AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

850MIXALAROS

Η κόντρα με τον δήμαρχο, η αποχώρηση του από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τα σχέδια του για το μέλλον αλλά και η σκληρή κριτική στο Γρ. Σταμούλη τέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που μας παραχώρησε ο Γιαν. Μιχάλαρος.
Ιδιαίτερα καυστικός αλλά και επικριτικός ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» παρεμβαίνει σε μια συνέντευξη που θα προκαλέσει αντιδράσεις και πιθανόν απαντήσεις από την πλευρά της δημοτικής πλειοψηφίας.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε μια κόντρα με τον δήμαρχο που σας ανάγκασε να αποχωρήσετε από την συνεδρίαση. Εξηγήστε μας τους λόγους για τους οποίους αποχωρήσατε.

Όπως θυμάστε, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν εγώ κατήγγειλα στο δημοτικό συμβούλιο ότι η διοίκηση του δήμου Μεγαρέων δεν υπογράφει το ένταλμα πληρωμής της εταιρείας που κατασκευάζει τον αγωγό και το δίκτυο ύδρευσης των Μεγάρων.
Σας αποκαλύπτω λοιπόν σήμερα ότι η εταιρεία έχει να πληρωθεί από το Σεπτέμβριο του 2017 με την οφειλή του δήμου να αγγίζει τις 800.000 ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα που έκανα η εταιρεία αδυνατεί να διεκπεραιώσει το έργο διότι η μη πληρωμή της συγκεκριμένης οφειλής της έχει δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας.
Μάλιστα έμαθα ότι παρά τις συνεχείς οχλήσεις της εταιρείας στον κ. δήμαρχο αυτός δεν υπογράφει το συγκεκριμένο ένταλμα. Ψάχνοντας να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει, κατά την εταιρεία υπάρχει μια διένεξη ανάμεσα στην εταιρεία και τον δήμαρχο.
Ο κ. Σταμούλης (σύμφωνα πάντα με την εταιρεία), διαλαλεί πως η εταιρεία δεν θέλει να κατασκευάσει το χαλύβδινο σωλήνα που ενώνει την δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ με το δίκτυο ύδρευσης.
Αξίζει να αναφέρω πως ο χαλύβδινος σωλήνας περνάει μέσα από το οικόπεδο κάποιου συμπολίτη μας επ’ ονόματι Βαρελάς, ο οποίος πρέπει φυσικά να αποζημιωθεί.
Οι πληροφορίες μου οι οποίες δεν είναι 100% διασταυρωμένες, λένε ότι ο δήμαρχος πιέζει ούτως ώστε την αποζημίωση του κ. Βαρελά να την αναλάβει η εταιρεία, η οποία δεν γνωρίζω για ποιους λόγους δεν την αναλαμβάνει.
Και εδώ όπως καταλαβαίνετε, μπαίνουν πάρα πολλά ερωτήματα.
Α) Γιατί δεν αναλαμβάνει την αποζημίωση ο κ. δήμαρχος; Πραγματικά κοιτάζει το συμφέρον του δήμου όπως μας είπε στο δημοτικό συμβούλιο ή μήπως η ΔΕΥΑΜ που πρέπει να αποζημιώσει δεν έχει καθόλου ρευστότητα και δεν μπορεί να πληρώσει το ποσό αυτό για να ολοκληρωθεί το έργο;
Β) Γιατί επιμένει άραγε ο δήμαρχος να πληρώσει η εταιρεία την αποζημίωση του κ. Βαρελά; Μήπως κρύβεται κάτι άλλο εδώ;
Γ) Ο κ. δήμαρχος αφού κοιτάζει τα συμφέροντα της πόλης, γιατί δεν τελειώνει το θέμα ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των δημοτών;
Και για να εξηγήσω τι εννοώ ταλαιπωρία, θα σας πω ότι στην οδό Β. Γεωργακή έχει κλείσει ο δρόμος επί δύο μήνες. Αποδεικνύεται λοιπόν πως όλοι οι άνθρωποι που μένουν στην περιοχή ταλαιπωρούνται συστηματικά.
Αναρωτιέμαι επίσης πώς κοιτάζει το συμφέρον του δήμου ο κ. δήμαρχος όταν γνωρίζει ότι η εταιρεία έχει κάθε νόμιμο συμφέρον να ζητήσει τόκους υπερημερίας για την καθυστέρηση των χρημάτων που οφείλονται;
Δεν γνωρίζει ο κ. δήμαρχος πως η εταιρεία μπορεί να ζητήσει ακόμη και αποζημίωση για τα μηχανήματα που ενώ είναι νοικιασμένα δεν εργάζονται; Μιλάω για όσους γνωρίζουν για την λεγόμενη σταλία των μηχανημάτων.
Δεν έχει καταλάβει ο κ. δήμαρχος ότι με την τακτική που ακολουθεί έχει στείλει στην ανεργία (επειδή δεν πληρώνονται εφόσον δεν εργάζονται) τους εργαζόμενους της εταιρείας που μπορεί να είναι και συμπολίτες μας αλλά και συνεργαζόμενες εταιρείες συμπολιτών μας;
Δεν ξέρει ο κ. δήμαρχος ότι δημιουργεί προβλήματα στο δίκτυο απορροφητικότητας των κονδυλίων του κράτους και του ΕΣΠΑ;
Δεν γνωρίζει πως δημιουργεί προβλήματα στην Περιφέρεια όπου από εκεί πληρώνεται το έργο και δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει;
Πώς λοιπόν ο κ. Σταμούλης επικαλείται ότι προασπίζει τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών;
Αναρωτιέμαι, επιτρέπεται να υπάρχουν τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Διαχειριστική Αρχή και ο δήμαρχος να τα κρατάει στο ταμείο του και να μην υπογράφει το ένταλμα πληρωμής;
Και ενώ όλα αυτά τα ερωτήματα τα έθεσα ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και κατήγγειλα τον κ. δήμαρχο, αυτός με κατηγόρησε ότι εγώ τάχα δεν ενδιαφέρομαι για τα συμφέροντα του δήμου λέγοντας πως εκφράζω τα συμφέροντα του εργολάβου. Αυτή η στάση με ανάγκασε να ζητήσω να πάρω το λόγο γιατί το θέμα ήταν επί προσωπικού, όμως επειδή το θέμα συζητούνταν εκτός ημερήσιας διάταξης, όπου κατά την κ. Μαυροειδή δεν έχω δικαίωμα δευτερολογίας, δεν μου δόθηκε ο λόγος.
Δυστυχώς όμως η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν μου έδωσε το λόγο, διότι διετάχθη από τον δήμαρχο. Αυτή η συμπεριφορά και του δημάρχου και της κ. Μαυροειδή η οποία δεν επέβαλε βέτο στο δήμαρχο αφού το θέμα ήταν επί προσωπικού, είναι άκρως αντιδημοκρατική. Αυτή λοιπόν κύριε Υψηλάντη είναι η δημοκρατική ευαισθησία του κ. Σταμούλη.

