AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

 

842STAMOULHS

Σε ενημέρωση με αναδρομή στον αγώνα που έγινε ώστε να αποτραπεί για την περιοχή μας η καταστροφική δραστηριότητα της δημιουργίας ορυχείων βωξίτη, προχώρησε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης.
Παρουσία των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Γ. Μπερδελή, Γιαν. Μιχάλαρου, του δημοτικού συμβούλου Κλ. Βαρελά, αντιδημάρχων δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας αλλά και μελών της επιτροπής αγώνα, ο κ. Σταμούλης ξεκίνησε το μονόλογό του, αναφέροντας σχετικά:
«Είναι αλήθεια πως όταν ξεκίνησε ο αγώνας δεν ήταν καθόλου εύκολος. Δεν νομίζω ότι κανείς, με το χέρι στην καρδιά, θα πει τώρα ότι ήταν ένας εύκολος αγώνας και γι’ αυτό είχε το αποτέλεσμα που είχε. Νομίζω πως ήταν ένας πάρα πολύ δύσκολος αγώνας διότι απέναντι είχαμε τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Μια εταιρεία παγκόσμια εμβέλειας διότι πίσω από την εταιρεία «ΔΕΛΦΟΙ - ΔΙΣΤΟΜΟΝ» είναι αλουμίνια Ελλάδος, είναι ο Μυτιληναίος, είναι μια οικονομική δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια. Επομένως είχαμε να αντιπαλέψουμε με πολύ ισχυρά συμφέροντα που θα στην περιοχής μας, σε έκταση περίπου 50.000 στρεμμάτων ήθελαν να κάνουν σε πρώτη φάση ερευνητικές γεωτρήσεις σαφέστατα με απώτερο σκοπό την δημιουργία ορυχείων βωξίτη με δεδομένο ότι η περιοχή μας έχει βωξίτη και πριν από αρκετά χρόνια είχαν κάνει εξόρυξη. Άρα είναι γνωστά τα κοιτάσματα στην περιοχή μας.
Εμείς τι είχαμε από την πλευρά την δικιά μας; Μια διοίκηση αποφασισμένη να παλέψει μέχρι τέλους προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της περιοχής και των πολιτών. Έναν λαό ο οποίος με την κατάλληλη ενημέρωση και κινητοποίηση έδειξε την δύναμη του όπου χρειάστηκε και δεν ήταν και λίγες οι φορές και νομίζω ότι ήταν ο καθοριστικός παράγοντας ο οποίος έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος μας.
Είχαμε μαζί μας όλους τους φορείς και τους συλλόγους συμπαραστάτες και υπερμάχους σε αυτόν τον αγώνα. Καταφέραμε να κάνουμε σε αυτόν τον αγώνα συμμάχους σχεδόν τους πάντες. Κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς. Και εντός και εκτός δήμου. Και εντός και εκτός περιοχής. Κινητοποιήσαμε σχεδόν τους πάντες. Κόμματα, κοινωνικούς φορείς, συλλόγους που ήταν εκτός δήμου και εκτός περιοχής που προσέτρεξαν σε βοήθεια, γειτονικούς δήμους αλλά και ολόκληρη την κυβέρνηση καταφέραμε να την κάνουμε συμπαραστάτη σε αυτόν τον αγώνα. Γνωρίζετε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήρε θέση δημοσίως υπέρ του αγώνα του δήμου μας κατά των ορυχείων βωξίτη. Και δεν ήταν βεβαίως αμελητέα αυτή η δύναμη και νομίζω ότι αυτή έκρινε πολλά σε αυτόν τον αγώνα αλλά αυτό δεν έγινε γιατί έτσι ήρθε η επιφοίτηση αλλά επειδή είδαν όλες τις κινητοποιήσεις, είδαν όλη την προσπάθεια, είδαν τον αγώνα, είδαν τον διακαή πόθο όλων των δημοτών, όλων των φορέων ότι δεν ανέχονται άλλη υποβάθμιση, δεν ανέχονται άλλη καταστροφή και αυτές οι πολλές κινητοποιήσεις νομίζω ότι ήταν αυτές που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.
