AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

 

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων συνδέεται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Παρόλα αυτά όμως, με την ανάπτυξη των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση στερεών αποβλήτων, με το κράτος να αδυνατεί να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για τη σωστή επεξεργασία του με τους λιγότερο δυνατό ρύπους.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει τάση προς την ανακύκλωση, η οποία όμως δεν καλύπτει όλο το φάσμα των αποβλήτων.
Οι λύσεις γι' αυτά, είναι είτε η ταφή τους σε χωματερές, είτε η ανάκτησή τους για την παραγωγή θερμοηλεκτρικής ενέργειας. Όταν όμως η ταφή γίνεται χωρίς την επεξεργασία του βιοαερίου, οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τον αέρα και το νερό και κατ' επέκταση για τη δημόσια υγεία.
Οι περιοχές που επί χρόνια ακολουθούν τη μέθοδο της ταφής απορριμμάτων, (όπως ήταν και τα Μέγαρα), μαστίζονται από διάφορες μορφές καρκίνων και ιδιαίτερα καρκίνους γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος, οι οποίοι ευδοκιμούν εξαιτίας της υψηλής ρύπανσης της Δυτικής Αττικής από νιτρικές ενώσεις - ενώσεις αζώτου, σύμφωνα με τις μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τη σύγχρονη βιβλιογραφία, δεν υπάρχει τρόπος να προστατευθεί το έδαφος, το νερό, οι παρακείμενες θάλασσες και ο αέρας της περιοχής από τα τοξικά υγρά και αέρια που παράγονται από την βιολογική αποσύνθεση των επεξεργασμένων ή µη απορριμμάτων.
Ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) στις ΗΠΑ έχει αποφανθεί, ότι το μαύρο πλαστικό κάλυμμα του χώρου εναποθέσεως των υπολειμμάτων, δεν μπορεί να προστατεύσει τη διαφυγή του τοξικού υγρού υπολείμματος στο υπέδαφος. Το «κατακάθι» αυτό από την βιολογική αποσύνθεση των υπολειμμάτων περιέχει τολουόλιο, φαινόλες, βενζόλιο, διοξίνες, PCBs, χλωριωμένα φυτοφάρμακα και βαρέα μέταλλα.
Αναφερόμαστε σε ουσίες όχι μόνο τοξικές για το περιβάλλον αλλά και καρκινογόνες, σαφώς καταστροφικές για την υγεία των ατόμων που ζουν ή θα ζήσουν στις περιοχές που έχουν ρυπανθεί.
Δυσοίωνη είναι και η δήλωση του καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Λίνου, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Zwanatolika.gr άκρως ανησυχητικά, είπε πως «οι παραλίες της Δυτικής Αττικής αποδεδειγμένα έχουν καταστραφεί από τα ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ της Φυλής».

Στατιστικά στοιχεία άκρως ανησυχητικά για την Δυτ. Αττική

Σύμφωνα με το άρθρο του Δημοσιογράφου Δημήτρη Μπουρίκου από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα insider.gr, τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΛΣΑΤ σχετικά με τις τραγικές αλλαγές στα στατιστικά των θανάτων από καρκίνους στη Δυτική Αττική είναι αποκαρδιωτικά και άκρως ανησυχητικά. Κάνοντας χρήση των στοιχείων για τις αιτίες θανάτων ανά τόπο μόνιμης κατοικίας των θανόντων την περίοδο 1999-2014 και συγκρίνοντας την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής (Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας- Ειδυλλίας- Ερυθρών, Μεγάρων και Φυλής) με την υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες στην Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 27,5% έναντι 15,4% στη λοιπή Περιφέρεια Αττικής την αναφερόμενη περίοδο (βλ. Διάγραμμα 1).

