AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

842AMEA01

Μια εκδήλωση αγάπης και φιλανθρωπίας από εκείνες που ξεχωρίζουν, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΑΜΕΑ Μεγάρων και με την υποστήριξη της Ακαδημίας Ξένων Γλωσσών Κλεοπάτρας Καπουράνη, το απόγευμα του Σαββάτου 31 Μάρτη 2018, στο κλειστό γυμναστήριο του 8ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων.
Η εκδήλωση ήταν εμπνευσμένη από το Your Face Sounds Familiar και περιελάμβανε πλούσιο χορευτικό και μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από σχολές χορού και άλλες συλλογικές οργανώσεις, που ταξίδεψαν το κοινό στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, το Χόλυγουντ, το Μπόλυγουντ και την μουσική βιομηχανία θεάματος.
Ψυχή της εκδήλωσης ήταν ο Μιλτιάδης Κατρακούλης, ο οποίος μαζί με τον Γ. Χατζόπουλο, από το τηλεοπτικό show, Your Face Sounds Familiar και τον Διονύση Ζάχο ανέλαβαν την παρουσίαση της εκδήλωσης.
Βασικοί συντελεστές, πέραν του φροντιστηρίου της κ. Καπουράνη, που είχε τη γενική υποστήριξη της εκδήλωσης και που μετείχαν αφιλοκερδώς, ήταν οι σχολές χορού Ολυμπίας Μπεναρδή, Αγγελικής Μουρτζούκου-Δημήτρη Κεφσερίδη, Πάολα Dance, Όμιλος Λαϊκής Παράδοσης Αλκάθους και Καρία, η σχολή Bollywood Dance Athens Team και οι χορογράφοι Κέλλυ Δρίτσα και Μαίρη Ντέκα.
Σκοπός της εκδήλωσης αυτής ήταν η αρωγή, η αγάπη, η οικονομική υποστήριξη και η προστασία των ατόμων με αναπηρία. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ξεχώρισε γιατί ανήκε σε εκείνες τις εκδηλώσεις, που αποτελούν κριτήριο και βαρόμετρο, του επιπέδου και της στάθμης της ευαισθησίας, της αλληλεγγύης, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της υπευθυνότητας που διαθέτει μια κοινωνία. Και η παρουσία του κόσμου στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, που ήταν ασφυκτικά γεμάτο, έδειξε, πως οι συμπολίτες μας δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία.

842AMEA02Τα άτομα με αναπηρία, είναι μια από τις κατηγορίες των συμπολιτών μας, που συνυπάρχουν μαζί μας. Έχουν όμως τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που δεν έχουν κάποιας μορφής αναπηρίας; Στα χαρτιά και τη θεωρία σίγουρα έχουν, στην πράξη όμως δύσκολα υλοποιούνται, διότι η χώρα παρουσιάζει προβλήματα σε δομές, σε νομοθετικά πλαίσια και σε προστατευτική πολιτική για τα άτομα αυτά. Στην Ελλάδα τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων μένουν στο «ράφι» και στα «λόγια» διότι το Σύνταγμα της χώρας μας ορίζει με σαφήνεια, στο άρθρο 21 της §6, την υποχρέωση λήψης μέτρων από την πλευρά της πολιτείας, που εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Δυστυχώς το ελληνικό σύστημα βρίσκεται προσκολλημένο σε μια πεπερασμένη οπτική σκοπιά της αναπηρίας, που η προβληματικότητα της έγκειται στο γεγονός, πως βλέπει την αναπηρία από τη πλευρά της απόκλισης έναντι της φυσιολογικότητας σε αντίθεση με το Κοινωνικό Μοντέλο αναπηρίας που «βλέπει» την αναπηρία ως μια απλή φυσιολογική διαφοροποίηση στο πλαίσιο της ανθρώπινης φύσης, επομένως σαν μια μορφή κανονικότητας. Μέσα από το Κοινωνικό Μοντέλο, η κοινωνία καλείται να δώσει τη δέουσα σημασία σε αναχρονιστικά νομοθετικά πλαίσια, μελετημένες δομές και στην έμπρακτη λειτουργικότητα αυτών των ανθρώπων μέσα σε μια κοινότητα, τα οποία θα κάνουν τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία πιο φυσιολογική, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο.

842AMEA03

«Οι Μεγαρίτες έχουν ακόμη αντιστάσεις και αισθήματα αλληλεγγύης»

Άλλωστε και ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης στην ομιλία του στάθηκε σε όσα περιγράφουμε παραπάνω αφού χαρακτήρισε την εκδήλωση αυτή ιδιαίτερη όπου η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, όπως υποστήριξε, «δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα πως η Μεγαρική κοινωνία δεν έχει αλλοιωθεί ηθικά μέσα σε αυτούς τους ποταπούς καιρούς που ζούμε» και συνέχισε τονίζοντας πως «οι Μεγαρίτες έχουν ακόμη αντιστάσεις, αληθινά αισθήματα και αισθήματα αλληλεγγύης».
Στη συνέχεια ο δήμαρχος, χαρακτήρισε τα άτομα με αναπηρία ως άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες, που ζητούν το αυτονόητο, «να ζήσουν», αφού είναι άνθρωποι και έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους απέναντι στο νόμο. Δεσμεύτηκε, πως ως διοίκηση θα αγωνίζεται για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων και δεν θα το κάνει από υποχρέωση αλλά επειδή είναι άτομα που χρήζουν ίσης αντιμετώπισης και απολαβής ίσων ευκαιριών. Τέλος υποσχέθηκε, πως από την Μεγάλη Εβδομάδα το όχημα, που εξυπηρετεί τις ανάγκες πρόσβασης των ατόμων του συλλόγου, θα λειτουργεί με έξοδα μετακίνησης και συντήρησης του δήμου Μεγάρων, δείχνοντας έμπρακτα τη θέληση του κ. Σταμούλη να βοηθήσει των Σύλλογο ΑΜΕΑ του Δήμου Μεγάρων.
Στο τέλος της εκδήλωσης το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου απένειμε τιμητικές πλακέτες στους συντελεστές της εκδήλωσης, ενώ ο πρόεδρός του κ. Ιερόθεος Στρατούρης ανακοίνωσε το ποσό το οποίο εξοικονομήθηκε από την εκδήλωση.