AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

Το θέμα της μετονομασίας του δήμου Μεγαρέων σε δήμο Μεγάρων – Νέας Περάμου έφερε στο προσκήνιο ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης με αφορμή τις αναφορές στον τύπο από την πλευρά του πρώην δημάρχου Γιαν. Μαρινάκη.
Με την έναρξη της 16ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 5/7/2018 ο κ. Σταμούλης έλαβε το λόγο θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Ο δήμαρχος Μεγαρέων στηρίχθηκε κυρίως στα γραφόμενα του κ. Μαρινάκη που έφεραν (τον κ. Σταμούλη) «να λέει ψέματα μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου».
«Μπορεί κανείς να με κατηγορήσει για πολλά, αλλά, για τα ψέματα κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης αποδεικνύοντας την αλήθεια με έγγραφα. Ο δήμαρχος Μεγαρέων τόνισε πως το θέμα που αφορούσε τον κ. Μαρινάκη σχετίζονταν με την αποστολή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την μετονομασία σε λανθασμένη κατεύθυνση και όχι στο υπουργείο εσωτερικών που ήταν αρμόδια για να αποφασίσει. Ο κ. Σταμούλης παρουσίασε έγγραφο με ημερομηνία αποστολής της απόφασης την 6/3/2015 και αρ. πρωτ. 4386 με αποδέκτες την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το Υπουργείο Εσωτερικών και κοινοποίηση στο συμβούλιο τοπωνυμιών, που απάντησαν στις 27/6/2017. Με το συγκεκριμένο έγγραφο ο δήμαρχος θέλησε να βάλει τέλος στα γραφόμενα του κ. Μαρινάκη που είχε αναφέρει πως η απόφαση εστάλη το 2017.

Απάντησε με … άλλο έγγραφο ο Μαρινάκης

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Μαρινάκης επανήλθε στηριζόμενος στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στις 27/6/2017 στην οποία αναφέρεται ότι η υπηρεσία προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό το συμβούλιο τοπωνυμιών να εξετάσει το αίτημα του δήμου, κρίνεται απαραίτητη η αποστολή εγγράφου εκ μέρους του δήμου που να δηλώνει τη γνώμη επί της υπ. αριθμ. 103/2014 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (της προηγούμενης δημοτικής ηγεσίας).
Ο κ. Μαρινάκης παρουσιάζοντας δημόσια το έγγραφο που είχε στην διάθεση του υποστήριξε πως σε συγκεκριμένη περίπτωση κάποιος εκ των δύο λέει ψέματα, «είτε η υπηρεσία του υπουργείου είτε ο κ. δήμαρχος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος που αφορούσε την μετονομασία, ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να αφήσει και πολιτικές αιχμές κάνοντας λόγο για ζήτημα που ήρθε στην επιφάνεια από την πλευρά της διοίκησης σε συγκεκριμένη περίοδο που (όπως είπε) η αποστροφή στο πρόσωπο του κ. Σταμούλη στην πόλη της Νέας Περάμου είναι εμφανέστατη. «Δεν τολμάτε ούτε να σταθείτε στη Νέα Πέραμο και γι’ αυτό το λόγο ψάχνετε να βρείτε αιτίες για να προσάψετε σε εμάς (μετά από 4 χρόνια) ευθύνες για το θέμα της μετονομασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Κύθηρα και οι αιχμές για μη ενημέρωση

