AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

23.09.2018

Ο καιρός μας

838DS

Ανέβηκαν οι τόνοι στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 6 Μαρτίου που είχε μοναδικό θέμα την έγκριση του ισολογισμού του Δήμου Μεγαρέων για το οικονομικό έτος 2016 που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Αρχικά, οι παρατηρήσεις του π. δημάρχου Μεγαρέων Γιαν. Μαρινάκη επάνω στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή Γ. Βαρθαλίτη, (δημοσιεύεται σε άλλο σημείο της εφημερίδας μας), απέφεραν την κόντρα μεταξύ των δυο ανδρών, με τον Γιαν. Μαρινάκη να επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

Ι. Μαρινάκης: Αυτές δεν είναι εκθέσεις ορκωτού ελεγκτή αλλά κομπογιαννίτικα πράγματα

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι τα συνολικά οργανικά έσοδα της χρήσης του 2016 παρουσίασαν αύξηση 6,97% σε σχέση με αυτά της χρήσης του 2015, ενώ τα συνολικά οργανικά έξοδα της χρήσης του 2016 παρουσίασαν αύξηση κατά 14,37% σε σχέση με αυτά του 2015.
Τα έκτακτα και ανόργανα έσοδα του 2016, παρουσίασαν μείωση κατά 45,37%, ενώ τα έκτακτα και ανόργανα έξοδα του 2016 παρουσίασαν μείωση κατά 51,20% σε σχέση με αυτά του 2015.
Ο πρώην δήμαρχος Μεγαρέων με αφορμή τους αριθμούς ανέφερε πως φαίνεται ξεκάθαρα ότι και το 2016 δεν επιτεύχθηκε στο δήμο εξορθολογισμένη οικονομική πολιτική. «Φαίνεται ξεκάθαρα μόνο από τα έκτακτα ανόργανα έσοδα όπου υπήρχε μείωση του 45,37% πως δεν εφαρμόζεται μια τέτοια πολιτική που θα έχει τα αποτελέσματα που θα ήθελε η διοίκηση παρά το γεγονός ότι υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε πως με βάση όσων αναφέρονται στον ισολογισμό, και η διοίκηση Σταμούλη έχει ένα έλλειμμα το οποίο χαρακτήρισε «λογικό». Στεκόμενος ιδιαίτερα στην έκθεση του κ. Βαρθαλίτη, ο κ. Μαρινάκης είπε πως υπάρχουν κάποια στοιχεία που δίνουν την δυνατότητα για να ειπωθούν αλλά και να αλλαχθούν κάποια πράγματα.
Αναφερόμενος στην 3η παράγραφο της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή που αφορά την ευθύνη του ελεγκτή αλλά και στην 4η παράγραφο που αφορά την βάση για νόμιμη επιφύλαξη, στάθηκε στην αναφορά του κ. Βαρθαλίτη στον έλεγχο που έγινε στο ταμείο του δήμου μετά από την εσφαλμένη λογιστική καταχώρηση επιταγής ποσού 350.000 ευρώ στις 10/10/2013 η οποία εκδόθηκε από την ΔΕΥΑΜ που τελεί υπό εκκαθάριση με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί ταμειακό έλλειμμα. Μένοντας στην φράση «διαπιστώθηκε σημαντικό ταμειακό έλλειμμα» ο κ. Μαρινάκης παρουσίασε την έκθεση ελέγχου ερωτώντας αν είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίπτωση ένας ορκωτός ελεγκτής να εκφράζει νόμιμη επιφύλαξη και να αναφέρεται αίολα σε ένα σημαντικό ταμειακό έλλειμμα. «Πόσο είναι αυτό το έλλειμμα;» ρώτησε ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζοντας πως αυτό θα έπρεπε να ήταν καταγεγραμμένο στην έκθεση του κ. Βαρθαλίτη, κατηγορώντας τον ορκωτό ελεγκτή πως δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα της ΕΔΕ αλλά ούτε γνωρίζει ότι υπάρχει επιταγή 150.000 ευρώ που δόθηκε στην ΔΕΥΑΜ για την πληρωμή της ΔΕΗ, οπότε το έλλειμμα δεν είναι 350.000 ευρώ. «Αυτές δεν είναι εκθέσεις ορκωτού ελεγκτή αλλά κομπογιαννίτικα πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο ποσό των 250.000 ευρώ περίπου το οποίο κατασχέθηκε στις 15/7/2014 από το ταμείο του δήμου και βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα.

