AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

855KOYNOYPI

Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται το ένα από τέσσερα (οι τρείς ασθενείς πήραν εξιτήριο) συνολικά περιστατικά των ασθενών που διαγνώστηκαν με λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου, ιό που μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Κρούσματα ιδιαίτερα σοβαρά τα οποία σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν καταγραφεί και παλαιότερα και συγκεκριμένα τα έτη 2010-2014 αλλά και το 2017 κατά τους θερινούς μήνες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ η κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες.
Όπως υποστηρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ με δεδομένη την σύνθετη επιδημιολογία και την απρόβλεπτη κυκλοφορία του ιού η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα μας κατά την τρέχουσα περίοδο 2018 τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη.
Δυστυχώς η περιοχή μας ήταν μία από τις περιοχές της χώρας που μπήκαν στο κατάλογο αυτών που ο ιός του δυτικού Νείλου έπληξε, αν αναλογιστούμε ότι και τα 4 περιστατικά ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο προέρχονταν από τα Μέγαρα.
Σύμφωνα πάντα με το ΚΕΕΛΠΝΟ παρότι οι ασθενείς που καταγράφηκαν είναι κάτοικοι μιας αστικής περιοχής της Π.Ε. Δυτικής Αττικής, ωστόσο οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια αφού η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες.
Ως εκ τούτου τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν την συστηματική λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από κουνούπια σε όλη την επικράτεια, ώστε να αποφευχθούν κρούσματα που μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόρα!
Όσον αφορά τα περιστατικά, το ΚΕΕΛΠΝΟ τα διερευνά άμεσα, παρακολουθώντας στενά και σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας την εξέλιξη της επιδημιολογίας της νόσου στη χώρα μας και βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές, τοπικές αρχές, για την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης.

Άμεση κινητοποίηση από την Π.Ε. Δυτικής Αττικής

Όπως ήταν φυσικό τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου που καταγράφηκαν σε αστική περιοχή της Π.Ε. Δυτικής Αττικής κινητοποίησαν την αντιπεριφέρεια η οποία σε σχετικό δελτίο που εξέδωσε γνωστοποίησε πως στις περιοχές αρμοδιότητας της για το 2018 από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 8 επίγειοι ψεκασμοί.
Οι περιοχές εφαρμογής του προγράμματος πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε περιαστικές εστίες ανάπτυξης, (ρέματα, εκβολές αγωγών όμβριων, άλση, φυσικά συστήματα και υγρότοποι). Στο ενημερωτικό δελτίο γίνεται γνωστό πως η φροντίδα του αστικού ιστού (εκπόνηση προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, προστασία πληθυσμού) αποτελεί ευθύνη των δήμων. Μάλιστα η Π.Ε. Δυτικής Αττικής στο ενημερωτικό δελτίο εφιστά την προσοχή και ενημερώνει για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται.

1. Μέτρα ατομικής προστασίας:
α) χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών για το σώμα και για το περιβάλλον.
β) χρήση σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών και ανεμιστήρων.

2. Αποφυγή δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών εντός των οικιών, που θα πραγματοποιηθούν με:
α) αποτροπή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε μπαλκόνια, αυλές και χωράφια.
β) απομάκρυνση των στάσιμων νερών.
γ) κάλυψη όλων των δοχείων και γενικά των περιεκτών που συγκρατούν νερό.
δ) κάλυψη με σήτα των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
Κλείνοντας γίνεται γνωστό πως η Π.Ε. Δυτικής Αττικής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους οικείους δήμους, για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων καταπολέμησης, καθώς και στην προμήθεια έντυπου υλικού για την ενημέρωση των πολιτών.