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη συνέχεια έβαλε ένα άλλο θέμα που αφορούσε την μη ενημέρωση από τον δήμαρχο για τα τεκταινόμενα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Κύθηρα. «Στο δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λέγεται τι αποφασίζεται σε τέτοιες συνεδριάσεις και ποια είναι η προοπτική» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης επισημαίνοντας πως ενώ είναι προ των πυλών η κατάθεση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» για την τοπική αυτοδιοίκηση, εντούτοις το δημοτικό συμβούλιο δεν γνωρίζει τι έχει προηγηθεί και τι έχει συζητηθεί. Ο πρώην δήμαρχος στάθηκε σε ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό (με την ψήφιση του «Κλεισθένη») που θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή στο δήμο. Πρόκειται για αυτά που ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο που θα αποφέρουν μεγάλη μείωση στους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους), μείωση κατά 840.000.000 το 2019 και κατά 724.000.000 το 2020 και το 2021. «Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την λειτουργία ενός δήμου και γενικότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης» είπε ο κ. Μαρινάκης απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο.
Εξωφρενικό επίσης χαρακτήρισε το άρθρο 80 του πολυνομοσχεδίου όπου αναπτύσσεται η σύσταση του ενιαίου λογαριασμού θησαυροφυλακίου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι ΟΤΑ. Εκεί αναφέρεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ μπαίνουν στον ενιαίο λογαριασμό θησαυροφυλακίου. Ο πρώην δήμαρχος αφού ανέφερε πως πλέον και με τα νέα δεδομένα για να γίνει κάποιο έργο στο δήμο θα πρέπει να υπάρχει έγκριση από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, στάθηκε και στις κυρώσεις που θα έχουν οι δήμοι που δεν θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Κυρώσεις που θα αφορούν την καθαίρεση των μελών του Δ.Σ., των εκτελεστικών οργάνων και των προϊσταμένων των οικονομικών υπηρεσιών. «Με πιο απλά λόγια η σημερινή κυβέρνηση πέρασε ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα καθαιρεί όσα όργανα ασκούν εκτελεστικές αρμοδιότητες» υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης, χαρακτηρίζοντας όλα τα παραπάνω ως πλήγμα για την λειτουργία του θεσμού της αυτοδιοίκησης, τονίζοντας πως ήταν υποχρέωση του δημάρχου να υπάρχει ενημέρωση για όλα όσα συζητήθηκαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Κύθηρα.

Αιχμές κατά Σταμούλη για τον EUROASIA

Το επόμενο ζήτημα που έθεσε ο κ. Μαρινάκης αφορούσε τον ευρασιατικό αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προσαιγιαλώνεται στον Άγιο Νικόλαο.
Στηριζόμενος σε ρεπορτάζ που προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Μαρινάκης αποκάλυψε ότι ο κ. δήμαρχος είχε κληθεί σε ημερίδα διαλόγου για το συγκεκριμένο θέμα που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2018 με πρωτοβουλία της Π.Ε. Δυτικής Αττικής.
Αναλυτικά ο κ. Μαρινάκης ανέφερε τα εξής: «Γεννώνται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το λόγο για τον οποίο ο κ. δήμαρχος δεν συμμετείχε στην ημερίδα. Γεννάται επίσης το ερώτημα ακόμη και αν δεν πήγε στην ημερίδα γιατί ήρθε μετά από 3 μήνες και ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο πως για το συγκεκριμένο έργο είχε ενημερωθεί πριν λίγο, την στιγμή που το ζήτημα είχε γίνει γνωστό από τον κ. Γιαν. Μιχάλαρο». Κλείνοντας την τοποθέτηση του ζήτησε από τον δήμαρχο να εξηγήσει γιατί ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης δεν έφερε το θέμα (έστω και καθυστερημένα) στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα ζήτησε το θέμα του Ευρασιατικού Αγωγού να έρθει άμεσα προς συζήτηση και μάλιστα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, γιατί όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «δεν μπορεί ο κ. Σταμούλης να αποφασίζει αντί του δημοτικού συμβουλίου για την προσαιγιάλωση και διέλευση ενός καλωδίου που έχει τάση 500KV και παράγει ενέργεια ισχύος 1000MW, δηλαδή φοβερή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που είναι σαφώς προκαρκινογόνα κατάσταση».

Παρέμβαση για τη νόσο των κουνουπιών και τα κρούσματα στα Μέγαρα

Το τελευταίο θέμα που έθεσε ο κ. Μαρινάκης, αφορούσε τη νόσο του Δυτικού Νείλου και τα κρούσματα που υπήρξαν στην πόλη των Μεγάρων. Όπως είπε, ενημερώθηκε από ιατρούς του Θριασίου πως υπάρχουν 4 κρούσματα διαγνωσμένης μηνιγγοεγκεφαλίτιδας εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου.
Ο κ. Μαρινάκης αποκάλυψε πως ενημέρωσε τον δήμαρχο ο οποίος με την σειρά του έκανε γνωστό πως ήδη είχε επικοινωνήσει με την διεύθυνση υγιεινής της Περιφέρειας αλλά και με το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφέροντας πως ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα σε ψεκασμούς για να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν το φαινόμενο με τα ιογενή περιστατικά.
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Ξεκίνημα» ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την διοίκηση αλλά και εάν κάποιος από αυτήν επισκέφθηκε το νοσοκομείο για να συζητήσει με τους γιατρούς και την διοίκηση του Θριασίου νοσοκομείου σχετικά με το πρόβλημα αλλά και την πορεία της υγείας των συμπολιτών μας ασθενών. Ο κ. Μαρινάκης δεν παρέλειψε να θέσει και το ερώτημα σχετικά με τους ψεκασμούς, αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους δεν είχαν προηγηθεί από τον Απρίλιο εναέριοι ψεκασμοί όπως εκ του νόμου επιβάλλεται.

