AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

850STAMOYLHS

Το θέμα του αγκυροβολίου ήταν αυτό που απασχόλησε την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης «φορτώνοντας» την απόφαση του ΣτΕ που επιτρέπει το αγκυροβόλιο στην θαλάσσια περιοχή της Πάχης στην απερχόμενη διοίκηση Μαρινάκη.
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο δήμαρχος ανέφερε: «Εάν που και που διαβάζαμε τους αρχαίους ημών προγόνους και τους δίναμε λίγη σημασία, θα είχαμε ενστερνιστεί «κρείττον το σιγάν», δηλαδή πως πολλές φορές είναι καλύτερα να σιωπάς. Δυστυχώς κάποιοι έχουν μάθει να κραυγάζουν και με τις κραυγές να εκτίθεται ανεπανόρθωτα.
Βγήκε τις προάλλες ο κ. Μαρινάκης να κατακρίνει τον νυν δήμαρχο για το αγκυροβόλιο που έγινε στην Πάχη. Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία σαφέστατα ο ίδιος γνωρίζει, άρα το κάνει εσκεμμένα. Σας αποκαλύπτω ότι στις 18 Νοεμβρίου 2011 γίνεται ΦΕΚ ο κανονισμός του αγκυροβολίου, άρα έχει και ισχύ νόμου ο οποίος καθορίζει σαφέστατα όλες τις λειτουργίες του αγκυροβολίου. Έρχεται λοιπόν ο κ. Μαρινάκης το 2018 να κατακρίνει τον νυν δήμαρχο για το αγκυροβόλιο. Όμως τι έγινε το 2018 και έδωσε το έναυσμα; Είχε γίνει αίτηση ακυρώσεως από το δήμο, όπου και ο πιο αδαής στα νομικά καταλαβαίνει ότι η αίτηση δεν ακυρώνει τίποτα, οπότε η όποια απόφαση ισχύει έως ότου ακυρωθεί. Βέβαια εμείς και ως αντιπολίτευση είχαμε υποβάλλει στο ΣτΕ αίτηση ακυρώσεως, κάνοντας προσφυγή κατά του αγκυροβολίου σαν «Ένωση Πολιτών». Και ο κ. Μαρινάκης μόλις το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης έριξε ευθύνες στο σημερινό δήμαρχο. Αναρωτιέμαι και εγώ. Έφταιγε ο νυν δήμαρχος για το αγκυροβόλιο που έγινε το Νοέμβριο του 2011;
Ας πάμε όμως τώρα να δούμε εάν έκανε ο κ. Μαρινάκης αυτά που έπρεπε για να αποτρέψει το αγκυροβόλιο; Δεν θα κάνω βέβαια καμία σύγκριση με τους αγώνες που κάναμε εμείς και αποτρέψαμε τα ορυχεία βωξίτη. Ο κ. Μαρινάκης όχι μόνο δεν έκανε τίποτα πέρα από την αίτηση ακυρώσεως, αλλά το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι στις 18/3/2011 αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία 28 έναντι 29 για να γίνουν κάποιες δράσεις. Ξέρετε πως εκ του νόμου ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να υλοποιεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Πέραν του ότι ο κ. Μαρινάκης θα έπρεπε ακόμη και εκτός του νόμου να ενεργήσει για να αποτρέψει το αγκυροβόλιο. Όμως ότι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδοτώντας το δήμαρχο για τα περαιτέρω, δεν έγιναν».

Ποιες δράσεις είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 7/18-3-2011 πρακτικό της κατεπείγουσας συνεδρίασης του, τότε το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει τις παρακάτω δράσεις.
1) Να μη δεχτεί το σχέδιο δημιουργίας αγκυροβολίου στον κόλπο των Μεγάρων
2) Να υπάρξει έγκυρη, έγκριτη και διαρκής νομική κάλυψη μέχρι ολοκλήρωσης της επιτυχίας
3) Να κληθούν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σε παράσταση και έκθεση της απόφασης διά ζώσης στον υπουργό
4) Να απευθυνθεί στον συμπαραστάτη του πολίτης της Περιφέρειας Αττικής
5) Να αποστείλει την απόφαση αυτή στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στους αρμόδιους υπουργούς περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, προστασίας του πολίτη, εμπορικής ναυτιλίας, Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.
6) Να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον λιμένα της Πάχης και συμβολικός αποκλεισμός διάρκειας μιας ώρας της εισόδου πλοίων στον κόλπο της Ελευσίνας απέναντι από τη Ρεβυθούσα καθώς και της Ρεβυθούσας από σκάφη της Ν. Περάμου και της Πάχης με τηλεοπτική κάλυψη.
7) Να εκδοθεί ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο και να επιδοθεί στον κ. υπουργό».

