AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

23.09.2018

Ο καιρός μας

845XORODIA03

Το πρώτο βραβείο στο 5ο Διεθνές μουσικό φεστιβάλ «ALEKSANTAR NISIS MORFIDIS» του Novi Sad της Σερβίας κατέκτησε η χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων.
Βραβείο που αποτελεί την επιβράβευση των κόπων όχι μόνο των μαθητών, αλλά και όλων των ανθρώπων (διευθυντών, δασκάλων και γονέων), που από την πρώτη στιγμή στήριξαν την ιδέα της δασκάλας μουσικής κ. Κατερίνας Αβραμίδου για την δημιουργία εργαστηρίου μουσικής, με φυσικό επακόλουθο και την δημιουργία της σχολικής χορωδίας που μας κάνει όλους υπερήφανους.
Σήμερα η ΑΙΧΜΗ προχωρά σε ειδικό αφιέρωμα στην χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων, ξεκινώντας πρώτα από την «αρχιτεκτόνισσα» της μεγάλης αυτής επιτυχίας την κ. Κατερίνα Αβραμίδου, η οποία με ευχαρίστηση δέχθηκε να μας απαντήσει στις ερωτήσεις που της θέσαμε.

846DIMOTIO2

Πόσα χρόνια έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια, και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ώστε να καταφέρετε να φτάσετε τη χορωδία σε αυτό το επίπεδο;

Η προσπάθεια για την αναβάθμιση του μαθήματος της μουσικής είναι διαρκής από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την διδασκαλία.
Στο 5ο Δημοτικό υπηρετώ από το σχολικό έτος 2003-2004. Έχοντας την συμπαράσταση των εκάστοτε διευθυντών, συναδέλφων και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων καταφέραμε και δημιουργήσαμε ένα εργαστήριο μουσικής με διάφορα όργανα έτσι ώστε τα παιδιά να βλέπουν τη μουσική σαν μάθημα. Φυσικό επόμενο ήταν να δημιουργηθεί η σχολική χορωδία της οποίας τα μέλη είναι αγόρια και κορίτσια από όλα τα τμήματα- εκτός της Α τάξης- έτσι ώστε να αντιπροσωπεύει το σύνολο του σχολείου αλλά και να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Σε πόσους διαγωνισμούς έχετε συμμετάσχει και τι αποκομίσατε από τη συμμετοχή της χορωδίας γενικότερα σε διαγωνισμούς;

Η χορωδία ξεκίνησε να διδάσκεται από το 2014. Από το 2015 συμμετέχει κάθε χρόνο σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς τέσσερις φορές στην Ελλάδα και δύο φορές στο εξωτερικό. Έχει βραβευθεί με 2ο βραβείο στην Ιταλία, 1ο βραβείο στη Θεσσαλονίκη και με 1ο βραβείο στην Σερβία σε έναν πολύ υψηλού επιπέδου διαγωνισμό. Όμως αυτό που αποκομίσαμε παιδιά γονείς και εγώ προσωπικά είναι οι πολύτιμες εμπειρίες μας.

846BRABEIO

Από την εμπειρία σας πιστεύετε ότι υπάρχει θέληση και ανταπόκριση για την μουσική γενικότερα από όλα τα παιδιά;

Βεβαίως υπάρχει η θέληση να ασχοληθούν τα παιδιά με την μουσική αρκεί να ξέρουν ότι όταν λέμε παίζω μουσική το ρήμα «παίζω» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η μουσική χρειάζεται συνέπεια και προσπάθεια με σοβαρότητα.

Ζούμε σε μια εποχή αρκετά δύσκολη όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες αγγίζουν και τα παιδιά. Πιστεύετε ότι η μουσική βοηθάει τα παιδιά να ξεφύγουν γενικότερα από τα προβλήματα της καθημερινότητας;

Δεν ξέρω τι να σας απαντήσω σ’ αυτό. Εξαρτάται από το μέγεθος και την σοβαρότητα του προβλήματος. Σίγουρα πάντως η ενασχόληση με την μουσική και γενικότερα τις τέχνες και τον αθλητισμό βοηθάει τα παιδιά να ωριμάσουν και να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματά τους.

Όσον αφορά την διδασκαλία της μουσικής στα σχολεία, πιστεύετε ότι πρέπει να ενισχυθεί;

Εννοείται ότι πρέπει να ενισχυθεί και να επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται η μουσική σαν μάθημα πολυτελείας αλλά σαν ανάγκη ψυχικής ανάτασης για όλους τους μαθητές, κάθε ηλικίας.