841DIAGRAMMA01

Αναλυτικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, οι θάνατοι από νεοπλασίες το 2014 αντιπροσώπευαν το 26,8% έναντι 21% το 1999 στο σύνολο των θανάτων στην περιοχή. Στη λοιπή Περιφέρεια, οι θάνατοι από νεοπλασίες το 2014 αντιπροσώπευαν το 27,2% έναντι 23,6% το 1999 στο σύνολο των θανάτων. Σε απόλυτους αριθμούς, το 1999 καταγράφηκαν στην Δυτική Αττική 240 θάνατοι από νεοπλασίες που αυξήθηκαν στις 373 το 2014. Τα στοιχεία για την περίοδο 1999-2014 δείχνουν ότι υπάρχει μια σταθερή ανοδική τάση του ποσοστού θανάτων από νεοπλασίες στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, γεγονός που ναι μεν ταιριάζει με τη γενική επιδημιολογική τάση αύξησης της συμμετοχής των νεοπλασιών στους θανάτους του πληθυσμού (ΕΛΣΤΑΤ, 2016), όμως διαφοροποιείται συγκριτικά με την ταχύτητα αυτής της ανόδου, όπως δείχνουν τα συγκριτικά στοιχεία με τη λοιπή Περιφέρεια Αττικής.

841DIAGRAMMA02

Η στατιστική κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το 2015!

Η αύξηση των θανάτων από νεοπλασίες, είναι ραγδαία και την επόμενη χρονιά, όπως φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία (που δίνονται στην δημοσιότητα μέσω της ΕΛΣΤΑΤ), όπου επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα πλέον η τρομακτική τάση ανόδου συμμετοχής των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και το 2015.
Κάνοντας χρήση των στοιχείων για τις αιτίες θανάτων ανά τόπο μόνιμης κατοικίας των θανόντων την περίοδο 1999-2015 και συγκρίνοντας την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής (Δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας- Ειδυλλίας- Ερυθρών, Μεγάρων και Φυλής) με την υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό των θανάτων από νεοπλασίες στην Δυτική Αττική έχει αυξηθεί σε ποσοστό 31,7% έναντι 10,1% στη λοιπή Περιφέρεια Αττικής την αναφερόμενη περίοδο (βλ. Διάγραμμα 2). Δηλαδή σε σχέση με το 2014, υπάρχει αύξηση κατά 4,2%, καθώς σε απόλυτους αριθμούς, οι θάνατοι από νεοπλασίες από 373 το 2014, έφθασαν 396 το 2015! Μιλάμε δηλαδή για μια σταθερή αυξητική τάση με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έως και το 2015, κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς 3 χρόνια αργότερα (εν έτη 2018), δεν έχουμε δει ακόμη να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα ώστε να μειωθεί η στατιστική του θανάτου.

«Οι χωματερές απειλούν τους πνεύμονες όσων ζουν σε ακτίνα έως πέντε χιλιομέτρων»

Δυστυχώς όμως οι συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, δεν είναι μόνο οι καρκινογενέσεις, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία θανάτων ανά αιτία σε επίπεδο περιφέρειας, φαίνεται, πως υπάρχουν υψηλά ποσοστά σε τερατογεννέσεις, αναπνευστικά προβλήματα, ηπατικές βλάβες, δερματοπάθειες, βλάβες νευρικού συστήματος, προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες κ.α.
Σύμφωνα με μια επιδημιολογική έρευνα που έγινε για τις επιπτώσεις στην υγεία στην Περιφέρεια Λάτσιο της Ιταλίας, σε ένα δείγμα 242.000 ανθρώπων, που κατοικούσαν κοντά σε χωματερές, και δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας «International Journal of Epidemiology», οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία για τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, για τη νοσηρότητα και για τη θνησιμότητα των περιοίκων και κατέληξαν ότι: «Οι χωματερές απειλούν τους πνεύμονες όσων ζουν σε ακτίνα έως πέντε χιλιομέτρων». Διαπιστώθηκαν αυξημένα περιστατικά αναπνευστικών παθήσεων και καρκίνου των πνευμόνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών, αλλά όχι καρδιαγγειακών. Οι ερευνητές ανέφεραν, ότι ο «αερομεταφερόμενος» κίνδυνος προέρχεται από την εισπνοή τοξινών, μικροοργανισμών, αερολυμάτων και άλλων πτητικών ουσιών από τις χωματερές. Επιπλέον, οι τελευταίες μπορεί να επιβαρύνουν το έδαφος και το νερό της περιοχής.

