AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

10.12.2018

Ο καιρός μας

853MAKRIGIANNIS

Χαρακτηρίζεται από πολλούς συμπολίτες μας, ως ο άνθρωπος του εμπορίου. Ο λόγος για τον Αγγ. Μακρυγιάννη που σήμερα φιλοξενούμε στις σελίδες της ΑΙΧΜΗΣ. Ο κ. Μακρυγιάννης, μιλάει για το πρόσφατο συνέδριο και τα συμπεράσματα που βγήκαν, κρίνοντας αυτούς που παρευρέθηκαν αλλά και όσους απουσίασαν.
Η πολιτική όμως δεν απουσιάζει από την συνέντευξη, με τον Άγγελο να αφήνει πλέον δημόσια ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Πώς βλέπει τον «Κλεισθένη», πώς κρίνει το δήμαρχο Γρ. Σταμούλη, τι λέει για τη Νέα Δημοκρατία; Αυτά και άλλα πολλά στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Είστε ικανοποιημένος από το συνέδριο που διοργάνωσε πρόσφατα ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων, πιστεύετε πως βγήκε κάτι θετικό τελικά;

Το συνέδριο επιχειρηματικότητας και τουριστικής ανάπτυξης 2018, είναι η πρώτη προσπάθεια που έγινε στην περιοχή μας από επαγγελματικό φορέα.
Όπως είναι γνωστό, πέρυσι κάναμε δύο (2) εσπερίδες για να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία που οι φορείς μας κατέθεσαν σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Όμως ως εμπορικός σύλλογος, κοιτάμε και την επιχειρηματικότητα, γι’ αυτό και η πρώτη ημέρα του συνεδρίου μας ήταν αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα. Στόχος μας ήταν να μάθει ο κόσμος κάποια πράγματα σχετικά με την τρέχουσα επικαιρότητα σε θέματα που αφορούν κυρίως τον ασφαλιστικό τομέα, ενώ εκτενέστερη ενημέρωση έγινε και σε άλλα ζητήματα – προβλήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες.
Την επόμενη ημέρα την αφιερώσαμε στην τουριστική ανάπτυξη, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η ανάπτυξη του τουρισμού μπορεί να φέρει πολλά θετικά στον τόπο μας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε κ. Υψηλάντη ότι ο τουρισμός αποτελεί την μεγαλύτερη παραγόμενη βιομηχανία στην χώρα μας.
Στην Μεγαρίδα, εκτός από τους οικιστές που υπάρχουν στις περιοχές του Αλεποχωρίου και της Κινέττας, αλλά και τους ημερήσιους επισκέπτες που έρχονται μόνο για να κάνουν το μπάνιο τους και να φύγουν, δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο που να αποτελέσει πόλο έλξης και να φέρει τουριστική ανάπτυξη.
Με αιχμή του δόρατος το θρησκευτικό τουρισμό, (αφού η περιοχή των Μεγάρων ενδείκνυται γι’ αυτό), μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα όσον αφορά την επισκεψιμότητα της μίας ημέρας. Ήδη σήμερα που μιλάμε τα Μοναστήρια μας αποτελούν πόλο έλξης για αρκετό κόσμο σε καθημερινή βάση, οπότε γιατί να μην γίνει το ίδιο και στα εξωκλήσια μας. Γιατί εκτός από τον θρησκευτικό τουρισμό όλα τα άλλα σε επίπεδο τουρισμού έχουν μείνει πίσω. Πιστεύω πως μπορούν να γίνουν θαυμάσια πράγματα στην περιοχή μας αφού και το κλίμα το επιτρέπει αλλά και η μορφολογία του εδάφους. Οπότε υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις πόλεις μας σε αυτή την κατεύθυνση, κάτι που θα αποφέρει μόνο θετικά και ιδιαίτερα νέες θέσεις εργασίας. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως θα μείνουν τα παιδιά μας στον τόπο μας, μιας και το μεγαλύτερο ποσοστό της νεολαίας μας «μεταναστεύει» είτε σε άλλες πόλεις της Ελλάδος είτε στο εξωτερικό για να βρει μια καλύτερη τύχη, τη στιγμή που η περιοχή μας δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα περισσότερο.
Όσο για το αν είμαι ευχαριστημένος από το συνέδριο, έχω να σας πω ότι το συνέδριο που διοργανώσαμε ήταν πρότυπο για τα δεδομένα του δήμου μας αλλά και για την δύναμη που έχει ο σύλλογος μας όσον αφορά τη διοργάνωση αλλά και την εκτέλεση μιας τέτοιας προσπάθειας. Η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν αναμενόμενη ιδίως την πρώτη ημέρα, όπου περιμέναμε περισσότερο κόσμο.
Την δεύτερη ημέρα όμως, είδαμε τον κόσμο να έρχεται στο χώρο του συνεδρίου με ευχαρίστηση αλλά και με την όρεξη να καταθέσει τις προτάσεις του. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος των Μεγάρων ψάχνει για μια διέξοδο προς την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου. Η προσέλευση εκπροσώπων φορέων αλλά και φυσικών προσώπων ήταν μεγάλη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το πρόγραμμα τελείωνε στις 9 το βράδυ, οι προτάσεις που κατατέθηκαν αλλά και οι εισηγήσεις που έγιναν ξεπέρασαν κατά πολύ το χρόνο με αποτέλεσμα οι εργασίες του συνεδρίου να ολοκληρωθούν στις 11 το βράδυ. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα μπήκαν αρκετά νέα ζητήματα, ενώ κατατέθηκαν πολλές προτάσεις οι οποίες είμαι σίγουρος πως εάν προωθηθούν κατάλληλα θα βοηθήσουν τον τόπο.

