AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

858FOTIA02

Μνήμες από τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007 όπου η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της έζησε όχι μόνο μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές αλλά και θρήνησε 63 ανθρώπους, ζήσαμε και εμείς το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018.
Πριν 11 χρόνια ήταν οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 ήταν οι φονικές πυρκαγιές που έπληξαν ιδιαίτερα την Ανατολική Αττική (που μετρά πάνω από 80 νεκρούς μέχρι τώρα), και «τελείωσαν» την πανέμορφη Κινέτα μας η οποία μετατράπηκε σε κρανίου τόπο. Δυστυχώς η συγκεκριμένη ημερομηνία θα μείνει στο μυαλό όλων μας ως η αποφράδα ημέρα, αφού η φρίκη της πύρινης λαίλαπας που ξεκίνησε από την Κινέτα την οποία κατέκαψε, ενώ σάρωσε την Ραφήνα, αλλά και τις περιοχές Μάτι και Νέο Βουτζά που θρηνούν...
Ο πόνος όλων μας είναι μεγάλος, αφού πρόκειται για ανείπωτη τραγωδία καθώς από την μία πλευρά στην ανατολική άκρη της Αττικής θρηνούμε θύματα, ενώ στην δυτική άκρη του νομού στην περιοχή της Κινέτας 150 και πλέον οικογένειες είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και αποκαΐδια!

858FOTIA01

Το χρονικό της καταστροφής…

Ήταν 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουλίου 2018, όταν ενημερωθήκαμε από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων ότι έχει ξεσπάσει μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στη θέση Λιογρέικα. Σύμμαχοι της φωτιάς οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν από τέτοιες καταστάσεις, από την συγκεκριμένη περιοχή και νοτιοανατολικά με τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν, ήταν βέβαιο πως η φωτιά θα έφτανε προς τον οικισμό Γαλήνη αλλά ακόμη και πιο κάτω προς την Εθνική Οδό.
Οι προσπάθειες των πυροσβεστών τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα ήταν υπεράνθρωπες με βασικότερο στόχο να μην επεκταθεί η φωτιά. Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη καθώς 74 οχήματα με 150 πυροσβέστες και 17 άτομα πεζοπόρους έχοντας αρωγούς τις εθελοντικές ομάδες των Μεγάρων, ΣΕΔ με 4 άνδρες και 1 όχημα - Κούρος με αρκετά μέλη του αλλά και 2 οχήματα και ΟΕΜ με 3 άτομα και 1 όχημα- πάλευαν με την πύρινη λαίλαπα. Η ώρα περνά, με τους ισχυρούς ανέμους να παραμένουν σύμμαχοι της φωτιάς και με εντολή της πυροσβεστικής (για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις) να εκκενώνεται ο οικισμός «Γαλήνη».

858FOTIA03
Και εκεί που όλοι πίστευαν ότι η μάχη με την πύρινη λαίλαπα μπορεί να κερδηθεί, ήρθαν τα δυσάρεστα νέα από τον οικισμό «Πανόραμα 3» πως εκεί καίγονταν σπίτια, με αποτέλεσμα η κατάσταση να διαφαίνονταν πλέον ανεξέλεγκτη. Τα δυσάρεστα νέα έρχονται τις επόμενες ώρες καθώς γίνεται γνωστό πως αρκετά σπίτια αλλά και καταστήματα στην παραλία Μπαλαλάι, όπως και μέρος του ξενοδοχείου SUN παραδίδονται στις φλόγες. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών συγκινητικές.
Σε live μετάδοση στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ συμπολίτης μας πυροσβέστης που υπηρετεί την Π.Υ. Μεγάρων στέλνει ένα συγκινητικό μήνυμα. «Οι πολίτες να μην έρθουν προς τη Κινέτα γιατί θα κινδυνεύσουν. Είμαστε εμείς εδώ» αναφέρει χαρακτηριστικά, θέλοντας να καθησυχάσει τον κόσμο.
Οι ώρες περνούν και η αγωνία κορυφώνεται αφού σκοτεινιάζει με αποτέλεσμα τα ελικόπτερα αλλά και τα καναντέρ να μην μπορούν πλέον να δράσουν. Η κατάσταση είναι στα χέρια των επίγειων δυνάμεων, στους πυροσβέστες μας δηλαδή, οι οποίοι με αυταπάρνηση κάνουν το καθήκον τους. Ευτυχώς γύρω στις 12 τη νύχτα κοπάζει η ένταση των ανέμων και αυτό είναι καθοριστικό. Παρόλα αυτά οι πυροσβέστες επαγρυπνούν φοβούμενοι αναζωπυρώσεις. Κανείς μας όμως δεν κοιμάται. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας όλους αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και έχασαν τις περιουσίες τους.

