την Δευτέρα – που έπιασε φωτιά – υπήρχαν λουόμενοι είναι αληθής. Όμως λόγω εργασίμου ημέρας σαφώς ήταν πολύ λιγότεροι, το ίδιο και οι παραθεριστές που μπορεί να διέμεναν στους οικισμούς που εκκενώθηκαν.
Στην Κινέτα ενδέχεται από θαύμα να μην θρηνήσαμε θύματα, αφού ιδιαίτερα στην παραλία «Μπαλαλάι» όπου επεκτάθηκε η φωτιά, αν ήταν Κυριακή, θα ήταν τεράστιος ο κίνδυνος.
Και αυτό γιατί, στην πολυσύχναστη αυτή παραλία δεν υπάρχει δρόμος διαφυγής (δρόμος ασφαλείας δηλαδή), αφού από την κατηφόρα μέχρι και τέρμα στο ξενοδοχείο «SUN» υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Απ’ αυτόν εισέρχεται κάποιος στην παραλία, από τον ίδιο δρόμο εξέρχεται.
Με πιο απλά λόγια, θα είχαμε μια περίπτωση όπως αυτή στο Μάτι!

859MPALALAI03

Υπάρχει στο δασαρχείο μελέτη για την δημιουργία δρόμου διαφυγής όμως;

Τώρα όμως που έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες στο Μάτι, καλό θα ήταν εμείς εδώ, να ασχοληθούμε και με την περίπτωση της παραλίας «Μπαλαλάι».
Άραγε, υπήρξε δημοτική αρχή που να ασχολήθηκε με την περιοχή, αναζητώντας τρόπο ώστε η περιοχή να αποκτήσει δρόμο διαφυγής;
Οι πληροφορίες μας λένε, ότι το 2007, όταν αντιδήμαρχος τεχνικών έργων ήταν ο κ. Γ. Μπερδελής, ανατέθηκε από τον δήμο σε συμπολίτη μας δασολόγο η εκπόνηση μελέτης ώστε να δημιουργηθεί δρόμος διαφυγής (ασφαλείας) για λουόμενους, κατοίκους αλλά και καταστηματάρχες. Η μελέτη (σύμφωνα με πληροφορίες), εκπονήθηκε και κατατέθηκε στο δασαρχείο Μεγάρων. Όμως ουδέποτε, η τότε δημοτική διοίκηση – αλλά και η επόμενη του κ. Μαρινάκη – κατάφερε να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά και τις όποιες ενστάσεις τέθηκαν από την πλευρά του δασαρχείου.
Στόχος μας, δεν είναι να ρίξουμε ευθύνες για την κωλυσιεργία υλοποίησης του έργου. Απλώς καταγράφουμε γεγονότα που ίσως κάποια χρόνια αργότερα, θα είχαν αποτρέψει την καταστροφή καταστημάτων και οικιών στην συγκεκριμένη παραλία ή θα ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο θυμάτων.
Συμπέρασμα πάντως είναι, πως από θαύμα ή εξαιτίας της θεάς τύχης, - πάρτε το όπως θέλετε – δεν θρηνήσαμε θύματα.

859MPALALAI02

859MPALALAI01