Μαρινάκης σε Βαρθαλίτη: Είστε μέρος της σκευωρίας που έχει στηθεί εναντίον μου

Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Βαρθαλίτη είπε: «Είσαστε ορκωτός λογιστής του δήμου από το 2015. Παρακολουθείτε τα οικονομικά του δήμου και τουλάχιστον θα έπρεπε να έχετε μια λογική απορία για το τι έχει συμβεί. Θα μπορούσατε να ρωτήσετε την διοίκηση του δήμου για το που βρίσκεται αυτή η κατάσταση. Κυρίως δε θα μπορούσατε να είχατε ρωτήσει την διοίκηση του δήμου τι έχει γίνει με το ποσό των 252.255 ευρώ, για το οποίο πρέπει να σας ενημερώσω ότι με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έτους 2014 στον κωδικό δημιουργίες αναγράφεται πως υπάρχει λογιστική τακτοποίηση για το συγκεκριμένο ποσό που έχει γίνει από τον Δεκέμβριο του 2014. Το 2016 ενώ ήσασταν ορκωτός του δήμου, δεν ενημερωθήκατε πως έγιναν εξετάστηκαν και εκδικάστηκαν ανακοπές του δήμου εναντίον του εργολάβου και δεν μπήκατε στον κόπο να μάθετε για την τύχη των ανακοπών που αφορούσαν αυτά τα χρήματα; Δεν μάθατε ότι ο δήμος έχασε τις ανακοπές και βγήκε η απόφαση τον Φεβρουάριο του 2017; Δεν μάθατε πως αυτό το θέμα έχει μπει νομικά σε μια τακτοποίηση; Γιατί εσείς εξακολουθείτε να το εγγράφετε ως εκκρεμότητα για το έτος 2016; Για την συγκεκριμένη εισαγγελική έρευνα δεν μπήκατε στον κόπο να ενημερωθείτε από τον κ. δήμαρχο που ήταν μηνυτής; Δεν μάθατε τίποτα από αυτά γιατί δεν ενδιαφερθήκατε. Αυτό που σας ενδιέφερε κ. Βαρθαλίτη ήταν να προκαλέσετε για άλλη μια φορά εντυπώσεις. Άρα λοιπόν μιλάμε για έναν ισολογισμό ο οποίος εκ των πραγμάτων είναι ψευδής. Κύριε Βαρθαλίτη είστε μέρος και μέλος της σκευωρίας που έχει στηθεί εναντίον μου και εναντίον της παράταξής μου για το θέμα της κατάσχεσης. Ζητώ να βγει το συγκεκριμένο κομμάτι, γιατί αν δεν βγει θα έχετε νομικές συνέπειες» δήλωσε κλείνοντας ο κ. Μαρινάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρθαλίτης σχετικά με την απαίτηση του κ. Μαρινάκη που ζήτησε να βγει το συγκεκριμένο κομμάτι από την έκθεση ήταν ξεκάθαρος. «Επειδή δεν πρόκειται να βγει το συγκεκριμένο κομμάτι να καταφερθείτε νομικά εναντίον μου», εξηγώντας «πως άλλο σημαίνει λογιστική τακτοποίηση και άλλο εισαγγελική έρευνα, αφού ο ορκωτός λογιστής ζητάει από τους νομικούς συμβούλους του δήμου να του απαντήσουν για αυτά τα θέματα».
Οι απαντήσεις του κ. Βαρθαλίτη δημιούργησαν μεγάλη ένταση με αποτέλεσμα να ακουστούν βαριές κουβέντες στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με τον ορκωτό λογιστή να προτρέπει τον κ. Μαρινάκη να του κάνει αγωγή επιμένοντας ότι οι εισαγγελικές έρευνες δεν ταυτοποιούνται με λογιστικές εγγραφές.

Γ. Μπερδελής: Ως άλλος Βαρουφάκης ο δήμαρχος μιλάει για θαύμα στα οικονομικά του δήμου

