AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

859BASILEIOY01

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 30 Ιουλίου στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Δυτικής Αττικής, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.).
Στην συνεδρίαση που συγκάλεσε έπειτα από εντολή της Περιφερειάρχου Ρ. Δούρου ο Αντιπεριφερειάρχης Γιαν. Βασιλείου, τον Δήμο Μεγάρων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Κ. Φυλακτός, ενώ παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων «Κούρος» και «Ο.Ε.Μ.», όπως και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας Ευαγ. Δαλάκας. Στόχος ο σχεδιασμός και η λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων, αφού υπάρχει πρόγνωση για επικίνδυνα, ακραία καιρικά φαινόμενα (κυρίως πλημμύρες μετά τις φωτιές) τις προσεχείς ημέρες. Στην σύσκεψη, κάθε μέλος του Σ.Ο.Π.Π. αναφέρθηκε τόσο στην ετοιμότητα του φορέα που εκπροσωπεί, όσο και στην ανάγκη καλύτερης κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν (όπως π.χ. αποκατάσταση αγροτικών δρόμων), ενώ ζητήθηκε ενημέρωση για την πορεία των έργων που αφορούν την αποκατάσταση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών καθώς και για το αντιπλημμυρικό έργο που αφορά την διευθέτηση του ρέματος Αγίας Αικατερίνης - Σούρες.
Απ’ όλους, τονίστηκε η αναγκαιότητα επαγρύπνησης όταν έκτακτα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την Δυτική Αττική, πολύ περισσότερο δε, όταν οδηγούν σε καταστάσεις κρίσης, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του ΣΟΠΠ, ώστε να επιτυγχάνονται τον κατάλληλο χρόνο τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Η έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου έγινε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα εξαιτίας των πολλών θυμάτων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική αλλά και όλων των συμπολιτών μας που μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τις περιουσίες τους στην Κινέτα. Μάλιστα και με προτροπή του κ. Βασιλείου πριν την έναρξη της συζήτησης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της Ανατολικής Αττικής που εντελώς αναπάντεχα και άδικα έχασαν την ζωή τους από τις φονικές πυρκαγιές.
Από την πλευρά του ο κ. Βασιλείου αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολεμικής Αεροπορίας, τους δήμους των Μεγάρων και της Μάνδρας, των εθελοντικών ομάδων, των, αλλά και φορέων που εμπλέκονται στην δασοπροστασία όπως την Δασάρχη Μεγάρων, ανέφερε τα εξής:
«Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αττικής που έζησε και διαχειρίστηκε την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου, εκφράζει την συντριβή του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, εξ’ αιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς της Ανατολικής Αττικής.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας, στεκόμαστε πλάι στις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους, και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε τα πιο θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
Κύριες και κύριοι, θα αναφερθώ σε πέντε ζητήματα.
1-Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βιώνουμε ως αποτέλεσμα και της κλιματικής αλλαγής, τα οποία βλέπουμε να διαδέχονται το ένα το άλλο απαιτούν από όλους μας ψυχραιμία, συνεργασία αλλά και αποφασιστικότητα, ως προς τις ενέργειες που κάνουμε για την αντιμετώπιση τους, με κεντρικό μέλημα την προστασία των ανθρωπίνων ζωών.
2- Θέλω να εξάρω τον αναντικατάστατο ρόλο όλων των ένστολων για την συμβολή τους όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα, την αρίστη συνεργασία που έχει η Περιφέρεια Αττικής μαζί τους, αλλά και να διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκρινόμαστε πάντοτε σε όποια αιτήματα υπάρχουν εκ μέρους της Πυροσβεστικής υπηρεσίας που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη, δεδομένου ότι ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής είναι επικουρικός.
3- Επειδή συστατικό στοιχείο των κρίσεων είναι η αντικειμενική εξέταση των καταστάσεων που προκύπτουν, ώστε όσοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν να λειτουργούν με καθαρό μυαλό και όχι υπο καθεστώς πανικού, σας καλώ να κλείνουμε τα αυτιά σε οτιδήποτε εντύπως ή από το διαδίκτυο, ή από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Είμαστε υποχρεωμένοι να συγκεντρωθούμε στο καθήκον και στην αποστολή που έχει κάθε ένας από εμάς, αλλά και όλοι μαζί ως συντονιστικό όργανο να επιτελέσουμε.
4- Καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από 13 σημεία στην περιοχή της Κινέττας, κυρίως όμως ότι δεν θρηνήσαμε νεκρούς, έπαιξε η διαταγή εκκένωσης που πρότεινε η Πυροσβεστική υπηρεσία, η υλοποίηση αυτής από τον Δήμο και τις εθελοντικές ομάδες, οι δυνατότητες διαφυγής που υπήρχαν στην συγκεκριμένη περιοχή από τους πολίτες, και ασφαλώς η παρουσία της Πυροσβεστικής στο πεδίο από την πρώτη στιγμή εκδήλωση της.
Δείχνοντας δε τα ίδια αντανακλαστικά η Πυροσβεστική υπηρεσία και το σούρουπο του Σαββάτου, κατάφερε ευτυχώς να ελέγξει άμεσα και μια άλλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε κορυφογραμμή της Ψάθας, που εάν δεν το είχε καταφέρει θα υπήρχαν σημαντικές συνέπειες.
5- Τέλος επειδή τις πυρκαγιές διαδέχονται οι πλημμύρες κ.ο.κ., αυτό που χρειάζεται σήμερα να κάνουμε δεν είναι θεωρητική συζήτηση.
Είναι η αναφορά τυχών κενών που υπάρχουν στην πολιτική προστασία η δυσλειτουργιών σε ότι αφορά την επικοινωνία μας, η την εμφάνιση νέων προβλημάτων που υπήρξαν και εντοπίσαμε, με κεντρικό πάντα προσανατολισμό την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ώστε να καταλήξουμε σε επιπρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε όχι άμεσα, αλλά σήμερα. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας».