«Πόσοι πρέπει να νοσηλευτούν για να ξεκινήσουν κουνουποκτονίες;»

Στο σοβαρό θέμα των κρουσμάτων από τα κουνούπια αναφέρθηκε και ο Γ. Μπερδελής. Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης με βάση όλα όσα προανέφερε ο κ. Μαρινάκης, συμπλήρωσε πως οι ασθενείς είναι διπλάσιοι ενώ έκανε γνωστό πως με απόφαση του υπουργείου υγείας αλλά και του ΚΕΕΛΠΝΟ απαγορεύτηκε για ένα εξάμηνο η αιμοληψία από κατοίκους του δήμου Μεγάρων.
Ο κ. Μπερδελής έκανε λόγο για ένα θέμα αρκετά σοβαρό που είχε ξεκινήσει από πέρσι, εξηγώντας πως τα κουνούπια δεν έχουν μόνο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη των πόλεων μας, φέρνοντας χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη πέρσι τέτοια εποχή όπου συμπολίτες έφευγαν από την παραλία της Πάχης και της Νέας Περάμου γιατί σμήνη κουνουπιών καθιστούσαν αδύνατη την παραμονή τους στους χώρους αυτούς.
Στην τοποθέτηση του ο κ. Μπερδελής ανέφερε: «Μου έκανε εντύπωση όμως πως ο δήμος στις ανακοινώσεις του ανέφερε πως ελέγχει τη κατάσταση, κάνοντας γνωστό ότι από τις αρχές Ιουνίου έχει ξεκινήσει από συνεργεία του δήμου ο ψεκασμός στο στάδιο της προνυμφιοκτονίας. Δηλαδή από συνεργεία με μη εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Υπάρχει ένα έγγραφο του Υπουργείου Υγείας που έχει σταλεί σε όλες τις Περιφέρειες και τους δήμους από τις 8 Μαρτίου που περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο καταπολέμησης αυτής της μάστιγας. Εκεί το Υπουργείο Υγείας λέει πως και η Περιφέρεια αλλά και ο δήμος πρέπει να έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταστολής και καταπολέμησης των κουνουπιών, έχοντας εξασφαλίσει προφανώς τα κονδύλια και φυσικά τον αρμόδιο φορέα και το κατάλληλο προσωπικό που θα προχωρήσει στις κουνουποκτονίες. Φυσικά πρέπει να υπάρχει ένας φορέας που θα αξιολογεί και θα παρακολουθεί το έργο αυτό τεκμηριώνοντας με σαφή τρόπο τα αποτελέσματα, ώστε του χρόνου να γνωρίζουμε τι θα πρέπει να διορθωθεί όσον αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών».

Η καταπολέμηση γίνεται στα πρώτα στάδια…

Ο κ. Μπερδελής υποστήριξε πως μια σοβαρή διοίκηση που θέλει να δει με σοβαρότητα ένα τόσο μεγάλο θέμα θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζει ότι ο κύριος όγκος καταπολέμησης των κουνουπιών γίνεται στα πρώτα στάδια, δηλαδή στα στάδια που τα κουνούπια είναι στη μορφή αυγού ή προνυμφών, τονίζοντας πως όλες οι ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών πρέπει να γίνουν νωρίς την άνοιξη, φέρνοντας ως παράδειγμα την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η οποία ξεκίνησε τους ψεκασμούς την 1η Μαρτίου.
«Εμείς έχουμε το πρόβλημα από πέρυσι και ξεκινούν συνεργεία του δήμου στις αρχές Ιουνίου, όταν πλέον τα κουνούπια είναι «ενήλικα», όπου χρειάζεται πλέον συνδυασμός καταπολέμησης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερδελής τονίζοντας πως με βάση το πρόβλημα που υπήρχε από πέρσι χάθηκε η ευκαιρία ώστε να ξεκινήσουν οι κουνουποκτονίες νωρίς.
«Δεν πρέπει να λέει λοιπόν ο δήμος ότι ελέγχει τη κατάσταση! Οχτώ (8) άτομα νοσηλεύονται στο Θριάσιο και απαγορεύτηκαν και οι αιμοληψίες για ένα εξάμηνο. Πόσοι πρέπει να νοσηλευτούν για να ξεκινήσουν κουνουποκτονίες… (100) εκατό;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπερδελής, κάνοντας λόγο ξανά για ένα σοβαρό ζήτημα που αφορά όχι μόνο την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ανθρώπων – που όπως είπε - έχουν διαμορφώσει πλέον την καθημερινότητα τους στο πως θα προφυλαχθούν από τα κουνούπια, σκεπτόμενοι εάν θα πάνε στις παραλίες, στους ανοικτούς παιδότοπους ή σε κάποια καλοκαιρινά μαγαζιά.
Κλείνοντας κάλεσε για τελευταία φορά την δημοτική αρχή να δει σοβαρά το θέμα, ξεκινώντας συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και όχι να κάνει παιχνίδια προπαγάνδας στις εφημερίδες.

