AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

23.09.2018

Ο καιρός μας

761lelis

Όλα όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και προκάλεσαν την κόντρα των κ.κ. Μ. Λέλη και Ιερ. Πολυχρόνη, προκάλεσαν και εμάς αφού αποτέλεσαν αφορμή για τη λήψη συνέντευξης από τον κ. Μελ. Λέλη ο οποίος δέχθηκε ευχάριστα να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
Μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, αφού ο κ. Λέλης δεν μένει μόνο στην πολιτική του κόντρα με τον κ. Πολυχρόνη, αλλά μιλάει και για τον Γρ. Σταμούλη και όχι μόνο…

Σας βλέπουμε εδώ και δυόμισι περίπου χρόνια να ασκείτε σκληρή αντιπολίτευση στην διοίκηση Σταμούλη. Αυτό προέρχεται από πιθανή πικρία εξαιτίας τα διαγραφής σας ή συντρέχουν άλλοι λόγοι;

Κύριε Υψηλάντη καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την δυνατότητα να εκφράσω κάποιες από τις απόψεις μου, και τους προβληματισμούς μου για τα τοπικά πολιτικά δρώμενα, μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας.
Απ’ όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά, δεν θυμάμαι σε δημοτικό συμβούλιο να ήμουν αδιάφορος και να ψήφιζα χωρίς να γνώριζα. Πάντα είχα άποψη, θέση και να σας θυμίσω επί Δημαρχίας Χρ. Σύρκου σε θέμα που αφορούσε τις λατομικές ζώνες, ήμουν αντίθετος και πολέμιος αυτής της επένδυσης. Το να καταθέτεις την πρότασή σου και τους προβληματισμούς σου για κάτι που στην πορεία η διοίκηση τελικά συγκλίνει με τις θέσεις σου, δεν το θεωρώ αντιπολίτευση.
Η τακτική λοιπόν που ακολουθώ δεν είναι από πικρία, αλλά αντιθέτως γίνεται από ωριμότητα και διορατικότητα, αυτή που πρέπει να έχει ο καθένας από εμάς στο δημοτικό συμβούλιο εκεί που μας έστειλαν οι συμπολίτες μας για να εκπροσωπούμε τα συμφέροντα τους.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Πολυχρόνης αποκάλυψε πως αυτός ήταν ο εισηγητής της διαγραφής σας από τον συνδυασμό του κ. Σταμούλη. Τι έχετε να του απαντήσετε;

