AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

10.12.2018

Ο καιρός μας

851peykoparalia

Σε σχετικά πρόσφατο δημοσίευμα της η Αιχμή είχε ασχοληθεί με την κοπή των υπεραιωνόβιων ευκαλύπτων της Πάχης, στο ύψος του στρατοπέδου της αεροπορίας στρατού. Αυτήν την εβδομάδα επανερχόμαστε με ένα παρόμοιο θέμα, που αφορά μια δυσάρεστη έκπληξη, που περίμενε φέτος τους κατοίκους και τους λουόμενους της παραλίας της Νέας Περάμου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι στο ύψος του σχολείου, που συστεγάζονται το Ενιαίο Λύκειο και το Γυμνάσιο της πόλης, οι ευκάλυπτοι χωρίς υπερβολή έχουν κατακρεουργηθεί.
Η τραγική κατάσταση μιας πραγματικής λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής απεικονίζεται στις φωτογραφίες, που σας παραθέτουμε και αποτελούν αδιάσειστο μάρτυρα των λεγομένων των κατοίκων της περιοχής. Οι συγκεκριμένοι ευκάλυπτοι βρίσκονται σε ένα μοναδικό σημείο της παραλίας, αλλάζοντας, κατά το παρελθόν, πραγματικά το τοπίο, προσφέροντας συγχρόνως, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πηγή πρασίνου, όαση καλοκαιρινής δροσιάς και απολαυστική σκιά σε λουόμενους και πεζούς. Η συστοιχία των υπεραιωνόβιων αυτών δέντρων, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή γέμιζαν με το άρωμά τους την ατμόσφαιρα στην περιοχή, κατάντησε ένα «νεκροταφείο» κουτσουρεμένων δέντρων, που σε λίγο θα μοιάζει με το απολιθωμένο δάσος της Μυτιλήνης. Πλέον, όπως μπορεί να διακρίνει ο καθένας βλέποντας τις φωτογραφίες, οι λιγοστοί ευκάλυπτοι, που κατά μήκος της παραλίας έχουν «γλιτώσει» είναι ερασιτεχνικά κομμένοι, ξεραμένοι και ταλαιπωρημένοι υπό τον κίνδυνο ασθενειών, μη μπορώντας πλέον, να προσφέρουν αυτά που απολάμβαναν οι προηγούμενες γενιές στην περιοχή.
Τους τελευταίους μήνες μάλιστα παρατηρείται μια μεθοδευμένη «επίθεση» κατά του πρασίνου, κάτι που μας βάζει σε σκέψεις, πως ίσως για κάποιους από τη διοίκηση του δήμου Μεγάρων, και ιδιαίτερα από την υπηρεσία πρασίνου, μάλλον αποτελεί ενόχληση παρά αγαθό η ύπαρξη πρασίνου στη Νέα Πέραμο, χωρίς να θέλουμε φυσικά να επεκταθούμε σε περαιτέρω σκέψεις σχετικά με αυτή την εικόνα της καταστροφής. Και αναφερόμαστε σαφέστατα σε εικόνα καταστροφής, διότι εδώ δεν μιλάμε για κλάδεμα και σωστή συντήρηση των δένδρων, αλλά για σχεδόν απόλυτο ξήλωμα με εξαίρεση τους κορμούς. Ίσως αυτό προέκυψε από την έλλειψη χρημάτων για σωστή διεργασία και αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, ίσως η έλλειψη προγραμματισμού ή η έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας. Όπως και να έχει, θα πρέπει αυτές οι αδυναμίες να αποτελέσουν πρόκληση για όλους σχεδόν τους πολίτες και να τις αντιμετωπίσουμε έτσι ώστε να μην βιώσουμε τέτοιες καταστροφικές εικόνες στο μέλλον.

851peykoskoypidia

Σωρός από μπάζα, κλαδιά και ξερά χόρτα λίγο πριν την παραλία

Επίσης στον πίσω ακριβώς χώρο από την παραλία της Νέας Περάμου, στο ύψος του συστεγαζόμενου σχολείου, στα 50 μέτρα περίπου υπάρχουν μπαζοσκούπιδα, ξερόχορτα και σάπια κλαδιά, που αποτελούν μια αποκρουστική εικόνα για τους λυόμενους στην παραλία. Όσοι πλέον επιλέγουν εκείνο το σημείο για κολύμπι αναγκάζονται να κάνουν το μπάνιο τους δίπλα στο «λόφο», που έχει σχηματιστεί από μπάζα, ξερά χόρτα και κλαδιά με την συνοδεία έντονων δυσοσμιών και υπό το φόβο εμφάνισης κάποιου ερπετού που ίσως ξεπεταχτεί μέσα από το σωρό.
Θεωρούμε πως πρόκειται για ύψιστο θέμα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ πιστεύουμε από θαύμα δεν έχουμε ακόμη γίνει μάρτυρες πυρκαγιάς, αφού ο κίνδυνος για την πιθανότητα πυρκαγιάς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι ορατός. Είναι τραγικό να υπάρχουν τέτοιες εικόνες κοντά στην παραλία και εντός του οικιστικού ιστού της Νέας Περάμου. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την δημοτική αρχή να παρέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει το τοπίο στην περιοχή, αφού με μια πιθανή πυρκαγιά ια απειληθούν ανθρώπινες ζωές αλλά και περιουσίες.