Η ανεπάρκεια έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο προσκήνιο

Στην τελευταία πλημμύρα αναφέρθηκε ο Αντ. Χοροζάνης λαμβάνοντας το λόγο. Ο κ. Χοροζάνης μίλησε για την ανεπάρκεια των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή, επισημαίνοντας πως ο δήμος θα πρέπει σε τέτοιου είδους ζητήματα να είναι πιο προσεκτικός. «Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε περιθώρια σε κανένα να μας δουλεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως αν και η γραφειοκρατία καλά κρατεί, εντούτοις σε ζητήματα «ζωής και θανάτου» – όπως τα χαρακτήρισε – δεν πρέπει να υπάρχει γραφειοκρατία. Κλείνοντας, ζήτησε ενημέρωση από το δήμαρχο σχετικά με τις αποζημιώσεις των πολιτών της Νέας Περάμου που επλήγησαν από τις πλημμύρες το Νοέμβριο του 2017.

«Αποκρύπτετε τις ευθύνες σας για την απορρύπανση της πόλης»

Σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους κυμάνθηκε η τοποθέτηση του Γιαν. Μιχάλαρου. Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» θέτοντας το θέμα των κουνουπιών σε άλλη διάσταση, θέλησε με παραδείγματα να αποδείξει ότι στο δήμο, και με βάση τις καταστάσεις που όλοι βιώνουν στον κάμπο και όχι μόνο δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός.
Απευθυνόμενος προσωπικά στο δήμαρχο είπε: «Μαύρη ενημέρωση συνηθίζετε να κάνετε κ. δήμαρχε ωραιοποιώντας κάθε τι που εκθέτει την διοίκηση σας. Πιστεύετε ότι οι Μεγαρίτες δεν έχουν γνώσεις και άποψη για τα τεκταινόμενα στην πόλη των Μεγάρων. Αποκρύπτετε τις ευθύνες σας και την ανυπαρξία σας στην απορρύπανση της πόλης και ταυτόχρονα την έλλειψη ευαισθησίας για την Δημόσια Υγεία.
Για παράδειγμα, όταν στον αγωγό ομβρίων συνεχίζουν να πέφτουν οικιακά απόβλητα τα οποία απορρέουν στην θάλασσα μας τη Βαρέα, αυτό δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες κουνουπιών;
Το ίδιο συμβαίνει και στα φρεάτια όπου και από εκεί βγαίνουν κουνούπια στην ατμόσφαιρα.
Από τα λύματα του βιολογικού καθαρισμού που τ’ αφήσατε να πάνε στον Βλυχό δεν θα βγουν κουνούπια;
Από την υγρή κοπριά που οι πτηνοτρόφοι και οι αγρότες ρίχνουν στον κάμπο δεν θα βγουν κουνούπια;
Από τις ψόφιες κότες που εναποθέτουν οι πτηνοτρόφοι στα ρέματα των Μεγάρων δεν υπάρχει κίνδυνος, την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από ψόφια πτηνά;
Η πόλη μένει χρόνια πίσω από την αδιαφορία σας κ. δήμαρχε αλλά και επειδή δεν θέλετε να έρθετε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες».
Κλείνοντας δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς κ. δήμαρχε δείχνετε πως δεν θέλετε να πάτε την πόλη μπροστά και να την ξεκολλήσετε από το τέλμα».

