AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

859keelpno03

Την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018, το ΚΕΠ Υγείας Μεγάρων σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προέβη σε μια σημαντική για τη δημόσια υγεία των πολιτών εκδήλωση- ενημέρωση, σχετικά με το φλέγον ζήτημα, που απασχολεί το Δήμο Μεγαρέων. Αναφερόμαστε τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης από τον ιό και στην γενική ενημέρωση πολιτών και τοπικών αρχών σχετικά με το πώς μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σωστά.
Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος στον τομέα Υγείας του Δήμου Μεγάρων Κων. Καράμπελας, πρωταρχικός σκοπός της συγκεκριμένης ημερίδας ήταν η προφύλαξη των πολιτών από την απειλή του ιού του Δυτικού Νείλου και ποια μέτρα πρόληψης μπορούν να ληφθούν ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα που παρατηρούνται συνεχώς.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η υπεύθυνη του γραφείου νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδημιολόγος – ιατρός Δανάη Περβανιδου, η οποία αναφέρθηκε στην κλινική εικόνα της λοίμωξης, στον τρόπο μετάδοσης του ιού, στα επιδημιολογικά δεδομένα (Εβδομαδιαίες Εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης) και στις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Κύριοι φορείς του ιού τα άγρια μεταναστευτικά πτηνά και τα κοινά κουνούπια

Η εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ αρχικά μίλησε για τον κύκλο ζωής του ιού, ο οποίος, ως βασικό του θύλακα, έχει τα άγρια πτηνά και τα κουνούπια, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «η βασική αποθήκη του ιού είναι τα πτηνά και κυρίως τα μεταναστευτικά, που μεταφέρουν τον ιό από το ένα μέρος στο άλλο με κύρια πηγή έναρξής του χώρες τις αφρικανικής ηπείρου» και συνέχισε λέγοντας, πως «τα πτηνά αυτά μολύνουν τα ντόπια κουνούπια και αυτά με τη σειρά τους τον άνθρωπο μέσω ενός απλού τσιμπήματος». Ξεκαθάρισε, πως ο ιός δεν μπορεί να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των κοινωνικών επαφών, παρά μόνο με τη μετάγγιση αίματος και γι 'αυτό το λόγο, οι κάτοικοι των περιοχών, που σημειώθηκαν κρούσματα, αποκλείσθηκαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα από τις αιμοληψίες.
Η κ. Περβανίδου ανέφερε, πως κύριος μεταβιβαστής του ιού στον άνθρωπο είναι, (βάση των επιστημονικών ερευνών), το κοινό κουνούπι και όχι απόλυτα το κουνούπι Τίγρης, όπως έχει περάσει στη συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων, σημειώνοντας ότι τα μολυσμένα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε μέρη με λιμνάζοντα νερά (βοθρολύματα), όπου υπάρχει αρκετή οργανική ύλη.

859keelpno01

Ποια τα συμπτώματα

Όσο αφορά τα συμπτώματα, η εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσε, πως το 80 % των ανθρώπων, που νοσεί, έχει ασυμπτωματική εικόνα και το υπόλοιπο σχεδόν 20 % εμφανίζει μια εικόνα βαριάς ίωσης με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, πόνο στις κλειδώσεις, αδυναμία, σε σπάνιες περιπτώσεις εμφάνιση εξανθημάτων και ακόμη σπανιότερα γαστρεντερικές δυσλειτουργίες. Τέλος, ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1%, με κύριους νοσούντες ηλικιωμένους, αρρωσταίνει πιο βαριά, με τον ιό να προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας εγκεφαλίτιδες, μηνιγγίτιδες και προσβολή του νωτιαίου μυελού.
Ο ιός συνήθως κάνει ένα κύκλο λίγων ημερών και ο ασθενής, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, γίνεται πλήρως καλά. Βέβαια υπάρχουν και βαριά περιστατικά όπως προαναφέρθη, που ίσως η εγκεφαλίτιδα προκαλέσει πάρεση ενώ σε ακόμα πιο βαριές περιπτώσεις, όταν το νευρικό σύστημα έχει προβληθεί πλήρως ίσως επιφέρει και το θάνατο.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία και εμβόλιο

Η επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέφερε, πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε συγκεκριμένο φάρμακο αντιμετώπισής του ιού για τον άνθρωπο, παρά μόνο για τα άλογα. Η δίοδος που ακολουθούν οι γιατροί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η υποστηρικτική θεραπεία του ασθενούς, ώστε ο οργανισμός του να ξεπεράσει τον συγκεκριμένο ιό, όπως θα γινόταν σε οποιαδήποτε ίωση.

859keelpno02

Σκιαγράφηση της πορείας του ιού παγκοσμίως

Στη συνέχεια η κ. Περβανίδου παρουσίασε μέσω προτζέκτρορα τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου σε Αττική και Ελλάδα, το σύνολο των κρουσμάτων από το 2011 έως το 2014 στην Αττική, την τρέχουσα κατάσταση ασθενών με λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα ως το 2018, τον αριθμό ασθενών ανά πιθανό Δήμο έκθεσης στο ιό το 2018. Επίσης αναφέρθηκε στο σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Αυστρία, στην Ουγγαρία, στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ρωσία και στην Αμερική από όταν και έγινε γνωστός ο ιός, την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά, που σκιαγραφούν στην ουσία την εξάπλωση του ιού σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας

Η κ. Περβανίδου τόνισε, πως από τη στιγμή που έχουν καταγραφεί και είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε Δυτική Αττική κυρίως αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια. Μάλιστα ανέφερε πως «οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια και έτσι το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία και την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια». Το ΚΕΕΛΠΝΟ προτείνει τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών στο γυμνό δέρμα και πάνω από τα ρούχα, εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών χώρων στον περιβάλλοντα χώρο, τη χρησιμοποίηση κουνουπιέρων στις βρεφικές κούνιες, σίτες σε πόρτες και παράθυρα, ανεμιστήρων και κλιματιστικών, καθώς ο κρύος αέρας απομακρύνει τα κουνούπια και ζητάει να επιστηθεί η προσοχή, ώστε να μη δημιουργούνται στάσιμα νερά, διότι εκεί αφήνουν τα αυγά τους τα κουνούπια.
Στο τέλος της παρουσίασης οι παρευρισκόμενοι στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου απηύθυναν ερωτήσεις στην εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ και όλοι συμφώνησαν πως με η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.
Ιερόθεος Ιωάννου