858FOTIA04
Τα θλιβερά μαντάτα από την πλευρά των δήμων της ανατολικής Αττικής και ιδιαίτερα των περιοχών Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα για νεκρούς συνθέτουν τον τραγικό απολογισμό στο χρονικό της καταστροφής. Οι συμπολίτες μας στα Μέγαρα θρηνούν για τις ψυχές που χάθηκαν αλλά και για τους πυρόπληκτους της Κινέτας η ζωή των οποίων άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες. Και οι πυροσβέστες μας συνεχίζουν να δίνουν τα πάντα κάνοντας το καθήκον τους!

Πάνω από 150 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς…

Η επόμενη μέρα στην Κινέτα ήταν η ημέρα καταγραφής των ζημιών που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Το ότι δεν υπήρξαν θύματα, είναι το θετικό της υπόθεσης. Όμως τραγικός είναι ο απολογισμός για τις οικογένειες που μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς αλλά και τις καταγραφές που έχουν γίνει από τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας πάνω από 150 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ υπάρχουν και άλλα πολλά που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Ευαγ. Δαλάκα, υπήρξαν και μικροτραυματισμοί, όπως και εγκαύματα ελαφριάς μορφής τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Όπως μάλιστα μας γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας στα γραφεία της στο 58ο χλμ ΠΕΟΑΚ (τηλ. 22960 65600) λειτουργεί το συντονιστικό όργανο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ διατίθεται ξηρά τροφή αλλά και μερίδες φαγητού για τους πυρόπληκτους. Επίσης ξεκίνησαν οι αιτήσεις για βοηθήματα όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών.

858FOTIA05

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με μακάβριο τρόπο

Αν και δεν είναι η ώρα να αναζητήσουμε ευθύνες θεωρούμε ότι μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, κάθε υγιής σκεπτόμενος άνθρωπος θα περίμενε οι πολιτικοί άρχοντες του τόπου μας να αποκτήσουν εμπειρία στην διαχείριση τέτοιων κρίσεων και να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις. Μάταια όμως αφού 11 χρόνια μετά βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται και μάλιστα με τον πιο μακάβριο τρόπο.
Όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι, στεκόμαστε παρατηρητές στην τραγική πραγματικότητα ανήμποροι να αντιδράσουμε. Όσο για τους πολιτικούς μας ρίχνουν τις ευθύνες τους στις… καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στους ισχυρούς ανέμους. Για το αν υπήρχε σχέδιο κανείς δεν μιλάει. Όπως και δεν κρίνει κανείς εξ αυτών εάν οι επιλογές τους (όσον αφορά κυρίως την πρόληψη) ήταν ορθά οριοθετημένες. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι πολιτικοί μας κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλά σε τέτοιες περιπτώσεις. Συμπάσχουν δηλαδή με τους πληγέντες. Όμως μερικά λόγια εφησυχασμού στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους αλλά και κάποια χτυπήματα στην πλάτη στους… «κακομοίρηδες» πλέον, δεν δίνουν λύση στα προβλήματα των πυρόπληκτων.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η περιοχή μας να μην ζήσει ξανά τον πύρινο εφιάλτη. Όσο για την Κινέτα θεωρούμε πως όσα χρόνια και αν περάσουν οι «πληγές» της από αυτή την δοκιμασία θα παραμένουν ανοιχτές, αφού υπήρξαν οικισμοί που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

858FOTIA06