Παλαιότερα το μάθημα της μουσικής χαρακτηρίζονταν ως δευτερεύον μάθημα στα σχολεία. Θεωρείτε ότι αυτό συμβαίνει και σήμερα; Και αν ναι, πώς μπορεί να αλλάξει;

Και σήμερα δευτερεύον θεωρείται. Μπορεί όμως να γίνουν βήματα προόδου με διορισμούς δασκάλων μουσικής, ίδρυση μουσικών σχολείων, θεσμοθέτηση χορωδιακών φεστιβάλ για τα σχολεία.

Κλείνοντας πώς βλέπετε το καλλιτεχνικό και ειδικότερα το μουσικό επίπεδο στην πόλη των Μεγάρων;

Υπάρχουν σχολές και δάσκαλοι που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και βλέπουμε να γίνονται όμορφες εκδηλώσεις στα Μέγαρα. Είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον όλα αυτά θα αποδώσουν καρπούς.

846DIMOTIO

Ο λόγος στους μαθητές
«Μια χορωδία, πολλές αναμνήσεις» λένε τα μικρά ταλαντούχα αστέρια

Τι λένε όμως για την επιτυχία τους οι πρωταγωνιστές δηλαδή οι μαθητές; Κάνουν λόγο «για κάτι πρωτόγνωρο» και «για πολλές αναμνήσεις», σημειώνοντας πως η καταξίωση της σχολικής χορωδίας ήρθε με την συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Οι συμμετοχές στα εγχώρια φεστιβάλ εφαλτήριο για συμμετοχές στα διεθνή

«Η μουσική «περιπέτεια» της χορωδίας μας ξεκίνησε το 2015 όταν η κ. Κατερίνα Αβραμίδου πήρε την πρωτοβουλία να συνθέσει μια ομάδα αποτελούμενη από μικρά ταλαντούχα αστέρια. Οι τυπικές πρόβες άλλαξαν την πορεία τους στοχεύοντας σε κάτι ουσιαστικότερο, όταν μας ανακοινώθηκε η συμμετοχή μας στην 7η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών στην Καρδίτσα.
Αρχικά ενθουσιαστήκαμε, διότι ήταν κάτι πρωτόγνωρο τόσο για εμάς, όσο και για το σχολείο μας, χωρίς όμως να ξεχάσουμε ότι έχουμε την ευθύνη να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ύστερα από πολλές πρόβες έφτασε η μεγάλη μέρα της «αποστολής» μας. Η αλήθεια είναι μας κατέβαλε μεγάλο άγχος, διότι θέλαμε, σαν δεμένη ομάδα που είμαστε, να αναδείξουμε την αξία μας.
Η πρόκριση στο Φεστιβάλ Καρδίτσας αποτέλεσε το εισιτήριο για τη συμμετοχή μας στον διεθνή διαγωνισμό στη Νάπολι της Ιταλίας. Εκεί, μέσω της επίσκεψής μας σε ένα τοπικό σχολείο, είδαμε τι σημαίνει σεβασμός και αποδοχή. Όπως και την προηγούμενη φορά, μας κυρίευσε το άγχος αφού τα βλέμματα των κριτών ήταν αυστηρά και επικριτικά. Όλοι μας πιστεύαμε ότι δεν τα είχαμε πάει καλά, γι αυτό όταν μας ανακοίνωσαν ότι κατακτήσαμε τη δεύτερη θέση θεωρήσαμε ότι μας έκαναν πλάκα.
Τις επόμενες δύο χρονιές συμμετείχαμε σε άλλα δύο φεστιβάλ στην Καλαμπάκα και στη Θεσσαλονίκη.
Το αποκορύφωμα όλης μας της πορείας ήταν η εκπροσώπηση του σχολείου μας στο διεθνή διαγωνισμό στη Σερβία. Αυτή τη φορά οι απαιτήσεις ήταν υψηλές , καθώς έπρεπε να συναγωνιστούμε μεγαλύτερα παιδιά με περισσότερες γνώσεις στη μουσική. Αισθανόμασταν πως θέλαμε να τα παρατήσουμε.
Μόλις όμως ανεβήκαμε στη σκηνή αποδείξαμε για άλλη μια φορά πως τα μικρά αστέρια μπορούν να «λάμψουν».
Συνολικά, ήταν μια μοναδική εμπειρία και ευχόμαστε να υπάρξουν και άλλες τέτοιες στη ζωή μας. Μια χορωδία, πολλές αναμνήσεις!
Όλα αυτά, φυσικά, τα οφείλουμε στην αγαπημένη μας δασκάλα, την κ. Αβραμίδου, για την οποία είμαστε ευγνώμονες».

