AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

10.12.2018

Ο καιρός μας

857KOYNOYPIAEGGRAFO

«Η σιωπή είναι χρυσός» λέει το γνωστό γνωμικό. Είναι χρυσός στην ζωή, αλλά και πολλές φορές όπως αποδεικνύεται στην πολιτική.
Φαίνεται όμως πως ο κ. Σταμούλης και οι συνεργάτες του στην διοίκηση του Δήμου να μην το αποδέχονται και επειδή δεν έχουν μάθει να σιωπούν, απαντούν και σε κάποιες περιπτώσεις εκτίθενται.
Μέσω του γραφείου επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Δήμου Μεγαρέων, λάβαμε στις 10 Ιουλίου 2018 μια επιστολή – απάντηση σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά μας με τίτλο «τεράστιες οι ευθύνες των τοπικών αρχών», επισημαίνοντας πως έχει σημάνει συναγερμός μετά τα περιστατικά των λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Μάλιστα έχοντας – όπως πάντα σαν εφημερίδα – το θάρρος της γνώμης μας, υποστηρίξαμε πως «η δίμηνη καθυστέρηση των ψεκασμών στον αστικό ιστό στοίχησε (μέχρι στιγμής) στα Μέγαρα 4 περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο».
Στο εσωτερικό της σελίδας δε, αναφέραμε και πάλι ότι η ΑΙΧΜΗ είχε προειδοποιήσει, στηριζόμενοι και στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ που έλεγε πως το πρόβλημα με τα κουνούπια δεν είναι σημερινό, φέρνοντας – εμείς – σαν παράδειγμα ρεπορτάζ που είχαμε πραγματοποιήσει στις 30-6-2017, κάνοντας λόγο για την «μάχη» που δίνουν οι συμπολίτες μας σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο με τα κουνούπια.
Στο τέλος δε του ρεπορτάζ είχαμε αναφέρει πως αποδεικνύεται ότι ο εχθρός του καλοκαιριού δεν αντιμετωπίζεται ποτέ αποτελεσματικά με όσα μέσα και πόρους αν χρησιμοποιήσουν οι αρμόδιες αρχές, υποστηρίζοντας ότι – με βάση τα περιστατικά των λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ότι αρχικά η Περιφέρεια και έπειτα ο Δήμος έχουν χάσει την μάχη με τα κουνούπια.
Μια μάχη, που όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα, χάθηκε επειδή καθυστέρησε η έναρξη των ψεκασμών για τα κουνούπια.
Επειδή λοιπόν ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ σαν εφημερίδα να σκύψουμε πάνω από το σοβαρό αυτό ζήτημα, επειδή ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ να γράψουμε την άποψή μας, δηλαδή πως οι τοπικές αρχές έχουν ευθύνες, ενοχλήσαμε τη διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων. Έτσι η διοίκηση του κ. Σταμούλη μας εγκάλεσε, επειδή τόσο το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μας όσο και η τελευταία παράγραφος του κυρίου άρθρου, αδικεί κατάφωρα τόσο αυτήν όσο και τον Δήμαρχο κ. Γρ. Σταμούλη ο οποίος – όπως αναφέρεται στην απάντηση του γραφείου επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Δήμου Μεγαρέων – «έγκαιρα είχε κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του Δήμου για να γίνουν ψεκασμοί για τα κουνούπια».

Πόσο έγκαιρα όμως;

Αυτό είναι το ερώτημα που προκύπτει μετά την απαντητική επιστολή που στάλθηκε από την διοίκηση του Δήμου στην εφημερίδα μας.
Στο πρώτο από τα δελτία Τύπου που λάβαμε από τον Δήμο Μεγάρων με ημερομηνία 29/6/2018, γίνεται γνωστό ότι ο Δήμος «από τις αρχές του μηνός Ιουνίου έχει προβεί σε ψεκασμούς τόσο στα Μέγαρα όσο και στη Νέα Πέραμο προκειμένου να προληφθεί η οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη του φαινομένου της υπάρξεως κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό του Νείλου στην ευρύτερη περιοχή μας»!
Ακολούθως αναγράφεται επ’ ακριβώς: «Επίσης από χθες (28 Ιουνίου 2018) έχουν ξεκινήσει επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί (ακμαιοκτονία) σε όλες τις περιοχές των Μεγάρων και της Νέας Περάμου σε όλο το παραλιακό μέτωπο (Ακρογιάλι, λιμάνι Νέας Περάμου, Πέραμα, Πάχη, Βαρέα) και σε όσους χώρους όπου υπάρχουν εστίες απορριμμάτων».
Μάλιστα αγαπητοί αναγνώστες, στο ίδιο δελτίο παρακάτω αναφέρεται πως «έχει προγραμματιστεί την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018 ψεκασμός στον κεντρικό αγωγό των ομβρίων που διατρέχει την περιοχή του Βλυχού, στο δημοτικό νεκροταφείο όπως και σε όλα τα ρέματα»!