Ι. Κλεφτοσπύρος: Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους

Με άκρως ρεαλιστικά λόγια μίλησε ο Διοικητής της Π.Υ. Δυτικής Αττικής Αρχιπύραρχος Ιακ. Κλεφτοσπύρος. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Δήμων Μεγάρων και Μάνδρας αλλά και σε αυτούς των εθελοντικών ομάδων. Μάλιστα και με αφορμή το έκτακτο συντονιστικό όργανο λόγω της πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ζήτησε απ’ όλους να τεστάρουν εάν τα επικίνδυνα σημεία (κυρίως τα ρέματα) που γνωρίζουν αιρετοί και εθελοντές έχουν καθαριστεί.
Ο κ. Κλεφτοσπύρος διευκρίνισε πως το προσωπικό της Πυροσβεστικής είναι σε γενική επιφυλακή από την ημέρα που ο δείκτης επικινδυνότητας έδειξε (4), συμπληρώνοντας ότι έξω είναι και όλα τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Κλείνοντας ζήτησε απ’ όλους περισσότερη δουλειά θέτοντας τον εαυτό του στην διάθεση τους.

859BASILEIOY02

Δημ. Καϊάφας: Φροντίσαμε να μην πάθει κάτι ο κόσμος

Ακολούθησε παρέμβαση από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων Επιπυραγό Δημ. Καϊάφα ο οποίος ανέφερε ότι στόχος στην παρούσα φάση δεν πρέπει να είναι η απογραφή της δράσης που έγινε, αλλά ο καλύτερος συντονισμός ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις στα επικίνδυνα φαινόμενα που θα ακολουθήσουν.
Ο Διοικητής της Π. Υ. Μεγάρων, ανέφερε πως η υπηρεσία είναι σε ετοιμότητα, τονίζοντας ότι το προσωπικό της Πυροσβεστικής μπορεί να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί ο κάθε φορέας που συνδράμει στο έργο της υπηρεσίας.
Μιλώντας για το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά που κατέκαψε την Κινέτα, είπε πως αυτό δεν μπορούσε να προσεγγιστεί σωστά, αφού η ταχύτητα και η διάδοση της πυρκαγιάς ακόμη και από τα σημεία που μπορούσαν να προσεγγίσουν οχήματα, εγκυμονούσε άμεσο κίνδυνο για το πυροσβεστικό προσωπικό, κάνοντας γνωστό ότι η φωτιά πέρασε ακόμη και την ζώνη του αγωγού υψηλής πίεσης.
«Αυτό που κάναμε, ήταν να φροντίσουμε για να μην πάθει κάτι ο κόσμος και πιστεύω πως σε γενικές γραμμές πήγαμε καλά εφόσον δεν προέκυψε κάποιος σοβαρός τραυματισμός ή κάποια απώλεια ζωής», υποστήριξε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Καϊάφας.