Οι απαντήσεις του δημάρχου

Απαντώντας αρχικά στον Γιαν. Μαρινάκη σχετικά με την αλλαγή ονομασία του δήμου και το έγγραφο που παρουσίασε, ο Γρ. Σταμούλης ζήτησε από τον πρώην δήμαρχο να αναζητήσει τις ευθύνες στο υπουργείο εσωτερικών και όχι να κατηγορεί τον δήμαρχο πως λέει ψέματα. Όσον αφορά το συνέδριο της ΚΕΔΕ που ο κ. Μαρινάκης επικαλέστηκε πως έγινε στα Κύθηρα, ο κ. Σταμούλης το διέψευσε αποκαλύπτοντας πως επρόκειτο για συνέδριο της ΠΕΔΑ και των δημάρχων της Αττικής και όχι της ΚΕΔΕ. Ο δήμαρχος απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Μαρινάκη του θύμισε πως και αυτός είναι μέλος της ΠΕΔΑ και θα μπορούσε όχι μόνο να συμμετέχει αλλά και να τοποθετηθεί.
«Απ’ αυτά που είπατε εγώ διαπιστώνω (επόμενο είναι από έναν κομματικό υποψήφιο), πως θέλετε να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Αυτό εμένα δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να προστατεύσω τα συμφέροντα του δήμου με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Εσείς ασχοληθείτε με τα κομματικά σας δικαίωμα σας, ίσως έχετε άλλες βλέψεις και θέλετε να κάνετε κάτι άλλο γι’ αυτό και επιτίθεστε συνεχώς στην κυβέρνηση. Αρμόδιος για να απαντήσει σε όλα όσα είπατε και αφορούν την κυβέρνηση είναι ο κ. Μιχάλαρος που είναι κομματικός και όχι εγώ που είμαι δήμαρχος όλων» ανέφερε ο κ. Σταμούλης κλείνοντας το θέμα.
Όσον αφορά την ημερίδα για τον Euroasia, ο κ. Σταμούλης παραδέχθηκε πως έγινε μια ημερίδα στην οποία δεν πήγε επειδή διαπίστωσε πως επρόκειτο για ένα θέμα που αφορούσε για την μεταφορά ενέργειας από το Ισραήλ μέσω Κύπρου, Κρήτης και Αττικής. «Δεν είδα κάτι το ενδιαφέρον και δεν πήγα, όπως δεν προλαβαίνω να πηγαίνω και σε όλες τις ημερίδες που με καλούν» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι με βάση το θέμα της πρόσκλησης δεν φαίνονταν πως ήταν κάτι ενδιαφέρον για το δήμο. Ο κ. Σταμούλης ξεκαθάρισε πως η διαβούλευση για το ευρασιατικό αγωγό δεν έχει καν αρχίσει, όπως και δεν έχει υποβληθεί καμία μελέτη. Ο δήμαρχος Μεγαρέων είπε ότι είναι σίγουρο πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο, αποκαλύπτοντας ότι η διοίκηση του δήμου έχει προετοιμαστεί κατάλληλα στέλνοντας έγγραφα τόσο προς το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» όσο και προς το κέντρο πυρηνικών ερευνών για να υπάρξει επιστημονική άποψη σχετική με το θέμα.

Διευκρινήσεις για τα κουνούπια

Σχετικά με τα κουνούπια, ο δήμαρχος έκανε λόγο για περίοδο έξαρσης των κουνουπιών, τονίζοντας πως για να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα πρέπει να συνεργαστούν και να λειτουργήσουν εκ παραλλήλου η Περιφέρεια, ο δήμος αλλά και οι πολίτες. Η Περιφέρεια παρεμβαίνοντας στις μεγάλες εστίες (ρέματα κλπ), ο δήμος στα φρεάτια και στις μικρές εστίες που υπάρχουν στις πόλεις, αλλά και οι πολίτες καταπολεμώντας τις μικροεστίες κουνουπιών που μπορούν να έχουν στους κήπους τους, στα φρεάτια τους και όπου αλλού.
Ειδικότερα ο δήμαρχος είπε: «Γνωρίζω ότι η Περιφέρεια φέτος έχει κάνει τους προβλεπόμενους ψεκασμούς, όπως το ίδιο έχει κάνει και ο δήμος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η διάρκεια ζωής των κουνουπιών είναι 30 έως 40 ημέρες, οπότε πρέπει ανά τακτό χρονικό διάστημα να γίνονται κουνουποκτονίες. Μην απαξιώνεται το προσωπικό του δήμου, αφού και υπεύθυνους υπαλλήλους έχουμε αλλά και ανθρώπους με γνώσεις όπως ο διευθυντής των εξωτερικών συνεργείων που είναι και γεωπόνος. Όλα αυτά τα διαπίστωσα από την τελευταία συνεργασία που είχαμε ως διοίκηση με την Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας όπου και αρχές Απριλίου έγιναν ψεκασμοί, και αρχές Ιουνίου, ενώ και τώρα που προέκυψε το πρόβλημα και έπρεπε να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα ελήφθησαν. Όλα έγιναν σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας οι οποίοι μας είπαν πως στη συγκεκριμένη φάση πρέπει να χρησιμοποιούν ακόμη και ειδικά φάρμακα την στιγμή που προέκυψαν κρούσματα. Αν αναλογιστούμε πως γίνονται και ιδιαίτεροι ψεκασμοί στα νεκροταφεία, στο Βλυχό ενώ διανεμήθησαν και ενημερωτικά φυλλάδια του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα μέτρα προφύλαξης, τότε νομίζω ότι κινηθήκαμε σε σωστό δρόμο. Δεν μπορούμε να εξολοθρεύσουμε εντελώς τα κουνούπια και ούτε μπορεί κανείς να σταματήσει τον ιό του Νείλου. Ας μη δημιουργούμε λοιπόν θέματα και κυρίως πανικό στους πολίτες».