Οι δράσεις του δήμου ξεκίνησαν μετά τα κρούσματα!

Τα γεγονότα όμως διαψεύδουν τους διοικούντες τον δήμο, αφού από το δελτίο τύπου φαίνεται πως οι δράσεις του δήμου έχουν ξεκινήσει μετά τα ιογενή κρούσματα που διαγνώστηκαν σε συμπολίτες μας. Και που διαπιστώνεται από την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου γίνεται γνωστό πως τα πρώτα κρούσματα διαγνώστηκαν στις 27 Ιουνίου 2018. Φαίνεται δηλαδή ξεκάθαρα πως σε ακόμη μια περίπτωση ο δήμος ολιγώρησε αφού αποφάσισε να ξεκινήσει επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς μία ημέρα μετά τα κρούσματα!
Την διοίκηση του δήμου όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα ακόμη και έγγραφο του υπουργείου υγείας (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας – Τμήμα Μεταδοτικών Νοσημάτων), με ημερομηνία 7/3/2018 στο οποίο αναγράφεται η εγκύκλιος που αφορά τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών ενώ γίνεται και σχετική ενημέρωση για προφύλαξη του κοινού για το έτος 2018.

Υπουργείο υγείας: Οι δράσεις πρέπει να γίνονται νωρίς την άνοιξη

Η εγκύκλιος που είναι αναρτητέα στο διαδίκτυο με ΑΔΑ: 6ΚΙΤ465ΦΥΟ-69Ν, αναφέρει χαρακτηριστικά: «καλούνται οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι – κατά προτίμηση από κοινού – όπως εκπονήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης των κουνουπιών σε επίπεδο Περιφέρειας – Περιφερειακών ενοτήτων – δήμων και αφού εξασφαλίσουν εγκαίρως τα απαραίτητα κονδύλια, θα πρέπει να ορίσουν τον αρμόδιο φορέα για την υλοποίηση καθώς και τον φορέα για τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του, ο οποίος συνιστάται να είναι διαφορετικός από τον φορέα υλοποίησης του έργου και να διαθέτει προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο».
Επίσης στην συγκεκριμένη εγκύκλιο γίνεται γνωστό ότι θα πρέπει αρχικά να έχουν χαρτογραφηθεί οι εστίες ανάπτυξης (μόνιμων ή εποχιακών), από νωρίς την άνοιξη για την ανίχνευση προνυμφών κουνουπιών.
Με βάση τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό πως οι δράσεις για την πρόληψη από τον ιό του Νείλου και την καταπολέμηση των κουνουπιών πρέπει να γίνονται από νωρίς την άνοιξη. Αναρωτιόμαστε λοιπόν για ποιους λόγους ο κ. Σταμούλης αισθάνεται αδικημένος από το δημοσίευμα της εφημερίδας μας με ημερομηνία 6 Ιουλίου 2018 και τίτλο «Τεράστιες οι ευθύνες των τοπικών αρχών», όπου υποστηρίξαμε πως η δίμηνη καθυστέρηση των ψεκασμών στον αστικό ιστό στοίχισε (μέχρι τότε) στα Μέγαρα 4 περιστατικά συμπολιτών μας που διαγνώσθηκαν με τον ιό του Νείλου. Παρουσιάζοντας του λοιπόν σήμερα τις ημερομηνίες, η δίμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση φαίνεται ξεκάθαρα, όπως και η ολιγωρία άρα και η ευθύνη των τοπικών αρχών.

857REMA01Το ρέμα που βρίσκεται στο Ο.Τ. 599 νοτίων του γηροκομείου στο οποίο καταλήγουν σωλήνες αποχέτευσης ομβρίων υδάτων του ρέματος Μαυρατζά και σχηματίζουν μόνιμα λιμνάζοντα ύδατα που αποτελούν εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και τρωκτικών

 

857REMA02Το εντός σχεδίου ρέμα της Έξω Βρύσης (πίσω από τον Καρυλάκη) όπου και εκεί σχηματίζονται μονίμως λιμνάζοντα ύδατα και έντονη δυσοσμία

 