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Γ. Μπερδελής. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα» ανέφερε πως είναι δύσκολο κάποιος να αμφισβητήσει στοιχεία που αναφέρονται στον ισολογισμό. Παίρνοντας θέση στην διαμάχη των κ.κ. Μαρινάκη και Βαρθαλίτη ο κ. Μπερδελής με αφορμή την σιωπή του δημάρχου έκανε λόγο για σιωπή με μειδίαμα, επισημαίνοντας ότι οι συγκεκριμένοι επιστήμονες ορκωτοί είχαν το ίδιο πρόβλημα και πέρυσι, τονίζοντας πως έπρεπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή ο δήμαρχος που διοικεί τον δήμο να κάνουν το πάν ώστε φέτος να μην είχαμε τα ίδια λάθη ή τις ίδιες παραλείψεις από ανθρώπους (τους νομικούς συμβούλους), που πληρώνονται για τις υποθέσεις του δήμου. «Για ακόμη μια φορά ο δήμαρχος κάθεται απαθής αφήνοντας άλλους να αλληλοκατηγορούνται για να την βγάλει για ακόμη μια φορά καθαρή, ενώ έχει τις αποκλειστικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερδελής.
Όσον αφορά τον ισολογισμό, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ανέφερε σχετικά: «τα οργανικά έσοδα που είναι έσοδα που προκύπτουν από την πολιτική της εκάστοτε διοίκησης σε σχέση με τα οικονομικά του δήμου και όχι από επιχορηγήσεις της κυβέρνησης, μειώθηκαν περίπου κατά 440.000 ευρώ. Ταυτόχρονα υπήρξε αύξηση του κόστους των αγαθών και των υπηρεσιών σε ποσοστό 8,6%, ενώ διακρίνεται έλλειμμα του δήμου της τάξης περίπου των 3 εκ. ευρώ το οποίο δεν δίνει την καλύτερη εικόνα, διότι αν δεν είχαμε το χαράτσι του 13% που επέβαλε ο δήμαρχος στα δημοτικά τέλη από το πρώτο έτος της διοίκησης του, τις έκτακτες επιχορηγήσεις, το περίπου 1,5 εκ. ευρώ που δεν πληρώνει ο δήμος για την μεταφορά απορριμμάτων, αφού τα έχει παρακρατήσει ο ΕΣΔΝΑ, τις 800.000 από το δάνειο των 6 εκ. ευρώ, τα 6εκ.ευρώ επιχορηγήσεις θα είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Αυτό δεν δίνει σε καμία περίπτωση μια διαφορετική πολιτική στα οικονομικά του δήμου. Δεν κάνουμε έργο, περιμένοντας τις επιχορηγήσεις να μπαλώσουμε τρύπες και από εκεί και πέρα ως άλλος Βαρουφάκης ο δήμαρχος έρχεται να μιλήσει για θαύμα στα οικονομικά του δήμου».

Α. Χοροζάνης: Από τις επιφυλάξεις του ορκωτού προκύπτουν αρκετά ζητήματα

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Αντ. Χοροζάνης. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υποστήριξε πως όταν συνεχίζεται η πολιτική να έχουμε λίγα και να τα διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε στο τέλος να παρουσιάζονται προβλήματα, τότε είναι λογικό η κάθε διοίκηση να έρχεται σε δύσκολη θέση. Ο κ. Χοροζάνης στάθηκε και αυτός στην αύξηση των δημοτικών τελών σε ποσοστό 13% τονίζοντας πως αυτό ήταν σε βάρος του κόσμου επισημαίνοντας πως κανείς δήμος στην Ελλάδα δεν «πάτησε πόδι» για αυξηθούν οι αυτοτελείς πόροι. Στηριζόμενος στις επιφυλάξεις του ορκωτού ελεγκτή ανέφερε πως με βάση αυτές προκύπτουν πλέον αρκετά ζητήματα προς συζήτηση δηλώνοντας πως οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης δεν έχουν την εικόνα όλης της κατάστασης επιρρίπτοντας ευθύνες στην διοίκηση για μη ενημέρωση θεμάτων που είναι σε εξέλιξη.
Κλείνοντας τόνισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι μπροστά στην μη σωστή διαχείριση από τον οποιοδήποτε αλλά και σε ότι γίνεται σε βάρος του κόσμου.

Ι. Μιχάλαρος: Ισολογισμός θαύμα της αποκάλυψης του στάτους κβο που υπάρχει στον δήμο

«Θαύμα αποκάλυψης του στάτους κβο που υπάρχει στον δήμο» χαρακτήρισε τον ισολογισμό του 2016 ο Γιαν. Μιχάλαρος. «Η πολιτική που ακολουθείται είναι η ίδια με αυτήν κάποιων άλλων διοικήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλαρος, επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Σταμούλη για την αναλυτική λογιστική τονίζοντας πως ο δήμαρχος υποχρεούται να έχει αναλυτική λογιστική. Ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» στάθηκε κυρίως στο θέμα της ΔΕΥΑΜ τονίζοντας πως αυτή λειτουργεί υπέρ του δήμου και σε βάρος της αναφέροντας πως ο δήμος θα είχε έλλειμμα τεραστίων διαστάσεων. Στην δευτερολογία του δε επεσήμανε και πάλι ότι η μεγάλη αλήθεια είναι ότι η διοίκηση χρέωσε την ΔΕΥΑΜ!