«Δεν υλοποιήθηκε από τον τότε δήμαρχο καμία δράση»

Ο κ. Σταμούλης αφού ανέγνωσε τις επτά (7) δράσεις που ενέκρινε τότε το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως δεν υλοποιήθηκε από τον τότε δήμαρχο καμία δράση παρά μόνο η αποστολή ενός εγγράφου προς τον υπουργό προστασίας του πολίτη με το οποίο εκφράζοντας η πλήρη αντίθεση στον οποιοδήποτε κανονισμό αγκυροβολίας στον κόλπο των Μεγάρων, όπως και το σύνολο των επιστολών των φορέων του δήμου.
Ο Γρ. Σταμούλης κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μαρινάκη πως ενώ δεν έκανε τίποτα για να εφαρμόσει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όπως εκ του νόμου όφειλε, εντούτοις έρχεται σήμερα να κατηγορήσει τον νυν δήμαρχο.
Κλείνοντας δεν θέλησε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες του προκατόχου του υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η αλήθεια για την υπόθεση του αγκυροβολίου, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «την αλήθεια την λένε τα χαρτιά».

Ερωτήσεις δημοσιογράφων

Μεγαρικός Τύπος: Μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί ο Δήμος να προσφύγει σε κάποιο άλλο δικαστήριο ακόμη και στα Ευρωπαϊκό;

Δήμαρχος: Το ΣτΕ είναι το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο αφού για την χώρα μας τα ένδικα μέσα τα έχουμε εξαντλήσει. Για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο το μελετάμε. Δεν θέλουμε και δεν έχει έννοια να ρίχνουμε «τουφεκιές στον αέρα». Μελετάμε το θέμα με τους νομικούς και θα πράξουμε ανάλογα.
Δεν έχουμε σκοπό πάντως να κάνουμε κάτι για λόγους εντυπωσιασμού σπαταλώντας άσκοπα χρήματα. Αν δούμε ότι στοιχειοθετείται κάτι και υπάρχουν έστω και λίγες ελπίδες ή ποσοστά επιτυχίας θα το παλέψουμε.

Ενημέρωση: Ποιος είναι ο λόγος που επαναφέρετε σήμερα το θέμα αυτό;

Δήμαρχος: Δεν το επαναφέρω. Απλά πρέπει να δώσω μια απάντηση γιατί και εσείς διαβάσατε τις ανακοινώσεις του κ. Μαρινάκη, οπότε μπορεί σε κάποιους να δημιουργήθηκε η εντύπωση πως φταίει ο νυν δήμαρχος για το αγκυροβόλιο.
Και επειδή άκουσα πολλούς ψιθύρους απ’ έξω που έλεγαν «πως επέτρεψε ο Σταμούλης να γίνει το αγκυροβόλιο», θέλησα με την συνέντευξη να αποδείξω ότι ο Σταμούλης δεν το επέτρεψε, απλά προσπάθησε να το αποτρέψει, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτός που ήταν καθ’ ύλην αρμόδιος να το αποτρέψει – έχοντας τότε την εξουσία– δεν έκανε απολύτως τίποτα.

Ενημέρωση: Όμως τέσσερα χρόνια είστε εσείς δήμαρχος. Τι κάνατε;

Δήμαρχος: Ίσως δεν καταλάβατε. Η απόφαση βγήκε το Νοέμβριο του 2011 όπου ο δήμος έκανε προσφυγή στο ΣτΕ. Πριν εκδικαστεί η υπόθεση από το ΣτΕ τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Έχουμε πει κατ’ επανάληψη πως το προλαμβάνειν είναι κάλλιο του θεραπεύειν. Εμείς δεν αφήσαμε να γίνουν τα ορυχεία βωξίτη για να τρέξουμε μετά ώστε να τα αποτρέψουμε. Παλέψαμε για να μην γίνουν. Στην αρχή λοιπόν παλεύεις το παιχνίδι. Όταν λοιπόν το αγκυροβόλιο γίνεται με ΦΕΚ νόμος του κράτους είναι λογικό να καταφύγεις στα νομικά μέσα. Από τον Μάρτη του 2011 έως το Νοέμβριο του 2011 ο δήμος είχε μπροστά του 8 μήνες για να αποτρέψει με αγώνες ώστε να μην γίνει ΦΕΚ το αγκυροβόλιο. Το παιχνίδι όλο ήταν να μην «σκάσει» το αγκυροβόλιο. Ως αντιπολίτευση πάντως εμείς τότε κινηθήκαμε. Σαν διοίκηση σήμερα δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα.

Αιχμή: Ο κ. Μαρινάκης είχε κάνει αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ. Μάλιστα τότε είχε ενημερώσει και το δημοτικό συμβούλιο για επαφές που είχε με τον υπουργό τον Χρ. Παπουτσή, αναφέροντας τότε πως το θέμα είχε παγώσει. Ποια η άποψη σας;

Δήμαρχος: Όχι είμαι ξεκάθαρος. Το θέμα δεν είχε παγώσει παρότι είχε γίνει η αίτηση ακύρωσης. Δεν βλέπατε μετά το ΦΕΚ τα καράβια που αγκυροβολούσαν στην Πάχη; Αυτή ήταν η πιο τρανή απόδειξη.