Στην απάντηση σας αναφερθήκατε στις δύο εσπερίδες που έχει κάνει ο εμπορικός σύλλογος. Ποιος αξιολόγησε τα αποτελέσματα των εσπερίδων αλλά και τις απόψεις που κατατέθηκαν από τους φορείς;

Ο εμπορικός σύλλογος πέραν των δικών του θέσεων, έκανε μια καταγραφή των απόψεων όλων όσων τίμησαν με την παρουσία τους τις εσπερίδες για την τουριστική ανάπτυξη. Όπως γνωρίζετε όλες αυτές οι απόψεις εκδόθηκαν σε ειδικό βιβλιαράκι για να μείνουν καταγεγραμμένες και να έχουν γνώση αυτοί που σήμερα έχουν την ευθύνη της δημοτικής εξουσίας, να τις χρησιμοποιήσουν όπως αυτοί θέλουν. Πρέπει να γνωρίζετε πως το συγκεκριμένο βιβλίο έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο τουρισμού, σε όλα τα επιμελητήρια αλλά και σε όλους τους φορείς που θα μπορούσαν από την πλευρά τους να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όλες λοιπόν οι απόψεις έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό το βιβλίο στο οποίο για παράδειγμα υπάρχει και η άποψη του συμπολίτη μας οδοντιάτρου Γ. Μέξια ο οποίος αν και μόνιμος κάτοικος Αγγλίας, με mail μας απέστειλε πρόταση του που χρήζει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τη στιγμή που στην Πάχη υπάρχει το αεροδρόμιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Εμείς ως εμπορικός σύλλογος κάναμε αυτό που έπρεπε. Υπήρξαν κάποιοι άλλοι που έμειναν κλεισμένοι στην δική τους κυψέλη. Δεν ακούσαμε ούτε τις απόψεις τους αλλά ούτε μπορέσαμε να μαντέψουμε αντί αυτών το τι σκέφτονται. Δεν κατατέθηκαν οι απόψεις τους, και γι’ αυτό δεν τις συμπεριλάβαμε στην έκδοση.