Σε ανάρτηση σας στο διαδίκτυο χαρακτηρίσατε τον δήμαρχο ως «Καίσαρα». Για ποιο λόγο;

Ναι τον χαρακτήρισα «Καίσαρα» και δεν το παίρνω πίσω. Ο άνθρωπος είναι συγκεντρωτικός και αυτό φαίνεται από το ότι κανείς από την πλειοψηφία δεν έχει μέχρι σήμερα πάρει το λόγο για να εκφράσει μία άποψη έστω και διαφορετική. Θέλει ο κ. Σταμούλης να ελέγχει τα πάντα και όλα να περνούν από αυτόν. Έχω πληροφορηθεί ότι για να μεταφέρει το δημοτικό ασθενοφόρο κάποιον ασθενή που έχει απόλυτη ανάγκη, πρέπει ο οδηγός να πάρει την έγκριση του δημάρχου!
Μου έχουν καταγγείλει επίσης πως ακόμη και για την αγορά τάφου ο δήμαρχος θέλει να έχει τον πρώτο λόγο! Μιλάμε για πλήρη αυταρχισμό και για συγκεντρωτισμό.
Γι’ αυτό και τον χαρακτήρισα «Καίσαρα».

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια με τον κ. Σταμούλη να είναι στο τιμόνι του Δήμου. Πως κρίνετε την πορεία της διοίκησής του μέχρι σήμερα;