Δημ. Ελένης: Τα έχουμε δει όλα και δεν δοκιμάσαμε ποτέ το αυτονόητο

Ιδιαίτερα συγκινητική αλλά και συνάμα στηριγμένη σε λόγια που έβγαιναν μέσα από την καρδιά του, ήταν η τοποθέτηση του Αντισμήναρχου Δημ. Ελένη που εκπροσωπούσε την 112 Π.Μ. που εδρεύει στην Ελευσίνα.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι προσευχή, αφού είναι αργά να κάνουμε κάτι άλλο», ανέφερε ο κ. Ελένης απευθυνόμενος στο Αντιπεριφερειάρχη Γιαν. Βασιλείου και με τρεμάμενη από την συγκίνηση φωνή συνέχισε:
«Είπε ο κ. Αρχιπύραρχος πως ο καθένας μας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Εγώ ξέρω ότι ένα 6χρονο παιδάκι κάηκε, γιατί ο πατέρας που ήταν πυροσβέστης, βρισκόταν στο καθήκον.
Όπως επίσης ξέρω ότι στις πλημμύρες, Μανδρανέοι δούλευαν νυχθημερόν όπως ο Μπάμπης, όταν κάποιοι Μανδρανέοι δούλευαν ωράριο μητέρας 9:00 – 1:00 και πήραν και άδεια ανατροφής τέκνου για να μην επανδρώσουν τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια για την ανακούφιση και την διάσωσή τους. Αυτά ξέρω!

«Οι … «ταβλαδόροι» που παίζουν την ζωή τους σε μία ζαριά»

Ξέρω επίσης ότι τους πυροσβέστες τους λένε ταβλαδόρους, όμως αυτοί παίζουν την ζωή τους για εμάς σε μία ζαριά» !
Ο Αντισμήναρχος της Πολεμικής Αεροπορίας στάθηκε στην εμπειρία που αποκόμισε ευρισκόμενος στο Μάτι, ξεκαθαρίζοντας ότι την φωτιά εκεί την σταμάτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, «είτε αυτό αρέσει, είτε όχι» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, απαντώντας εμμέσως σε κάποιους που φώναζαν «πού είναι ο στρατός».
«Ο στρατός έκοψε την φωτιά μέσα στα Κ.Α.Υ., επειδή αυτό που λένε όλοι πως εμείς κάνουμε για καψόνι, (δηλαδή το μάζεμα της πευκοβελόνας) ήταν αυτό που έκοψε την φωτιά. Κόπηκε η φωτιά επειδή δηλαδή δεν είχε πουθενά πευκοβελόνες», ανέφερε, τονίζοντας ότι έχει στην διάθεσή του φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει το χορτάρι να έχει φτάσει τα 2 μέτρα σε χώρο στον οποίο μαζεύονται παιδάκια στην πόλη της Ελευσίνας. «Τι θα πούμε στις μανάδες εάν συμβεί κάτι; Που είναι ο στρατός»; Αναρωτήθηκε!
Ο εκπρόσωπος της 112 Π.Μ. έθεσε αρκετά και ιδιαίτερως σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το εάν έχουν γίνει δράσεις ή ασκήσεις ετοιμότητας στα σχολεία σε περίπτωση πυρκαγιάς, υποστηρίζοντας ότι «φωτιά δεν προκύπτει μόνο το καλοκαίρι» .
Μάλιστα ρώτησε εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση ανεξέλεγκτων φυσικών καταστροφών κυρίως για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να γνωρίζουν οι μαθητές ποιους διόδους θα ακολουθήσουν, που θα συγκεντρωθούν;
Έφερε δε ως παράδειγμα την διπλοπαρκαρισμένη οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στην Ελευσίνα, από την οποία δεν μπορούν να περάσουν πυροσβεστικά οχήματα για να παρέμβουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Όσον αφορά τον εντοπισμό των κενών και των δυσλειτουργιών, ο Αντισμήναρχος Δημ. Ελένης τόνισε «Τα έχουμε δει όλα και δεν δοκιμάσαμε ποτέ το αυτονόητο».
Γι’ αυτό και είμαστε πρωταθλητές του ΑΥΤΟ – ΑΝΟΗΤΟΥ», ερωτώντας εάν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ ο νόμος;

