AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

10.12.2018

Ο καιρός μας

RHGA

Οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και η ταύτιση απόψεων από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας κ.κ. Σπ. Κορώση και Κ. Καράμπελα με την αντιπολίτευση, απέφεραν την αναβολή του θέματος που αφορούσε την συμπλήρωση προσωνυμίας στην επωνυμία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων.
Εισηγήτρια του θέματος ήταν η αντιδήμαρχος Ελ. Ρήγα η οποία στην τοποθέτηση της αφού ενημέρωσε σχετικά με την διαδικασία, έκανε γνωστό πως η απόφαση για την προσωνυμία του 1ου Δημοτικού Σχολείου ως «Ευπαλίνειο», ελήφθη από το σχολικό συμβούλιο του σχολείου που αποτελείται από τον σύλλογο διδασκόντων, τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και από ένα μέλος του δήμου.
Όπως είπε η κ. Ρήγα, το σχολικό συμβούλιο συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα να δοθεί το προσωνύμιο «Ευπαλίνειο» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, επισημαίνοντας πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, απλά θα δώσει άλλη αίγλη στην απόφαση του σχολικού συμβουλίου, αφήνοντας να εννοηθεί (πως στην συγκεκριμένη και μόνο περίπτωση) το σχολικό συμβούλιο είναι πιο ισχυρό από το δημοτικό συμβούλιο.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν στην κ. Ρήγα αρχικά από τον κ. Μαρινάκη και έπειτα από τους κ.κ. Σ. Πιλίλη, Θαν. Ζάλη, Κλ. Βαρελά, Λευτ. Παπαλευθέρη και Γιαν. Μιχάλαρο ήταν στο ίδιο μήκος κύματος αφού τα περισσότερα εξ αυτών σχετίζονταν με το αν τα μέλη του σχολικού συμβουλίου γνωρίζουν καλά την ιστορία του σχολείου, με το ποιο σκεπτικό ζητήθηκε από τον διευθυντή να συμπληρωθεί η προσωνυμία και άλλα πολλά. Η αντιδήμαρχος Ελ. Ρήγα από την πλευρά της απάντησε διαβάζοντας την νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι στην επωνυμία μπορεί να προστεθεί προσωνυμία δηλωτική της ιστορικής παράδοσης του τόπου ή αναφερόμενη στο όνομα ευεργετών και προσωπικοτήτων γραμμάτων και τεχνών ή γενικότερα προσώπων που ασκούν αναγνωρισμένες αξιόλογες υπηρεσίες στον τόπο και το έθνος. Αυτό κατά τα λεγόμενα της κ. Ρήγα σημαίνει πως το σχολικό συμβούλιο ήταν ελεύθερο να αποφασίσει ότι αυτό θέλει, ενώ η αντιδήμαρχος απευθυνόμενη κυρίως προς την αντιπολίτευση διευκρίνισε πως τα μέλη της έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν ή όχι την συγκεκριμένη απόφαση του σχολικού συμβουλίου.

«Κάνετε ατόπημα»… «Όταν με πείσετε θα ζητήσω συγνώμη»

Στον μεγάλο ευεργέτη Ανδρέα Συγγρό και στην ιστορία του σχολείου όπως αυτήν την γνωρίζουν όλοι οι Μεγαρίτες στάθηκε στην τοποθέτηση του ο Γιαν. Μαρινάκης. Ο πρώην δήμαρχος τόνισε πως το κληροδότημα είναι αποτρεπτικό στο να λαμβάνονται αποφάσεις και να δίνονται ονομασίες άλλες εκτός του ευεργέτη. Μάλιστα αφού χαρακτήρισε τα λεγόμενα της αντιδημάρχου ως «ατόπημα», πρότεινε όχι μόνο να αναβληθεί το θέμα αλλά και να ματαιωθεί γενικότερα η οποιαδήποτε προσπάθεια για συμπλήρωση προσωνυμίας η οποία δεν θα περιέχει το όνομα του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού.
Τα λόγια του κ. Μαρινάκη εξόργισαν την αντιδήμαρχο η οποία επέμεινε ότι η δική της άποψη φαίνεται από την εισήγηση αλλά και από την ψήφο που θα ακολουθήσει, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη προς το πρόσωπο της την συμπεριφορά του κ. Μαρινάκη. Η κ. Ρήγα στάθηκε και πάλι στην νομοθεσία ενώ απευθυνόμενη προσωπικά στον Γιαν. Μαρινάκη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όταν θα με πείσετε θα ζητήσω συγνώμη», διαμηνύοντας πως «το θέμα ούτε αναβάλλεται αλλά ούτε και αποσύρεται».