Η διοίκηση του κ. Σταμούλη είναι ανύπαρκτη. Κοιτάξτε τα Μέγαρα, κοιτάξτε και τη Νέα Πέραμο. Δεν θα μιλήσω για κανένα μεγάλο έργο και για καμία μεγάλη παρέμβαση αφού δυστυχώς αυτά δεν υπάρχουν. Θα σταθώ στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα. Η καθαριότητα νοσεί, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο αλλά και πολιτική για το πράσινο. Το πρόβλημα της στάθμευσης στην κεντρική οδό των Μεγάρων αυτήν της 28ης Οκτωβρίου που έπρεπε να είχε λυθεί για να διευκολύνει τους επαγγελματίες, υφίστανται.
Ο κ. Σταμούλης δυστυχώς δεν τολμά να σπάσει αυγά, δεν τολμά να προχωρήσει σε τομές, διστάζοντας να παροτρύνει με ανακοινώσεις τους πολίτες να παρκάρουν στο δημοτικό παρκινγκ και όχι στην κεντρική οδό.
Μιλάω για απλά ζητήματα καθημερινότητας που χρήζουν απλών λύσεων. Αποφεύγει να δημιουργήσει πράσινα σημεία ώστε εκεί να αφήνει ο πολίτης τα ογκώδη αλλά και τα κλαδιά με αποτέλεσμα να βλέπουμε τριτοκοσμικές εικόνες με αυτοσχέδιες χωματερές μέσα στην πόλη των Μεγάρων αλλά και σε αρκετά σημεία του κάμπου. Αποφεύγει ο κ. δήμαρχος και δεν γνωρίζω για ποιον λόγο, την συνεργασία με ειδικά κέντρα ανακύκλωσης ώστε να μεταφέρονται εκεί μπάζα και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά από τις κατεδαφίσεις και όχι μόνο.
Ερωτώ ο κ. Σταμούλης ενδιαφέρεται για την θάλασσά μας; Η Πάχη πού ρίχνει τα λύματα; Στο στρατόπεδο γνωρίζουμε εάν λειτουργεί ο βιολογικός του καθαρισμός ή και αυτά τα λύματα πέφτουν στην θάλασσα; Η Βαρέα πού ρίχνει τα λύματα; Η Αγία Τριάδα, η Κινέττα, το Αλεποχώρι πού ρίχνουν τα λύματα; Ενδιαφέρεται άραγε ο κ. Σταμούλης για την ποιότητα των θαλασσών μας η οποία θα μας φέρει τουρισμό και ανάπτυξη; Μέχρι πότε αυτά όλα θα τα αφήσουμε στο έλεος του Θεού και δεν θα τα σχολιάζουμε για να μην χαλάσουμε την εικόνα του κ. δημάρχου;
Και μάλιστα ο κ. Σταμούλης, κομπάζει πως έχει κάνει έργο! Συγγνώμη αλλά το θεωρώ ανέκδοτο.
Ο κ. Σταμούλης δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Μόνο επαίνους και συγχαρητήρια δίνει αλλά και πολλές φωτογραφίες βγάζει! Θεωρώ λοιπόν ότι ο Μεγαρικός λαός πρέπει να αντιληφθεί επιτέλους το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Μετά την καταγγελία του κ. Μπερδελή για την φωτιά στην Κινέττα, σας είδαμε να αντιδράτε με την απάντηση του δημάρχου. Για ποιο λόγο αντιδράσατε;

Αντέδρασα βλέποντας τον κ. Σταμούλη να μας καθησυχάζει λέγοντας για άλλη μια φορά ψέματα. Η φωτιά ήταν μεγάλη, κάηκαν σκουπίδια και υπολείμματα καλλιεργειών και αν δεν υπήρχε η μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της πυροσβεστικής θα δημιουργούνταν μεγάλο πρόβλημα αφού γύρω από το σημείο αυτό υπάρχει και ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και πολλά σπίτια. Πιστεύω πως το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή μπορούσε να αντιμετωπιστεί με έναν μεγάλο κλαδοτεμαχιστή που θα μετέτρεπε όλα αυτά τα κλαριά σε πριονίδι. Όμως να χαλάσει χρήματα ο κ. Σταμούλης για να αγοράσει μεγάλο κλαδοτεμαχιστή που θα καλύπτει τις ανάγκες περιοχών όπως η Κινέττα; Δεν τολμά εκτός αν του τον κάνουν δωρεά ή τον παραχωρήσουν τζάμπα! Δεν είναι τραγικό 30 μέτρα από την παραλία και πίσω από το ξενοδοχείο Μπούσουλας να υπάρχουν τόνοι σκουπιδιών και ογκωδών; Ποιος φταίει γι’ αυτό; Δεν φταίει ο δήμαρχος και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την κατάσταση; Αναρωτιέμαι με τέτοιες εικόνες ποιους ξένους επισκέπτες θα προσελκύσουμε και τι τουρισμό θα αναπτύξουμε; Η περιοχή με αυτήν την εικόνα που παρουσιάζει τολμώ να πω πως θυμίζει περισσότερο χαβούζα παρά παραθεριστική περιοχή. Κατά τ’ άλλα ο κ. Σταμούλης θέλει να μιλάει για ανάπτυξη αλλά και για τουριστική προβολή του δήμου μας. Και το χειρότερο είναι πως γι’ αυτή την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή πίσω από τον Μπούσουλα κατηγορεί τους δημότες της Κινέττας αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα αυτά τα ρίχνουν οι ίδιοι. Είναι ντροπή να κατηγορεί τους δημότες όταν ο ίδιος δεν έχει σχέδιο και δεν έχει οριοθετήσει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ένα χώρο στον οποίο οι δημότες αλλά και οι παραθεριστές της Κινέττας θα εναποθέτουν τα ογκώδη τους. Παρόλα αυτά και ενώ του τα λέγαμε στο δημοτικό συμβούλιο, συνέχιζε να μας κατηγορεί χαρακτηρίζοντας μας αγενείς που τον διακόψαμε, επειδή απλά και μόνο δεν μπορούσαμε να ακούμε τις ψευτιές του.