846SIAPOU

Η Αγγελική – Αντωνία Σιάπου συνόδευσε την χορωδία παίζοντας μπουζούκι, όπως και ο Γιάννης Λαγός

 

Αγγελική – Αντωνία Σιάπου: Ξεκίνησε από το 5ο Δημοτικό και συνοδεύει την χορωδία με το μπουζούκι της ακόμη και σήμερα που φοιτά στο Γυμνάσιο

Ήρθε η ώρα να σας πω για την εμπειρία μου στη χορωδία. Όλα ξεκίνησαν στην Τετάρτη δημοτικού όταν η κ. Κατερίνα μπήκε μέσα στην τάξη και μας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχουμε στη χορωδία του σχολείου.
"Αρχίσαμε σιγά σιγά την προετοιμασία για το Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας. Όσο πλησίαζε ο καιρός οι πρόβες ήταν πιο εντατικές. Και να που έφτασε ο καιρός και πήγαμε στην Καρδίτσα για να τραγουδήσουμε.
Αφού διαγωνιστήκαμε ανάμεσα σε μουσικά σχολεία μας ανακοινώθηκε η ευχάριστη είδηση για τη διάκριση μας στο φεστιβάλ της Ιταλίας στη Νάπολι. Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεση μας ήταν περίπου ένας μήνας.
Και πέρασε γρήγορα ο μήνας και για πρώτη φορά εγώ και οι γονείς μπαίνουμε στο αεροπλάνο. Το ταξίδι διήρκησε περίπου 1 ώρα. Φτάσαμε λοιπόν στην Νάπολη. Πήγαμε στο ξενοδοχείο και ετοιμαστήκαμε να πάμε στο χώρο τον οποίο θα διαγωνιζόμασταν. Στον χώρο τον οποίο πήγαμε είχε ωραία ακουστική και δεν χρειάστηκαν μικρόφωνα. Νομίζω ότι ήταν ένας από τους παράγοντες που κερδίσαμε τη 2η θέση.
Την επόμενη χρονιά λάβαμε και πάλι συμμετοχή στο φεστιβάλ Καρδίτσας. Εκείνη τη χρονιά συνόδευσα τη χορωδία με το μπουζούκι.
Την άλλη χρονιά λάβαμε μέρος στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Πάλι συνόδευσα τη χορωδία με το μπουζούκι. Τότε κερδίσαμε το βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία.
Φέτος πήραμε μέρος για ακόμη μια φορά στο φεστιβάλ της Καρδίτσας. Επειδή εγώ πηγαίνω γυμνάσιο η κ. Κατερίνα με κάλεσε να παίξω τέσσερα τραγούδια για να παίξω στο μπουζούκι.
Και πάλι διακριθήκαμε αλλά αυτή τη φορά πήγαμε στη Σερβία όπου επισκεφθήκαμε πάρα πολλά μέρη όπως είναι η εκκλησία του Αγίου Σάββα και το ζωολογικό κήπο. Το φεστιβάλ έγινε μέσα ένα σχολείο. Σε αυτό το διαγωνισμό διεκδικήσαμε τη πρώτη θέση με ποσοστό 90/100. Τα ταξίδια μου με τη χορωδία του σχολείου θα μου μείνουν αξέχαστα καθώς 

846GABENIS

Χρ. Γκαμπένης: Αισθάνομαι ευτυχής που είμαι μέλος αυτής της σχολικής κοινότητας

Αν μη τι άλλο, η προσπάθεια που ξεκίνησε δεν θα είχε ευτυχή κατάληξη εάν δεν είχε την στήριξη των Διευθυντών του 5ου Δημοτικού Σχολείου. Δικαιωμένος αλλά και ευτυχής δηλώνει ο σημερινός Διευθυντής, ο δραστήριος Χρήστος Γκαμπένης σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην ΑΙΧΜΗ και στον Αντώνη Υψηλάντη.