Σε ότι αφορά το ερώτημά σας, θεωρώ πως ο κ. Πολυχρόνης με όλα όσα είπε, έδειξε εκνευρισμό, αμηχανία και ανωριμότητα.
Η απάντησή του (κάνοντας πως δεν τον καταλαβαίνει σε όσα ρώτησα), ήταν εκτός τόπου και χρόνου.
Ήθελε με την συνήθη τακτική της εμπάθειας που τον διακρίνει, να κερδίσει εντυπώσεις, αποφεύγοντας να μου απαντήσει εάν ο Δήμος οδηγείται σε χρεοκοπία.
Η δημόσια δήλωσή του, μου έλυσε όλες τις βασικές υποψίες και απορίες που είχα, κλείνοντας το πάζλ της διαγραφής μου.
Όπως θυμάστε κ. Υψηλάντη, το βράδυ που αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στο σώμα η απόφαση της διαγραφής μου, είχα επισημάνει τον προβληματισμό μου για τις ανακρίβειες που μου καταλογίζονται και που οδήγησαν στην διαγραφή μου.
Όπως αυτό που ειπώθηκε πως δεν συμμετείχα σε καμιά από τις δραστηριότητες της δημοτικής παράταξης ( συγκεντρώσεις, προσυμβούλια κλπ).
Να θυμίσω πως ήμουν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ ο κ. Σταμούλης με είχε ορίσει και εντεταλμένο στα ΚΕΠ, με είχε ορίσει εντεταλμένο σε θέματα της Κινέττας όπου για την συγκεκριμένη περιοχή προχώρησα τότε σε κατάθεση σχεδίου δράσης στο οποίο είχε συμφωνήσει ο κ. Σταμούλης, ενώ με είχε ορίσει και εντεταλμένο για τον μηχανολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών του Δήμου. Το ότι δεν συμμετείχα σε δραστηριότητες, συγκεντρώσεις, συμβούλια και η συμπεριφορά μου έδειχνε ότι δεν ήθελα να αποτελώ μέλος της δημοτικής παράταξης πέφτει στο κενό.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν στα προσυμβούλια, ενημέρωνα τους συναδέλφους και τον Δήμαρχο για πρωτοβουλίες και συζητήσεις με τους αρμόδιους για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων όπως η επίσκεψή μου στο Υπουργείο Υποδομών για την αστικοποίηση του εισιτηρίου του προαστιακού, δηλαδή συζήτηση που αφορούσε πρόταση για ένα εισιτήριο για όλες τις διαδρομές. Γενικότερα ζητούσα ενημέρωση και δεν έπαιρνα.
Αξίζει να σας αναφέρω ότι σε προσυμβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2015 είχα κάνει παρατηρήσεις τότε και ζητούσα διευκρινίσεις.
Και η απάντηση του αντιδημάρχου επί των Οικονομικών κ. Πολυχρόνη ήταν ότι «του κάνω αντιπολίτευση», ενώ προφασιζόμενος φυσική ανάγκη, βγήκε από την αίθουσα και δεν επέστρεψε ποτέ!
Εάν ανατρέξω δε στο δεκαπενθήμερο πριν την διαγραφή μου, θα σας θυμίσω ότι σε πρόσκληση της Οικονομικής Επιτροπής, μου ζητήθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα του Δήμου να συμφωνήσω ώστε δια περιφοράς να ληφθεί απόφαση για προμήθεια καυσίμων.
Ενημέρωσα λοιπόν τον υπηρεσιακό παράγοντα πως ήμουν και θα είμαι αντίθετος σε τέτοιου είδους πρακτικές.
Έτσι μετά από μερικές ημέρες, πληροφορήθηκα πως διαγράφηκα για λόγους που είναι για γέλια!
Διότι με βάση αυτό το σκεπτικό, θα πρέπει να διαγραφεί το μισό δημοτικό συμβούλιο που λάμπει από τα δημοτικά συμβούλια δια της απουσίας του.

Όσον αφορά την εισήγηση του κ. Πολυχρόνη για την διαγραφή μου, ναι ίσως ήταν αυτός ο φωτεινός εγκέφαλος της διαγραφής μου, αφού προφανώς με τα συνεχόμενα ερωτήματά μου, θα αποτελούσα εμπόδιο για τυχόν υποχθόνια σχέδια που προφανώς γνώριζαν και γνωρίζουν ελάχιστοι μέχρι σήμερα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, για να αντικατασταθώ από την Οικονομική Επιτροπή, αυτό θα γινόταν μόνο εάν διαγραφόμουν από την Δημοτική Πλειοψηφία.
Μόνο έτσι εξηγείται, αυτή η εμμονή, αλλά και αυτό το μένος που κυριαρχεί για το πρόσωπό μου στην πλευρά της πλειοψηφίας.
Θα επαναλάβω και μέσα από την συνέντευξη, αυτά που είπα ως απάντηση στο δημοτικό συμβούλιο απευθυνόμενος στον κ. Πολυχρόνη. Θα αναφέρω πως όλοι καθημερινά κρινόμαστε κοινωνικά αλλά και επαγγελματικά από την ίδια την κοινωνία.
Στις κλειστές κοινωνίες όπως είναι αυτές των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, δεν περνά τίποτα απαρατήρητο, πόσο μάλλον σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους για όλο τον κόσμο που βιώνει την κρίση.
Πρέπει λοιπόν να συμπεριφερόμαστε με προσοχή, να μην προκαλούμε με τις θέσεις μας, τις πράξεις μας και τα λόγια μας, διότι έχουμε οικογένεια και παιδιά.