Ενέργειες και μέτρα πρόληψης και από τον δήμο Μεγάρων

Δελτίο τύπου σχετικό με το σοβαρό αυτό ζήτημα, εξέδωσε και η διοίκηση του δήμου Μεγάρων. Σε αυτό γίνεται γνωστό ότι ο δήμος κάθε χρόνο έτσι κι εφέτος στην αρχή του καλοκαιριού έκανε ότι έπρεπε για την αντιμετώπιση του ζητήματος, που αφορά την πρόληψη και την προστασία των πολιτών από τα κουνούπια σε απόλυτη συνεργασία με την Διεύθυνση Υγιεινής Δυτικής Αττικής και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Μάλιστα αναφέρεται ότι από τις αρχές του μηνός Ιουνίου έχει προβεί σε ψεκασμούς τόσο στα Μέγαρα όσο και στη Νέα Πέραμο προκειμένου να προληφθεί η οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη του φαινομένου της υπάρξεως κουνουπιών, που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου στην ευρύτερη περιοχή μας.
Συνεργεία του δήμου έχουν ξεκινήσει ψεκασμούς ευρείας κλίμακος σε καθημερινή βάση (προνυμφιοκτονία) με βάκιλο σε όλα τα φρεάτια των ομβρίων της πόλης τόσο εντός σχεδίου πόλεως όσο κι εκτός.
Επίσης από τις 28 Ιουνίου 2018 έχουν ξεκινήσει επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί (ακμαιοκτονία) σε όλες τις περιοχές των Μεγάρων και της Νέας Περάμου σε όλο το παραλιακό μέτωπο (Ακρογιάλι, λιμάνι Νέας Περάμου, Πέραμα, Πάχη, Βαρέα) και σε χώρους όπου υπάρχουν εστίες απορριμμάτων.
Επίσης από την Παρασκευή 29 Ιουνίου συνεργεία του δήμου πραγματοποίησαν ψεκασμούς στην περιοχή των οδών Ομήρου και Νίσσου στα Μέγαρα και σε ακτίνα εκατό (100) μέτρων από το αντλιοστάσιο του Βιολογικού Καθαρισμού της ΔΕΥΑΜ ο οποίος εφάπτεται ανατολικά της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και την Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε ψεκασμός στον κεντρικό αγωγό των ομβρίων, που διατρέχει την περιοχή του Βλυχού, στο Δημοτικό Νεκροταφείο αλλά και σε όλα τα ρέματα.
Τέλος ο δήμος προγραμματίζει άμεσα την πραγματοποίηση ημερίδας για την ευρύτατη ενημέρωση των πολιτών ενώ συνεργεία με προσωπικό του Δήμου και της Περιφέρειας την Δευτέρα 2 Ιουλίου επισκέφθηκαν γειτονιά προς γειτονιά μοιράζοντας έντυπο ενημερωτικό υλικό στο οποίο αναγράφονταν τα μέτρα πρόληψης.

Η ΑΙΧΜΗ είχε προειδοποιήσει

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του και το ΚΕΕΛΠΝΟ το πρόβλημα με τα κουνούπια δεν είναι σημερινό. Πέρυσι το καλοκαίρι σε ρεπορτάζ που είχαμε πραγματοποιήσει (Α.Φ. 804/30-6-2017) είχαμε κάνει λόγο για την «μάχη» που δίνουν οι συμπολίτες μας με τα κουνούπια «killers», επισημαίνοντας συγκεκριμένα πως από το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 και μετά την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας πολλά κουνούπια έκαναν την «εμφάνιση» τους σε πολλές περιοχές αλλά και παραλίες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου οι οποίες επί ένα δίωρο ερήμωσαν.
Τότε στις καταγγελίες που δεχθήκαμε, απηυδισμένοι συμπολίτες μας έπνεαν μένεα κατά της περιφέρειας, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η κουνουποκτονία.
Στο ρεπορτάζ είχαμε υποστηρίξει πως η μάχη της περιφέρειας με τα κουνούπια χάνεται, αφού αν και κάθε χρόνο ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών, εντούτοις κάθε καλοκαίρι τα μέτρα που λαμβάνονται αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.
Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε πως γίνεται προσπάθεια αφού οι συσκέψεις για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών όχι μόνο στην περιφέρεια Αττικής αλλά και σε κάθε περιφερειακή διοίκηση είναι αλλεπάλληλες, όπως και οι ανακοινώσεις για επίγειους και εναέριους ψεκασμούς είναι στην ημερήσια διάταξη.
Ωστόσο αποδεικνύεται πως ο εχθρός του καλοκαιριού δεν αντιμετωπίζεται ποτέ αποτελεσματικά με όσα μέσα και πόρους και αν χρησιμοποιήσουν.
Παρόλα αυτά (και με βάση τα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου), φαίνεται πως για μια ακόμη περίοδο τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος (που σύμφωνα με την Π.Ε. Δυτ. Αττικής έχει την ευθύνη για την φροντίδα του αστικού ιστού), χάνουν τη μάχη με τα κουνούπια.
Θεωρώντας πως η υγεία των πολιτών πρέπει να είναι και να παραμένει το κύριο μέλημα για τους αιρετούς μας, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους να συνεχιστούν οι κουνουποκτονίες ώστε οι επόμενοι μήνες του καλοκαιριού να μην είναι εφιαλτικοί. Κατά την προσωπική μας άποψη οι ευθύνες των τοπικών αρχών είναι τεράστιες την στιγμή που αποδεικνύεται (από τα δελτία τύπου) πως υπήρξε καθυστέρηση δύο μηνών η οποία δυστυχώς κόστισε ακριβά στους συμπολίτες μας που διαγνώστηκαν με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.