Τι δηλώνει…

«Αποτελεί τιμή για την κοινότητα του σχολείου, (μαθητές – εκπαιδευτικούς – γονείς) η μεγάλη διάκριση της χορωδίας στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό «ALEKSANTAR NISIS MORFIDIS» της πόλης του Novi Sad της Σερβίας.
Επιβραβεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο οι κόποι των μαθητών και της εκπαιδευτικού κ. Αβραμίδου, που διέθεσαν εκατοντάδες ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο, αφού οι πρόβες έγιναν εκτός διδακτικού ωραρίου.
Η εκπαιδευτικός εργάστηκε με αυταπάρνηση πέραν του διδακτικού της ωραρίου προκειμένου να συνεχιστεί το συναρπαστικό ταξίδι που ξεκίνησε το 2014.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου στήριξε με κάθε μέσο αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία.
Ευοδώθηκαν οι κόποι των γονέων των μαθητών και του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Σχολείου, καθώς και των συμπολιτών μας οι οποίοι βοήθησαν από το υστέρημά τους μέσω της λαχειοφόρου αγοράς που οργάνωσαν.
Δικαιώθηκαν οι χορηγοί, οι οποίοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του ταξιδιού.
Αισθάνομαι ευτυχής που είμαι μέλος αυτής της σχολικής κοινότητας και ταυτόχρονα μεγάλο το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί, για τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών που προάγουν το επίπεδο της εκπαίδευσης. Δεν στέκομαι μόνο στη σημερινή διάκριση αλλά στην καθημερινή προσπάθεια για την ευόδωση των προσδοκιών των μαθητών από το σχολείο».

846MIXALAKH

Ευχαριστίες από την πρόεδρο του Συλλόγου γονέων Χρ. Μιχαλάκη

Ως Σύλλογος γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας βοήθησαν τη χορωδία του σχολείου μας να ταξιδέψει στον υπέροχο κόσμο της μουσικής κι επισκεφτεί το Novi Sad της Σερβίας όπου διακρίθηκε στο 5th International choir competition «ALEKSANTAR NISIS MORFIDIS».
Οι δυσκολίες ήταν πολλές. Καταφέραμε όμως να τις ξεπεράσουμε με τη βοήθεια και την υποστήριξη: του κ. Αθανασίου Μαρτίνου, των ΕΛ.ΠΕ, των κ.κ. Κώστα και Χρήστου Φάνη (Megara Resins), του Δημάρχου Μεγαρέων κ. Γρηγόρη Σταμούλη, του Ν.Π.Δ.Δ. «Ηρόδωρος» και προσωπικά της κ. Ιωάννας Ρήγα, της Σχολικής Επιτροπής Π.Ε. και του προέδρου της κ. Γιάννη Κολλάτα.
Πολύτιμη ήταν η βοήθεια του Διευθυντή του σχολείου μας κ. Χρήστου Γκαμπένη, του διδακτικού προσωπικού, των γονέων των παιδιών της χορωδίας και όλων όσων στήριξαν τη λαχειοφόρο αγορά του Συλλόγου, αλλά και όσων μας υποστήριξαν με κάθε τρόπο.
Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στη δασκάλα μας, κ. Κατερίνα Αβραμίδου που στέκεται δίπλα στα παιδιά μας ταξιδεύοντάς τα με τη μελωδία των τραγουδιών, κάνοντας τα όνειρά τους πραγματικότητα εδώ και τέσσερα χρόνια. Ελπίζουμε η προσπάθεια να συνεχιστεί.
Σας ευχαριστούμε πολύ

Η άποψή μας

Ακούγοντας τα λόγια όλων των πρωταγωνιστών, εμείς δεν θα μείνουμε στα συνήθη συγχαρητήρια, αλλά θα σταθούμε στην προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2014 με την αρωγή των Διευθυντών αλλά και του συλλόγου γονέων η δασκάλα μουσικής Κατερίνα Αβραμίδου.
Μια πρωτοβουλία που απέφερε καρπούς, με την σχολική χορωδία να δείχνει πως έχει μέλλον, όταν υπάρχουν δάσκαλοι σαν την κ. Αβραμίδου. Δάσκαλοι που προσφέρουν γεύση μουσικής αυτού του σημαντικότατου πολιτιστικού τομέα που αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής παράδοσης και της αισθητικής καλλιέργειας, όταν μάλιστα το εκπαιδευτικό σύστημα αδιαφορεί για την μουσική προπαιδεία και παιδεία των παιδιών.
Αφού λοιπόν και εμείς συγχαρούμε τους πρωταγωνιστές, αλλά και όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημα, κλείνουμε το μικρό αυτό αφιέρωμα με ένα απόφθεγμα του Γκαίτε. «Αυτός που αγαπά την μουσική είναι κατά το ήμισυ άνθρωπος. Αυτός που αγαπά και εκτελεί τη μουσική είναι τέλειος άνθρωπος».