Από την Ελευσίνα έως τη Φυλή το υπέδαφος είναι καταστραμμένο

Το 2007, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, έδειξε την ύπαρξη επικίνδυνων ρύπων για τον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα στην έκθεση αναφέρεται πως από την Ελευσίνα έως τη Φυλή το υπέδαφος είναι καταστραμμένο και δεν ενδείκνυται για δημιουργία γεωτρήσεων και καλλιεργειών.
Δεδομένου ότι τα διαθέσιμα στοιχεία θανάτων ανά αιτία είναι διαθέσιμα μόνο σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, είναι εμφανές ότι «αποκρύπτουν» ακόμα μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους χωρικά επίπεδα, όπως αυτά των Δήμων, των Δημοτικών Ενοτήτων και των πολεοδομικών ενοτήτων/γειτονιών.
Η γειτνίαση πολεοδομικών ενοτήτων και γειτονιών με επικίνδυνες χρήσεις, όπως είναι η χωματερές, σε συνδυασμό με τα ευρήματα σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και τις εμπειρικές μαρτυρίες των κατοίκων και συλλογικοτήτων των περιοχών, «φωνάζουν» για τη λήψη άμεσων μέτρων για την συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση του φαινομένου και την προώθηση έργων και δράσεων για την προφύλαξη του τοπικού πληθυσμού.

Ο καρκίνος θερίζει σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο

Όσον αφορά την περιοχή μας, αυτή όπως μπορείτε να διαπιστώσετε δεν απουσιάζει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καθώς και ο Δήμος Μεγάρων ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.
Στην έρευνα που κάναμε και με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 2014 και 2015 που είδαν το φως της δημοσιότητας, επισκεφθήκαμε γιατρούς των Μεγάρων, οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν πως σήμερα στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων υπάρχει ραγδαία αύξηση των νεοπλασιών αλλά και των θανάτων από καρκίνο.
Όσον αφορά τις αιτίες, αυτές – σύμφωνα με τα παραπάνω – πιθανόν να εστιάζονται τόσο στο ότι στα Μέγαρα μέχρι και πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε η χωματερή στη θέση Καμπία, όσο και στην κατάσταση που επικρατεί πλέον στον κάμπο των Μεγάρων με την ανεξέλεγκτη ρίψη μπαζών και κάθε λογής απορριμμάτων να αποτελεί περιβαλλοντική βόμβα για τον υδροφόρο ορίζοντα και κατ’ επέκταση για την υγεία των δημοτών.

Η άποψή μας

Όπως φαίνεται πρόκειται για ένα θέμα αρκετά σοβαρό, αφού αφορά την δημόσια υγεία. Παρόλα αυτά, δεν θέλουμε να κινδυνολογούμε, ούτε να κατηγορηθούμε πως σπέρνουμε πανικό με τα γραφόμενά μας.
Απλά παρουσιάζουμε τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ωμά την πραγματικότητα. Αποδεικνύουν δηλαδή, ότι η στατιστική του θανάτου έχει αυξητικές τάσεις, και αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχοντας (όπως πάντα ως εφημερίδα) το θάρρος της γνώμης μας, με απέραντο σεβασμό στους δημότες μας που «έφυγαν» χτυπημένοι από την επάρατη νόσο, αλλά και σε αυτούς που σήμερα παλεύουν για να την νικήσουν, θα συνεχίσουμε την έρευνά μας με οποιοδήποτε κόστος.
Με βάση λοιπόν τα στατιστικά στοιχεία τα οποία είναι τραγικά, θεωρούμε πως επιβάλλεται να εκπονηθεί από την πολιτεία ένα σχέδιο δράσης ώστε να γίνουν ακόμη πιο εντατικές μελέτες ως προς το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μελέτες επιστημονικά τεκμηριωμένες και στοχευμένες, ούτως ώστε όχι μόνο να υπάρξει ουσιώδης υγειονομική θωράκιση των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, αλλά και να βρεθούν άλλες λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, έτσι ώστε εμείς σήμερα όπως και οι επόμενες γενιές, να απολαύσουμε το θεμελιώδες δικαίωμά μας για ζωή.