Ποιους φωτογραφίζετε; Μήπως τη δημοτική αρχή;

Φωτογραφίζω αυτούς που ήρθαν στις εσπερίδες απλά και μόνο για να δείξουν πως συμμετέχουν. Εννοώ αυτούς που ήταν εκεί μόνο τα σώματα τους και όχι το πνεύμα τους όπως και οι προτάσεις τους. Αυτούς δηλαδή που παρευρέθηκαν για το θεαθήναι.

Στο συνέδριο διαπιστώσαμε πως δεν υπήρχε παρουσία ούτε του δημάρχου αλλά ούτε εκπροσώπου της διοίκησης. Πώς το κρίνετε αυτό;

Είχαμε την τιμή στο συνέδριο να παρευρεθούν και να τοποθετηθούν ο πρώην δήμαρχος Γιαν. Μαρινάκης, οι πρώην αντιδήμαρχοι Κλ. Βαρελάς και Ιωαν. Γκίνης, ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου Παν. Σκλαβούνος και πολλοί άλλοι. Είναι αλήθεια όμως πως δεν παρέστη εκπρόσωπος της σημερινής διοίκησης του δήμου. Θα σας πω ακριβώς την αιτιολογία της απουσίας των στελεχών της διοίκησης, οι οποίοι σε επαφή που είχα μαζί τους μου είπαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο να προετοιμαστούν για μια τέτοια ομιλία. Σέβομαι τις διευκρινίσεις τους και παραμένω σε αυτές. Τον εμπορικό σύλλογο όμως δεν μπορεί να τον σταματήσουν τέτοιες ενέργειες. Εμείς θα προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς ώστε να βρούμε τρόπους για να γίνουν πράξη όλα αυτά που προτάθηκαν και ειπώθηκαν στο συνέδριο μας.

Επανερχόμαστε σε αυτό που είπατε και αφορούσε την άποψη της διοίκησης του δήμου όπου ελέχθη πως από την πλευρά τους δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία. Έχοντας εμπειρία από διοίκηση, σας καλύπτει αυτή η άποψη;

Ξέρετε η επιχειρηματική κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη και έχει ακόμη πιο μεγάλη δύναμη από αυτήν που νομίζουν κάποιοι. Κατά τη γνώμη μου, η επιχειρηματική κοινότητα, όταν έρθει ο καιρός, θα κρίνει το τι πρέπει να γίνει και το αν την καλύπτει η στάση που τήρησε απέναντι στους επιχειρηματίες και εμπόρους της περιοχής η σημερινή διοίκηση του δήμου.

Ακούγεται έντονα πλέον το όνομά σας για τους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου.Το σκέφτεστε τελικά;

Γνωρίζετε πολύ καλά κ. Υψηλάντη, ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχω την πρόθεση να διεκδικήσω το αξίωμα του δημάρχου. Νομίζω πως όσο περνάει ο καιρός, ωριμάζουν κάποιες καταστάσεις και κάποια δεδομένα. Όταν ολοκληρωθεί αυτό το πάζλ, νομίζω πως θα έρθει και η ώρα που αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Σε ποιο χρονικό ορίζοντα εκτιμάτε πως τελικά η πρόθεσή σας να διεκδικήσετε το δήμο θα γίνει πραγματικότητα;

Αυτό δε θα το κρίνω μόνο εγώ. Θα κριθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις γενικότερα στην χώρα μας όπως και για την ανάγκη που υπάρχει για αλλαγή στον τόπο μας. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν.

Έχοντας πολιτική εμπειρία αλλά και άποψη, πως κρίνετε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» που προωθεί η κυβέρνηση;