859BASILEIOY03

Στ. Δήμου: Ζητάω ως αιρετή συγγνώμη από τους κατοίκους της Δ. Αττικής

Με μια συγγνώμη προς τους κατοίκους της Δ. Αττικής ξεκίνησε την τοποθέτησή της η Στ. Δήμου.
Η τ. Αντιπεριφερειάρχης στηριζόμενη σε όλα όσα ακούστηκαν
σχετικά με την «προέλευση» της φωτιάς στην Κινέτα, αναφέρθηκε στην ΔΕΗ.
Η κ. Δήμου απευθυνόμενη στον κ. Βασιλείου, ρώτησε εάν η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στις αποψιλώσεις αλλά και στην συντήρηση του δικτύου της, αφού υπάρχει μεγάλη υπόνοια πως η πυρκαγιά στην Κινέτα ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα της ΔΕΗ, φέρνοντας ως παράδειγμα φωτιές που πριν λίγο καιρό, ξεκίνησαν από βραχυκύκλωμα, όπως στο Ποικίλο Όρος όπως και στο Καπανδρίτι, τις οποίες ευτυχώς πρόλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Το επόμενο ερώτημα αφορούσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την περιφερειακή σύμβουλο να ερωτά, εάν έχουν δοθεί κονδύλια για την συντήρηση των δρόμων μέσα στα δάση, θυμίζοντας πως οι πλημμύρες στην Μάνδρα τους έχουν μετατρέψει σε χαντάκια με αποτέλεσμα η πρόσβαση να είναι αδύνατη.
Επίσης εξέφρασε την απορία της αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους το ίδιο υπουργείο από το 2015 δεν έχει προχωρήσει σε καμία εργολαβία για την συντήρηση των δρόμων.

Το μηχάνημα πυρανίχνευσης που υπάρχει αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει

Η κ. Δήμου αναφέρθηκε και στο μηχάνημα πυρανίχνευσης που υπάρχει στην Περιφέρεια Αττικής, κάνοντας γνωστό ότι αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει επειδή από την οικονομική επιτροπή δεν έχει δοθεί η εντολή για την εργολαβία ώστε αυτό να επαναλειτουργήσει.
Όσον αφορά το σχέδιο εκκένωσης, υπενθύμισε πως αυτό προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», διευκρινίζοντας πως αυτός είναι και ο κύριος λόγος ώστε όλοι οι Δήμοι να έχουν σχέδιο εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση ακραίων φυσικών φαινομένων.
Μιλώντας για τα ρέματα, τόνισε πως ενώ αυτά καθαρίζονται υπάρχουν ασυνείδητοι που συνεχίζουν να πετάνε, με αποτέλεσμα οι μηχανισμοί της περιφέρειας να μην προλαβαίνουν να καθαρίζουν.
Η κ. Δήμου πρότεινε να υπάρχει μια μικρή εργολαβία – εφόσον οι διαδικασίες για νέα εργολαβία είναι δύσκολες – ώστε τα επικίνδυνα ρέματα να καθαρίζονται συνεχώς.
Τέλος αναφέρθηκε στην ύπαρξη ενός και μόνο ανθρώπου που έχει την ευθύνη για την Πολιτική Προστασία, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένα άτομο σε έναν τόσο υπεύθυνο και συνάμα ευαίσθητο τομέα.
«Όταν ήμουν επικεφαλής της Αντιπεριφέρειας είχα έξι άτομα και έκανα τα πάντα για να τους κρατήσω. Σήμερα υπάρχει ένας άνθρωπος που πιστεύω ότι δεν μπορεί μόνος του να παίξει αυτό το ρόλο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας της Αντιπεριφέρειας.
Με βάση όλα όσα προανέφερε, καταθέτοντας την άποψή της υποστήριξε πως πρέπει με κάθε τρόπο (εάν υπάρχουν προβλέψεις για πυρκαγιές ή ακραία καιρικά φαινόμενα), να κλείνει η ΠΕΟ Ελευσίνας – Θήβας αλλά και να εκκενώνονται οι περιοχές, προτείνοντας στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθούν δράσεις ή ασκήσεις ετοιμότητας ιδιαίτερα στα σχολεία.

Αιχμές από το Ευαγ. Δαλάκα

Στο σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου συμμετείχε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας συλλόγων Κινέτας Ευαγ. Δαλάκας. Ο κ. Δαλάκας στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην μεγάλη συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ευχαριστώντας το προσωπικό της για την άψογη αντιμετώπιση της κατάστασης.
Παρόλα αυτά όμως ο κ. Δαλάκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ενέργειες που είχαν γίνει από το Δ.Σ. της ομοσπονδίας συλλόγων της περιοχής, εφόσον υπήρχε πρόβλεψη για επικίνδυνες πυρκαγιές. Ο Ευαγ. Δαλάκας θύμισε πως 20 μέρες περίπου πριν την καταστροφική πυρκαγιά, είχε προηγηθεί σύσκεψη για την πυροπροστασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής (Διοικητή πυροσβεστικής, επικεφαλής πολιτικής προστασίας του δήμου, εθελοντικές ομάδες, προέδρους οικισμών κ.α.). Επίσης επεσήμανε πως είχε στείλει και επιστολή στο δήμαρχο με την οποία ζητούσε την δημιουργία σχεδίου διαφυγής των κατοίκων της περιοχής σε περίπτωση φωτιάς. Ο κ. Δαλάκας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στην τοποθέτηση του επισημαίνοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις «πρέπει να σχεδιάζουμε και όχι να αυτοσχεδιάζουμε» και τονίζοντας πως ένα σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί από την μία ημέρα στην άλλη τη στιγμή που υπάρχουν παθογένειες ετών. «Πρέπει κάποια στιγμή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν κάνοντας παραχωρήσεις για το καλό του τόπου και για την προστασία της περιοχής και της ζωής των κατοίκων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δαλάκας, στον επίλογο της τοποθέτησης του.