Βέβαια τίποτα δεν γίνεται τυχαία αν δεν υπάρχει οργάνωση αν δεν υπάρχει μεθόδευση και αν κάθε δύναμη ενεργεί κατά μόνας νομίζω ότι τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι θετικά γι’ αυτό λοιπόν και εμείς από την αρχή που προέκυψε αυτό το πρόβλημα θέσαμε αντικειμενικό σκοπό ο οποίος ήταν όχι διερευνητικές γεωτρήσεις, διότι αυτό ήταν το αίτημα, αλλά θα επακολουθούσε μετά εφόσον βρίσκονταν τα κοιτάσματα και ορυχεία βωξίτη. Βάλαμε λοιπόν αντικειμενικό σκοπό να μην επιτρέψουμε ούτε τις ερευνητικές γεωτρήσεις που ήταν το αίτημα της εταιρείας. Και με βάση αυτόν τον αντικειμενικό σκοπό καταστρώσαμε το στρατηγικό σχέδιο και στην συνέχεια με τακτικές κινήσεις απόλυτα στοχευμένες και μεθοδευμένες οδηγηθήκαμε στον αντικειμενικό σκοπό.
Οι σταθμοί του αγώνα που ήταν και οι τακτικές κινήσεις του στρατηγικού σχεδίου. Πρώτον ήταν η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά των διερευνητικών γεωτρήσεων στις 12 Ιουνίου. Στην συνέχεια συγκαλέσαμε όλους τους φορείς και συλλόγους όπου εξεδόθη το ομόφωνο ψήφισμα το οποίο εστάλη προς κάθε κατεύθυνση. Στον υπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους βουλευτές. Συγκαλέσαμε επίσης όλους τους φορείς και συγκροτήσαμε την επιτροπή αγώνα και μέσα από αυτήν το συντονιστικό όργανο προκειμένου να βοηθήσει σε όλη αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα ο αγώνας να είναι εντυπωσιακός. Στην συνέχεια αφού μεσολάβησε ένα διάστημα το οποίο ήταν αναγκαίο προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες για να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις και μετά προχωρήσαμε στην μεγάλη συγκέντρωση της 11ης Οκτωβρίου που είχε παλλαϊκή συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία.
Όλα αυτά έδειξαν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο λαός της περιοχής είναι αποφασισμένος να αντιπαλέψει και να πολεμήσει εναντίον του ενδεχόμενου δημιουργίας ορυχείων βωξίτη στην περιοχή. Το επόμενο βήμα ήταν το Περιφερειακό Συμβούλιο που και αυτό θα συνεδρίασε με γνωμοδοτικό χαρακτήρα αλλά με βαρύνουσα γνώμη για το θέμα του βωξίτη. Ακολούθησε η παρουσία – διαμαρτυρία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής όπου και εκεί η συμμετοχή του κόσμου αλλά και των βουλευτών ήταν εντυπωσιακή, αφού όλα τα κόμματα συμμετείχαν στη σύσκεψη με τον κ. Κοκκινάκη διά των εκπροσώπων τους.
Τα παραπάνω λοιπόν έγειραν υπέρ της απορριπτικής απόφασης αφού ο συντονιστής (εφόσον εκτός από την αντίδραση υπήρχε και αιτιολόγηση) είδε το δίκιο του αγώνα. Παράλληλα με αυτές τις δράσεις είχαμε συναντήσεις με υπουργούς. Συμπέρασμα είναι πως η επιτυχία του αγώνα οφείλεται στο ότι είμαστε όλοι μαζί, γι’ αυτό και είχαμε τα λαμπρά αποτελέσματα. Ήταν η ώρα ο δήμος μας να κερδίσει μια μεγάλη μάχη και αυτή ήταν η μάχη κατά των ορυχείων βωξίτη που έληξε οριστικά και αμετάκλητα, διότι ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο κ. Κοκκινάκης με απόφαση του στις 29/3/2018 δεν έδωσε στην εταιρεία ΔΕΛΦΟΙ ΔΙΣΤΟΜΟΝ την έγκριση για τους περιβαλλοντικούς όρους για να ξεκινήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις».