«Δεν θα ήμασταν άδικοι αλλά και μικροί αν διαγράφαμε το όνομα του δωρητή»

Σε ήρεμο τόνο παρενέβη ο Γ. Μπερδελής, θέλοντας με τα λόγια του να πείσει την αντιδήμαρχο να παραδεχθεί πως πιθανόν μπορεί να μην βαδίζει επάνω στο σωστό δρόμο στηριζόμενη απλά και μόνο στην νομοθεσία. Ο κ. Μπερδελής με την παραίνεση του προσπάθησε να μεταφέρει κυρίως στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας το νόημα της αδικίας απέναντι σε έναν μεγάλο ευεργέτη όπως ο Ανδρέας Συγγρός χαρακτηρίζοντας μια τέτοια απόφαση εκτός από άδικη… «μικρή». Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στο σχολικό συμβούλιο τονίζοντας πως «αν κάποιο μικρό συμβούλιο δεν καταλαβαίνει, το μεγάλο συμβούλιο »
Αναλυτικά ο κ. Μπερδελής ανέφερε τα παρακάτω:
«Για μένα προσωπικά κάποιες στιγμές στη ζωή μου έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία η τοπική ιστορία και η τοπική συνείδηση. Μπορεί όλα αυτά για την κ. Ρήγα να είναι κουβέντες κούφιες. Σήμερα η αντιδήμαρχος κρυπτόμενη πίσω από μια νομοθεσία θεωρεί πως βαδίζει σωστά. Ενδεχομένως εκεί να είναι και το λάθος της. Εμείς ακούσαμε, θυμόμαστε αλλά και γνωρίζουμε πως το 1ο δημοτικό σχολείο Μεγάρων λέγεται σχολείο Συγγρού και αυτό είναι τοπική συνείδηση. Σαφώς και ο Ευπαλίνος όπως ο καθένας μας γνωρίζει έχει συνδέσει το όνομα του με το μεγαλύτερο υδραυλικό έργο στον κόσμο. Όμως μη ξεχνάμε πως είναι ταυτόχρονα και μηχανικός. Οπότε αν η πόλη μου έχει την δυνατότητα να τιμήσει τον Ευπαλίνο με πολύ καλύτερο τρόπο θα δώσει το όνομα του στο Τεχνικό Λύκειο. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ πλούσια. Πέρασε δύσκολες στιγμές που τότε δεν υπήρχαν όχι απλά σχολικά κτήρια, δεν υπήρχαν βασικά δημόσια κτήρια για να μπορεί να λειτουργήσει ως κράτος. Βέβαια μιλάω μετά την περίοδο της Τουρκοκρατίας όπου υπήρχε μια χώρα ισοπεδωμένη. Εκεί καλώς ή κακώς βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι που τους ονομάζουμε ευεργέτες όπου πολύ σωστά διαβάσατε (απευθύνεται στην αντιδήμαρχο) μέσα στον νόμο ότι ο νομοθέτης δεν τους ξεχνά. Πόσο άδικοι θα ήμασταν πράγματι αν αυτό το σχολείο που στην συνείδηση όλων των Μεγαριτών έχει μείνει με το όνομα του δωρητή εμείς θα το διαγράψουμε δίνοντας κάποιο άλλο όνομα ακόμη και ενός πιο μεγάλου πιο ξακουστού. Δεν θα ήμασταν μικροί; Κυρία Ρήγα είστε παιδαγωγός και έχετε ευαισθησίες σε αυτά τα πράγματα. Εγώ ένας απλός μηχανικός είμαι. Θα ήθελα λοιπόν να το σκεφτείτε ξανά και αν κάποιο μικρό συμβούλιο δεν καταλαβαίνει το μεγάλο συμβούλιο, θα πρέπει να τους δείξετε ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό. Με την παραίνεση μου αυτή πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να αναβάλλουμε το θέμα και να μεταφέρει η κ. Ρήγα τους προβληματισμούς μας που δεν είναι φθηνοί, μη τυχόν και μπορέσουμε στο τέλος να περισώσουμε κάτι. Θα είναι εντελώς άδικο και μικρό εκ μέρους μας να αφαιρέσουμε αυτό το όνομα που όλοι έχουμε συνηθίσει, που μάθαμε από τους γονείς μας δηλαδή πως το σχολείο είναι δωρεά του Ανδρέα Συγγρού».