Πιστεύετε πως ο κ. Σταμούλης έχει μέλλον στο Δήμο, γιατί πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει αντίπαλος;

Πριν 4 χρόνια περίπου, η σημερινή δημοτική αρχή ανέλαβε την διοίκηση. Ο καιρός κυλάει απίστευτα γρήγορα, και η γενική διαπίστωση για τα πεπραγμένα των 4 χρόνων της πενταετούς θητείας της είναι πως μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται ως η Δημοτική Παράταξη των λόγων και των λησμονημένων υποσχέσεων.
Η διαφάνεια και η ανάπτυξη μέσα από έναν σωστό προγραμματισμό και σχεδιασμό, έμειναν στις προεκλογικές εξαγγελίες.
Και επειδή λέγονται και ακούγονται πολλά από τους διοικούντες, και επειδή τα έργα έχουν από μόνα τους λόγο, φωνή και ονοματεπώνυμο, αρκεί να ανατρέξουμε στον επίσημο κατάλογο των ενταγμένων έργων του δήμου. Μετά από όσα σας προανέφερα, σας ρωτώ πως μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να έχει μέλλον ένας δήμαρχος και μια δημοτική παράταξη, όταν δεν το έχουν πιστέψει οι ίδιοι; Όσο και να ποντάρει ένας δήμαρχος σαν τον κ. Σταμούλη στην κακή λειτουργία της μνήμης των δημοτών, η ίδια η κοινωνία τον έχει απορρίψει. Γι’ αυτό και ο κ. Σταμούλης δεν μπορεί να έχει μέλλον.

Έχει ακουστεί πως η «Κίνηση Πολιτών» αναγεννιέται. Ως παλιό μέλος της τι έχετε να μας πείτε;

Κύριε Υψηλάντη η Κίνηση στην εποχή της, τόλμησε και πέτυχε. Ξεκίνησε από ανθρώπους που ήξεραν να ακούνε, και που διαβουλεύονταν. Ξεκίνησε από μια παρέα ανθρώπων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης όπου κυριαρχούσε πάνω απ’ όλα ο σεβασμός του ενός προς τον άλλο. Με σεβασμό στον πολίτη τότε πετύχαμε πολλά έχοντας στην θέση του επικεφαλής τον άξιο Δήμαρχο Χρ. Σύρκο.
Ο αλληλοσεβασμός που είχαμε μεταξύ μας, απέφερε και τον απεριόριστο σεβασμό στον πολίτη. Η Κίνηση για την εποχή της, ήταν ένα πείραμα που πέτυχε, γι’ αυτό και σήμερα όλοι θυμούνται τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε και διοίκησε ο συνδυασμός της «Κίνησης Πολιτών». Όταν στην πορεία του χρόνου βρεθεί ξανά το ίδιο υλικό, βρεθεί η ίδια πάστα ανθρώπων που θα ταιριάζουν τα χνώτα τους, μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα «Κίνηση Πολιτών». Το ότι κάποιοι άνθρωποι σήμερα, στηρίζονται στις αξίες της τότε Κίνησης για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Κατά την άποψή σας υπάρχει τρόπος επανεκκίνησης;

Θεωρώ πως υπάρχει. Με την σύσταση ενός φορέα πολιτικού προβληματισμού, με συμμετοχή εκπροσωπών των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων, επιστημόνων, φοιτητών, εργαζομένων, ελευθέρων επαγγελματιών μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση.

Ποιος θα είναι αυτός που θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας προσπάθειας;

Μέσα από τον χώρο της αντιπολίτευσης, πιστεύω πως υπάρχουν υγιείς δυνάμεις που εάν προχωρήσουν σε προγραμματικές συγκλήσεις θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας υπερκομματικής πρωτοβουλίας. Συνεννόηση χρειάζεται και συνεργασίες με πολιτικές προσωπικότητες που ανήκουν ακόμη και σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Οπότε γιατί να μην το επαναλάβουμε στο Δήμο Μεγάρων.

Θα συνεχίσετε να προσφέρετε μετά το τέλος της Δημοτικής Θητείας;

Κύριε Υψηλάντη απ’ όταν άρχισα να ασχολούμαι με τα κοινά, πάντα μέχρι σήμερα αγωνιζόμουν και αγωνίζομαι για την ανάπτυξη και την πρόοδο του Δήμου μας. Ποτέ δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος και ποτέ δεν ενήργησα βάση του προσωπικού συμφέροντος. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και στο μέλλον, απ’ όποια θέση μου προταθεί και από το μετερίζι που θα κρίνω ότι μπορεί να οδηγήσει με σιγουριά τον Δήμο μας στην πρόοδο και την ανάπτυξη.
Εφόσον βέβαια συνεχίσουν να με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους οι συνδημότες μου.