Οι ευχαριστίες του δημάρχου

Ο δήμαρχος Μεγαρέων δράττοντας της ευκαιρίας ευχαρίστησε τους πάντες και κυρίως τον λαό που συμπαραστάθηκε σύσσωμος σε αυτόν τον αγώνα. Επίσης ευχαρίστησε σύσσωμα τα δημοτικά και τα τοπικά συμβούλια, όλους τους συλλόγους και φορείς, την επιτροπή αγώνα, σχεδόν όλα τα κόμματα τα οποία συμπαραστάθηκαν, την Περιφέρεια για την στήριξη της με την απόφαση, την Κίνηση για την προστασία της Γκιώνας, την ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου, την τοπική εκκλησία και τον Μητροπολίτη, την διεπιστημονική επιτροπή, τους δήμους Λουτρακίου και Ασπροπύργου, τον ίδιο τον πρωθυπουργό που πήρε θέση υπέρ του αγώνα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες ο κ. Σταμούλης έδωσε στον κ. Αγγ. Μαραζιώτη, τον οποίο χαρακτήρισε ως την ψυχή του αγώνα.

Γ. Μπερδελής: Κύριε Δήμαρχε κοιμόσασταν και σας … ξύπνησα!

Η ενημερωτική συνάντηση εξελίχθηκε σε μονόλογο δημάρχου αφού ο κ. Σταμούλης δεν επέτρεψε ούτε στον κ. Γ. Μπερδελή ούτε στον κ. Γιαν. Μιχάλαρο (πρόεδρο της επιτροπής αγώνα), αλλά και σε κανένα μέλος της επιτροπής αγώνα να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι – επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, αντέδρασαν και
σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν.
Ο κ. Μπερδελής πριν αποχωρήσει, απευθυνόμενος προσωπικά στο δήμαρχο είπε: «Οφείλατε να είχατε καλύτερη συμπεριφορά κυρίως απέναντί μου, διότι όταν ανέδειξα το θέμα, υπήρχαν ήδη έγγραφα στο Δήμο και εσείς κοιμόσασταν. Κοιμόσασταν και ευτυχώς σας ξύπνησα!
Δεν το κατήγγειλα όμως τότε, προκειμένου ο αγώνας να είναι ενωτικός και να έχει επιτυχία.
Γνωρίζει ο κόσμος πως είχε έρθει έγγραφο στον Δήμο από 17-5-2017 και δεν το είχατε πάρει χαμπάρι; Έγγραφο που κοινοποιείται στην Τεχνική Υπηρεσία ως ένα κοινό διαδικαστικό έγγραφο; Όμως εσείς κοιμόσασταν, έχοντας το έγγραφο στα χέρια σας 20 ημέρες πριν εγώ ανακοινώσω στον Τύπο ότι υπάρχει θέμα βωξίτη. Μήπως θέλετε να πούμε ότι ακόμα και η Υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης είχε εκφράσει θετική άποψη για τον βωξίτη;
Και αυτοί κοιμόντουσαν μαζί με εσάς. Δυστυχώς τα θέλετε όλα για τον εαυτό σας. Στους κ.κ. Μιχάλαρο και Μαραζιώτη αλλά και σε πολλούς άλλους αγωνιστές που βρίσκονται σήμερα εδώ, δεν τους δώσατε το λόγο για 5 λεπτά. Θα τα πούμε λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Άστραψε και βρόντηξε όπως φαίνεται ο κ. Μπερδελής, αποκαλύπτοντας εμμέσως πλην σαφώς πως η διοίκηση του Δήμου όπως και η Περιφέρεια «κοιμόνταν», με τον κ. Σταμούλη να το ξεπερνάει, μένοντας στην εξέλιξη της υπόθεσης και να επιμένει πως η νίκη που ήρθε με την απόφαση του συντονιστή ανήκει σε όλους όσους αγωνίστηκαν.
Από την ενημερωτική συζήτηση αποχώρησε και το μέλος της ΛΑΕ Β. Πολυχρόνης, καταγγέλλοντας την διαδικασία και αφήνοντας αιχμές πως ο δήμαρχος καπέλωσε όλο τον αγώνα του Μεγαρικού λαού και της επιτροπής αγώνα, θέλοντας να καρπωθεί πολιτικά την επιτυχία.