«Ο μηχανισμός του δήμου κινείται σωστά και εξυπηρετεί τους πολίτες»

Για το θέμα των πλημμυρών ο κ. Σταμούλης τόνισε πως και σε αυτή η περίπτωση η διοίκηση του δήμου κινήθηκε στο σωστό δρόμο, αφού υπήρξε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια αλλά και τα αρμόδια υπουργεία. Όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών επεσήμανε πως αυτές έγιναν με ταχύτατους ρυθμούς κάνοντας γνωστό επίσης πως ο δήμος πήρε 400.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ έχει αιτηθεί για όμοιο ποσό ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που έχουν προκύψει κι είναι σε εκκρεμότητα.
Επίσης ανέφερε πως στις παρεμβάσεις που έγιναν βοήθησαν αρκετά οχήματα αλλά και μηχανήματα της Περιφέρειας, του Στρατού ενώ μιλώντας ξανά για τις αποζημιώσεις γνωστοποίησε πως οι πολίτες πήραν 5.000 ευρώ για τα σπίτια και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, κάνοντας γνωστό ότι είναι σε εκκρεμότητα οι αιτήσεις για τις οικοσκευές και τις φθορές στα σπίτια.
Ο δήμαρχος δράττοντας της ευκαιρίας ανέφερε πως η τελευταία πλημμύρα της 26ης Ιουνίου αν και δεν προξένησε μεγάλες ζημιές εντούτοις έφερε νέα επιχορήγηση στο δήμο ύψους 150.000 ευρώ ενώ θα ληφθούν και 400.000 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών ώστε να καλυφθούν τα προβλήματα που προέκυψαν στην οδοποιία, ξεκαθαρίζοντας πως έχει συγκροτηθεί και επιτροπή που θα προχωρήσει σε αυτοψίες οικιών που έχουν υποστεί ζημιές για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους. «Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο μηχανισμός του δήμου κινείται σωστά και εξυπηρετεί τους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταμούλης.

«Ο δήμος δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό και δεν μπορεί να ρίξει πρόστιμα»

Απαντώντας στις κατηγορίες του Γιαν. Μιχάλαρου ο κ. Σταμούλης αποκάλυψε πως για το αντλιοστάσιο στο Βλυχό υπάρχει χρηματοδότηση από το υπουργείο ώστε να γίνει έργο για να μην πέφτουν τα λύματα στο παρακείμενο ρέμα. Για την ρίψη της κοπριάς στον κάμπο θύμισε στον κ. Μιχάλαρο πως ο δήμος προχώρησε στην διενέργεια ενημερωτικής ημερίδας τονίζοντας στους αγρότες και τους πτηνοτρόφους την ανάγκη συνεργασίας των με τις ειδικές μονάδες. Ο κ. Σταμούλης ξεκαθάρισε πως ο δήμος δεν έχει ούτε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά ούτε και την αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμα. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Γ. Μπερδελής επισημαίνοντας ότι προβλέπονται συγκεκριμένα πρόστιμα από τον κανονισμό καθαριότητας, τόσο στον ιδιοκτήτη που δέχεται, όσο και στον μεταφορέα αλλά και στον ιδιοκτήτη του πτηνοτροφείου που δίνει την κοπριά, ώστε να «σπάσει» η αλυσίδα. Παρά την παρέμβαση όμως του κ. Μπερδελή ο δήμαρχος επέμεινε δηλώνοντας και πάλι πως ο δήμος δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν μπορεί να ρίξει πρόστιμα, υποστηρίζοντας ότι αρμόδια γι’ αυτό είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής.