AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

841KOULOURIOTHS

Με εθνικό φρόνημα και χριστιανική πίστη, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 στο «Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο» εκδήλωση για την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Την εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος και ο Δήμος Μεγάρων, προλόγισε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Κουλουριώτης, με θέμα: «Ο Ηρωισμός, η Πίστη και το Φιλότιμο των προγόνων μας, στον αγώνα του 1821».
Το μουσικό εργαστήρι του «Καστάνειου» λαογραφικού Μουσείου Μεγάρων, υπό την διεύθυνση του Γ. Μπερδελή, με συνοδεία της ορχήστρας, τραγούδησε την εθνική μας παλιγγενεσία, ενώ νέοι και νέες των Μεγάρων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Ακολούθησε παρέμβαση του Ποιμενάρχη μας κ.κ. Κωνσταντίνου, όπου μέσα σε κλίμα χαρμολύπης και με συναισθηματικά φορτισμένη την ατμόσφαιρα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο Κουλουριώτη, για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική μας Εκκλησία.
Ο κ.κ. Κωνσταντίνος του ευχήθηκε εγκάρδια για την νέα του διακονία στον πρώτο Άμβωνα της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, να έχει κι εκεί μια πολύκαρπη, καλλίκαρπη και ανέφελη διακονία, γεμάτη από τις ευλογίες του Θεού.
Εν συνεχεία ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα για τις επερχόμενες εορτές του Αγίου Πάσχα.

Μητροπολίτης Κωνσταντίνος: Χριστός και Ελλάδα να είναι πάντοτε τα κέντρα του ενδιαφέροντός μας

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Σεβασμιότατος αρχικά στάθηκε στην ουσία της εκδήλωσης αναφέροντας τα εξής:
«Η Εθνική επέτειος, είναι μια αναμόχλευση της συνείδησης για όλους τους Πανέλληνες. Υπάρχουν αυτές οι επέτειοι, για να θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι και να γνωρίζουν οι νεότεροι. Γιορτάσαμε και φέτος, την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου. Αυτή έγινε το 1821, τότε που οι ένδοξοι πρόγονοί μας αντιστάθηκαν εναντίων πολλών αλλοφύλων και αλλοθρήσκων εχθρών και μας χάρισαν την ελευθερία της πατρίδας μας. Γιορτάσαμε την ίδια ημέρα και την άλλη ελευθερία που μας χάρισε ο Θεός, την ελευθερία της ψυχής μας, με το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αποφασίζει ο Θεός μας, να στείλει το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας στη γη για να ελευθερώσει τον άνθρωπο από την δουλεία της αμαρτίας και να τον επαναφέρει στην πρότερη του θέση που είναι ο παράδεισος. Αυτά τα δυο γεγονότα της ελευθερίας γιορτάζουμε οι Πανέλληνες. Και εμείς σαν Μητρόπολη, μαζί με το Δήμο μας, αποφασίσαμε από κοινού να εορτάσουμε μαζί με το λαό των Μεγάρων αυτή την διπλή γιορτή και να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορεί μεν να κερδήθηκε η ελευθερία της πατρίδας μας και να μας χαρίστηκε η ελευθερία της ψυχής μας από το Θεό, αλλά αυτό δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε. Γιατί για να διατηρηθούν αυτές οι ελευθερίες, χρειάζεται επαγρύπνηση, αγώνας, πίστη, ελπίδα, ομοψυχία. Και βλέπουμε τις δύσκολες ημέρες που ζούμε, ότι όλα αυτά εάν δεν είναι στο έπακρο, θα χάσουμε αυτές τις ελευθερίες και θα υποδουλωθούμε. Ας ευχηθούμε λοιπόν ο Θεός να μας στηρίζει και να μας δημιουργεί τέτοια συναισθήματα μέσα στις καρδιές μας, ούτως ώστε Χριστός και Ελλάδα, Ελλάδα και Χριστός να είναι πάντοτε τα κέντρα του ενδιαφέροντός μας, ούτως ώστε όπως εμείς κληρονομήσαμε το αγαθό της ελευθερίας, να μπορέσουμε να το παραδώσουμε και στις επερχόμενες γενιές».

841KOULOURIOTHS03

Εγκάρδιες ευχές του Ποιμενάρχη μας στον Αρχιμανδρίτη κ. Χρ. Κουλουριώτη

Μιλώντας για τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κουλουριώτη ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως μας, ο κ.κ. Κωνσταντίνος δήλωσε: «Καταλαβαίνετε ότι είναι μια πάρα πολύ τιμητική πρόταση του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου να τον καλέσει από τον Άμβωνα της Μητροπόλεως μας στον πρώτο Άμβωνα της Εκκλησίας της Ελλάδος, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Ο πατήρ Χρυσόστομος τώρα γίνεται ο πρώτος ιεροκήρυκας της Εκκλησίας της Ελλάδος και κάθε Κυριακή είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα να ομιλεί από τον Άμβωνα του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών.
Έχω χαρμολύπη μέσα μου όπως προανέφερα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. Πρώτον λύπη γιατί χάνω τον Αδελφό μου, χάνω τον συνεργάτη μου, χάνω τον φίλο μου, χάνω τον άνθρωπο που χρόνια ο ένας στήριζε τον άλλον.
Όμως έχω και χαρά γιατί γίνεται το θέλημα του Θεού. Το κάλεσμα της Παναγιάς είναι ηχηρό και τον μεταφυτεύει όπως είπα στον πρώτο Άμβωνα της χώρας μας και θα τον απολαμβάνουν όχι μόνο στην Ελληνική Επικράτεια, αλλά μέσω του διαδικτύου και της τηλεοράσεως όπου υπάρχουν ορθόδοξοι Έλληνες, οι οποίοι θα βλέπουν την μορφή του και θα απολαμβάνουν τα Άγια λόγια του.
Να του ευχηθούμε να έχει μια ευλογημένη διακονία και εκεί.
Ας ευχηθούμε το Πανάγιο πνεύμα να τον φωτίζει συνεχώς και η Κυρία Θεοτόκος που τον κάλεσε αφού την υπηρετήσει με πιστότητα, να του ανοίξει και για παραπάνω τον δρόμο του.
Πιστεύω πως η αγάπη του Μακαριοτάτου που ήταν έκπαλαι θα δημιουργήσει και τις νέες προϋποθέσεις για να χαρούμε ακόμη παραπάνω και να δοξάσουμε όλοι μαζί το Θεό».

841KOULOURIOTHS02

Γρ. Σταμούλης: Η εκδήλωση εκπέμπει το μήνυμα της ενότητας

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης έκανε λόγο για μια εκδήλωση με πολλά μηνύματα, με κυριότερο αυτό της ενότητας, επισημαίνοντας ότι σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας το μήνυμα της 25ης Μαρτίου είναι περισσότερο επίκαιρο. Ο κ. Σταμούλης, υποστήριξε πως το ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη, το Δήμο και το «Καστάνειο Μουσείο», αυτό εκπέμπει το μήνυμα της ενότητας.
«Εάν είμαστε ενωμένοι, με υψηλό φρόνημα και ηθικό ακμαίο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή απ όπου και αν προέρχεται. Έχουμε τα μέσα, τις δυνατότητες αλλά και το έμψυχο υλικό και νομίζω πως η ελληνική ψυχή θα μεγαλουργήσει εάν και όποτε χρειαστεί. Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ», κατέληξε ο Δήμαρχος.