Τα σχέδια της πολιτικής προστασίας που βρισκόμαστε σε νέα φαινόμενα, όπου υπάρχουν από το παρελθόν δεν επαρκούν

Τη σύσκεψη έκλεισε με νέα παρέμβαση του ο κ. Γιαν. Βασιλείου. Ο Αντιπεριφερειάρχης ακούγοντας τις απόψεις που κατατέθηκαν, ανέφερε ότι μέσα σε 2 και πλέον ώρες, ξεδιπλώθηκε όλη η «βεντάλια» των προβλημάτων που αφορούν μια ολόκληρη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα.
«Το φαινόμενο των καιρικών συνθηκών που έρχονται μας προβληματίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα που ενώ για τα οποία η Περιφέρεια έχει ενεργήσει, εντούτοις οι εργολαβίες καθυστερούν.
Αναφερόμενος για τα σχέδια εκκένωσης, στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κινέτας αποδίδοντας τα εύσημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Στην συγκεκριμένη περίπτωση, έγινε εκκένωση, δεν θρηνήσαμε θύματα και αξίζουν συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή με όλα τα μέσα πυροσβεστικής βρέθηκε στην φωτιά, ενώ ακόμη και το βράδυ της Κυριακής γλίτωσε ακόμη μια φωτιά στην Ψάθα.
Ο κ. Βασιλείου με αφορμή μαρτυρίες που κάνουν λόγο για διάχυτα κλαριά σε Κινέττα, Μέγαρα αλλά και Μάνδρα, έκανε γνωστό πως στον ΧΥΤΑ Φυλής μπορούν να μεταφερθούν ατελώς καθαρά κλαριά και όχι κλαριά με μπαζοσκούπιδα.

Η υλοποίηση των έργων συμφέρουν όλων μας…

Μιλώντας για τα έργα που κωλυσιεργούν, τόνισε ότι η υλοποίησή των είναι για συμφέρον όλων μας, θυμίζοντας πως η δημοπράτηση για τα έργα της Π.Ε.Ο.Αθηνών – Θηβών και για το ρέμα Αγίας Αικατερίνης – Σούρες έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Όμως αποκάλυψε πως σήμερα και τα δυο έργα βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο στις 6 Ιουλίου έστειλε απάντηση ότι η υλοποίηση του έργου της Π.Ε.Ο.Αθηνών – Θηβών κωλύεται, ενώ για το έργο του ρέματος Αγίας Αικατερίνης – Σούρες το Ελεγκτικό Συνέδριο απάντησε θετικά ως προς την υλοποίησή του.
Κλείνοντας ο κ. Βασιλείου ήταν ρεαλιστής απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους. «Πρέπει να έχουμε μεταξύ μας εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη αλλά και αλληλοβοήθεια. Δεν χρειάζεται πανικός αν μας προκύψει μια συνεχόμενη βροχή 3 ωρών και να λέμε τι θα κάνουμε. Ότι μπορούμε θα κάνουμε. Γιατί εδώ βρισκόμαστε σε νέα φαινόμενα, όπου τα μοντέλα διοίκησης αλλά και τα σχέδια της πολιτικής προστασίας που υπάρχουν από το παρελθόν δεν επαρκούν. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι σημερινά. Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν ένα κράτος που είναι άκρως αναποτελεσματικό αλλά και γραφειοκρατικό. Εδώ είμαστε όλοι για να βοηθήσουμε. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι εδώ για να δίνει εντολές. Εμείς στεκόμαστε δίπλα της σε ότι ζητάει. Πιστεύω πως και ο κόσμος θέλει στήριξη στις δύσκολες περιπτώσεις, όμως εμείς πρέπει πάνω από όλα να έχουμε ψυχραιμία. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».