Φωτογραφίες που εκθέτουν και αξίζουν όσο χίλιες λέξεις

Η διοίκηση του δήμου όμως δεν εκτίθεται μόνο από τις ημερομηνίες όσον αφορά κυρίως την διενέργεια ψεκασμών, αλλά εκτίθεται απέναντι στους πολίτες και από τις καταστάσεις που υπάρχουν σε δύο περιοχές από τις οποίες παραθέτουμε το φωτογραφικό υλικό.
Αναφερόμαστε αρχικά στο ρέμα που βρίσκεται στο Ο.Τ. 559 νοτίως του δημοτικού γηροκομείου, όπου η κατάσταση είναι τραγική. Στο εν λόγω ρέμα καταλήγουν 3 δίμετροι σωλήνες αποχέτευσης ομβρίων υδάτων (και όχι μόνο) του ρέματος Μαυρατζά, σχηματίζοντας μόνιμα λιμνάζοντα ύδατα που αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών και τρωκτικών. Άραγε τι έχει κάνει η διοίκηση του δήμου στο συγκεκριμένο σημείο; Ψέκασε; Μάλλον όχι οι κάτοικοι της περιοχής τους οποίους επισκεφθήκαμε μας είπαν πως έχουν να δουν εκπρόσωπο της διοίκησης του κ. Σταμούλη από τις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2014! Μήπως και εδώ σας αδικούμε; Μήπως ψεκάσατε νύχτα κύριοι της διοίκησης; Για το αν ψεκάσατε ή όχι δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε εμείς. Το βιώνουν όμως σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι της περιοχής στο πετσί τους αλλά και στη μύτη τους, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βγει αλλά ούτε και να σταθεί άνθρωπος στο μπαλκόνι του!
Το ίδιο συμβαίνει και στο ρέμα της Έξω Βρύσης (δίπλα στο κρεοπωλείο Καρυλάκης) όπου και εκεί υπάρχουν μόνιμα λιμνάζοντα ύδατα που αποτελούν εστίες μόλυνσης αλλά και αναπαραγωγής κουνουπιών. Εκεί ψεκάσατε κύριοι; Και μην μας πείτε πως τα ρέματα είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας, γιατί πρόκειται για τμήματα που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης τα οποία για όσους γνωρίζουν είναι στην αρμοδιότητα του οικείου δήμου.
Όλα τα παραπάνω παραδείγματα, είτε με εγκυκλίους είτε με φωτογραφίες που αν μη τι άλλο εκθέτουν την διοίκηση του δήμου, αποδεικνύουν πως και στην πολιτική κύριε δήμαρχε και κύριοι της διοίκησης (σε αρκετές περιπτώσεις) η σιωπή είναι χρυσός. Σταματήστε λοιπόν να θίγετε εφημερίδες και δημοσιογράφους με τις απαντήσεις σας, επειδή υπάρχουν και κάποιοι που γράφουν τα πράγματα με το όνομα τους και δεν ωραιοποιούν καταστάσεις προς όφελος της δημοτικής πλειοψηφίας. Η διαφορά μας από τον κ. δήμαρχο είναι πως εμείς αγωνιούμε ώστε ο κατάλογος των συμπολιτών μας – αφού τα κρούσματα από 4 έγιναν 7 – να μην διευρυνθεί, σε αντίθεση με τον κ. Σταμούλη που αγωνιά για την επανεκλογή του.
Γι’ αυτό ως εφημερίδα Αιχμή θα συνεχίσουμε να κάνουμε ρεπορτάζ, να ελέγχουμε την εξουσία, να αφυπνίζουμε την δημοτική αρχή προλαβαίνοντας δυσάρεστες καταστάσεις (που πιθανόν οι αιρετοί μας να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου), αλλά και να κάνουμε προτάσεις. Αυτό έχει ανάγκη ο δήμος μας, αυτό έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας.

Υ.Γ.1: Επειδή η εφημερίδα μας συνεχίζει την έρευνα στο θέμα θα πρέπει να σας υπενθυμίσει ότι ενώ τελειώνει ο μήνας Ιούλιος ελάχιστα φρεάτια ομβρίων στην πόλη μας έχετε ψεκάσει! Την Τετάρτη 18 Ιουλίου ξεκινήσατε στην οδό Μυκηνών και επειδή ο δήμος δεν διαθέτει ούτε το κατάλληλο προσωπικό ούτε τα μέσα ο αγροτικός σύλλογος (προς τιμήν του για την αξιέπαινη πρωτοβουλία) συμβάλλει εθελοντικά με 4 τρακτέρ στους ψεκασμούς. Όλα αυτά όμως και πάλι καθυστερημένα και μάλιστα χωρίς σχέδιο.

Υ.Γ.2: Προφανώς τις ίδια ευθύνες έχει και η Περιφέρεια αφού και αυτή οποιαδήποτε ενέργεια την έκανε καθυστερημένα (πριν 10 μέρες στην Βαρέα και την Τετάρτη 18 Ιουλίου στην Κινέτα) χάνοντας κι αυτή το παιχνίδι της αποτελεσματικής καταπολέμησης των κουνουπιών που θα έπρεπε σε συνεργασία με τον δήμο να είχε ξεκινήσει χωρίς την άνοιξη.

Με εκτίμηση
Αντώνης Υψηλάντης
Εκδότης εφ. Αιχμή