Δημοτικά παπαγαλάκια αφήνουν αιχμές κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας πως τα στελέχη της δεν ασκούν αντιπολίτευση στον κ. Σταμούλη και τονίζοντας πως δεν έχει αντίπαλο. Ποια η άποψη σας;

Είναι πάγια τακτική του δημάρχου αλλά και των ανθρώπων που τον περιτριγυρίζουν να απαξιώνουν κόσμο και στην περίπτωση μας να απαξιώνουν την αντιπολίτευση. Με ψέματα και φήμες που δεν ευσταθούν αυτός και τα παπαγαλάκια του προσπαθούν να μας απαξιώσουν ως αντιπολίτευση θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υποβαθμίσουν το ρόλο μας. Όμως για να ρωτήσω τον κ. δήμαρχο. Έχει φέρει κάποιο θέμα σοβαρό στο συμβούλιο για να του κάνουμε αντιπολίτευση; Τα περισσότερα θέματα που φέρνει ο κ. Σταμούλης είναι διαδικαστικά. Αντιπολίτευση κάνουμε μέσω των θεμάτων που εμείς θέτουμε ως προ ημερησίας διάταξης. Ο κ. Σταμούλης αποφεύγει εντέχνως να φέρνει προς συζήτηση μεγάλα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, όπως για παράδειγμα το θέμα της ΔΕΜ το οποίο ενώ έχει δεσμευθεί πως θα το φέρει, ακόμη περιμένουμε.

Το σοβαρό θέμα που προέκυψε ήταν η υπόθεση που αφορούσε την δημιουργία μεταλλείων βωξίτη. Δεν ήρθε αυτό το θέμα προς συζήτηση;

Ήρθε προς συζήτηση όταν ο δήμαρχος ξύπνησε. Και τότε στο δημοτικό συμβούλιο, παρόλο που τον πιέζαμε να μπει αυτός μπροστάρης και επικεφαλής της επιτροπής αγώνα, κρυβόταν. Μπήκαμε λοιπόν εμείς μπροστά αναλαμβάνοντας εγώ προσωπικά την ευθύνη της προεδρίας της επιτροπής αγώνα κάτι που έγινε αποδεκτό ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και είχαμε το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζετε. Όταν λοιπόν ο αγώνας στέφθηκε με τη νίκη ήρθε ο κ. δήμαρχος, να πανηγυρίσει, αγνοώντας μας και λέγοντας μας πως δεν κάναμε και τίποτα το ιδιαίτερο. Δυστυχώς αυτό είναι και το ποιόν του δημάρχου. Δοξάστε με! Αυτή είναι η γνώμη και η στάση όλων των στρατιωτικών γι’ αυτό και ο κ. Σταμούλης λειτουργεί έτσι. Αναφέρομαι δηλαδή σ’ αυτό που λέει ο λαός: «Όλοι σας θα πεθάνετε στη μάχη αλλά εγώ θα δοξαστώ». Όλοι οι στρατηγοί αυτό κάνουν. Άραγε δεν είναι «Καίσαρας» ο κ. Σταμούλης;

Θα είστε ξανά υποψήφιος όπως δείχνουν τα πράγματα. Με ποιο τρόπο πιστεύετε πως μπορεί να «χτυπηθεί» ο κ. Σταμούλης;

Ασφαλώς και θα είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, αφού θεωρώ πως η αντιπολίτευση που κάνω είναι εποικοδομητική αλλά και σκληρή όταν χρειάζεται. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, σας αποκαλύπτω κ. Υψηλάντη ότι ξεκινάμε να δημιουργήσουμε δημοκρατικό προοδευτικό μέτωπο ανατροπής του κ. Σταμούλη. Γιατί η ανύπαρκτη πολιτική Σταμούλη πρέπει με κάθε τρόπο να τελειώσει.

Ενόψει του Κλεισθένη τι έχετε να μας πείτε;

Προσωπικά πιστεύω ότι επειδή στο νομοσχέδιο αυτό υπάρχει η απλή αναλογική, ο Κλεισθένης θα αποτελέσει τομή για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση αφού όλοι οι δημοκράτες από το 1945 και έπειτα ζητούσαν και αγωνίζονταν για την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να υλοποιήσει την απλή αναλογική η οποία εκτός των βουλευτικών εκλογών θα ισχύσει και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι δημοκράτες που βρίσκουν δικαιολογίες και δεν ψηφίζουν τον Κλεισθένη. Λέω λοιπόν σε όλους αυτούς πως με την στάση που ακολουθούν παίζουν καθαρά το παιχνίδι της δεξιάς και συγκεκριμένα της Νέας Δημοκρατίας και όχι το παιχνίδι των δημοκρατικών δυνάμεων.