Ο «Κλεισθένης» επί της ουσίας, έρχεται να μας πει αυτό και εγώ λέω επί πολλά χρόνια. Δηλαδή πως μόνο μια δημοτική παράταξη δεν φτάνει για να αλλάξει αυτό τον τόπο και να τον φέρει σε έναν δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας.
Νομίζω ότι ο «Κλεισθένης» αποτελεί νόμο φόβητρο για τους περισσότερους εκ των δημάρχων που διοικούν τους δήμους σήμερα. Και αυτό επειδή πρόκειται για νόμο που βάζει τέλος στο δημαρχοκεντρικό σύστημα. Ένα σύστημα που είναι έτσι δομημένο, ώστε όλα να περνούν μέσα από τα χέρια του εκάστοτε δημάρχου, με αποτέλεσμα πολλές φορές αυτό να «μπουκώνει» και έτσι να μην μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα στην διοίκηση με γοργούς ρυθμούς.
Ο «Κλεισθένης» δίνει πλέον την δυνατότητα σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του δήμου να προσφέρουν στην δημοτική διοίκηση. Για παράδειγμα, τι ωραίο θα ήταν σήμερα, εάν ο κ. Γρηγόρης Σταμούλης διοικούσε έχοντας αντιδήμαρχο οικονομικών τον κ. Γιώργο Μπερδελή! Τι ωραίο θα ήταν σήμερα, να μπορούσαν να ενωθούν μέσω προγραμματικών συγκλίσεων και να διοικήσουν δυο δημοτικές παρατάξεις που θα προέρχονται ακόμη και από αντίθετους πόλους! Προσωπικά τον «Κλεισθένη» τον βλέπω σαν ευκαιρία και όχι ως φόβητρο. Δεν μπορώ λοιπόν να καταλάβω για ποιους λόγους η δημοτική αρχή των Μεγάρων τάχθηκε με απόφασή της κατά του νομοσχεδίου «Κλεισθένης». . Δεν μπορώ να κατανοήσω τι θα έχει να φοβηθεί ένας δήμαρχος που θα είναι «καθαρός» και έχει «πολιτική υγεία» μέσα στην δική του δημοτική παράταξη, από μια άλλη παράταξη;
Πρέπει ο εκάστοτε δήμαρχος να μάθει να ακούει και να συνεργάζεται. Εξάλλου όλοι όσοι κατεβαίνουμε στις εκλογές, για το καλό του δήμου και των τοπικών μας κοινωνιών το κάνουμε. Δεν περισσεύει κανείς στην προσπάθεια αναγέννησης του τόπου μας.
Κάποια πράγματα πρέπει να τρέξουν στο δήμο μας και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, μη τυχόν και προλάβουμε τις εξελίξεις της νέας εποχής, αφού δεν μπορώ να το κρύψω πως σε πολλά πράγματα είμαστε πίσω.

Δηλώνετε έτοιμος. Σε τοπικό επίπεδο, αρκετοί είναι αυτοί που διαβλέπουν κενό στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας που στο παρελθόν εσείς ανήκατε. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση με τον Άγγελο ο οποίος σήμερα δηλώνει παρών;

Θεωρώ πως στην πολιτική υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κεντρικής και της τοπικής πολιτικής σκηνής.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ένας πολύ μεγάλος πολιτικός φορέας που άντεξε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης και όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, θα είναι πρώτο κόμμα και μάλιστα με πιθανή αυτοδυναμία. Είναι ένας χώρος στον οποίο έχω θητεύσει τα 5/6 της πολιτικής μου καριέρας, έχοντας υπηρετήσει μόνο προσφέροντας και όχι παίρνοντας κάτι. Νομίζω πως μέσα σε αυτόν τον πολιτικό οργανισμό υπάρχουν πολλά και αξιόλογα στελέχη τα οποία μπορούν να κάνουν θαυμάσια πράγματα και σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Οπότε θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πρόβλημα στελεχών ούτε τώρα αλλά ούτε και στο μέλλον. Υποψήφιοι υπάρχουν πολλοί και για την θέση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, αλλά και για να καλυφθεί ο κορμός της δημοτικής διοίκησης, αφού σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν αξιόλογα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Με όλο το σεβασμό στα άλλα κόμματα, προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛ., το «Κίνημα Αλλαγής» και το «Ποτάμι» μαζί, δεν έχουν την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των στελεχών που διαθέτει σήμερα η Νέα Δημοκρατία.
Είναι κατανοητό λοιπόν πως στη Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός σε ότι αφορά τα στελέχη, διότι έχει και πολλά αλλά και ικανά στελέχη όπως προανέφερα. Στελέχη που ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος θα ήθελε να τα έχει μαζί του στον κοινό αγώνα με ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές που έρχονται.
Για το αν πρόκειται να υπάρξει προγραμματική σύγκλιση, θα σας θυμίσω ότι από παιδί ασχολούμαι με κομματικούς οργανισμούς.
Έχω μάθει να σέβομαι απόλυτα τη δημοκρατία αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε πολιτικού χώρου.
Στην περίπτωση που υπάρξει κάθοδός μου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, τότε θα ζητηθεί από όλες τις υγιείς δυνάμεις προγραμματική σύγκλιση, για να μπορούμε στο έπακρο να λειτουργήσουμε στην διοίκηση του δήμου, υπηρετώντας χωρίς προβλήματα όχι μόνο το λαό, αλλά και τον «Κλεισθένη» με τις ιδιαιτερότητές του.