Γιαν. Μιχάλαρος: Νόμιμο είναι, ηθικό όμως;

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Γιαν. Μιχάλαρου ο οποίος ξεκάθαρα στάθηκε στο θέμα της νομιμότητας ερωτώντας την κ. Ρήγα εάν κάτι που είναι νόμιμο είναι και ηθικό. «Είναι νόμιμο, όμως είναι ηθικό να διαγράψουμε τον Συγγρό;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» επισημαίνοντας πως τις μνήμες του δεν θα τις διαγράψει μια απόφαση ενός μικρού συμβουλίου.

Σωτ. Πιλίλης: Συντελείται παραχάραξη της ιστορικής μνήμης

Για παραχάραξη της ιστορικής μνήμης έκανε λόγο στην παρέμβαση του ο Σωτ. Πιλίλης. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος αφού ρώτησε με ποιο σκεπτικό ζητήθηκε από τον διευθυντή να δοθεί η προσωνυμία «Ευπαλίνειο», ανέφερε πως παρότι ελήφθη απόφαση από το σχολικό συμβούλιο εντούτοις θα αποτελέσει ιστορική αδικία να διαγραφεί το όνομα του Ανδρέα Συγγρού. Και επειδή (όπως είπε) το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει ρόλο διακοσμητικό (όπως άφησε να εννοηθεί η Ελ. Ρήγα) ο κ. Πιλίλης έδωσε αρνητική ψήφο.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Πιλίλη ήταν και ο Θαν. Ζάλης ο οποίος αφού θύμισε πως η δωρεά του συγκεκριμένου σχολείου έχει γίνει από τον Ανδρέα Συγγρό ανέφερε πως είναι αδιανόητο με μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να διαγραφεί το όνομα ενός τόσου μεγάλου ευεργέτη.

Ελ. Παπαλευθέρης: Είναι αδικία να αγνοηθεί ο ευεργέτης

Έκπληκτος με την εισήγηση δήλωσε ο Ελ. Παπαλευθέρης επισημαίνοντας και αυτός με την σειρά του πως εάν πράγματι υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων είναι δωρεά του Ανδρέα Συγγρού είναι αδικία να αγνοηθεί ο ευεργέτης. Μάλιστα επεσήμανε πως είναι αδιανόητο να έρχεται μετά από κάποια χρόνια ένα σχολικό συμβούλιο και έπειτα το δημοτικό συμβούλιο για να αγνοήσει τον ευεργέτη, υποστηρίζοντας ότι δεν θα ακουγόταν καλά στα αυτιά κανενός μετά από χρόνια το Στρατουδάκειο που είναι δωρεά του Νίκου και της Φανουρίας Στρατουδάκη, με μια απόφαση να μετονομαζόταν κάπως αλλιώς.

Καταλυτική ως προς την αναβολή η στάση των Σπ. Κορώση και Κ. Καράμπελα

Στηριζόμενος ιδιαίτερα στα λεγόμενα του Γ. Μπερδελή, παρενέβη ο Σπ. Κορώσης δείχνοντας εξαρχής την διάθεση του να καταψηφίσει το θέμα. Ο κ. Κορώσης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστεί το θέμα και να μεταφερθεί η γνώμη του δημοτικού συμβουλίου στο συμβούλιο του σχολείου, όπως δεν έχει και νόημα να συζητηθεί το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο για μια απόφαση που λήφθηκε από ένα συμβούλιο που είναι μικρότερης εμβέλειας από το δημοτικό συμβούλιο.
Την αναβολή του θέματος ζήτησε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Κ. Καράμπελας. Ο κ. Καράμπελας στάθηκε ιδιαίτερα στους δωρητές επισημαίνοντας πως είναι άστοχο να ξεχνάς κάποιον που σου δίνει χρήματα για να φτιάξεις κάτι. Η τοποθέτηση των δύο στελεχών της πλειοψηφίας αλλά και η στάση που τήρησε ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης δεχόμενος τελικά την αναβολή του θέματος, φαίνεται να «πλήγωσε» την αντιδήμαρχο Ελ. Ρήγα η οποία αποχώρησε επιδεικτικά από την συνεδρίαση.