Η τοποθέτηση Λέλη και η προσωπική κόντρα με Πολυχρόνη

Οι τοποθετήσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης έκλεισαν με αυτήν του κ. Λέλη, όπου η αναφορά του στο ότι «η απομάκρυνση του κ. Πολυχρόνη από την θέση του αντιδημάρχου οικονομικών δίνει την απάντηση και την εξήγηση για την αποτυχία της διοίκησης», απέφερε την αντίδραση του τέως αντιδημάρχου οικονομικών.
Ο κ. Πολυχρόνης απαντώντας στον κ. Λέλη αποκάλυψε ότι ήταν αυτός που εισηγήθηκε την διαγραφή του από το συνδυασμό της «Ένωσης Πολιτών», δηλώνοντας του προσωπικά: «ευτυχώς κ. Λέλη παμψηφεί το σύνολο του συνδυασμού σας έστειλε απέναντι μόνο σας. Το δρόμο θα τον βρείτε αφού έχετε αλλάξει 6 συνδυασμούς».
Απαντώντας επί προσωπικού στον κ. Πολυχρόνη ο κ. Λέλης είπε:
«Κύριε Πολυχρόνη, καθημερινά κρινόμαστε κοινωνικά και επαγγελματικά από την κοινωνία, που γνωρίζει το ποιόν του καθενός. Γνωρίζει και το δικό μου, αλλά και το δικό σου »

Ι. Πολυχρόνης: Η διοίκηση βλέπει τα πράγματα με διαφορετικό πρίσμα

Με τα περισσότερα από όσα ακούστηκαν από την αντιπολίτευση συμφώνησε ο κ. Πολυχρόνης στην τοποθέτηση του, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι σε μερικά από αυτά η διοίκηση τα βλέπει με διαφορετικό πρίσμα.
Εκφράζοντας τα συμπεράσματα του κυρίως από την κόντρα που προέκυψε ανάμεσα στον κ. Μαρινάκη και τον κ. Βαρθαλίτη ο κ. Πολυχρόνης ανέφερε πως από την διοίκηση όλα έγιναν με απόλυτη διακριτικότητα δίχως να στοχοποιηθεί κάποιος γι’ αυτό (όπως είπε) «δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στην δικαιοσύνη».
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας θύμισε πως οι ορκωτοί ελεγκτές όπως και οι υπηρεσίες κάνουν καταγραφές για να παρουσιάσουν τον ισολογισμό.
Συμφωνώντας με τα λεγόμενα του κ. Μπερδελή, υποστήριξε πως τα έξοδα του δήμου αυξήθηκαν επειδή οι μηχανές του δήμου άρχισαν να δουλεύουν κανονικά, τονίζοντας πως παρότι οι κρατικές επιχορηγήσεις ήταν μειωμένες εντούτοις υπήρξε αύξηση ταμειακού διαθεσίμου.
Κλείνοντας είπε πως δεν θα πρέπει να απολογηθεί η διοίκηση επειδή κατάφερε να μειώσει τις υποχρεώσεις και να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα, αυξάνοντας σταδιακά τις δαπάνες και το έργο της.

Γρ. Σταμούλης: Η οικονομική ευρωστία στο δήμο μόνο τυχαία δεν έγινε

Την συνεδρίαση έκλεισε ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης. Ο κ. Σταμούλης αφού αρχικά ευχαρίστησε την ομάδα του κ. Βαρθαλίτη αλλά και την υπεύθυνη της Διεύθυνσης Οικονομικών του Δήμου Ελ. Μπότση για την υπεύθυνη δουλειά που κάνει, απάντησε με ειρωνική διάθεση στον κ. Μπερδελή, τονίζοντας ότι η διοίκηση με την συνδρομή των υπηρεσιακών παραγόντων έχουν καταφέρει να έχουν φτιάξει τα οικονομικά του Δήμου με τέτοιο τρόπο, όπου ποτέ δεν ήταν καλύτερα. «Επειδή υπάρχουν και οι «οικονομολόγοι» που μας είπα απόψε πως οδηγούμε το δήμο σε χρεωκοπία, έχω να πω ότι αν εμπλακούμε στα νούμερα, μπορεί να βρούμε πολλά. Εγώ επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος και ξέρω πως όταν αναλάβαμε την διοίκηση μόνο χρέη είχαμε, δηλώνω ότι μέσα σε 3 χρόνια έχουμε καταφέρει να ξεχρεώσουμε τους πάντες, να έχουμε ξεχρεώσει μισθούς υπαλλήλων που για μήνες εκκρεμούσαν και να έχουμε στο ταμείο μας εκατομμύρια που δεν υπήρχαν ποτέ. Αυτό σημαίνει οικονομική ευρωστία στο δήμο η οποία μόνο τυχαία δεν έγινε. Με τα δεδομένα που υπάρχουν προχωράμε και όλα αυτά που φαίνονται από τον ισολογισμό αποτελούν επιτυχία της διοίκησης. »