Κλείνοντας την συνέντευξη, μετά από 4 χρόνια πως κρίνετε την διοίκηση του κ. Σταμούλη;

Η διοίκηση του δήμου υπό τον κ. Σταμούλη, έχει και θετικά στοιχεία, αλλά έχει και πολλές μετριότητες. Ξεκινώντας από τα καλά, οφείλω να παραδεχθώ ότι έχει μπει νοικοκυριό σε ότι αφορά το διοικητικό κομμάτι του δήμου, κάτι που δεν αμφισβητείται πιστεύω και από κανέναν σήμερα στην κοινωνία.
Όμως όπως σας είπα προηγουμένως, τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος (με ευθύνη ίσως και όλων μας), έχουν μείνει πίσω.
Και αυτό γιατί και η σημερινή διοίκηση μόλις κέρδισε τις εκλογές λειτούργησε σκεπτόμενη την επανεκλογή της.
Μοιραίο ήταν με τέτοια πολιτική νοοτροπία, ο δήμος Μεγάρων να μην μπορέσει να ακολουθήσει ρυθμούς σαν και αυτούς όμορων δήμων όπως η Ελευσίνα και η Κόρινθος, που τολμώ να πω ότι σε κάποια ζητήματα είναι πολύ μπροστά από εμάς.
Είναι πολύ μπροστά, επειδή απλά και μόνο οι δήμαρχοί τους σκέφτηκαν το καλό του τόπου τους, «σπάζοντας αυγά» και κάνοντας τομές, αφήνοντας πίσω το πώς θα καταφέρουν να πετύχουν την επανεκλογή τους.
Δυστυχώς στο δήμο Μεγάρων, προς χάριν μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, πολλά και μεγάλα ζητήματα έχουν μείνει για πολλά χρόνια στάσιμα με αποτέλεσμα η εικόνα μας σήμερα – και στα Μέγαρα αλλά και Νέα Πέραμο – να είναι κάτω του μετρίου.
Κάτι που μας το επιβεβαίωσαν στο πρόσφατο συνέδριο επιχειρηματικότητας και τουριστικής ανάπτυξης που διοργανώσαμε αρκετοί ξένοι επισκέπτες.
Όλοι μας έδωσαν να καταλάβουμε ότι ιδιαίτερα η πόλη των Μεγάρων θα μπορούσε να ήταν πιο όμορφη, πιο λειτουργική και περισσότερο οργανωμένη.
Πρέπει λοιπόν επιτέλους οι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν στα κοινά να κοιτάξουν το μέλλον του δήμου, περισσότερο με το εάν θα είναι για ακόμη μια δημοτική περίοδο στην καρέκλα του δημάρχου.
Προέχουν οι πόλεις μας, και όχι οι καρέκλες μας!
Ας κάνει λοιπόν κάποιος την αρχή, χωρίς να σκέφτεται την επανεκλογή του παρά μόνο να φτιάξει μια ανθρώπινη πόλη.